Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Γενικό Λύκειο Σκύδρας « Γεώργιος Δήμου»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Γενικό Λύκειο Σκύδρας « Γεώργιος Δήμου»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Γενικό Λύκειο Σκύδρας « Γεώργιος Δήμου»
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Γενικό Λύκειο Σκύδρας « Γεώργιος Δήμου»

2 ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΥΔΡΑΣ

3 Θέμα: Δαγκώματα-Τσιμπίματα
Οι ομάδες μας Ομάδα Α’ Μπαλανίκας Στέφανος Νικολαϊδης Ραφαήλ Σχοινάς Ιωάννης Τζέκας Γιώργος Θέμα: Δαγκώματα-Τσιμπίματα

4 Ομάδα Β’ Αθανασιάδου Κορίνα Λέρος Ευριπίδης Μαραντίδου Νίκη Μαυρομάτη Μαίρη Θέμα: Εγκαύματα

5 Ομάδα Γ’ Δημάκας Φώτης Βαδάσης Δημήτρης Μαντάλης Παναγιώτης Πασατάς Δημήτρης Θέμα: Ατυχήματα

6 Τσανακτσίδου Δέσποινα
Ομάδα Δ’ Μουρατίδης Κώστας Μουσικός Γιώργος Τσανακτσίδου Δέσποινα Τσεκόγια Άντζελα Θέμα: Πνιγμός

7 ΣΤΟΧΟΙ-ΣΚΟΠΟΙ Η επιλογή του θέματος της παρουσίας της ερευνητικής εργασίας έγινε για την ανάδειξη των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρουμε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Καταλήξαμε στο να ασχοληθούμε με τις πρώτες βοήθειες ώστε να ενημερωθούμε με βάση ποια κριτήρια να πράξουμε σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Θέσαμε τους στόχους-σκοπούς. Ορίσαμε ομάδες χρησιμοποιώντας τις αρχές και την εφαρμογή των πρώτων βοηθειών. Θέσαμε το θέμα στην ομάδα προς συζήτηση, έγινε καταιγισμός ιδεών και επιλέξαμε ομάδες 4 ατόμων. Κάθε ομάδα επέλεξε να ερευνήσει ένα υπόθεμα. Οι δράσεις μας αναφέρονται στην εργασία που ακολουθεί.

8 Δαγκώματα - Τσιμπήματα
1. Δαγκώματα Σκύλου 2. Δαγκώματα Φιδιού 3.Τσιμπήματα Εντόμων Αν τύχει να βρεθούμε μπροστά σε τέτοιο περιστατικό τότε το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε το 166. Ύστερα πρέπει να διατηρήσουμε το θύμα ψύχραιμο και σε περίπτωση αλλεργικού σοκ παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες που θα παρουσιάσουμε παρακάτω.

9 Δαγκώματα Σκύλου Αρχικά περιορίζουμε την αιμορραγία και αν το τραύμα είναι επιφανειακό ξεπλένουμε με νερό και σαπούνι και καλύπτουμε. Εάν παρουσιαστεί έντονος πόνος, κοκκινίλα και πρήξιμο τότε υπάρχουν ενδείξεις για λύσσα ή μόλυνση. Αν συμβεί αυτό μεταφέρουμε το θύμα στο κοντινότερο νοσοκομείο όπου θα του παρέχουν τις απαραίτητες περιποιήσεις. Αν δεν είμαστε σίγουροι για την λύσσα παγιδεύουμε τον σκύλο σε κλειστό χώρο για μια δεκαήμερη παρακολούθηση.

10 Δαγκώματα φιδιού Βήματα αντιμετώπισης: Καθησυχάστε το θύμα
Πλύνετε και καλύψτε το τραύμα Πιέστε για να βγάλετε το υγρό από την πληγή. Κρατήστε το τραυματισμένο σκέλος κάτω από το επίπεδο της καρδιάς. Αναγνωρίστε το είδος του φιδιού. Παρακολουθήστε την αναπνοή και τον σφυγμό του θύματος. Πράγματα που πρέπει να αποφύγετε: Μην εφαρμόσετε περίδεση για αποφυγή νέκρωσης του σκέλους. Μην ανοίγετε το τραύμα με μαχαίρι. Μην ρουφάτε το δηλητήριο αν δεν είστε σίγουροι ότι στο στόμα δεν έχετε πληγές

11 Τσιμπήματα εντόμων (Μέλισσα, Σφήκα)
Τρόποι αντιμετώπισης: Αφαίρεση κεντριού με τσιμπιδάκι φρυδιών (αποστειρωμένο) Χρήση πάγου ή κομπρέσας. Να αποφύγετε: Την χρήση ξυραφιού γιατί το δηλητήριο μπορεί να διαπεράσει το δέρμα.

12 Εγκαύματα ΟΡΙΣΜΟΣ : Έγκαυμα είναι οι κακώσεις των ιστών του σώματος από θερμότητα, χημικές ουσίες ή ακτινοβολία. Υπάρχουν και εγκαύματα που οφείλονται σε ''υγρή θερμότητα'' π.χ. ατμό ή ζεστό νερό. Τα εγκαύματα ποικίλουν ανάλογα με το βάθος και την έκταση της βλάβης. Προκαλούν ζημιές καταρχάς στο δέρμα και στη συνέχεια στους υποκείμενους ιστούς. Όλα τα εγκαύματα απαιτούν ιατρική φροντίδα, γιατί ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος, όπως επίσης και η εμφάνιση καταπληξίας του εγκαύματος λόγω της βλάβης του δέρματος και απώλειας υγρών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το έγκαυμα προκαλεί πάρα πολύ δυνατό πόνο.

13 Από τι προκαλούνται τα εγκαύματα
Α) ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ : Περιλαμβάνει τις ακτίνες x (ακτινικά εγκαύματα) και τις ηλιακές ακτίνες (τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα) ιδιαίτερα όταν ανακλώνται σε λαμπερές επιφάνειες Β) ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ Γ) ΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ, ΟΞΕΑ Ή ΑΛΚΑΛΙΑ (βιτριόλι, καυστική ποτάσα στα διάφορα απορρυπαντικά) ακόμη και η βενζίνη ή το πετρέλαιο, όταν επιδράσουν αρκετή ώρα. Δ) ΕΝΤΟΝΗ ΤΡΙΒΗ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ π.χ. σε σκοινί Ε) ΤΟ ΕΓΚΑΥΜΑ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ (βλεννογόνων) παρατηρείται σε κατάποση καυστικών χημικών ουσιών (οξέα, αλκάλια, βενζίνη, πετρέλαιο). Στο έντερο μπορεί να σημειωθεί έγκαυμα όταν γίνει κλύσμα με πολύ ζεστό νερό. Η βλαπτική επίδραση, η πρόκληση δηλαδή εγκαύματος από τα παραπάνω αίτια, εξαρτάται από την θερμοκρασία, την πυκνότητα ή την ένταση των ουσιών, καθώς και από το χρόνο επίδρασης.

14 Η βλάβη που προκαλεί το έγκαυμα διακρίνεται σε 3 βαθμούς :
Α’ ΒΑΘΜΟΣ : Περιλαμβάνει εκτός απ’ την επιδερμίδα και τμήμα του χόριου. Χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του δέρματος και οίδημα και είναι πολύ επώδυνο (π.χ. ηλιακό έγκαυμα ή έγκαυμα εντριβής με πετρέλαιο). Β’ ΒΑΘΜΟΣ : Περιλαμβάνει την επιδερμίδα. Χαρακτηρίζεται από την έντονη ερυθρότητα με μεγάλες φυσαλίδες που περιέχουν θολερό υγρό (υποκίτρινο) Γ’ ΒΑΘΜΟΣ : Περιλαμβάνει την επιδερμίδα, το χόριο, εξαρτήματα του δέρματος (τρίχες, νύχια, κ.τ.λ) και διάφορα υποδόρια στοιχεία. Το δέρμα φαίνεται ωχρό ή απανθρακωμένο και χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα.

15 Είδη ατυχημάτων Τροχαία Λιποθυμίες Εργατικά Τραυματισμοί Αιμοραγίες

16 Τροχαία : Γίνονται οποιαδήποτε στιγμή, η παροχή βοήθειας είναι καθήκον όλων, η χρήση μερικών κανόνων μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Λιποθυμίες : Σύντομη απώλεια αισθήσεων που οφείλεται σε προσωρινή ελάττωση της αιματικής ροής του εγκεφάλου. Συνήθως η ανάνηψη είναι γρήγορη και πλήρης. Συμπτώματα : Α) Ο σφυγμός είναι βραδύς και αδύναμος, Β) Ο πάσχων μπορεί να είναι πολύ ωχρός

17 Τραύματα : Διακρίνονται :
Ανοιχτά : Επιτρέπουν τη διαφυγή αίματος από τον οργανισμό. Κλειστά : Επιτρέπουν την διαφυγή αίματος από το κυκλοφορικό σύστημα αλλά όχι από τον οργανισμό. Φαίνονται σαν μώλωπες κάτω από το δέρμα ή και καθόλου.

18 Εργατικά ατυχήματα Ηλεκτροπληξία : Σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας :
Διακόψτε το ηλεκτρικό ρεύμα κλείνοντας τον γενικό διακόπτη Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το διακόψετε μην αγγίζεται τον πάσχοντα, χτυπήστε με ένα μονωτικό υλικό (π.χ. ξύλο, πλαστικό), το καλώδιο που είναι σε επαφή με τον πάσχοντα για να το απομακρύνεται. Αν χρειαστεί αρχίστε αμέσως τεχνητή αναπνοή Α) Ζητήστε όσο το δυνατόν γρηγορότερο ιατρική βοήθεια. Β) Κοιτάξτε αν υπάρχουν εγκαύματα και ραντίστε τα με νερό.

19 ΠΝΙΓΜΟΣ Ορισμός πνιγμού : Πνιγμός είναι ο θάνατος από ασφυξία που ακολουθεί την απόφραξη σε νερό ή άλλο υγρό. Ο θάνατος από πνιγμό συμβαίνει συνήθως όχι επειδή οι πνεύμονες είναι γεμάτοι με νερό αλλά επειδή οι σπασμοί του λαιμού εμποδίζουν την αναπνοή. Συνήθως μικρή μόνο ποσότητα νερού εισχωρεί στους πνεύμονες. Το νερό συχνά βγαίνει από το στόμα του πάσχοντος που προέρχεται μάλλον από το στομάχι παρά από τους πνεύμονες του και θα πρέπει να το αφήνουμε να αδειάζει κανονικά χωρίς πίεση. Οι προσπάθειες να βγάλουμε δια της βίας το νερό από το στομάχι μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την εισπνοή του. Ένα θύμα πνιγμού μπορεί να υποφέρει από το κρύο, από ασφυξία και μπορεί να χρειάζεται αγωγή για υποθερμία.

20 Πως πρέπει να δράσουμε Ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε τον πάσχοντα έξω σε στεγνό έδαφος, με μικρότερο κίνδυνο για τον εαυτό μας. ΠΡΟΣΟΧΗ : Μην μπαίνετε στο νερό εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Βεβαιωθείτε ότι κρατάτε την ισορροπία σας γιατί αλλιώς ο πάσχων μπορεί να σας τραβήξει μέσα.

21 Βήματα : Επιλέξτε τον ασφαλέστερο τρόπο για να σώσετε τον πάσχοντα. Αν είναι δυνατόν παραμείνετε στην ξηρά και φτάστε τον πάσχοντα με τα χέρια σας, μ’ ένα ξύλο ή ένα κλαδί, σκοινί ή κιβώτιο Κολυμπήστε προς τον πάσχοντα και αν ο πάσχοντας έχει χάσει τις αισθήσεις του είναι ασφαλέστερο να περπατάτε αν γίνεται παρά να κολυμπάτε. Όταν φέρνετε τον πάσχοντα έξω από το νερό, κρατάτε με το κεφάλι χαμηλότερα από το στήθος του για να περιορίσετε τον κίνδυνο να κάνει εμετό.

22 Τι κάναμε για την παρουσίαση της εργασίας.
Για να ολοκληρώσουμε την ερευνητική μας εργασία με αποτελεσματικό και πετυχημένο τρόπο, αξιοποιήσαμε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου αλλά και τον χώρο της βιβλιοθήκης. Έτσι συλλέξαμε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες. Σημαντική ήταν η συμβολή μιας ημερίδας γιατρών ( Ξάνθου Ιωάννα – γιατρός νοσοκομείου Έδεσσας και Μπελλόγια Καλλιόπη - νοσοκόμα), οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τον τρόπο με τον οποίον προκαλούνται τα εγκαύματα, ο πνιγμός, τα δαγκώματα – τσιμπήματα και τα ατυχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι μας βοήθησαν στο πως πρέπει να αντιδράσουμε στην περίπτωση που συμβούν όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Δυστυχώς, δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο, διότι δεν διαθέταμε πολύ χρόνο, αλλά ούτε και το κατάλληλο μέσο.

23 Από την επίσκεψη των νοσοκόμων.

24

25 Βιβλιογραφία Πρώτες Βοήθειες, Οδηγός αντιμετώπισης ατυχημάτων στο σπίτι, στην εργασία και στις διακοπές, Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας. Οικογενειακός οδηγός προστασίας Πρώτες βοήθειες για όλους, Χορηγία Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου και Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. Για τις πρώτες βοήθειες, Εκδόσεις Ερμιόνη.


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Γενικό Λύκειο Σκύδρας « Γεώργιος Δήμου»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google