Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΛΟΒΕΝΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Ναυσικά Παπαδιά Β2.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΛΟΒΕΝΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Ναυσικά Παπαδιά Β2."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΛΟΒΕΝΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Ναυσικά Παπαδιά Β2

2 Στοιχεία για την Σλοβενία
Επίσημο όνομα: Δημοκρατία της Σλοβενίας Πολιτικό σύστημα: Κοινοβουλευτική δημοκρατία Πρωτεύουσα: Λουμπλιάνα Έκταση: km2 Πληθυσμός: (2012)

3 Λίγα λόγια για την Σλοβενία
Η Σλοβενία είναι μια σχετικά μικρή, καινούρια χώρα που εμφανίστηκε στο χάρτη μόλις το Καταλαμβάνει μια εξαιρετική θέση στο σημείο συνάντησης των Άλπεων και της Μεσογείου και περιλαμβάνει το μυστηριώδες Καρστ και τις μεγάλες πεδιάδες της Παννονίας. Από πολύ νωρίς η ποικιλία και ο πλούτος των φυσικών και πολιτιστικών παραδόσεων καλλιέργησαν τη δημιουργικότητα συγγραφέων και καλλιτεχνών. Από αυτά τα στοιχεία αναδύθηκε μια χώρα που μόλις ενηλικιώνεται. Ωστόσο σήμερα αποτελεί μέλος όλων των μεγάλων διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Το πρώτο εξάμηνο του 2008, υπήρξε και το πρώτο από τα νέα κράτη μέλη που ανέλαβε την Προεδρία της Ε.Ε.

4 Ιστορία Μέχρι τον 20ό αιώνα
Οι Σλοβένοι είναι φύλο σλαβικής καταγωγής που εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Σλοβενία κατά τον 7ο αιώνα και στη συνέχεια κατακτήθηκαν αρχικά από τους Φράγκους και στη συνέχεια από δούκες της Γερμανίας και τους Αψβούργους της Αυστρίας. Τον 8ο αιώνα οι Σλοβένοι ασπάστηκαν για πρώτη φορά το χριστιανισμό, αλλά πολύ αργότερα (15ος αιώνας) μεταφράστηκαν τα χριστιανικά κείμενα στα σλοβένικα. Κατά τη διάρκεια της υποτέλειάς τους στους Αψβούργους ο λαός κατόρθωσε να διατηρήσει την ιδιαιτερότητα της εθνικής του ταυτότητας όπως τη γλώσσα, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά του. Η γέννηση της εθνικής συνείδησης συντελέστηκε προς το τέλος του 19ου αιώνα.

5 Ιστορία Ο 20ος αιώνας Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο (1η Δεκεμβρίου 1918) οι Σλοβένοι προσχώρησαν στο βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, που κατόπιν ονομάστηκε Γιουγκοσλαβία, στο οποίο όμως δε συμπεριλήφθησαν όλοι τους, αλλά άλλοι από αυτούς κατοίκησαν σε αυστριακά εδάφη και άλλοι ( ) πολιτογραφήθηκαν Ιταλοί (συνθήκη Ραπάλο 12 Νοεμβρίου 1920). Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (Απρίλιος 1941) τα σλοβένικα εδάφη διαμοιράστηκαν ανάμεσα στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Ουγγαρία. Μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας την επανασυγκρότηση της Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξή της σε ομοσπονδία σοσιαλιστικών δημοκρατιών, μια από τις οποίες ήταν και η Δημοκρατία της Σλοβενίας, στα σλοβενικά εδάφη ενσωματώθηκαν το δυτικό Καρστ, οι Ιουλιανές Άλπεις, η Ανατολική Ίστρια ( ) και η Βορειοδυτική Ίστρια (1954). Στις 25 Ιουνίου 1991 η Δημοκρατία της Σλοβενίας διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η οποία αναγνωρίστηκε άνευ όρων και επίσημα από τη Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΟΚ το Δεκέμβριο του Στις 23 Δεκεμβρίου 1991 η Σλοβενία επικύρωσε το σύνταγμά της και στις 22 Μαΐου 1992 έγινε μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το 1993 με διάταγμα του προέδρου της Δημοκρατίας η Ελλάδα συνέστησε πρεσβεία στη Λιουμπλιάνα

6 Πληθυσμός Ο πληθυσμός της Σλοβενίας είναι [ κάτοικοι σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του Η μεγαλύτερη πόλη της είναι η Λιουμπλιάνα με κατοίκους. Ακολουθούν το Μάριμπορ με , το Τσέλιε με , το Κράνι με , η Νόβα Γκόριτσα με , το Βελένιε με , το Κόπερ με , το Νόβο Μέστο με και το Πτούι με Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2015 τα 78,01 χρόνια (74,4 χρόνια οι άνδρες και 81,86 οι γυναίκες).

7 Διακυβέρνηση Το πολίτευμα του κράτους είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Κατ' εξαίρεση μπορούν να ψηφίσουν και τα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών, αν εργάζονται.

8 Γλώσσα Η επίσημη γλώσσα του κράτους, που ομιλείται ως μητρική από τον πληθυσμό, είναι η σλοβένικη. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως η σερβοκροατική και η γερμανική, κυρίως όμως για εμπορικές πράξεις και συναλλαγές.

9 Θρησκεία Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ασπάζεται το χριστιανισμό. Εκτιμάται ότι το 94% του πληθυσμού είναι ρωμαιοκαθολικοί και το 2% χριστιανοί ουνίτες. Το 3% είναι ορθόδοξοι χριστιανοί (Σέρβοι, Σκοπιανοί) και εβραίοι και 1% είναι μουσουλμάνοι.

10 Το νόμισμα της Σλοβενίας είναι το Ευρώ
Νόμισμα Το νόμισμα της Σλοβενίας είναι το Ευρώ

11 Οικονομία Η Σλοβενία είναι το πλουσιότερο κράτος της πρώην ανατολικής Ευρώπης, με 84% του μέσου ΑΕΠ κ.κ. της ΕΕ των 25. Λόγω της γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας με την Δυτική Ευρώπη και ειδικά την Αυστρία, η σύντομη σύγκλιση της Σλοβενίας με την ανεπτυγμένη Δύση θεωρείται βέβαιη. Από την 1η Ιανουαρίου 2007 η Σλοβενία είναι μέλος της Ευρωζώνης.

12 Πολιτισμός Ο πολιτισμός και οι τέχνες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη
σλοβενική ιστορία Η πλούσια πολιτιστική ζωή δεν βρίσκεται μόνο στις μεγάλες πόλεις της χώρας αλλά ουσιαστικά σε κάθε γωνιά της Σλοβενίας. Σχεδόν κάθε Σλοβένος είναι εκ φύσεως συγγραφέας, ζωγράφος, μάγειρας, χορευτής, οινοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης, ηθοποιός, ή χαράκτης. Οι Σλοβένοι γνωρίζουν πώς να δημιουργούν τέχνη από οτιδήποτε αγαπούν. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν απίστευτα μεγάλο κοινό – διάφορα φεστιβάλ συναρπάζουν τους επισκέπτες που φθάνουν από κοντά και μακριά. Το θέατρο και οι συναυλίες είναι δημοφιλείς ενώ οι Σλοβένοι λατρεύουν το διάβασμα και είναι περήφανοι για την πολιτιστική παράδοσή τους.

13 Τα όρη που συναντάμε εκεί είναι : τη λοφώδη περιοχή Κόζιακ
Μορφολογία εδάφους Το έδαφος της Σλοβενίας είναι κατά κύριο λόγο ορεινό και κατάφυτο από δάση και παρά την περιορισμένη έκταση της χώρας εμφανίζει μεγάλες μορφολογικές αντιθέσεις λόγω της παρουσίας πολλών ποτάμιων υδάτων και εύφορων κοιλάδων. Οι τελευταίοι βραχίονες των Άλπεων διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό το έδαφος της Σλοβενίας. Τα όρη που συναντάμε εκεί είναι : το όρος Τρίγκλαβ η οροσειρά Καραβάνκεν τη λοφώδη περιοχή Κόζιακ το όρος Προχόριε τα όρη Κάμνικ

14 Ποταμοί Σημαντικοί ποταμοί είναι ο Δράβοςπου διαρρέει τη βόρεια Σλοβενία, ο Σάβος που κυλάει στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και ο Μούρα που διαρρέει το βορειοανατολικό άκρο της Σλοβενίας είναι. Στη Λουμπλιάνα κυλάει ο ορμητικός ποταμός Σότσα.

15 Λίμνες Οι λίμνες Μπλεντ και Μποχινιούσκο Ζουτζέρο βρίσκονται στις Ιουλιανές Άλπεις. Η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Τσερανίσκο Ζουτζέρο στη νοτιοδυτική Σλοβενία.

16 Παραδοσιακά φαγητά Η παραδοσιακή σλοβενική κουζίνα βασίζεται
στα δημητριακά, τα φρέσκα γαλακτοκομικά, το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά, τις πατάτες, τις ελιές και τα αλλαντικά Παραδοσιακό φαγητό της Σλοβενίας είναι οι μοσχαρίσιες κοτολέτες (φέτες μοσχαριού βουτηγμένες σε αυγό και φρυγανιά με γέμιση τυριού ή ζαμπόν) . Αγαπημένα φαγητά είναι επίσης το goulash, το burek Τυρόπιτα ή κρεατόπιτα, το zlikrofi (είδος ραβιολιού), και το dunajski zrezek (βιεννέζικο σνίτσελ).

17 Το Zganje είναι πολύ γνωστό δυνατό μπράντι.
Παραδοσιακά γλυκά Παραδοσιακά γλυκά είναι το potica (ρολό με ξηρούς καρπούς) και η gibanica (πίτα με μήλα και σπόρους παπαρούνας). Το Zganje είναι πολύ γνωστό δυνατό μπράντι.

18 Τα φημισμένα άλογα Λιπιτσάνερ
Τα φημισμένα άλογα Λιπιτσάνερ Tα Λιπιτσάνερ είναι ράτσα αλόγων που προέρχεται από τη Σλοβενία και την Αυστρία. Το ύψος τους κυμαίνεται από 1,57 έως 1,60μ. Τα περισσότερα Λιπιτσάνερ είναι γκρίζα, αλλά τα σλοβένικα μπορούν να είναι επίσης μαύρα και καστανά. Τα Λιπιτσάνερ είναι έξυπνα άλογα, πρόθυμα να εκπαιδευτούν και εξαιρετικά υπάκουα.

19 Αξιοθέατα Σλοβενίας

20 Πάρκο Τίβολι

21 Λίμνη Μπλέντ χιονισμένη

22 Σπήλαια Σκόκγιαν

23 Τρείς Γέφυρες

24 Εκκλησία των Ουρσουλινών της Αγίας Τριάδος

25 Εθνική Πινακοθήκη - Λιουμπλιάνα

26 Πύργος Τσέκιν

27 Ζωολογικός κήπος - Λιουμπλιάνα

28 Πηγές https://el.wikipedia.org/wiki/Σλοβενία

29 Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΣΛΟΒΕΝΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Ναυσικά Παπαδιά Β2."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google