Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψηφιακό συμπιεσόμετρο κινητήρων Diesel ναυτικού τύπου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψηφιακό συμπιεσόμετρο κινητήρων Diesel ναυτικού τύπου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψηφιακό συμπιεσόμετρο κινητήρων Diesel ναυτικού τύπου
Φοιτητής: Ηλιάκης Ιωάννης Αριθμός μητρώου: 548 Μάθημα: Τεχνικές μετρήσεων θεωρία Καθηγήτρια: Π. Ρούνη Κατεύθυνση: Ενεργειακή

2 Το ψηφιακό συμπιεσόμετρο μπορεί να τοποθετηθεί στον κινητήρα και να ελέγξουμε ανά πάσα στιγμή την κατάστασή του, και πιο συγκεκριμένα την πίεση κατά την φάση της συμπίεσης, καθώς και την πίεση του καυσίμου στον εγχυτήρα, πράγμα πολύ σημαντικό σε έναν κινητήρα αυτανάφλεξης . Διαθέτει τους κατάλληλους αντάπτορες ώστε να προσαρμόζεται στους δύο κύριους κατασκευαστείς κινητήρων Diesel στην ναυτιλία, την Wartisilla και την MAN. Στην έξοδο του, εκτός από τις τιμές της πίεσεις, το ηλεκτρονικό συμπιεσόμετρο μπορεί να βγάλει το δυναμοδεικτικό διάγραμμα του κινητήρα, πράγμα πολύ σημαντικό για την κατάσταση του κινητήρα και την τυχόν βελτίωση αν αυτή χρειάζεται.

3 Το συμπιεσόμετρο που επέλεξα είναι της Γερμανικής εταιρίας Leutert και συγκεκριμένα το μοντέλο DPI-2. Το συγκεκριμένο συμπιεσόμετρο είναι κατάλληλο για χρήση τετράχρoνων και δίχρονων κινητήρων Diesel, ενώ τα τεχνικά του χαρακτηριστικά θα παρουσιαστούν στην συνέχεια. Το βασικό μέρος του, και αυτό που μας ενδιαφέρει και στο συγκεκριμένο μάθημα, είναι ο μεταλλάκτης ο οποίος χρησιμοποιεί, ο οποιός είναι ένας μεταλλάκτης πίεσης με πιεζοκρύσταλλο.

4 Αρχη λειτουργίας των πιεζοηλεκτρικών μεταλλακτών
Οι πιεζοηλεκτρικοί μεταλλάκτες (piezoelectric) βασίζονται στο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο (Pierre & Jacques Curie, 1880), κατά το οποίο ορισμένα υλικά (χαλαζίας –quarz[στην περίπτωσή μας], άλας Rochelle και άλλοι κρύσταλλοι) όταν φορτίζονται μηχανικά αναπτύσσουν στα άκρα τους ηλεκτρική τάση και αντίστροφα οι διαστάσεις τους μεταβάλλονται όταν υπόκεινται σε ηλεκτρική τάση. Οι πιεζοηλεκτρικοί μεταλλάκτες έχουν υψηλή ευαισθησία μεγάλη περιοχή λειτουργίας με διακριτική ικανότητα της τάξης 0.1bar και χαμηλότερα αλλά έχουν συγκεκριμένες περιοχές λειτουργίας όσον αφορά τη θερμοκρασία.

5 Τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής DPI-2
Εύρος σένσορα συμπίεσης 0-250 Bar Μνήμη 9 κινητήρες (32 data shets) Εύρος σένσορα πίεσης καυσίμου Bar Διάρκεια μπαταρίας 6 ώρες Εύρος ταχύτητας περιστροφής 4χ κινητήρα rpm Εύρος θερμοκρασίας περιβάλλοντος 0-55°C Εύρος ταχύτητας περιστροφής 2x κινητήρα rpm Εύρος θερμοκρασίας σένσορα 0-350°C Διακριτική ικανότητα 0,07 Bar Διαστάσεις 220 x 130 x45 mm Ακρίβεια ±1,5% ,T= °C βάρος 6500 g(μαζί με την βαλίτσα μεταφοράς)

6 Βιβλιογραφία Ηλεκτρονική βιβλιογραφία:
Σημειώσεις της υπεύθυνης καθηγήτριας Π. Ρούνη.


Κατέβασμα ppt "Ψηφιακό συμπιεσόμετρο κινητήρων Diesel ναυτικού τύπου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google