Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αφρική-Πόλεις Καραμπίνας Νικήτας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αφρική-Πόλεις Καραμπίνας Νικήτας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αφρική-Πόλεις Καραμπίνας Νικήτας

2 Αφρική: Η Αφρική είναι η τρίτη μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό. Η Αφρική βρίσκεται εκατέρωθεν του ισημερινού και περιλαμβάνει πληθώρα κλιματικών περιοχών με εύρος που κυμαίνεται από τη βόρεια εύκρατη ζώνη έως τη νότια. Η Αφρική είναι η τρίτη μεγαλύτερη ήπειρος του κόσμου σε έκταση και η δεύτερη σε πληθυσμό. Καταλαμβάνει το 6% της συνολικής επιφάνειας της Γης. O πληθυσμός της εκτιμάται σε κατοίκους περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού .Η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής σε έκταση είναι η Αλγερία και σε πληθυσμό η Νιγηρία. Η Αφρική βρίσκεται εκατέροθεν του ισημερινού και περιλαμβάνει πληθώρα κλιματικών περιοχών με εύρος που κυμαίνεται από τη βόρεια εύκρατη ζώνη έως τη νότια. Επίσης περιλαμβάνει 55 ανεξάρτητα κράτη.

3 Λίγες ακόμα πληροφορίες για την Αφρική...
Η Αφρική περιέχει ένα ευρύ φάσμα λαών, θρησκειών και πολιτισμών. Η Αφρική είναι ποικιλόμορφη ήπειρος με κάθε τμήμα της χώρας να διαθέτει τη δική του μοναδική κουλτούρα. Τραγικά παρανοημένη από πολλούς ανθρώπους ως γη της φτώχειας, της καταστροφής, του πολέμου και της πείνας, η Αφρική είναι σήμερα μια τεράστια ήπειρος με πολλές μητροπόλεις, φιλικούς λαούς και εκπληκτικά όμορφα τοπία. Το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου ζει σχετικά ειρηνικά. Περιέχει ένα ευρύ φάσμα λαών,θρησκειών και πολιτισμών. Η Αφρική είναι ποικιλόμορφη ήπειρος, με κάθε χώρα, ή ακόμα και κάθε τμήμα της χώρας να διαθέτει τη δική του μοναδική κουλτούρα. Ενώ είναι συνηθισμένο για ανθρώπους της Δύσης να αναφέρονται στην Αφρική, ως μία ενιαία χώρα, θα πρέπει να θυμόμαστε το μέγεθος και μόνο της ηπείρου, και ότι η Αφρική δεν είναι μία χώρα αλλά 54 διαφορετικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι αδύνατο να κάνει κανείς γενικεύσεις για την ήπειρο συνολικά. Τραγικά παρανοημένη από πολλούς ανθρώπους ως γη της φτώχειας, της καταστροφής, του πολέμου και της πείνας, ως γη του πόνου μόνον —μια παρανόηση που μεταδίδεται κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης— η Αφρική είναι σήμερα μια τεράστια ήπειρος με πολλές μητροπόλεις, φιλικούς λαούς και εκπληκτικά όμορφα τοπία. Αν και σε αρκετά σημεία επικρατεί η στερεότυπη εικόνα της φτώχειας του πολέμου και της πείνας, το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου ζει σχετικά ειρηνικά.

4 Πόλεις της Αφρικής Οι πόλεις της Αφρικής προσφέρουν μια ζωντανή, συνοπτική εικόνα της πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής Ηπείρου. Οι πόλεις χαρακτηρίζονται από την μαγεία και τον πολιτισμό της Αφρικής. Οι χώρες εκτός από τις γεωγραφικές τους διαφορές έχουν και διαφορές σε άλλα θέματα (π.χ. πολιτισμός,ανάπτυξη κ.λπ.),(Βόρειες-Νότιες). Νότια Αφρική Βόρεια Αφρική Οι πόλεις της Αφρικής προσφέρουν μια ζωντανή, συνοπτική εικόνα της πολυδιάστατης και πολυπολιτισμικής Ηπείρου. Οι πόλεις χαρακτηρίζονται από την μαγεία και τον πολιτισμό της Αφρικής: σπειροειδή ισλαμικά τζαμιά, εντυπωσιακές πυραμίδες, πολυπληθείς υπαίθριες αγορές, αλλά και νέα «hot spots» όπως σύγχρονες εκθέσεις τέχνης στο Κάιρο και ένα μουσείο αφιερωμένο σε μια από τις κορυφαίες ιατρικές καινοτομίες, στο Κέιπ Τάουν, έχουν προσθέσει νέα, μοντέρνα «πνοή» σε αυτές τις αρχαίες πόλεις. Οι χώρες εκτός από τις γεωγραφικές τους διαφορές έχουν και διαφορές σε άλλα θέματα (π.χ. πολιτισμός,ανάπτυξη κ.λπ.) αλλά κυρίως σε σχέση με τον πλούτο και την ανάπτυξη χωρίζονται σε Βόρειες και σε Νότιες όπως άλλωστε και γεωγραφικά.

5 Πόλεις της Αφρικής: Cape Town η Μητέρα Πόλη
Νότια Αφρική,Ατλαντικός-Ινδικός Ωκεανός Ακρωτήρι Καλής Ελπίδας Αναπτυγμένη-Ευρωπαϊκή πόλη Αρχιτεκτονικά πανέμορφη και πλούσια πόλη Το Cape Town αποκαλείται Μητέρα Πόλη λόγω της παλαιότητας της! Tο Κέιπ Τάουν είχε πληθυσμό 2,95 εκατομμύρια κατοίκους. To Cape Town,που βρίσκεται στην Νότια Αφρική, «βρέχεται» τόσο από τον Ατλαντικό, όσο και από τον Ινδικό Ωκεανό. Eίναι η πόλη του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, στο νότιο άκρο της Αφρικής και αποτελεί γραφικό στολίδι της. Με κοσμοπολίτικη διάθεση, ευρωπαϊκή φινέτσα και υψηλή αισθητική, η παλιότερη πόλη της Νότιας Αφρικής «ξεχειλίζει» από κομψότητα και εκλεπτυσμένη ομορφιά. Tο Cape Town δεν θυμίζει τυπική αφρικάνικη πόλη, ίσως μια ευρωπαϊκή περισσότερο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αστική πρόταση στη νότια εσχατιά της αφρικανικής ηπείρου που σε καθηλώνει πρωτίστως με τον συνδυασμό και την εναλλαγή των αρχιτεκτονικών της γραμμών, οι οποίες αντανακλούν την ιστορική εξέλιξη της πόλης - υπερσύγχρονοι ουρανοξύστες και μοντέρνα εμπορικά κέντρα συνυπάρχουν δίπλα σε κτίρια βικτοριανής, ολλανδικής και μαλαισιανής αποικιοκρατικής αρχιτεκτονικής.

6 Nairobi:«Αγαπημένη» αποικιακή πόλη
«Πρωτεύουσα» του Σαφάρι Πρωτεύουσα της Κένυας Πληθυσμός: περίπου Μασάι Εγκληματικότητα-Nairobbery Τρομοκρατικές επιθέσεις Ανεργία-Άστεγοι Η Ναϊρόμπι,επίσης γνωστή και ως πρωτεύουσα του σαφάρι της Αφρικής, είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κένυας. Η Ναϊρόμπι είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ανατολικής Αφρικής με περίπου πλυθησμό. Η Ναϊρόμπι ήταν κάποτε αυτό που μαρτυρεί και το όνομά της, μια μεγάλη πηγή νερού που χρησιμοποιούσε η ντόπια φυλή των Μασάι. Η Ναϊρόμπι είναι μια επικίνδυνη πόλη όσον αφορά την εγκληματικότητα – εξ ου και το παρατσούκλι Nairobbery. Κάθε χρόνο γίνονται πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις και επίσης υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί άστεγοι άνθρωποι.

7 Djenne: πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση
Βρίσκεται σε ένα νησί στον ποταμό Bani Παγκόσμια Πολιτιστικη κληρονομιά- ισλαμική ιστορία Μεγάλο Τέμενος της Τζενέ(τούβλα λάσπης) Αγορά-Μεσαιωνικές Εποχές Περίπου κατοίκους Η αγορά και το Μεγάλο Τέμενος της Τζενέ Η πόλη Djenne ,που είναι στο Μάλι, βρίσκεται σε ένα νησί στον ποταμό Bani, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς «γεμάτη» από ισλαμική ιστορία. Η πόλη διαθέτει χαρακτηριστική προϊσλαμιστική και ισλαμική αφρικανή αρχιτεκτονική, με εκτεταμένη χρήση λάσπης. Το Μεγάλο Τζαμί (ή αλλιώς και Μεγάλο Τέμενος της Τζενέ) λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη κατασκευή από τούβλα λάσπης στον πλανήτη και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Κατασκευάστηκε τη περίοδο στη θέση ενός παλαιότερου τεμένους. Η μεγαλοπρεπής του παρουσία δεσπόζει της αγοράς κάθε Δευτέρας, η οποία παραπέμπει σε μεσαιωνικές εποχές όταν τα καραβάνια με τις καμήλες σταματούσαν στην πόλη για να κάνουν εμπόριο. Τώρα έχει περίπου κατοίκους.

8 Antananarivo:Μια φτωχή πόλη
Ανταναναρίβο: Πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης Φτωχή πόλη Ετήσιο εισόδημα κατα κεφαλήν 972 δολάρια Πληθυσμός περίπου Εμπορικό διοικητικό κέντρο Το Ανταναναρίβο δεν είναι το μόνο φτωχό σημείο στη χώρα της Μαγαδασκάρης. Η χώρα της Μαγαδασκάρης είναι από τις φτωχότερες στον πλανήτη, μιας και υπάρχει ετήσιο εισόδημα κατά κεφαλήν 972 δολάρια ενώ την ίδια στιγμή το Ανταναναρίβο έχει πληθυσμό κατοίκους περίπου. Το Ανταναναρίβο βρίσκεται κεντρικά της Μαδαγασκάρης Επίσης το Ανταναναρίβο αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της αφρικανικής χώρας. Τα τρόφιμα, τσιγάρα και υφάσματα αποτελούν τα κυριότερα είδη στην πόλη.

9 Marrakech:Η κόκκινη πόλη
Marrakesh: Μαράκες,Νοτιοδυτικό Μαρόκο «Μεθυστική» πόλη,όλο ζωντάνια Κέντρο:Πλατεία Djeema el Fnaa Πανέμορφα-Μοναδικά χαρακτηριστικά Ισλαμική-Φιλελεύθερη κοινότητα Πάνω από κάτοικοι To Μαράκες είναι μια πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Το Μαράκες έχει τα πάντα από την κουλτούρα του Μαρόκου. Πρόκειται για μια πόλη «μεθυστική» και με πολλά χρώματα, γεγονός που στηρίζεται κατά πολύ στη ζωντανή κεντρική πλατεία της, Djemma el Fnaa. Επίσης στα πανέμορφα και μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης συγκαταλέγονται και η πολύβουη αγορά, οι υπαίθριες αγορές, οι κήποι, τα παλάτια, αραβικά άλογα, τείχη,φοίνικες και τα πολυτελή ξενοδοχεία. Το Μαράκες αποκαλείται κόκκινη πόλη και το διαμάντι του Νότου, όπως συνηθίζουν να το λένε στο Μαρόκο. Το Ali Ben Youssef Medersa, ένα σχολείο που χρονολογείται από το 1500, μια γεύση του ισλαμικού πολιτισμού ή το θαυμάσιο παλάτι El Badi Palace. Η ισλαμική κοινότητα του Μαρακές είναι από τις πιο φιλελεύθερες στη Μέση Ανατολή, γι΄αυτό και οι τουρίστες μπορούν να κυκλοφορούν εκεί με μεγαλύτερη ελευθεριά απ΄ότι σε οποιαδήποτε άλλη ισλαμική χώρα. Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας της βοήθησε σ΄αυτό. Στην πόλη υπάρχουν επίσης αμέτρητα καφέ. Το Μαρακές έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους κατοίκους.

10 Cairo: Η χαρά του αιγυπτιακού πολιτισμού
Καυτή έρημος, πυραμίδες της Γκίζας, Σφήκα Πρωτεύουσα της Αιγύπτου «Η πόλη των χιλίων μιναρέδων»- Ισλαμική Αρχιτεκτονική Αρχαία Αίγυπτος 6,76 εκατομμύρια πλυθησμός Το Κάιρο προσφέρει μια εντελώς διαφορετική γεύση από την υπόλοιπη Αφρική. Περιτριγυρισμένο από την καυτή έρημο, είναι η περιοχή όπου βρίσκονται οι διάσημες πυραμίδες της Γκίζας και η Σφήκα. Το Κάιρο,που ονομάζεται και Αλ Καχίρα, είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου και η μεγαλύτερη πόλη του Αραβικού κόσμου και της Αφρικής. Βρίσκεται κόντά στο Δέλτα του Νείλου, και ιδρύθηκε το 969 μΧ. Ονομάζεται «η πόλη των χιλίων μιναρέδων» λόγω της κυριαρχίας της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Το Κάιρο σχετίζεται και με την Αρχαία Αίγυπτο λόγω της εγγύτητας του με τις αρχαίες πόλης της Μέμφιδος, της Γκίζας και του Φουστάτ, οι οποίες είναι κοντά στη Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας και στις Πυραμίδες της Γκίζας. Επίσης έχει πληθυσμό 6,76 εκατομμύρια.

11 Τύνιδα: Στο σταυροδρόμι Ευρώπης- Αφρικής
Πρωτεύουσα της Τυνησίας Κοσμοπολίτικος Προορισμός Μεσαιωνική πόλη-Λεωφόρος Habib Bourguiba Πληθυσμός περίπου Κόλπος της Τύνιδας Στη βόρεια Αφρική, η πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, αποτελεί έναν κοσμοπολίτικο προορισμό με καφέ, αγορές και πολλά αρχαιολογικά κατάλοιπα, όπως την καλύτερη συλλογή στον κόσμο από ρωμαϊκά ψηφιδωτά στο μουσείο Bardo. H μεσαιωνική πόλη έχει όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά των αραβικών πόλεων, ενώ ι η μεγάλη λεωφόρος Habib Bourguiba, κύρια αρτηρία της νέας πόλης, με τα μοντέρνα λευκά κτίρια, τα καφέ και τα πολυκαταστήματα. Επίσης έχει πληθυσμό περίπου και με ένα κανάλι συνδέεται με τον Κόλπο της Τύνιδας στη Μεσόγειο θάλασσα.

12 Συμπεράσματα για τις πόλεις της Αφρικής...
Οι πόλεις της Αφρικής είναι σχετικά ανεπτυγμένες σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουμε σήμερα… Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως διάφορες πόλεις τις Βόρειας Αφρικής αλλά και συγκεκριμένες της Νότιας Αφρικής. Επίσης οι πόλεις της Αφρικής έχουν επηρεαστεί πολύ από το Ισλαμ όπως είδαμε παραπάνω κυριως στην τέχνη αν και έχουν κρατήσει μερικές συνήθειες από τις αρχικές φυλές της Αφρικής. Οι πόλεις της Αφρικής είναι σχετικά ανεπτυγμένες σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουμε σήμερα… Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις όπως διάφορες πόλεις τις Βόρειας Αφρικής αλλά και συγκεκριμένες της Νότιας Αφρικής. Επίσης οι πόλεις της Αφρικής έχουν επηρεαστεί πολύ από το Ισλαμ όπως είδαμε παραπάνω κυριως στην τέχνη αν και έχουν κρατήσει μερικές συνήθειες από τις αρχικές φυλές της Αφρικής.

13 Cape Town:Εικόνες

14 Nairobi:Εικόνες

15 Djenne:Εικόνες

16 Antananarivo:Εικόνες

17 Marrakech:Εικόνες

18 Cairo:Εικόνες

19 Τύνιδα:Εικόνες

20 Δικτυογραφία Κείμενο:


Κατέβασμα ppt "Αφρική-Πόλεις Καραμπίνας Νικήτας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google