Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εφαρμογή Κανονικοποίησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εφαρμογή Κανονικοποίησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εφαρμογή Κανονικοποίησης

2 Άσκηση Κανονικοποιήστε μέχρι Τρίτη κανονική μορφή (3NF) το παρακάτω σχεσιακό σχήμα που αποτελείται από έναν πίνακα: Τα πρωτεύοντα κλειδιά των σχέσεων είναι με έντονα και υπογραμμισμένα γράμματα. ΑΦΙΞΗ (κωδ-πλοίου, πλοίο, χωρητικότητα-πλοίου, κωδ-λιμανιού, λιμάνι, κωδ-προβλήτας, προβλήτα, ημερομηνία-άφιξης)

3 Πρωτεύων Κλειδί και Συναρτησιακές Εξαρτήσεις
Πρωτεύον κλειδί είναι το {κωδ-πλοίου, κωδ-λιμανιού, ημερομηνία-άφιξης} Προφανώς επειδή ένα πλοίο σε ένα λιμάνι και σε μία ημερομηνία-άφιξης δένει σε μία προβλήτα δεν υπάρχει λόγος να είναι και το γνώρισμα κωδ-προβλήτας τμήμα του πρωτεύοντος κλειδιού Το πρωτεύον κλειδί προσδιορίζει συναρτησιακά όλα τα υπόλοιπα γνωρίσματα Επιπλέον Συναρτησιακές εξαρτήσεις κωδ-πλοίουπλοίο, χωρητικότητα-πλοίου κωδ-λιμανιούιμάνι κωδ-προβλήταςπροβλήτα

4 1η Κανονική Μορφή Ο πίνακας είναι σε Πρώτη κανονική μορφή (1NF) άρα αντιστοιχεί σε μία σχέση.

5 2η Κανονική Μορφή Κανένα γνώρισμα (πεδίο) που δεν είναι κλειδί δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από ένα τμήμα του πρωτεύοντος κλειδιού. Για τα γνωρίσματα αυτά δημιουργούμε ξεχωριστούς πίνακες (σχέσεις) με πρωτεύον κλειδί το γνώρισμα της συναρτησιακής εξάρτησής τους Τα πεδία (πλοίο, χωρητικότητα-πλοίου) εξαρτώνται από το (κωδ-πλοίου) και το πεδίο (λιμάνι) εξαρτάται από το (κωδ-λιμανιού). Επειδή και το (κωδ-πλοίου) και το (κωδ-λιμανιού) είναι υποσύνολα του κυρίου κλειδιού έχουμε: ΑΦΙΞΗ (κωδ-πλοίου,κωδ-λιμανιού,κωδ-προβλήτας, προβλήτα, ημερομηνία-άφιξης) ΠΛΟΙΟ (κωδ-πλοίου, πλοίο, χωρητικότητα-πλοίου) ΛΙΜΑΝΙ (κωδ-λιμανιού, λιμάνι)

6 3η Κανονική Μορφή Τρίτη κανονική μορφή (3NF)
Μία σχέση βρίσκεται σε Τρίτη κανονική μορφή εάν είναι σε δεύτερη και δεν περιέχει μεταβατικές εξαρτήσεις. Το πεδίο (προβλήτα) εξαρτάται από το (κωδ-προβλήτας) που δεν είναι μέρος του κυρίου κλειδιού. {κωδ-πλοίου,κωδ-λιμανιού, ημερομηνία-άφιξης}  κωδ-προβλήτας προβλήτα Για τα γνωρίσματα αυτά δημιουργούμε ξεχωριστούς πίνακες με πρωτεύον κλειδί το γνώρισμα συναρτησιακής εξάρτησής τους. Έτσι έχουμε: 3NF -Λύση ΑΦΙΞΗ (κωδ-πλοίου,κωδ-λιμανιού,κωδ-προβλήτας, ημερομηνία-άφιξης) ΠΡΟΒΛΗΤΑ (κωδ-προβλήτας, προβλήτα) ΠΛΟΙΟ (κωδ-πλοίου, πλοίο, χωρητικότητα-πλοίου) ΛΙΜΑΝΙ (κωδ-λιμανιού, λιμάνι).


Κατέβασμα ppt "Εφαρμογή Κανονικοποίησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google