Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία ξεκινάει από το σχολείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία ξεκινάει από το σχολείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία ξεκινάει από το σχολείο
Δρ Αθανάσιος Φροσύνης Διευθυντής 8ου Δημοτικού σχολείου Νεάπολης Γενικός Γραμματέας ΦΑΟΣ Θεσσαλονίκης

2 Η λέξη ΦΑΟΣ προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Φροντίδα-Αγωγή-Οργάνωση-Συμμετοχή και παραπέμπει στην ομηρική λέξη ΦΑΟΣ που σημαίνει ΦΩΣ. Η ΦΑΟΣ είναι μια Ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει σαν στόχο την αποτροπή των ατυχημάτων στα σχολεία, μέσω της βελτίωσης των συνθηκών ασφάλειας και πρόληψης. Ιδρύθηκε το 2003.

3 Φιλοσοφία των παρεμβάσεων
Στόχος μας δεν είναι η αντικατάσταση του ρόλου της Πολιτείας. Στόχος μας είναι να δώσουμε το «καλό παράδειγμα». Να καταδείξουμε το «σωστό» ή να βοηθήσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα στην εύρεσή του.

4 Είναι αναγκαία η πρόληψη των ατυχημάτων στα σχολεία;

5 Πρόληψη είναι η φιλοσοφία της πράξης
Είναι εφαρμογή πρακτικών και συμπεριφορών που αλλάζουν τη στάση στη καθημερινή ζωή. Πρέπει λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα κίνημα ενεργών πολιτών που σκοπό θα έχει τη πρόληψη των ατυχημάτων μέσα στο χώρο του σχολείου αλλά σε πολλές περιπτώσεις και εκτός σχολείου.

6 Σε τι στοχεύει ένα πρόγραμμα πρόληψης;
Η πρόληψη είναι θέμα νοοτροπίας. Συνήθως δεν ευθύνεται ένας μόνο παράγοντας για ένα ατύχημα. Αυτό είναι συνέπεια συνισταμένης παραγόντων (αρκεί η σταγόνα στο γεμάτο ποτήρι). Η συχνότερη και η βασική αιτία ατυχημάτων είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά. Η πρόληψη δεν εντυπωσιάζει επειδή το αποτέλεσμα δεν είναι άμεσα ορατό.

7 Η συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι 50%

8 Πολλά από τα ατυχήματα είναι σοβαρά και καταλήγουν σε μόνιμες αναπηρίες

9 Το κράτος και οι ενήλικες ευθύνονται για τη δημιουργία σωστής υποδομής, ώστε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ασφαλές

10 Θα πρέπει να συμπεριληφθεί η Πρόληψη Ατυχημάτων στη σχολική πραγματικότητα;

11

12 Η πρόληψη δεν είναι «μάθημα»
Ναι!!!!!!! Η πρόληψη δεν είναι «μάθημα» Η πρόληψη είναι θέμα γνωστό στα παιδιά και τους νέους. Τα «πρέπει» και τα «μη». Ο συνομήλικος υποδεικνύει και επηρεάζει περισσότερο.

13 Το φυσικό περιβάλλον του σχολείου
Συνωστισμός Ο αριθμός των μαθητών & εκπαιδευτικών Ο διαθέσιμος χώρος

14 Προτάσεις για βελτίωση
Δημιουργία προσωπικού χώρου υποδιαιρώντας την τάξη σε μικρότερες περιοχές εργασίας

15 Προτάσεις για βελτίωση
Αποφυγή ακαταστασίας στο χώρο και ιδιαίτερα στον τοίχο Μείωση των επιπέδων θορύβου Δημιουργία ευκαιριών αποκατάστασης

16 Προτάσεις για βελτίωση
Φωτισμός Βελτιώνει την υγεία, την μάθηση Αυξάνει την ασφάλεια Μειώνει τον βανδαλισμό Διατηρείται η οπτική επαφή των μαθητών με το περιβάλλον

17 Προτάσεις για βελτίωση
Πρόσβαση σε ηλιακό φως Παραγωγή βιταμίνης D Ρύθμιση εσωτερικού βιολογικού ρολογιού του σώματος Χαλάρωση Μείωση του stress  Καλύτερη ψυχική διάθεση Μείωση πονοκεφάλων

18 Προτάσεις για βελτίωση
Θόρυβος Στο σχολικό περιβάλλον θόρυβος είναι κάθε ανεπιθύμητος ήχος που έρχεται σε επαφή με την επικοινωνία στην τάξη και είναι ενοχλητικός και επιζήμιος στη μαθησιακή διαδικασία.

19 Επιπτώσεις στην υγεία Στα παιδιά δημιουργεί άγχος και ανυπομονησία. Πολλές φορές αυτή η τάση μπορεί να συνεχίσει και στην ενήλικη ζωή τους. Στους εκπαιδευτικούς προκαλεί ψυχική κόπωση και κόπωση στη φωνή.

20 Προτάσεις για βελτίωση
Εργονομία εξοπλισμού Μια κακή προσαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε ενόχληση, δυσαρέσκεια ή διαταραχές στους μυς, τένοντες & τους συνδέσμους, τη Σ.Σ. (μυοσκελετικές διαταραχές). 

21 Προτάσεις για βελτίωση
Τοξικοί κίνδυνοι Διαλύτες Χρώματα Απορρυπαντικά Βερνίκια Χημικές ουσίες εργαστηρίων

22 Διατροφή & Σχολικο κυλικείο
Το σχολείο ιδανικός χώρος και μέσο για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διατροφής. Το σχολικό κυλικείο μπορεί να παρέχει ποικιλία θρεπτικών & ελκυστικών τροφίμων σε λογικές τιμές.

23 Προτάσεις για βελτίωση
Επιτροπή ελέγχου ειδών από εκπαιδευτικούς & γονείς. Πολιτική και διαδικασίες για υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα στο σχολείο. Εκπαίδευση για ασφαλή – υγιεινή επιλογή & χρήση τροφίμων από τους μαθητές.

24 Ενδοσχολική βία Λεκτική (κοροϊδία, βρισιές)
Λεκτική (κοροϊδία, βρισιές) Σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές) Ψυχολογική Σεξουαλική παρενόχληση Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (sms, chat, e‐ mail, κλήσεις) Βανδαλισμός

25 Προτάσεις για βελτίωση
Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης μέσω επιβράβευσης και αναγνώρισης. Συμμετοχή και ενεργός δράση των μαθητών σε κοινωνικά επιθυμητές δραστηριότητες. Εκπαιδευτικές επισκέψεις, πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργασίες.

26 Προτάσεις για βελτίωση
Υιοθέτηση διδακτικών μεθόδων που προάγουν την πειθαρχία, παράλληλα με την αίσθηση της δικαιοσύνης. Συνεργασία με τους γονείς και την τοπική κοινότητα, για την οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας και τη διεξαγωγή ενημερωτικών συναντήσεων.

27 Οργάνωση της ασφάλειας στο χώρο του σχολείου
1. Κυκλοφοριακή ασφάλεια 2. Πυρασφάλεια 3. Γενικά 4. Ηλεκτρική εγκατάσταση 5. Αθλητικοί χώροι 6. Χώρος διαλείμματος (προαύλιο) 7. Θέρμανση 8. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 9. Πρώτες βοήθειες 10. Υγιεινή

28 Σε ποια πράγματα θα πρέπει να εστιάσει;
1. Κυκλοφοριακή ασφάλεια 2. Πυρασφάλεια 3. Γενικά 4. Ηλεκτρική εγκατάσταση 5. Αθλητικοί χώροι 6. Χώρος διαλείμματος (προαύλιο) 7. Θέρμανση 8. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 9. Πρώτες βοήθειες 10. Υγιεινή

29 1ο Στάδιο υλοποίησης Ξεκινάμε με επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο αντίστοιχης φιλοσοφίας. Ο χρόνος υλοποίησης αυτών των σεμιναρίων είναι συνήθως από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, έτσι ώστε οι σχολικές μονάδες να μπορούν να τα εμπλέξουν και ως επίσημα προγράμματα καινοτόμων δράσεων.

30 Τι περιλαμβάνει ένα σεμινάριο;
Διήμερη εκπαίδευση διάρκειας 16 ωρών σε θέματα που αφορούν: Πρόληψη ατυχημάτων από φυσικές καταστροφές. Πυρασφάλεια και αντισεισμικός σχεδιασμός. Πρωτόκολλο ελέγχου και παρέμβαση αποκατάστασης επικινδυνοτήτων. Πρώτες Βοήθειες. Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος. Τρόπος συμμετοχής σε διαγωνισμό. Εκπαιδευτικό υλικό.

31 2ο Στάδιο υλοποίησης Έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.
Αυτοψίες σχολικών μονάδων που εκφράζουν έγγραφη επιθυμία για εμπλοκή σε πρόγραμμα. Οι αυτοψίες γίνονται από συνεργάτες μηχανικούς της ΦΑΟΣ που ειδικεύονται στην ασφάλεια εγκαταστάσεων και είναι τελείως δωρεάν. Η αυτοψία ολοκληρώνεται με την παράδοση στο Διευθυντή/ντρια του σχολείου έκθεσης πραγματογνωμοσύνης.

32 Προαύλιος χώρος

33 Πυρασφάλεια

34 Ηλεκτρική εγκατάσταση

35 Εργαστήρια

36 Γενικότερες καταστάσεις

37 Γενικότερες καταστάσεις

38 Γιατί χρειάζονται οι συνεργασίες μέσα στο σχολικό περιβάλλον;
Παροχή τεχνογνωσίας Αυτοψίες σε περισσότερα σχολεία Συνεχής εκπαίδευση εκπαιδευτικών Υποστήριξη στην υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία Εκτιμήσεις από επίσημους φορείς Κοστολόγηση και δημιουργία συνολικού πλάνου αποκαταστάσεων

39 Σας ευχαριστώ πολύ Επικοινωνία μέσω αλληλογραφίας: ΦΑΟΣ Θεσσαλονίκης
Τ.Θ Τ.Κ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Επικοινωνία μέσω εγγράφου: ΦΑΟΣ Θεσσαλονίκης Τηλέφωνο/Φαξ: mail:


Κατέβασμα ppt "Η Ασφάλεια και η Υγεία στην εργασία ξεκινάει από το σχολείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google