Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΕΞΙΣΜΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΕΞΙΣΜΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΕΞΙΣΜΟΣ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΕΞΙΣΜΟΣ? Ο σεξισμός θεωρείται κοινώς η διάκριση εναντίον ανθρώπων βασισμένη στο φύλο τους ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό παρά στα ατομικά τους λάθη, αλλά μπορεί επίσης να αναφέρεται οποιαδήποτε ή σε όλες τις διαφοροποιήσεις που βασίζονται στο φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sexus=φύλο και –ισμός.

3 ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ? Ο σεξισμός μπορεί να αναφέρεται σε τρεις λεπτά διαφοροποιημένες πίστεις ή συμπεριφορές: Την πίστη πως το ένα φύλο είναι ανώτερο του άλλου Την πίστη πως οι άντρες και οι γυναίκες είναι πολύ διαφορετικοί και ότι αυτό πρέπει να αντανακλάται έντονα στην κοινωνία, τη γλώσσα, τα σεξουαλικά δικαιώματα, και το νόμο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται απλά στο μίσος απέναντι στις γυναίκες (μισογυνισμος) ή λιγότερο κοινά, μίσος απέναντι στους άντρες (μισανδρισμός)

4 Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ Έχει επιχειρηματολογηθεί πως η γλώσσα παίζει ρόλο στον σεξισμό, αν και υπάρχει διάλογος στο κατά πόσο μία συγκεκριμένη γλώσσα προκαλεί σεξισμό ή αν ο σεξισμός προκαλεί τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης γλώσσας. Στο πιο συνηθισμένο επίπεδο, τα σεξιστικά αστεία παίζουν μέρος στα νούμερα πολλών κωμικών, αντρών και γυναικών. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η μη-σεξιστική γλώσσα – η αποφυγή επαγγελματικών τίτλων εξειδικευμένων ανάλογα με το φύλο, μη-παράλληλη χρήση, και άλλες χρήσεις που θεωρούνται από κάποιους ως σεξιστικές. Οι αντίπαλοι τέτοιων ιδεών τις απορρίπτουν θεωρώντας πως «η πολιτική ορθότητα έχει τρελαθεί.»

5 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Κατά τη γνώμη μου, το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά και με προληπτικά μέτρα. Όσον αφορά τα κατασταλτικά μέτρα, υπάρχει καταρχήν ο νόμος του `83 που ποινικοποιεί τον βιασμό ως κακουργηματική πράξη. Όμως, εγώ θα ήθελα να προτείνω και κάτι άλλο. Τη διεύρυνση της νομοθεσίας μας με την προσθήκη άρθρου στον Ποινικό Κώδικα, βάσει του οποίου να ποινικοποιούνται οι σεξιστικές και ρατσιστικές φραστικές επιθέσεις. Πιστεύω ότι με την προσθήκη ενός τέτοιου άρθρου θα επιβάλλονταν κάποιες ποινές και κυρώσεις και αυτό θα λειτουργούσε παραδειγματικά στην κοινωνία, για την αποφυγή παρόμοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατιμωρισία διαιωνίζει τα προβλήματα βίας και κακοποίησης.

6

7 ΟΝΟΜΑΤΑ Σιάμος Φίλιππος Σπύρος Κρητικός Διονύσης Σαντικάι


Κατέβασμα ppt "ΣΕΞΙΣΜΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google