Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θηλαστικά που δεν γεννούν μικρά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θηλαστικά που δεν γεννούν μικρά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θηλαστικά που δεν γεννούν μικρά
Τάξη Στ΄ Σχολικό Έτος

2 Γνωρίζετε ότι υπάρχουν θηλαστικά που δεν γεννούν μικρά!!!!
Ναι, αλήθεια σας λέμε….. Λοιπόν, ας το δούμε:

3 Κοάλα Το Κοάλα είναι ένα μαρσιποφόρο και φυτοφάγο ζώο που ζει στην Αυστραλία. Ανήκει στην οικογένεια φασκολαρκτίδες και είναι σχεδόν απειλούμενο είδος. Η αποκλειστική τροφή είναι τα φύλλα ευκαλύπτου. Έχει πολύ απαλό τρίχωμα μακριά άκρα με κοφτερά νύχια που το βοηθάει να σκαρφαλώνει. Όταν γεννηθεί είναι μικρό σα φασόλι, δεν έχει τρίχωμα ούτε αυτιά και είναι τυφλό. Μπαίνει μέσα στο Μάρσιπο και για έξι μήνες τρώει μόνο γάλα και αναπτύσσεται εκεί. Τα Κοάλα είναι από τα λίγα θηλαστικά που έχουν δακτυλικά αποτυπώματα που μοιάζουν πολύ με τα ανθρώπινα.

4

5 Καγκουρό Το καγκουρό είναι μαρσιποφόρο ζώο που το συναντάμε στην Αυστραλία και τη Νέα Γουϊνέα. Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέιμς Κουκ. Όταν ο Κουκ έφτασε, το 1770, στην Αυστραλία, παρατήρησε το ζώο και ρώτησε τους ιθαγενείς πώς λέγεται. Αυτοί απάντησαν: "Καν γκου ρό", που σημαίνει "πάνω-κάτω". Το αληθινό όνομα του Καγκουρό στη γλώσσα των Ιθαγενών είναι γολαρού. ι Όλα τα καγκουρό, μικρά ή μεγάλα ανήκουν στην τάξη των μαρσιποφόρων. Η θηλυκή έχει ένα είδος σάκου στην κοιλιά, όπου τα μικρά τους περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Η θηλυκή γεννάει ένα, και καμιά φορά δύο, μικρά. Ζουν χωρίς να έχουν κανένα καταφύγιο, τριγυρνούν ελεύθερα και τρέχουν εδώ κι εκεί με μεγάλα πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα.

6

7 Ορνιθόρυγχος Ο πλατύποδας ή ορνιθόρυγχος είναι ημιυδρόβιο θηλαστικό που ζει στην Αυστραλία και την Τασμανία. Μαζί με τέσσερα είδη έχιδνας είναι τα μόνα θηλαστικά που γεννούν αυγά, αντί για νεογνά. Το θηλυκό γεννά τρία αυγά και τα κλωσά 15 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη τα μικρά έχουν μήκος μέχρι 2,5 εκ. και ζουν απομυζώντας ό τις τρίχες της μητέρας, που βρίσκονται στην κοιλιά, ένα είδος γαλακτικού υγρού.Έχει μήκος μέχρι 60 εκατοστά. Είναι ένα από τα λίγα δηλητηριώδη θηλαστικά. Ο αρσενικός πλατύπους έχει ένα κεντρί στο πίσω πόδι του που μπορεί να διοχετεύσει δηλητήριο ικανό να προκαλέσει έντονο πόνο στους ανθρώπους. Το σώμα του είναι καλυμμένο με κοντό και πυκνό τρίχωμα. Το κεφάλι του καταλήγει σ' ένα είδος ράμφους, που μοιάζει πολύ με της πάπιας, μόνο που είναι πολύ πιο μεγάλο. Με το ράμφος αυτό ψάχνει στην άμμο και στη λάσπη για σκουλήκια με τα οποία και τρέφεται. Τα δάχτυλά του είναι ενωμένα με μεμβράνη, πράγμα που του επιτρέπει να κολυμπά αρκετά γρήγορα.

8

9 Μυρμηγκοφάγος Ο μυρμηγκοφάγος είναι ένα είδος θηλαστικού που τρώει μυρμήγκια και τερμίτες. Όλοι οι μυρμηγκοφάγοι έχουν επιμήκη ρύγχη εξοπλισμένα με μια λεπτή γλώσσα που μπορεί να επεκταθεί σε μήκος μεγαλύτερο από το μήκος του κεφαλιού· τα στόματά τους έχουν χείλη, αλλά καθόλου δόντια. Χρησιμοποιούν τα μεγάλα, κυρτά μπροστινά νύχια για να ανοίγουν τις φωλιές των μυρμηγκιών και των τερμιτών και για άμυνα, ενώ η πυκνή και μακριά γούνα τους, τους προστατεύει από τις επιθέσεις των εντόμων. Οι μυρμηγκοφάγοι είναι κυρίως μοναχικά θηλαστικά .Έχουν φτωχή όραση, αλλά εξαιρετική όσφρηση και η ακοή τους θεωρείται καλή. Το θηλυκό συνήθως γεννάει ένα μωρό μετά από μια περίοδο κύησης περίπου 6 μηνών. Τα μικρά περνούν τα  δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους με τη μητέρα τους. Τα ενήλικα αρσενικά είναι λίγο μεγαλύτερα και πιο μυώδη από τα θηλυκά Οι βιότοποι των μυρμηγκοφάγων περιλαμβάνουν ξηρά τροπικά δάση, βροχερά δάση, λιβάδια και σαβάνες.

10


Κατέβασμα ppt "Θηλαστικά που δεν γεννούν μικρά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google