Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Είμαστε… ό,τι τρώμε» 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ,Τάξη: Β’, Μάιος 2017

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Είμαστε… ό,τι τρώμε» 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ,Τάξη: Β’, Μάιος 2017"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Είμαστε… ό,τι τρώμε» 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ,Τάξη: Β’, Μάιος 2017
Μεσογειακή Διατροφή, Υπερτροφές ή Superfoods, Διατροφή των νέων, Διατροφή και Υγεία 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ,Τάξη: Β’, Μάιος 2017

2 Μεσογειακή Διατροφή

3 Τι ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή;
Μεσογειακή Διατροφή ονομάζουμε τον τρόπο διατροφής ο οποίος αποτελείται από τροφές με χαμηλά λιπαρά και κυρίως από τροφές με ακόρεστα λιπαρά. Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι εμπλουτισμένος με πολλές βιταμίνες τις οποίες ο οργανισμός τις αντλεί από τις διάφορες τροφές της Μεσογειακής Διατροφής, που θα αναφερθούν πιο κάτω. Κύρια πηγή λίπους στην Μεσογειακή Διατροφή αποτελεί το ελαιόλαδο. Αυτό το είδος διατροφής ονομάστηκε έτσι γιατί αποτελεί συνήθεια διατροφής κυρίως μεσογειακών χωρών.

4 Γιατί η Μεσογειακή Διατροφή είναι τόσο σημαντική για τον άνθρωπο;
Τα τελευταία χρόνια έρευνες έδειξαν, ότι αυτό το είδος διατροφής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παρουσίας επικίνδυνων ασθενειών που βλάπτουν τον οργανισμό στον άνθρωπο, όπως καρδιακές παθήσεις, χοληστερίνη κ.α. Επίσης οι έρευνες έδειξαν η Μεσογειακή Διατροφή οδηγεί σε μακροζωία και σε έναν υγιή οργανισμό.

5 Ποιες τροφές αποτελούν την Μεσογειακή Διατροφή;
Δημητριακά Φρούτα και λαχανικά Γαλακτοκομικά προϊόντα ( κυρίως κασέρι και γιαούρτι ) Ψάρι και πουλερικό ( σε μικρές ποσότητες ) Μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας ( σε ακόμα πιο μικρές ποσότητες) Ελαιόλαδο σαν κύρια πηγή λίπους * Προτιμότερο είναι να μην καταναλώνονται επεξεργασμένα προϊόντα!

6 Πολιτιστική κληρονομιά
Το 2010, η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Μαρόκο.

7 Υπερτροφές ή Superfoods
Οι «υπερτροφές» αποκαλούνται «θαύματα της φύσης» καθώς υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της υγείας. 

8 Οι «υπερτροφές» η συστηματική τους κατανάλωση αυξάνει τη ζωτική ενέργεια, αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, το βοηθάει να λειτουργεί καλύτερα, να διατηρείται υγιές και να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία είναι ευθέως συγκρίσιμες με εκείνες πολλών φαρμάκων, χωρίς όμως τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές. 

9 Υπερτροφές ή Superfoods

10 15 υπερτροφές που αξίζει να εντάξετε στη διατροφή σας
1. Ελαιόλαδο 2. Μπρόκολο 3. Σπανάκι 4. Κουνουπίδι 5. Πιπερόριζα (τζίντζερ) 6. Τσάι 7. Μπανάνα 9. Μήλα 10. Μύρτιλλα 11. Αμύγδαλα 12. Μαύρη σοκολάτα 13. Κινόα 14. Στρείδια 15. Αυγά

11 Μύρτιλλα και κινόα

12 Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

13 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Την εποχή που η παχυσαρκία στους ενήλικες αυξάνεται συνεχώς και η παιδική παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια επιδημία, η εφηβεία φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση της παχυσαρκίας από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται στη δημοσιότητα οι οποίες δείχνουν πως οι παχύσαρκοι έφηβοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή τους. Η σχέση αυτή κάνει επιτακτική την ανάγκη αναζήτησης τρόπου και μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας στους νέους. Οι διατροφικές συνήθειες των νέων όπως φαίνεται έχουν επηρεαστεί πολύ από το σύγχρονο τρόπο ζωής και φαίνεται να σχετίζονται με την εμφάνιση και διατήρηση της παχυσαρκίας. Μέχρι σήμερα η απουσία μικρών γευμάτων στους νέους συνδέονταν με υπερκατανάλωση φαγητού. Ωστόσο τα δεδομένα του προγράμματος HELENA φαίνονται αποκαλυπτικά εφόσον δείχνουν πως δεν είναι τόσο η απουσία γευμάτων αλλά το είδος των τροφίμων που καταναλώνουν οι έφηβοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων τους αλλά και η ώρα που προτιμούν να έχουν τα γεύματά τους.  Παραμένουμε λοιπόν συντονισμένοι με την προσπάθεια των Ευρωπαίων επιστημόνων, αναμένοντας περισσότερα δεδομένα και αναλύσεις γύρω από τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων στην Ευρώπη και στη χώρα μας, ώστε να κάνουμε πιο στοχευμένες προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος που ακούει στο όνομα παχυσαρκία. .

14 ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ο ΕΦΗΒΟΣ
Α. Παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για την επίτευξη της φυσιολογικής εφηβικής ανάπτυξης και της καθημερινής εφηβικής δραστηριότητας Β. Πρόληψη καταστάσεων κατά την εφηβική ηλικία (σιδηροπενική αναιμία, οδοντική τερηδόνα) Γ. Πρόληψη παθολογικών καταστάσεων κατά την ενήλικο ζωή(οστεοπόρωση, υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσος, καρκινογένεση, παχυσαρκία).

15 Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Σημαντικό ποσοστό κακοηθειών στον άνθρωπο σχετίζονται με τη διατροφή και η πρόληψη μπορεί να εστιαστεί σε απλούστατες διαιτητικές παρεμβάσεις όπως η αύξηση της κατανάλωσης αντιοξειδωτικών παραγόντων (βιταμινών), η έμφαση στην κατανάλωση φυτικών ινών (προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου) και η μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων ζωϊκών λιπών που έχει συσχετισθεί με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών. Η εφηβεία είναι η ηλικία απόκτησης της κορυφαίας οστικής μάζας και η ηλικία –κλειδί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης των ενηλίκων μέσω της επαρκούς ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Η απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου είναι 1300mg (4 ποτήρια γάλα ή 3 ποτήρια εμπλουτισμένου με ασβέστιο γάλακτος ή ισοδύναμες μερίδες γαλακτοκομικών). Ας σημειωθεί ότι η οστεοπόρωση αποτελεί μια νόσο με σημαντική νοσηρότητα και κόστος σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

16

17 ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Παρά τη μεγάλη σημασία της διατροφής κατά την εφηβική ηλικία, οι έφηβοι συνήθως δεν διατρέφονται σωστά. Δεν τρώνε πρωϊνό , καταναλώνουν ενδιάμεσα γεύματα αμφιβόλου διατροφικής αξίας (σνάκς), τρώνε συχνά εκτός σπιτιού πολυθερμιδικά «πρόχειρα γεύματα» (fastfood) και η διατροφή τους υπολείπεται σε σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Μπορεί ακόμη να ακολουθήσουν «επικίνδυνες» δίαιτες (κορίτσια) ή να χρησιμοποιήσουν επικίνδυνα συμπληρώματα (αγόρια)

18

19 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Η διατροφική εκπαίδευση των εφήβων αποτελεί ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα, δεδομένου ότι : Οι έφηβοι αισθάνονται απόλυτα υγιείς – δεν έχουν κίνητρο για να αλλάξουν τη διατροφή τους Είναι γνωστικά προσκολλημένοι στο παρόν και δεν μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες στο μέλλον Οι συνήθειες είναι δύσκολο να αλλάξουν σε όλες τις ηλικίες Ο έφηβος θεωρεί τον τρόπο διατροφής του εύκολο και βολικό ώστε να εξυπηρετεί το βαρύ πρόγραμμά του

20 ΠΩΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
Για να επιτύχει οποιαδήποτε παρέμβαση στην ηλικία αυτή, είναι σημαντικό να γίνονται προτάσεις, χωρίς όμως να επιβάλλονται εάν δεν υπάρχει συνεργασία από τον έφηβο. Η συμμετοχή όλης της οικογένειας στην προσπάθεια υιοθέτησης ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος είναι καθοριστικής σημασίας. Στα αρχικά στάδια απαιτείται συνεχής υποστήριξη και ενθάρρυνση, προκειμένου νασημειωθεί κάποιο-έστω και μικρό- αποτέλεσμα.

21 ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ
1. Να μην παραλείπονται κύρια γεύματα 2. Το πρωινό είναι από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας 3. Κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες 4. Άφθονα φρούτα και λαχανικά 5. Κατανάλωση ποικιλίας τροφών καθημερινά 6. Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους 7. Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά 8. Άσκηση καθημερινά

22 Διατροφή και Υγεία Παχυσαρκία: Οι μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων είχαν σημαντικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού. Πληθυσμιακές μελέτες στον ευρωπαϊκό χώρο δείχνουν ότι η παχυσαρκία (ΒΜΙ>30) έχει αυξηθεί μέσα στην τελευταία μόνο δεκαετία κατά 10-40% και η συχνότητά της στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται πλέον μεταξύ 10% και 27% του συνολικού πληθυσμού στους άνδρες και μέχρι 38% στις γυναίκες (IOTF 2005). Σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες, πάνω από το 50% του πληθυσμού είναι υπέρβαρο (BMI>25), ενώ σε ορισμένες από αυτές ξεπερνά το 67% (WHO 2002). Στην Ελλάδα, το ποσοστό της παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό βρίσκεται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Στους άνδρες άνω των 15 ετών φθάνει το 26%, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή του πίνακα 5, ενώ στις γυναίκες το 18,2%, που είναι η δεύτερη υψηλότερη μεταξύ των γυναικών. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των υπέρβαρων με ΒΜΙ>27 κατά ηλικία.

23 Ποσοστά παχύσαρκων ατόμων ανά ηλικιακή ομάδα
• Στις ηλικίες ετών: Η Ελλάδα παρουσιάζει στους άνδρες το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (30%) μετά τη Γερμανία, ενώ στις γυναίκες ένα ποσοστό 13% που βρίσκεται στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. • Στις ηλικίες ετών: Η Ελλάδα παρουσιάζει στους άνδρες το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων (69,6%), ενώ στις γυναίκες το τρίτο υψηλότερο ποσοστό (41,9%). • Στις ηλικίες ετών: Στους άνδρες το ποσοστό των υπέρβαρων φτάνει το 71,1% και είναι το τρίτο υψηλότερο μεταξύ των χωρών του πίνακα, ενώ στις γυναίκες το 68,9% και είναι το δεύτερο υψηλότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση της μέσης τιμής του δείκτη μάζας σώματος σε πληθυσμιακό επίπεδο (π.χ. από ένα μέσο όρο 28 σε 29) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας κατά 10%

24 Κατανάλωση θερμίδων Κατανάλωση Θερμίδων Από τη δεκαετία του 1960 και εξής, σημειώθηκαν στην Ελλάδα ταχύτατες μεταβολές, οι οποίες άλλαξαν ριζικά την εικόνα των διατροφικών αλλαγών στη χώρα. Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση θερμίδων σημείωσε σταθερή και συνεχή άνοδο και από θερμίδες την περίοδο έφθασε μέχρι το τις θερμίδες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 25,9%. Ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 η μέση κατανάλωση θερμίδων ήταν στην Ελλάδα η χαμηλότερη της Δυτικής Ευρώπης, μέσα σε 4 δεκαετίες έφτασε να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις υψηλότερες.

25 Το Προφίλ των Διατροφικών Συνηθειών των Παιδιών στην Ελλάδα
Παρατίθενται τα κύρια συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος» το 2007, αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών ηλικίας 3-18 ετών ( Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος 2007). Το δείγμα της έρευνας αποτελούταν από άτομα ηλικίας 3-18 ετών. Στην έρευνα απάντησαν οι υπεύθυνοι για τη διατροφή των παιδιών ηλικίας 3-12 ετών (συνήθως οι μητέρες τους), ενώ για τις ηλικίες ετών απάντησαν οι ίδιοι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας: 1. Ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 3-12 ετών έχει σωματικό βάρος πάνω από το κανονικό (Σχήμα 1). 2. Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους κορυφώνεται στις ηλικίες των 7-12 ετών και μάλιστα στις αγροτικές περιοχές, όπου το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών φτάνει περίπου στο ένα στα δύο. Στη νηπιακή ηλικία των 3-6 ετών, 1 στα 5 παιδιά είναι λιποβαρή. 3. Στο σύνολο του δείγματος, 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. 4. Σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των παχύσαρκων παιδιών, η έρευνα κατέδειξε ότι σε σχέση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους, αυτά: • καταναλώνουν περισσότερα γλυκά ή μη σπιτικά γλυκά αρτοσκευάσματα στο πρωινό τους (32% έναντι 20%) • καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά (4,9 φορές την εβδομάδα έναντι 6) • καταναλώνουν σνακ όπως γαριδάκια, πατατάκια κ.λπ. σε υπερδιπλάσια συχνότητα (125%) • δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό σε μεγαλύτερο βαθμό (19% σε σχέση με 12%) • καταναλώνουν σε μικρότερο βαθμό ένα «επαρκές πρωινό»7 (30% έναντι 46%).

26 Το Προφίλ των Διατροφικών Συνηθειών των Παιδιών στην Ελλάδα
5. Από τα πορίσματα της έρευνας προέκυψε ότι οι ερωτηθέντες δεν έχουν την πραγματική εικόνα του βάρους τους. Έτσι, από τη μια μεριά οι μητέρες παιδιών ηλικίας 3-12 ετών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά τους είναι φυσιολογικά σε βάρος, ενώ, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1, τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών αυτής της ηλικίας είναι υψηλά (31%). Από την άλλη, οι έφηβοι ηλικίας ετών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό, ενώ αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα οι έφηβοι να υποβάλλονται σε δίαιτες χωρίς πολλές φορές να το χρειάζονται. 6. Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι σχεδόν οι μισοί παχύσαρκοι και υπέρβαροι είναι ικανοποιημένοι με το βάρος τους, μάλιστα 1 στους 10 θεωρεί ότι είναι πιο αδύνατος από όσο θα ήθελε. Αντίθετα, 1 στους 10 λιποβαρείς και 2 στους 10 με φυσιολογικό βάρος θεωρούν τον εαυτό τους πιο βαρύ από όσο θα ήθελαν και καταλήγουν σε δίαιτα. 7. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες τρώνε ένα «επαρκές» πρωινό, ενώ το 14% δεν τρώει καθόλου πρωινό (Σχήμα 2), με την κακή αυτή συνήθεια να υιοθετείται περισσότερο από τους νέους ετών, όπου 1 στους 4 φεύγει το πρωί από το σπίτι με άδειο στομάχι. 8. Όσον αφορά στην κατανάλωση φρούτων, με δεδομένο ότι η ενδεικτική ποσότητα ημερήσιας κατανάλωσης είναι 2-3 φρούτα, οι μισοί περίπου ερωτηθέντες, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καταναλώνουν μόνο ένα φρούτο ή ένα ποτήρι χυμό την ημέρα ή δεν καταναλώνουν καθόλου φρούτα. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η κατανάλωσή τους είναι χαμηλότερη από 1 φορά την ημέρα.

27 Το Προφίλ των Διατροφικών Συνηθειών των Παιδιών στην Ελλάδα
9. Οι έφηβοι καταναλώνουν με μεγαλύτερη συχνότητα, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, γρήγορο φαγητό, με ένα ποσοστό 11% να το καταναλώνει περισσότερες από 5 φορές την εβδομάδα. Κύρια προτίμησή τους, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, το σουβλάκι. 10. Η έρευνα ακόμα έδειξε ότι η σχέση των παιδιών μας με τη μεσογειακή διατροφή δεν είναι ιδιαίτερα καλή, αφού μοντέλο μεσογειακής διατροφής («καλό» σκορ8 ) ακολουθεί μόλις το 10% του συνόλου των ερωτηθέντων, με τους έφηβους να έχουν το χαμηλότερο σκορ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχη μελέτη που έχει γίνει σε μια άλλη μεσογειακή χώρα, την Ισπανία, «καλό» σκορ μεσογειακής διατροφής είχε το 46% των ερωτηθέντων. Όπως έδειξε η έρευνα, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, αλλά και το να τρώει το παιδί έστω μια φορά την ημέρα μαζί με κάποιο γονιό του, επηρεάζει θετικά το σκορ μεσογειακής διατροφής. 11. Σημαντικά είναι και τα ευρήματα της έρευνας για τη σωματική και την καθιστική δραστηριότητα των παιδιών μας. Ενώ ο ενδεδειγμένος χρόνος σωματικής δραστηριότητας είναι τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα, σχεδόν τα μισά Ελληνόπουλα βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο. Το ποσοστό αυτό αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, και φτάνει στους νέους ετών σχεδόν στο 70% (Σχήμα 3). Από την άλλη μεριά, ο χρόνος των καθιστικών δραστηριοτήτων (παρακολούθηση τηλεόρασης, παιχνίδια σε Η/Υ, κ.λπ.) πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερες από 2 ώρες. Από την έρευνα προέκυψε ότι το 14% των ερωτηθέντων ξεπερνά τις 2 ώρες καθιστικών δραστηριοτήτων, με το ποσοστό αυτό να αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας. Συγκεκριμένα, το όριο των 2 ωρών ξεπερνά διπλάσιο ποσοστό εφήβων ( ετών) απ’ ό,τι παιδιών (3-12 ετών).

28 Ομάδα Μαθητών ΑΓΓΕΛΗ ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΒΕΛΙΝΑ
ΖΙΟΥ ΜΑΡΚΕΝ ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΜΠΟΥΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΗΣ ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΤΑΛΑ ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΗΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΣΣΑΡΗΣ ΑΛΒΕΡΤΟΣ ΠΑΣΣΑΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΜΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΟΥΚΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΤΖΙΑΝ ΜΑΡΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ


Κατέβασμα ppt "«Είμαστε… ό,τι τρώμε» 2ο ΓΕΛ ΑΛΙΜΟΥ ,Τάξη: Β’, Μάιος 2017"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google