Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιολέτα, Δόμνα ,Ιωάννα Στ1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιολέτα, Δόμνα ,Ιωάννα Στ1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιολέτα, Δόμνα ,Ιωάννα Στ1
ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ! ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΝΙΑ! ΔΑΝΙΑ Βιολέτα, Δόμνα ,Ιωάννα Στ1

2 ΛΙΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΙΑ
Η Κοπεγχάγη είναι η πρωτεύουσα και πολυπληθέστερη πόλη της Δανίας, με αστικό πληθυσμό Το βασίλειο της Δανίας ή Δανιμαρκία ή απλά Δανία  είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηράς μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θαλάσσης γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Η Δανία είναι μία τελείως επίπεδη χώρα, καθώς το υψηλότερο σημείο της μόλις που ξεπερνάει τα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στη Δανία ανήκουν τα αυτόνομα νησιά Φερόες καθώς και η τεράστια Γροιλανδία. Η χερσόνησος της Γιουτλάνδης σχηματίζει την ενδοχώρα της Δανίας με μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων. Οι δυτικές ακτές της ηπειρωτικής Δανίας είναι χαμηλές, χωρίς λιμάνια και καλύπτονται από αμμόλοφους. Συνολικά η Δανία έχει 406 νησιά, από τα οποία τα 70 περίπου κατοικούνται.

4 ΠΟΤΑΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΛΙΜΝΕΣ

5 ΙΣΤΟΡΙΑ Οι κάτοικοι της Δανίας ανήκαν στην ίδια εθνότητα με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας. Η Δανία ως αυτοτελές έθνος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 8ο αιώνα μ.Χ. Οι Δανοί θαλασσοπόροι έκαναν επιδρομές μαζί με τους Βίκινγκς της Σκανδιναβίας στη Βόρεια Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Αγγλία. Τον 10ο αιώνα ο βασιλιάς της Δανίας Χάραλντ ο Κυανόδους ασπάστηκε τη χριστιανικη θρησκεία και ολόκληρο το δανικό έθνος εκχριστιανίστηκε. Το 1013, ο βασιλιάς Σβέιν, γιος του Χάραλντ, κατέκτησε την Αγγλία. Ο γιος του Σβέιν, Κανούτος ο Μέγας, ένωσε όλη την Αγγλία, τη Δανία και τη Σκανδιναβία και σχημάτισε ένα μεγάλο κράτος στην Βόρεια Ευρώπη.

6 Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΝΑΣ Η Μικρή Γοργόνα βασίζεται σε έναν χαρακτήρα παραμυθιού, που δημιουργήθηκε το 1837 από τον Άντερσεν. Ο μύθος λέει πως το άγαλμα της γοργόνας στην Κοπεγχάγη δεν είναι κανονικό. Η μάγισσα του βυθού είχε κάνει μάγια στη γοργόνα. Της είχε δώσει να πιεί ένα φίλτρο που έκανε την ουρά της πόδια, για να συναντήσει τον πρίγκιπα στη στερία . Μα αν δεν κατάφερνε να τον κάνει να την ερωτευτεί θα γινόταν αφρός. Όμως ο πρίγκιπας παντρεύτηκε άλλη και εκείνη τελικά έγινε αφρός. Η μάγισσα μάζεψε τον αφρό και την έκανε άγαλμα, αλλά εκείνη τα βράδια ζωντανεύει και γίνεται άνθρωπος ή γοργόνα.

7 ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Η δανέζικη γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών και στις γερμανικές γλώσσες. Έτσι μοιάζει πολύ με τη σουηδική, τη γερμανική, τη νορβηγική και την ισλανδική. Κεφαλαία γράμματα A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Μικρά a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å

8 ΝΟΜΙΣΜΑ ΝΟΜΙΣΜΑ Η δανέζικη κορόνα είναι το νόμισμα της Δανίας και της αυτόνομης περιοχής της Γροιλανδίας. Το νόμισμα κυκλοφορεί και στα νησιά Φερόες, αλλά με διαφορετικά σχέδια, βάσει προηγούμενης συμφωνίας με τη Δανία. Το ίδιο συμβαίνει από το 2008 και με τη Γροιλανδία, βάσει συμφωνίας που υπογράφτηκε πρόσφατα. Η κορόνα είναι νόμισμα της Δανίας από το 1873, οπότε τέθηκε σε ισχύ η Σκανδιναβική Νομισματική Ένωση μεταξύ Δανίας και Σουηδίας.

9 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ Κάστρο Κρόνμποργκ

10 Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

11 ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ

12 ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΜΠΟΡΓΚ

13 ΚΗΠΟΙ TIVOLOI

14 Η ΓΕΦΥΡΑ QRESUND

15 H ΠΟΛΗ AARHUS

16 ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Στη Δανία την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα φτιάχνονται πολλά χειροποίητα στολίδια για τη διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το παραδοσιακό Αλεξανδριανό στεφάνι με τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. Η περίοδος των Χριστουγέννων στην Δανία συνοδεύεται και από τα απαραίτητα και πολύ σκανταλιάρικα καλικαντζαράκια τα <<JULENISSER>> Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο <<δώρο του αμυγδάλου>>

17 ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ
ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ

18 ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

19 ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΓΛΥΚΑ

20 ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

21 ΔΑΝΕΖΙΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

22 ΔΑΝΕΖΙΚΟ ΚΡΟΥΑΣΑΝ

23 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ !!!
ΤΕΛΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ !!!


Κατέβασμα ppt "Βιολέτα, Δόμνα ,Ιωάννα Στ1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google