Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«O κήπος με τις 11 γάτες» Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής Δημοτικό σχολείο Πτελεού Σχολικό έτος 2013-2014 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Δέσποινα Φούντα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«O κήπος με τις 11 γάτες» Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής Δημοτικό σχολείο Πτελεού Σχολικό έτος 2013-2014 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Δέσποινα Φούντα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «O κήπος με τις 11 γάτες» Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής Δημοτικό σχολείο Πτελεού Σχολικό έτος Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Δέσποινα Φούντα

2 «Ο Κήπος με τις 11 γάτες» Είναι ένα  πρόγραμμα που αποσκοπεί στο να απομακρύνει του νέους από τον κίνδυνο χρήσης ουσιών που οδηγούν στον εθισμό. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στα παιδιά της Α΄, και Β΄ τάξης,  με τη συνεργασία και βοήθεια του Κέντρου Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών Νομού Μαγνησίας «Πρόταση Ζωής».

3 Για την υλοποίηση του προγράμματος χρησιμοποιήσαμε το αντίστοιχο εικονογραφημένο παραμύθι, το οποίο διαπραγματεύεται δώδεκα ιστορίες. Τα θέματα τους συνδέονται με ισάριθμες εμπειρίες που η ψυχολογική έρευνα έχει διαπιστώσει ότι στηρίζουν την παρόρμηση του ατόμου προς τα ναρκωτικά.

4 Και συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του μαθήματος:
διαβάζαμε την ιστορία, κατανοούσαμε το νόημα και τις λέξεις, μέσα από στοχευόμενες ερωτήσεις οι οποίες δίνονται στο αντίστοιχο εγχειρίδιο. Τέλος κάναμε δραματοποίηση της ιστορίας ή ζωγραφίζαμε ανάλογα με το θέμα.

5 Πρώτη συνάντηση γνωριμία με το πρόγραμμα.
Γνωριμία με το βιβλίο- γάτες. Ενδυνάμωση ομάδας (ομαδική ιστορία-ομαδική ζωγραφιά).

6 Και το παραμύθι ξεκινά…….. 1. «Το κρυφό ραντεβού»
Και το παραμύθι ξεκινά…… «Το κρυφό ραντεβού» Αναφέρεται στην περιέργεια, στις κρυφές δραστηριότητες των μικρών από τους μεγάλους, τη επιθυμία για πρωτιά. Βραβεύουμε τον εαυτό μας . Αυτογνωσία -αυτοεκτίμηση

7 2. «Ο γάτος και το μαγικό φίλτρο»
Η ευτυχία και η διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό και επιθυμητό. Ζωγραφίζω τν ιστορία (κατανόηση θέματος)

8 3. «Ο Παντοφλίνος φοβάται το σκοτάδι»
Οι φόβοι μου, όπως τους ανάφεραν τα παιδιά. Οι κακοί 4 Το σκοτάδι 3 Οι κεραυνοί 2 Τα φαντάσματα Ζώα ( φίδια- λύκους) Σεισμός -ανεμοστρόβιλος Αϊ Βασίλης 1 Τα βαθιά νερά Να μείνω μόνη 3. «Ο Παντοφλίνος φοβάται το σκοτάδι» Τα διάφορα είδη φόβων, το ψεύτικο θάρρος. Καταγράψαμε τους φόβους μας, ζωγράφισε ο καθένας τον δικό του και στο τέλος συμβολικά σκίσαμε τις ζωγραφιές. (ανεμοστρόβιλος και σκοτάδι)

9 4. «Ο θάνατος του παππού της Βούλας»
Ο θάνατος και ο πόνος που ακολουθεί. «δραματοποίηση»

10 5. «Πρόσκληση σε αγώνα» Η εξαπάτηση, το ψέμα , η εκδίκηση.
Η εξαπάτηση, το ψέμα , η εκδίκηση. Ζωγραφίζω την ιστορία( κατανόηση)

11 6. «Ο Μουσούδης η Λευκή η Μαργαριταρένια και η φιλία»
Η φιλία και το συναίσθημα του αποκλεισμού. Φτιάχνω κάρτες φιλίας, ζωγραφίζω τους φίλους μου.

12 7. «Ένα άσκημο αστείο» Η πίεση που δεχόμαστε από τους φίλους μας. Δεν πρέπει να αφηνόμαστε να κάνουμε πράγματα για τα οποία διαφωνούμε.

13 8. «Όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε δυνατοί»
Η αλληλεγγύη. Το να ξεχνάς δεν είναι ποτέ η λύση.

14 9. «Η βαρυστομαχιά του Μουσούδη»
Η συναίνεση και η συμβουλή ενός ειδικού.

15 10. «Ο Τίγρης και η λάθος θεραπεία»
Κάθε πράγμα έχει το μέτρο του. Χρειαζόμαστε την συμβουλή των μεγάλων. Η απερίσκεπτη χρήση ενός φάρμακου. «Ο γάτος γιατρός»

16 11. «Η επίσκεψη της Χαλιμάς»
Το καινούργιο, η διαφορετικότητα. Αποτύπωμα του εαυτού μου και των φίλων μου.

17 12. «Ο Χιονάτος μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση»
Η απογοήτευση, η ελευθερία να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Αναγνωρίζω τα συναισθήματα μου και τα εκφράζω. Διαβάσαμε την πολύ τρυφερή ιστορία αγάπης!

18 Η ιστορία με το άσχημο αστείο.
Αφού τελειώσαμε τις ιστορίες, τα παιδιά απαντήσανε στην ερώτηση : τι τους άρεσε από το πρόγραμμα ! Που κάναμε τα γατάκια. Η ιστορία με τα φάρμακα. Η ιστορία με το άσχημο αστείο. Που ζωγραφίζαμε. Που κουβεντιάζαμε.

19 Τι δεν τους άρεσε ! Ζωγραφίζω την παρεούλα μας.
Η ιστορία με το φίλτρο γιατί δεν υπάρχει. Που στενοχωριόταν ο Χιονάτος. Το άσχημο αστείο. Που προσπαθεί ο Σιάμ να πιέσει τον Χιονάτο να πάει σε άλλη αυλή. Τα χάπια και το νοσοκομείο. Ζωγραφίζω την παρεούλα μας.

20 Τέλος θα παρουσιάσουμε στην γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς, την δραματοποίηση της ιστορία «Ο Χιονάτος μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση».


Κατέβασμα ppt "«O κήπος με τις 11 γάτες» Πρόγραμμα Συναισθηματικής Αγωγής Δημοτικό σχολείο Πτελεού Σχολικό έτος 2013-2014 Υπεύθυνη εκπαιδευτικός :Δέσποινα Φούντα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google