Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

IL CARNEVALE DI VENEZIA - SU E ZO PER I PONTI DI VANEZIA

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "IL CARNEVALE DI VENEZIA - SU E ZO PER I PONTI DI VANEZIA"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 IL CARNEVALE DI VENEZIA - SU E ZO PER I PONTI DI VANEZIA
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Έτος 2014 Τάσιου Ναταλία Il carnevale di Venezia Su e zo per i ponti di Venezia

2 Il Carnevale di Venezia
Η προέλευσή της είναι αρχαία: τα πρώτα στοιχεία που χρονολογείται από ένα έγγραφο του Δόγη Vitale Falier του 1094, όπου μιλάει για κοινό και διασκέδασης στο οποίο αναφέρεται η λέξη Καρναβάλι για πρώτη φορά. Την ίδρυση του καρναβαλιού από τις ολιγαρχίες της Βενετίας αποδίδεται γενικά στην αναγκαιότητα της Γαληνοτάτης, όπως συνέβη ήδη στην αρχαία Ρώμη να χορηγήσει στον πληθυσμό, και ιδιαίτερα τα ταπεινότερα κοινωνικά στρώματα, μια εποχή που είναι αφιερωμένη στην διασκέδαση και τις εορταστικές εκδηλώσεις, κατά την οποία οι Βενετοί και οι ξένοι ρίχνουν όλη την πόλη στο κόμμα με μουσική και χορό. Μέσα από την ανωνυμία που εξασφαλίζεται από τις μάσκες και τα κοστούμια, ήταν ένα είδος της ισοστάθμισης από όλες τις κοινωνικές διαιρέσεις και δεν επιτρεπόταν καν ο χλευασμός των αρχών και της αριστοκρατίας. Προφανώς αυτές οι παραχωρήσεις ευρέως ήταν ανεκτή και αντιμετωπιζόταν ως θεόσταλτος rein ένταση και κακή θέληση που αναπόφευκτα δημιουργούνται μέσα στην πρώτη Δημοκρατία της Βενετίας, που τεθεί αυστηρά όρια στα ζητήματα ηθικής και δημόσιας τάξης, των πολιτών της.

3

4 Τις Απόκριες οι δραστηριότητες και οι υποθέσεις των Βενετών πέρασε σε δεύτερη μοίρα, και επιτρέπονται πολλά πανηγύρια κατά την ώρα, φάρσες, διασκεδάσεις και παραστάσεις που παίχτηκαν σε όλη την πόλη, ειδικά στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά μήκος του Riva degli Schiavoni, καθώς και σε όλες τις κύριες περιοχές της Βενετίας. Εκτός από τις μεγάλες διαδηλώσεις σε υπαίθριους χώρους, σύντομα έγιναν μικρές θεατρικές παραστάσεις όλων των ειδών σε ιδιωτικές κατοικίες, θέατρα και καφέ στην πόλη. Στα βενετσιάνικα παλάτια πολυτελή σπίτια άρχισαν να κάνουν χορούς. Τον 18ο αιώνα το καρναβάλι της Βενετίας γίνεται πόλος έλξης.

5

6

7 SU E ZO PER I PONTI DI VENEZIA
χώρα μέσα από το ιστορικό κέντρο της Βενετίας την άνοιξη (Μάρτιο-Απρίλιο) από το 1975. Συμμετέχουν κατά μέσο όρο περισσότεροι από άνθρωποι κάθε χρόνο. Η κύρια διαδρομή διασχίζει 56 γέφυρες 13χλμ και έχει αναχωρήσεις και αφίξεις στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, μπροστά από το παλάτι των Δόγηδων. Οι δρομείς ακολουθούν μια χαρακτηριστική πορεία, διαφορετική κάθε χρόνο, η οποία τους φέρνει στους δρόμους, πεδία και γέφυρες, μέσω ενός κυκλώματος που αγγίζει όλη την πόλη.

8

9 Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλους, όλες τις ηλικίες, οικογένειες, σχολικές ομάδες, αθλητικές ομάδες . Υπάρχουν διαφορετικά μονοπάτια ανα ηλικία και σε μερικά σημεία της διαδρομής, έχει και κάποιο αναψυκτικό. Κατά την άφιξη στην piazza San Marco, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν αναμνηστικό μετάλλιο και σε ομάδες (με έναν ελάχιστο αριθμό 20 μέλη) παραδίδεται η αναμνηστική πλακέτα της εκδήλωσης. Κάθε χρήσιμο είναι δωρεές για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η πρώτη έκδοση της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε το με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας TGS και Venetiadi (που σχετίζονται με το Salesians) και άλλες ενώσεις όπως εθνικό CTG, ΔΝΤ, Σύλλογος Αποφοίτων του Don Bosco, και ΗΠΑ τόσο ευρεία συμμετοχή, ώστε οι διοργανωτές πρότειναν να το μετατρέψουν σε ένα ετήσιο γεγονός.

10

11 La gondola Α venezia! ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝA

12 Η Γόνδολα (Gondola) αποτελεί σήμερα ιδιαίτερο τύπο ελαφρού σκάφους, λέμβου, γενικού μήκους περίπου 10 μέτρων γνωστό από τους χρόνους της Ενετικής Δημοκρατίας . Ιδιότυπη χαρακτηρίζεται η πλώρη της γόνδολας που υψώνεται κάθετα ως ακροστύλιο σχήματος S και που θυμίζει αμυδρά τον «χηνίσκο» των αρχαίων τριήρεων έχοντας το άνω άκρο στραμμένο προς τα έξω του σκάφους. Επίσης ιδιότυπος είναι και ο θαλαμίσκος στο κέντρο καλούμενος «καπονέρα» (caponera) ή «φέλτζα» (felza) επενδυμένος με σκουρόχρωμο ύφασμα έχοντας εγκάρσια φαρδύ κάθισμα σχήματος ανάκλιντρου καθώς και πλευρικά πτυσσόμενα καθίσματα.

13 Tροποσ χρησησ! Η Γόνδολα κινείται από ένα ή (σπανιότερα) δύο γονδολιέρηδες που δεν κωπηλατούν ούτε ουραδίζουν αλλά χρησιμοποιώντας την κώπη, όπως το σάρωθρο (σκούπα), την βυθίζουν στο νερό και σπρώχνουν προς τα πίσω. Με τον τρόπο αυτό οι γόνδολες κινούνται με κάποια ασφαλή ταχύτητα.

14 Η γόνδολα, το μόνο σκάφος στον κόσμο 11 μέτρα μήκος και ζυγίζει πάνω από 600 κιλά, μπορεί να οδηγηθεί με την ευελιξία και την ευκολία από ένα άτομο με ένα μόνο κουπί, έχει γίνει, για τα εκατομμύρια των τουριστών, το σύμβολο της Βενετίας. Πρώτον, η γόνδολα είναι ασύμμετρη και έχει ένα επίπεδο πυθμένα που του επιτρέπει να διασχίσει ακόμη βάθος μερικών εκατοστών.

15 Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν οκτώ διαφορετικά είδη ξύλου και 280 είναι τα μέρη που το συνθέτουν. Τα μόνα μεταλλικά στοιχεία είναι: 6 δόντια στην πλώρη (μπροστά), η S μορφή θα πρέπει να προσομοιάζει την απόδοση της στο Μεγάλο Κανάλι και τη στεφάνη, που τοποθετείται κάτω από ένα τυποποιημένο δόγη, τη γέφυρα Ριάλτο, ενώ τα έξι δόντια αντιπροσωπεύουν τις έξι επαρχίες, στην οποία Βενετία χωρίζεται και η "διαμάχη" (σγουρό) πρύμνη (πίσω), η οποία υποτίθεται ότι συμβολίζουν το νησί Giudecca.

16 Η κατασκευή ενός γόνδολα μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και περιλαμβάνει περίπου 500 ώρες. Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια γόνδολα διαρκεί κατά μέσο όρο 20 χρόνια, υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 20 γόνδολες στη Βενετία το έτος .

17 Ιστορια τησ ΓΟΝΔΟΛΑΣ Το όνομά της οφείλεται στην αρχαία ελληνική λέξη «κόνδυ» που σημαίνει ποτήρι. Στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία αυτή που σήμερα λέγεται γόνδολα αποτελούσε ευρείας χρήσης σκάφος των κατοίκων στη Κωνσταντινούπολη, που τότε εκ του αρχαίου «κόνδυ» λεγόταν «κουντελάδα». Οι Βενετοί στη συνέχεια μετέφεραν τον τύπο αυτό στη πόλη τους και από κουντελάδα το ονόμασαν Κόντελα για να καταλήξει στο Γόνδολα (Gondola).

18

19 Μαθήτρια: Σοελεμέζογλου Μιχαέλλα
Vogalonga Μαθήτρια: Σοελεμέζογλου Μιχαέλλα

20 Στις 11 Νοεμβρίου 1974, μια ομάδα των Βενετών, από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κωπηλάτες, είχε μια κούρσα στο νησί του Βurano. Ήρθαν με μια ιδέα της μη-ανταγωνιστικής "κούρσας", στην οποία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε είδους βάρκα με κουπιά, στο πνεύμα των ιστορικών εορταστικών εκδηλώσεων. Η πρώτη Vogalonga άρχισε την επόμενη χρονιά με το μήνυμα να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αυξανόμενη χρήση των ταχύπλοων σκαφών στη Βενετία και το φούσκωμα ζημιά που κάνουν στην ιστορική πόλη.

21 Οι συμμετέχοντες μαζεύονται στο σιντριβάνι στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, μπροστά από το Παλάτι των Δόγηδων. Τραγουδούν ύμνους στον San Marco και αρχίζει ο «γύρος». Ο ιππόδρομος είναι γραφική διαδρομή 30 χιλιομέτρων, κατά μήκος των διαφόρων καναλιών της Βενετίας και ιστορικών κτιρίων. Κάθε συμμετέχων λαμβάνει ένα αναμνηστικό μετάλλιο και ένα πιστοποιητικό συμμετοχής. Μπορεί επίσης να λάβει ένα βραβείο, που επιλέγεται τυχαία, τα οποία είναι συχνά τρόπαια κύπελα και πλάκες, διακοσμητικά κουπιά και άλλα αναμνηστικά, όπου οι εφημερίδες και η οργανωτική επιτροπή έχουν δωρίσει.

22 Οι αριθμοί των συμμετεχόντων έχουν διογκωθεί σε χιλιάδες, με την πάροδο των ετών, από όλο τον κόσμο. Μερικοί ντόπιοι έχουν ιδρύσει νέες λέσχες κωπηλασίας και δημιούργησαν τα δικά τους σκάφη που βασίζονται σε πραγματικά, ιστορικά σκάφη. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έφεραν το δικό τους είδος των σκαφών, όπως το κινεζικό σκάφος δράκο. 

23 Η Vogalonga είναι μια πράξη αγάπης για τη Βενετία και το νερό που την περιβάλλει, για την λιμνοθάλασσα και τα νησιά της, για την κωπηλασία και τα σκάφη της και κρατά στο χρόνο για το τέλος της οποίας γεννήθηκε: για τη διάδοση της γνώσης και συνειδητό σεβασμό για τη φύση και τον πολιτισμό της πόλης. Η Vogalonga είναι μια γιορτή για όλους τους ανθρώπους, και τώρα, όπως και στην αρχή, μια ειρηνική μάρτυρας εναντίον του κύματος, κίνδυνος για την πόλη και τη λιμνοθάλασσα.

24

25 Βίντεο της εκδήλωσης Vogalonga του 2013:

26 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Εικόνες google http://en.wikipedia.org/wiki/Vogalonga
=907&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=9K8AU7PPL- W8ygON6oHADQ&sqi=2&ved=0CCkQsAQ#imgdii=_ 280&bih=907&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=3bEAU6TBB6aS4ATf 6oGYBA&ved=0CFoQsAQ#imgdii=_


Κατέβασμα ppt "IL CARNEVALE DI VENEZIA - SU E ZO PER I PONTI DI VANEZIA"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google