Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3o ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα ομάδας:

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3o ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα ομάδας:"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3o ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα ομάδας:
Τμήμα Α3 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Π. Φραγκουλίδου Θέμα ομάδας: «Ευθανασία και Βιοηθική» Εργασία των μαθητών: Γιάννη, Δήμου, Μανώλη, Ευριπίδη και Θανάση \ Γλυφάδα

2 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρουσίασης αυτής, είναι να αναλύσουμε το θέμα της «ευθανασίας». Συγκεκριμένα θα παρουσιάσουμε την ευθανασία στον άνθρωπο, την ανάνηψη, την ευθανασία στα ζώα, αυτοκτονία, μαρτυρίες ανθρώπων.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα πιο επίκαιρα φλέγοντα αλλά και αμφιλεγόμενα ζητήματα της ιατρικής ηθικής είναι αυτό της ευθανασίας. Η ευθανασία παραμένει διαρκώς επίκαιρη, όσο η ιατρική κλίνη θα φιλοξένει το εναγώνιο και επώδυνο τέλος του ανθρώπου. Εάν θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφέστερη την έννοια της ευθανασίας, θα λέγαμε πως αυτή συνιστά τον σκόπιμο τερματισμό της ζωής ενός πάσχοντος ασθενούς κατ’ απαίτηση του από ένα δεύτερο πρόσωπο το οποίο οδηγείται στην πράξη αυτή.

4 ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Οι περιπτώσεις ασθενών τελικού σταδίου είναι καθημερινές , λόγος που τις καθιστά από τα κυριότερα ζητήματα της ιατρικής .Τα διλήμματα που προκύπτουν είναι έντονα και οδηγούν πολλές φορές σε λάθος αποφάσεις. Οι ιατροί καθημερινά διχάζονται από διάφορες σκέψεις που αφορούν ασθενείς τελικού σταδίου και είναι απολύτως λογικό καθώς είναι υπεύθυνοι για την εξέλιξη της ζωής τους.

5 Νομοθεσία Η νομοθεσία των περισσότερων χωρών προβλέπει την ενημέρωση των στενών συγγενών των ασθενών καθώς και τη συμμετοχή τους στις λήψεις των κρίσιμων αποφάσεων.

6 ΑΝΑΝΗΨΗ Στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται ασθενείς για τους οποίους λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τη θεραπεία τους. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση θεωρείται κρίσιμη διαδικασία για τους ασθενείς με δυνητικά αναστρέψιμες νόσους.

7 ΕΥΘΑΝΑΣΙΑ ΣΤΑ ΖΩΑ Νομοθεσία
“Ο ελληνικός ποινικός κώδικας δε χρησιμοποιεί τον ορό ευθανασία. Ο Όρος αυτός αναφέρεται στη νομοθεσία για την προστασία των ζωών και αναφέρει ότι τα ζώα μπορούν να υποβληθούν στη διαδικασία της ευθανασίας όταν καταστούν ανίκανα για το σκοπό τον όποιο προορίζονται. Δηλαδή στην περίπτωση των ζωών η ευθανασία χρησιμοποιείτε με διαφορετική έννοια και σημαίνει τη θανάτωση του αχρήστου ζώου κατά τρόπο που να μην υποφέρει.” (Ανδρέας Δημητρόπουλος, 2005 – 2006)

8 Θα είναι επώδυνο; Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια γρήγορη, ανώδυνη και χωρίς στρες τεχνική. Χορηγεί ένα αναισθητικό φάρμακο σε δόση που προκαλεί αμέσως απώλεια της συνείδησής της, στη συνέχεια βαθύ ύπνο, αναισθησία και τελικά το θάνατο.

9 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Αυτοκτονία  είναι η πράξη της εκ προθέσεως πρόκλησης θανάτου  από το ίδιο το θύμα. Η αυτοκτονία διενεργείται συχνά ως αποτέλεσμα κατάθλιψης , η αιτία της οποίας αποδίδεται συχνά σε ψυχική ασθένεια , όπως η καταθλιπτική διαταραχή , η διπολική διαταραχή , η σχιζοφρένεια, η οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας  ο αλκοολισμός ή η κατάχρηση ναρκωτικών . Επιβαρυντικοί παράγοντες όπως οικονομικές δυσκολίες ή προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις  διαδραματίζουν συχνά κάποιο ρόλο.

10 ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΟΣ ΙΔΕΑΣΜΟΣ
Ο όρος «αυτοκτονικός ιδεασμός» αναφέρεται σε σκέψεις του ανθρώπου που αφορούν αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Αυτές οι σκέψεις μπορεί να είναι ασαφείς και ακαθόριστες και να αφορούν το θάνατο σε κάποιο μελλοντικό χρόνο ή να παίρνουν τη μορφή συγκεκριμένου σχεδίου αυτοκτονίας.

11 Μαρτυρίες Ένα 14χρονο κορίτσι από τη Χιλή, το οποίο έπασχε από κυστική ίνωση έκανε παράκληση στην πρόεδρο της χώρας να της επιτραπεί η ευθανασία. Η Βαλεντίνα Μορέιρα πόσταρε στο youtube ένα βίντεο όπου έκανε έκκληση στην πρόεδρο . Η ίδια ειπε: " Ζητώ επειγόντως να μιλήσω με την πρόεδρο γιατί κουράστηκα να ζω με αυτή την ασθένεια και μόνο αυτή μπορεί να επιτρέψει την ευθανασία για εμένα". Eκπρόσωπος της Προέδρου είπε πως το αίτημα της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. "Είναι αδύνατο να μην μας καταβάλει το συναίσθημα. Αλλά είναι επίσης αδύνατο να πραγματοποιήσουμε την ευχή της".

12 Η Κική Τσακίρη πάσχει από Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση
Η Κική Τσακίρη πάσχει από Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση. Θύμα της Νόσου ALS είναι από τους ανθρώπους που όπως δηλώνει εάν η νομοθεσία της το επέτρεπε θα δεχόταν να κάνει ευθανασία. Η ίδια είπε: «Ναι θα έκανα ευθανασία εάν επιτρεπόταν στην Ελλάδα. Εάν τα οικονομικά της της το επέτρεπαν θα πήγαινε στην Ελβετία εκεί που ο νόμος επιτρέπει την ευθανασία. «Χρειάζομαι ευρώ για να το κάνω και δεν τα έχω. Αν είχα τα χρήματα εκεί θα πήγαινα». Ο θάνατος των κινητικών νευρώνων που έχει υποστεί, καθιστά αδύνατο για τον εγκέφαλο της να ελέγξει τους μύες ή να στείλει μηνύματα.

13 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ/ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Στις μέρες μας η ευθανασία αποτελεί όπως καταλαβαίνουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με ηθικές διαστάσεις. Τα κοινωνικά φαινόμενα είναι πολύ συχνά και τα διλλήματα που προκύπτουν τι περισσότερες φορές υπερβαίνουν την ανθρώπινη ψυχολογία. Οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει προσπάθειες για τη βελτίωση ίσως και τη λύση του προβλήματος παρόλα αυτά η ευθανασία θα είναι για πάντα ένα κοινωνικό πρόβλημα με απροσπέραστες πτυχές.


Κατέβασμα ppt "3o ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα ομάδας:"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google