Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ
«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Σχ. Έτος: Υπ. Καθηγήτριες: Αθανάτου Κων/να (ΠΕ 02) Χαντζή Μαριάνθη (ΠΕ 06)

2

3 Στοχοσ του προγραμματοσ
η ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων γενικά στη χώρα μας και ειδικά στο νησί της Λέρου η ανάπτυξη ενός αισθήματος ευθύνης στις μελλοντικές γενεές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αποβλήτων η προσπάθεια να κατανοήσουν οι μαθητές τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για ένα αειφορικό και βιώσιμο μέλλον

4 ΔιερευνΩνταΣ Τους τρεις πιο απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για την παραγωγή λιγότερων απορριμμάτων: τα 3R από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Reduce, Reuse, Recycle = Μείωση, Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση

5 ΜΕΡΟΣ Α ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

6 ΟΡΙΣΜΟΣ Είναι η άμεση ή έμμεση διοχέτευση από τον άνθρωπο στο υδάτινο περιβάλλον ύλης ή ενέργειας με επιβλαβή αποτελέσματα για τους οργανισμούς.

7 ΑΙΤΙΑ Ρίψη σκουπιδιών σε χώρους μη κατάλληλους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων. Έλλειψη ανακύκλωσης. Χρήση λιπασμάτων – φυτοφαρμάκων που περιέχουν ουσίες βλαβερές για το περιβάλλον. Άσκοπη κατανάλωση ενέργειας. Άσκοπη κατανάλωση νερού. Μόλυνση υδάτινων χώρων από τα απόβλητα των εργοστασίων και τα λιπάσματα των γεωργών.

8 Αποβολή καυσαερίων από τα εργοστάσια και τα μέσα μεταφοράς
Ηχορύπανση

9 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Ανακύκλωση.
Χρήση βιολογικών λιπασμάτων και φαρμάκων εκ μέρους των γεωργών. Εξοικονόμηση ενέργειας. Όχι άσκοπη χρήση νερού. Τέλος στη ρίψη αποβλήτων των εργοστασίων σε υδάτινους χώρους. Μείωση της ηχορύπανσης (ιδιαίτερα σε δημόσιους χώρους). Προτίμηση στη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

10 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Απορριμμάτων είναι η διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται εν μέρει ή ολικά οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και το οποίο στην μορφή που είναι δεν αποτελεί πλέον αγαθό για τον άνθρωπο. Στην διαδικασία αυτή συνήθως τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά.

11

12 ΣΗΜΑΣΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ Μείωση απορριμμάτων.
Εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων που λαμβάνονται από τη φύση. Μείωση ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων. Εξοικονόμηση ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή αντικειμένων. Μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.

13 Διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του πλανήτη και του μέλλοντος των παιδιών μας.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για τη διάσωση του πλανήτη. Δημιουργία ευχάριστης αίσθησης και ικανοποίησης για τη συμμετοχή στη βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.

14

15 ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ: η ανακύκλωση δεν αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθώς θα πρέπει πρωτίστως να επιδιώκεται η αποφυγή δημιουργίας τους ή η επαναχρησιμοποίησή τους (π.χ. ως ανταλλακτικά).

16

17 ΤΙ ΥΛΙΚΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ
Χαρτί Γυαλί Χαρτόνι Απόβλητα Ηλεκτρικού και  Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) Φωτιστικά Είδη Μπαταρίες Αλουμίνιο Λευκοσίδηρος Αυτοκίνητα Διάφορα

18

19 ΜΕΡΟΣ Β ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΤΗ ΛΕΡΟ

20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων γνωρίζει τι είναι η ανακύκλωση. Περισσότεροι από τους μισούς απάντησαν ότι αισθάνονται αρκετά ενημερωμένοι για το θέμα. Η πλειοψηφία γνωρίζει ποια υλικά είναι ανακυκλώσιμα και ποια όχι. Το μεγαλύτερο ποσοστό γνωρίζει πού βρίσκονται οι κάδοι ανακύκλωσης του νησιού, ωστόσο πιστεύει ότι δεν είναι αρκετοί.

21 Ένα μεγάλο ποσοστό δε γνωρίζει τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Αρκετοί δήλωσαν ότι δεν εφαρμόζουν στην πράξη όσα θεωρητικά γνωρίζουν (δηλ. δεν ανακυκλώνουν). Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων είναι λίγο ικανοποιημένοι από τη διαδικασία ανακύκλωσης που πραγματοποιείται στο νησί της Λέρου.

22 Οι περισσΟτεροι ερωτηθΕντεΣ απΑντησαν Οτι:
Για να βελτιωθεί και να γίνει αποτελεσματικότερη η διαδικασία της ανακύκλωσης στο νησί της Λέρου, θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη ενημέρωση των κατοίκων ως προς την εφαρμογή αλλά και τα οφέλη της ανακύκλωσης.

23 Συμπερασματικα Πιστεύουμε ότι: Όλοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, θα πρέπει να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και να σεβαστούμε το δικαίωμα σε ένα καθαρό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ως όπλο την ανακύκλωση και μειώνοντας έτσι τον όγκο των βλαβερών για το περιβάλλον υλικών.

24

25 Ευχαριστουμε για την πολυτιμη βοηθεια τουΣ μαθητεσ:
Αρμενιάκου Αντωνία Ελένη Ειρήνη Κάβουρα Μαρία Κυπραίου Αλεξία Νερομηλιώτη Μαρία Χαρινού Ραφαηλία


Κατέβασμα ppt "«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google