Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ rs2910164 ΚΑΙ rs11614913 ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙ-TNF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ CROHN Χριστίνα Καπιζιώνη1,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ rs2910164 ΚΑΙ rs11614913 ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙ-TNF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ CROHN Χριστίνα Καπιζιώνη1,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ rs ΚΑΙ rs ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙ-TNF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ CROHN Χριστίνα Καπιζιώνη1, Ευαγγελία Λεγάκη2, Μαρία Γαζούλη3, Ελένη Ξουργιά4, Γεώργιος Καραμανώλης5, Χαράλαμπος Τζάθας6, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου7 Σκοπός: Τα miRNAs συγκαταλέγονται στους υποψήφιους βιοδείκτες για διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης και της νόσου του Crohn (NC). Με σκοπό την ανάδειξη πιθανών βιοδεικτών απόκρισης στη θεραπεία με anti-TNF στη NC, μελετήθηκαν οι πολυμορφισμοί rs και rs των miR-146a και miR-196 αντίστοιχα. Μέθοδοι: 107 ασθενείς με NC συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη με βάση κλινικά, ενδοσκοπικά, απεικονιστικά και ιστολογικά κριτήρια. Έλαβαν ενδοφλεβίως infliximab 5mg/kg τα χρονικά διαστήματα 0,2 και 6 εβδομάδες και στη συνέχεια ανά 8 εβδομάδες, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες. Η κλινική και εργαστηριακή τους ανταπόκριση εξετάστηκε με βάση τον δείκτη Harvey-Bradshaw και CRP αντίστοιχα. Η ενδοσκοπική ανταπόκριση εκτιμήθηκε με κολονοσκόπηση την 14η-20η εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας και συγκρίθηκε με την ενδοσκόπηση στην έναρξη της θεραπείας. Η ανάλυση του περιφερικού αίματος των ασθενών για την ανίχνευση των γoνότυπων έγινε με PCR.

2 ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ rs ΚΑΙ rs ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙ-TNF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ CROHN Χριστίνα Καπιζιώνη1, Ευαγγελία Λεγάκη2, Μαρία Γαζούλη3, Ελένη Ξουργιά4, Γεώργιος Καραμανώλης5, Χαράλαμπος Τζάθας6, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου7 Αποτελέσματα: Εβδομήντα δυο (67.3%) ασθενείς θεωρήθηκαν πρωτογενώς πλήρως ανταποκριθέντες, 22 (20.5%) μερικώς ενώ 13 (12.1%) μη ανταποκριθέντες. Δεν ανευρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της ανταπόκρισης στη θεραπεία και τα κλινικοπαθολογικά χαρακτηριστικά. Δεν τεκμηριώθηκε συσχέτιση μεταξύ των μελετώμενων πολυμορφισμών και του βαθμού ανταπόκρισης στον anti-TNF παράγοντα. Συμπέρασμα: Οι πολυμορφισμοί αυτοί δεν φαίνεται να αποτελούν βιοδείκτες για την πρόβλεψη της ανταπόκρισης στη θεραπεία των ασθενών αυτών.


Κατέβασμα ppt "ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ rs2910164 ΚΑΙ rs11614913 ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙ-TNF ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ CROHN Χριστίνα Καπιζιώνη1,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google