Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ

2 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Μια φορά κάποιος ρώτησε τον Βούδα: - Υπάρχει Θεός;
-Ναι, απάντησε ο Βούδας. Την ιδία μέρα ένας άλλος άνθρωπος τον ρώτησε: Και ο Βούδας είπε: - Όχι. Στο τέλος της ημέρας ένας τρίτος άνθρωπος ρώτησε τον Βούδα για την ύπαρξη του Θεού και ο Βούδας δεν απάντησε, μόνο σήκωσε το δάχτυλο του, δείχνοντας τον ουρανό. Όλα αυτά τα παρακολουθούσε ο μαθητής του, ο Ανάντη. Τη νύχτα είπε στον Βούδα: - Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Σε παρακαλώ, πες μου, γιατί στην ιδία ερώτηση έδωσες τρεις διαφορετικές απαντήσεις; - Ο Βούδας είπε: - Γιατί ήταν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Ο πρώτος πίστευε ότι δεν υπάρχει Θεός και ήθελε πάρα πολύ να δυναμώσει την πίστη του. Εγώ του είπα ότι υπάρχει Θεός, γιατί για να φτάσει στην Αλήθεια ο άνθρωπος πρέπει να απαλλαχτεί από αυτά στα οποία πιστεύει. Ο άλλος πίστευε ότι Θεός υπάρχει. Σ' αυτόν είπα ότι δεν υπάρχει Θεός. Είμαι εδώ, πάνω στη γη για να καταστρέψω κάθε πίστη για να φτερουγίσει ο νους πάνω στην πίστη και μόνο τότε ο άνθρωπος θα γνωρίσει την Αλήθεια. Ο τρίτος, που δεν ήταν ούτε θρήσκος ούτε άθεος, δεν υπήρχε ανάγκη να πω "Ναι" ή "Όχι", γι' αυτό σιώπησα, λέγοντας με αυτόν τον τρόπο "Κάνε όπως εγώ, δηλαδή βυθίσου στη σιωπή και τότε θα γνωρίσεις και θα καταλάβεις"...

3 Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ Κατά την άποψή μας, οι τρείς διαφορετικές απαντήσεις ακολουθούν τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του Βουδισμού. Κατά τον βουδισμό, για να φτάσεις στην φώτιση (νιρβάνα), πρέπει να απαλλαγείς από τα πιστεύω σου και να αφήσεις πίσω σου τους φόβους και τις στενοχώριες σου. Βρίσκουμε αυτή τη στάση του Βουδισμού πολύ σωστή και συμφωνούμε απολύτως με αυτήν. Ο μόνος τρόπος για να εξελιχθεί ο κόσμος είναι η Ανακάλυψη της Αλήθειας. Όταν συμβεί αυτό, πολλά φιλοσοφικά και επιστημονικά ζητήματα θα λυθούν, και αυτό θα δώσει στον άνθρωπο την κατάλληλη ώθηση για να εξελιχθεί ως επιστήμονας, φιλόσοφος και εν τέλει να γίνει ένα ον υψηλού αισθητικού κι ηθικού επιπέδου. Αν και διαφωνούμε με την άποψη ότι δεν υπάρχει Θεός.

4 Πώς βλέπουν οι κυριότερες θρησκείες το Θεό και πώς ο Βουδισμός
Χριστιανισμός: Υπάρχει ένας Θεός και δημιούργησε τον κόσμο όπως περιγράφεται στη Γένεση. Είναι αιώνιος, παντοδύναμος, παντογνώστης, πάνσοφος και καλοκάγαθος. Ένα από τα πλέον περίπλοκα στοιχεία του χριστιανισμού είναι η τριαδικότητα του Θεού (Πατήρ- Υιός- Άγιο Πνεύμα), ο οποίος έχει μία ουσία, αλλά τρεις υποστάσεις. Ιουδαϊσμός: Η εβραϊκή αντίληψη για τον Θεό παρουσιάζεται στην προσευχή Σεμά: «Ο Κύριος είναι ο Θεός μας, ο Κύριος είναι ένα». Οι Εβραίοι λατρεύουν έναν θεό, παντοδύναμο και παντογνώστη, το μεγαλείο του οποίου δεν μπορεί να περιγραφεί επαρκώς. Ο Ιουδαϊσμός δεν πιστεύει στην προσωποποίηση του Θεού, λόγω ανησυχιών ότι θα θολώσει τη διαχωριστική γραμμή Θεού-ανθρωπότητας. Ισλάμ: Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι υπάρχει ένας θεός, ο Αλλάχ, που δημιούργησε το σύμπαν και βασιλεύει σε αυτό. Είναι αθάνατος, παντογνώστης και παντοδύναμος, αλλά επίσης δίκαιος και ελεήμων. Μπορεί το μεγαλείο του να είναι ατελείωτο, αλλά επίσης έχει στενή σχέση με τον καθένα ξεχωριστά, παρέχοντας καθοδήγηση και βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Δεν έχει φύλο ή μορφή. Το θέλημά του περιγράφεται στο Κοράνι. Ινδουϊσμός: Συνδυάζει τον μονοθεϊσμό και τον πολυθεϊσμό με έναν εξαιρετικά πολύπλοκο τρόπο. Οι ινδουϊστές πιστεύουν σε μια θεϊκή οντότητα, τον Βράχμαν, δημιουργό του σύμπαντος, που συνδέεται με τους πάντες και τα πάντα. Για είναι δυνατότερη αυτή η σύνδεση, ο Βράχμαν ενσαρκώνεται σε θεούς και θεές με κυριότερες τις εξης: Ο Βράχμαν είναι ο δημιουργός, ο Βισνού είναι ο συντηρητής, και η Κάλι είναι η καταστροφέας.

5 Πώς βλέπουν οι κυριότερες θρησκείες το Θεό και πώς ο Βουδισμός
Αντίθετα με άλλες θρησκείες, ο βουδισμός δεν επικεντρώνεται στη λατρεία ενός θεού, αλλά στην πνευματική πρόοδο του ατόμου για να ξεπεράσει την άγνοια και τον παραλογισμό, έτσι ώστε να εξελιχθεί σε τέλειο ανθρώπινο ον. Χαρακτηριστικό σημείο είναι ότι οι βουδιστές δεν λατρεύουν τον Βούδα, αλλά τα αγάλματα και οι απεικονίσεις του θεωρούνται έμπνευση. Ο Βουδισμός προσφέρει κάτι που είναι αλήθεια για τις περισσότερες θρησκείες στον κόσμο: πειθαρχία, αξίες και οδηγίες, με βάση τις οποίες κάποιος θα ήθελε να ζήσει. Συνεπώς, αν και ο Σιντάρτα Γκαουτάμα πίστευε αρχικά σε ένα θεό, ο Βουδισμός δε πιστεύει στην ύπαρξη κανενός θεού.

6 Ρήσεις του Βούδα Είμαστε πλασμένοι από τις σκέψεις μας. Γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όταν το μυαλό είναι αγνό, η χαρά ακολουθεί σαν σκιά που ποτέ δεν φεύγει. Η υγεία είναι το μεγαλύτερο δώρο, η ικανοποίηση ο μεγαλύτερος πλούτος, η αφοσίωση η καλύτερη σχέση Για να απολαύσει κάποιος καλή υγεία, για φέρει αληθινή ευτυχία στο σπίτι κάποιου, για να φέρει ειρήνη σε όλους, πρέπει πρώτα να πειθαρχήσει και ελέγξει το μυαλό του. Αν ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει το νου του μπορεί να βρει τον δρόμο στην Φώτιση, και όλη η σοφία και η αρετή θα έρθουν φυσικά σε αυτόν Το να διατηρήσουμε το σώμα σε καλή υγεία είναι καθήκον. Αλλιώς δεν θα είμαστε ικανοί να διατηρήσουμε το νου μας δυνατό και καθαρό Έτσι όπως οι θησαυροί αποκαλύπτονται στην γη, έτσι και η αρετή εμφανίζεται από τις καλές πράξεις, και η σοφία εμφανίζεται από έναν αγνό και ειρηνικό νου. Για να περπατήσει κάποιος με ασφάλεια μέσα στον λαβύρινθο της ανθρώπινης ζωής, χρειάζεται το φως της σοφίας και την καθοδήγηση της αρετής Χωρίς υγεία η ζωή δεν είναι ζωή. Είναι μόνο μια κατάσταση αδράνειας και πόνου. Μια εικόνα θανάτου. Μπορείς να ψάξεις μέσα σε ολόκληρο το σύμπαν για κάποιον που αξίζει πιο πολύ την αγάπη σου και την στοργή σου από τον εαυτό σου και αυτό το άτομο δεν μπορεί να βρεθεί πουθενά. Εσύ ο ίδιος, όσο κάθε άλλος σε όλο το σύμπαν αξίζεις την αγάπη σου και την στοργή σου.

7 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google