Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

περιγράφει την κατασκευή των τριφασικών μετασχηματιστών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "περιγράφει την κατασκευή των τριφασικών μετασχηματιστών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 περιγράφει την κατασκευή των τριφασικών μετασχηματιστών.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να, περιγράφει την κατασκευή των τριφασικών μετασχηματιστών.

2 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ
Το κύριο μέρος των τριφασικών μετασχηματιστών αποτελείται, όπως και στους μονοφασικούς, από τον πυρήνα και τα τυλίγματα. Το πιο κάτω σχήμα δείχνει τη μορφή του πυρήνα ενός τριφασικού μετασχηματιστή τύπου πυρήνα (τριφασικοί μετασχηματιστές τύπου μανδύα κατασκευάζονται σπάνια).

3 Όπως παρατηρούμε, ο πυρήνας έχει τώρα τρεις ίδιους κορμούς.
Πριν τοποθετηθεί στη θέση του το επάνω ζύγωμα, τοποθετούνται στους κορμούς τα τυλίγματα Χ.Τ. και Υ.Τ. Όπως και στους μονοφασικούς μετασχηματιστές, σε κάθε κορμό έχομε ένα τύλιγμα Χ.Τ. και ένα τύλιγμα Υ.Τ. . Έτσι έχομε συνολικά τρία τυλίγματα, τις τρεις φάσεις της Χ.Τ. και τις τρεις φάσεις της Υ.Τ. . Δηλαδή έχομε έξι άκρα από τα τυλίγματα Χ.Τ. και έξι άκρα από τα τυλίγματα Υ.Τ. . Η σύνδεση των άκρων αυτών μεταξύ τους και προς τους ακροδέκτες του μετασχηματιστή θα εξηγηθεί αλλού.

4 Στο σχήμα, στον κορμό Ι δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη κανένα τύλιγμα. Στον κορμό ΙΙ έχει τοποθετηθεί μόνο το τύλιγμα Χ.Τ. . Στον κορμό ΙΙΙ έχουν τοποθετηθεί και τα δύο τυλίγματα. Στην περίπτωση του σχήματος πρόκειται για τυλίγματα συγκεντρικά.

5 Όταν ο μετασχηματιστής προορίζεται για δίκτυα υψηλής τάσεως (π. χ
Όταν ο μετασχηματιστής προορίζεται για δίκτυα υψηλής τάσεως (π.χ V) το τύλιγμα Υ.Τ. κάθε φάσεως δεν κατασκευάζεται σαν ένας μονοκόμματος κύλινδρος όπως είδαμε στα προηγούμενα, ακόμα και αν πρόκειται για συγκεντρικό τύλιγμα. Στην περίπτωση αυτή το τύλιγμα Υ.Τ. κάθε φάσεως κατασκευάζεται από πολλά ανεξάρτητα πηνία (γαλέττες), όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα, τα οποία τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο και συνδέονται σε σειρά. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνομε να μην έχομε μεγάλη τάση μεταξύ των σπειρών, που βρίσκονται στις διαδοχικές στρώσεις του τυλίγματος.

6 Πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι για την καλύτερη εκμετάλλευση χώρου, που αφήνει ο εσωτερικός κύλινδρος του τυλίγματος Χ.Τ. στους μεγάλους μετασχηματιστές οι κορμοί δεν έχουν συνήθως τετραγωνική διατομή, όπως είδαμε στα προηγούμενα αλλά μεταβλητή. Αυτό το πετυχαίνομε με το κόψιμο των μαγνητικών ελασμάτων σε άνισα πλάτη, ώστε να σχηματίζουν διατομή κορμού όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα. Μεταξύ των ελασμάτων αφήνονται μερικά διάκενα ψύξεως για την κυκλοφορία του αέρα ή του λαδιού.

7 Αξιολόγηση 1. Πώς κατασκευάζεται ο πυρήνας 3~ Μ/Σ και πού τοποθετούνται τα τυλίγματα; 2. Να σχεδιάσετε ένα απλό διάγραμμα που να δείχνει πώς είναι κατασκευασμένος ένας τριφασικός μετασχηματιστής. 3. Να περιγράψετε και να δικαιολογήσετε τον τρόπο κατασκευής του πυρήνα των μετασχηματιστών.


Κατέβασμα ppt "περιγράφει την κατασκευή των τριφασικών μετασχηματιστών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google