Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΝΙΚΗ – ΔΗΜΗΤΡΑ

2 Κίνδυνοι στο διαδίκτυο
Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο που υπάρχουν είναι πολλοί όπως: Ιοι,χάκερ, απαγωγή ανηλίκων ,δημοσίευση φωτογραφιών κ.α. Σε αυτές τις διαφάνειες θα μιλήσουμε για αυτά .

3 Τι είναι το διαδίκτυο Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους, γι' αυτό πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός/ή κατά την πλοήγησή σου σ' αυτό. Διάβασε παρακάτω κάποιες οδηγίες, για να μπορείς να "σερφάρεις" με ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

4 Τι είναι ο ιος Ένας ιός υπολογιστών είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα υπολογιστή, το οποίο μπορεί να αντιγραφεί χωρίς παρέμβαση του χρήστη και να "μολύνει" τον υπολογιστή χωρίς τη γνώση ή την άδεια του χρήστη του. Ο αρχικός ιός μπορεί να τροποποιήσει τα αντίγραφά του ή τα ίδια τα αντίγραφα μπορούν να υποστούν από μόνα τους τροποποίηση, όπως συμβαίνει σε ένανμεταμορφικό ιό. Ένας ιός μπορεί να διαδοθεί από έναν υπολογιστή σε άλλους, παραδείγματος χάριν από ένα χρήστη που στέλνει τον ιό μέσω δικτύου ή του Διαδικτύου, ή με τη μεταφορά του σε ένα φορητό μέσο αποθήκευσης, όπως δισκέτα, οπτικό δίσκο ή μνήμη flash USB.

5 Προσέχουμε τι δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο
Προσωπικά δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σε ένα άτομο και μπορούνάμεσα ή έμμεσα να οδηγήσουν στην αναγνώρισή του. Για παράδειγμα, το όνομά μας, η διεύθυνσή μας, ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου μας, το σχολείο στο οποίο φοιτούμε, τα μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει, οι προτιμήσεις μας (π.χ. κατά τις αγορές μας σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα), το προφίλ μας στο Facebook (και κάθε σχετική με αυτό πληροφορία, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κωδικός πρόσβασης), οι φωτογραφίες μας ή βίντεο που «τραβάμε» με τους φίλους μας, είναι κάποια μόνο ενδεικτικά παραδείγματα αναφορικά με το τι θεωρείται προσωπικό δεδομένο στην καθημερινή μας ζωή. Κάποιες φορές τα προσωπικά δεδομένα αφορούν σε ιδιαίτερα ευαίσθητα στοιχεία της ιδιωτικής ζωής μας .

6 Χάκερ Χάκερ (Hacker) ονομάζεται συνήθως το άτομο το οποίο εισβάλει σε υπολογιστικά συστήματα και πειραματίζεται με κάθε πτυχή τους.[1] Ωστόσο παλαιότερα είχε την έννοια του εφευρέτη, αυτού που ασχολείται έτσι ώστε να ανακαλύψει το πως λειτουργεί ένα σύστημα και να το βελτιώσει ή αλλάξει τροποποιώντας το. Οι λεγόμενοι χάκερ έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και ικανότητες να διαχειρίζονται σε μεγάλο βαθμό υπολογιστικά συστήματα. Συνήθως οι χάκερς είναι προγραμματιστές, σχεδιαστές συστημάτων αλλά και άτομα τα οποία ενώ δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τομείς της πληροφορικής έχουν αναπτύξει τέτοιες δεξιότητες και δουλεύουν είτε σε ομάδες (hacking-groups) είτε μόνοι τους. Αν οι πράξεις τους αυτές είναι κακόβουλες αποκαλούνται κράκερ.[2]

7 Εθισμός στο διαδίκτυο Ο εθισμός στο διαδίκτυο (internet addiction) μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, προτάθηκε ως όρος πρώτη φορά από τον Goldberg (1995) και έγινε δημοφιλής με την καινοτόμο έρευνα της Young (1996), αναφέρεται στην «καταναγκαστική, υπερβολική χρήση του διαδικτύου και τον εκνευρισμό ή δυσθυμική συμπεριφορά που παρουσιάζεται κατά τη στέρησή της» (Mitchell, 2000). Ο εθισμός στο Διαδίκτυο αν και δεν έχει επισήμως αναγνωρισθεί ως κλινική οντότητα παρά μόνο σε Κίνα, Ν.Κορέα και Ταιβάν, αποτελεί μια κατάσταση, που προκαλεί σημαντική έκπτωση στην κοινωνική και επαγγελματική ή ακαδημαϊκή λειτουργικότητα του ατόμου. Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας όλο και συχνότερα καλούνται, να προσεγγίσουν θεραπευτικά άτομα με προβληματική χρήση του Διαδικτύου.

8 Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από ιούς
 Η ανίχνευσή τους από τον απλό χρήστη του υπολογιστή είναι από δύσκολη έως και αδύνατη . Για την προστασία λοιπόν του υπολογιστή έχει δημιουργηθεί μία ειδική κατηγορία λογισμικού, το λεγόμενο αντιιικό (antivirus). Προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη και χωρίς μολύνσεις λειτουργία ενός συστήματος, τα αντιϊκά εκκινούν ταυτόχρονα με το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, χωρίς εντολές από το χρήστη.

9 Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους χάκερ
Ξεκινάμε από τα βασικά: Αλλάξτε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και εγκαταστήστε ένα αντιικό λογισμικό. Επίσης, προσπαθήστε να μην αφήνετε τη συσκευή εκτός οπτικού πεδίου και μην την παραχωρείτε σε τρίτους. Στη συνέχεια, αφού έχετε κάνει αυτά, αποφεύγετε να ανοίγετε “περίεργα” μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή προγραμμάτων άμεσης επικοινωνίας (instant messaging), όπως επίσης και να ανεβάζετε ευαίσθητα δεδομένα και προσωπικές σας στιγμές στην εφαρμογή “iCloud”.

10 THE END … Νίκη-Δήμητρα

11


Κατέβασμα ppt "AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google