Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Αθήνα, η πόλη με τις μνήμες της αρχαιότητας, η γενέτειρα του κλασικού πολιτισμού, έχει να παρουσιάσει μια διαχρονική ιστορία ανά τους αιώνες με μνημεία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Αθήνα, η πόλη με τις μνήμες της αρχαιότητας, η γενέτειρα του κλασικού πολιτισμού, έχει να παρουσιάσει μια διαχρονική ιστορία ανά τους αιώνες με μνημεία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Αθήνα, η πόλη με τις μνήμες της αρχαιότητας, η γενέτειρα του κλασικού πολιτισμού, έχει να παρουσιάσει μια διαχρονική ιστορία ανά τους αιώνες με μνημεία τα οποία μαρτυρούν και αποδεικνύουν την πολιτιστική της ύπαρξη σε όλες τις ιστορικές περιόδους.

2

3 ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Οι πόλεις είναι οι ίδιοι οι πολίτες της γιατί αποτελούν «πολιτιστικές οντότητες- τόπους» όπου οι άνθρωποι κατοικούν και πραγματώνονται. Στο δημόσιο χώρο τους αναδεικνύουν την ιστορική τους διάσταση: αυτή της συλλογικής έκφρασης.

4 ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ O όρος πολυπολιτισμικότητα δηλώνει τη συνύπαρξη σε μια κοινωνία ποικίλων κοινωνικών ομάδων με διαφορετικά εθνικά-εθνοτικά και πολιτισμικά στοιχεία.  Εκφράζει την αποδοχή της διαφορετικότητας και της ισότιμης αναγνώρισης των διακριτών εθνικών και θρησκευτικών ομάδων. 

5 Η συρρίκνωση του πληθυσμού, από το 1960, στο ευρύτερο κέντρο της πόλης
είτε λόγω των προβλημάτων της ίδιας της πόλης, είτε λόγω της μετακίνησης στα προάστια, οδήγησε σε σταδιακή αλλαγή της κοινωνικής του φυσιογνωμίας. Από την αρχή της δεκαετίας του 1990 άρχισε να μεταβάλλεται επιπλέον η εθνοφυλετική φυσιογνωμία του κέντρου.

6 ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 1
ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 1.H ευμάρεια και η πρόοδος μιας χώρας που λειτουργεί ως πόλος έλξης για τους μετανάστες καθώς διαβλέπουν σε αυτή κίνητρα δημιουργίας και κοινωνικής ανέλιξης Πόλεμοι και εμφύλιες συρράξεις που δημιουργούν μια ζοφερή πραγματικότητα και ένα αβέβαιο μέλλον για την επιβίωση των πολιτών. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΙΤΙΩΝ

7 ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 
•Εκδηλώνεται μια τάση εσωστρέφειας των πολιτών. •Δημιουργούνται συναισθήματα ανασφάλειας, αβεβαιότητας, καχυποψίας, αμφισβήτησης και υποτίμησης της κουλτούρας άλλων λαών. •Καλλιεργείται ένα κλίμα ξενοφοβίας και επιφυλακτικότητας καθώς θεωρείται από ορισμένους πολίτες ότι η αύξηση της εγκληματικότητας είναι συνδεδεμένη με την εισροή των ξένων.

8 Ο δημόσιος λόγος για το κέντρο της Αθήνας όπως εκφέρεται από τα ΜΜΕ, και άλλους φορείς, χρησιμοποιεί αδιάκριτα όρους και έννοιες που συχνά, αντί να περιγράφουν τις πραγματικές συνθήκες, κατασκευάζουν μία εικόνα τρόμου για την περιοχή. Ο «πολιτισμός» άλλωστε και στα ελληνικά συγχέεται συχνά με ένα γνήσιο υποσύνολό του, τον όρο «κουλτούρα».

9 ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ» ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ:
Με διαγωνισμούς που γίνονται και έχουν ως στόχο, αφ' ενός την «προώθηση μίας υγιούς μελλοντικής εικόνας μιας ζωντανής μητρόπολης που συνεχίζει να εξελίσσεται» Re-think Athens (Ίδρυμα Ωνάση), αφ' ετέρου την περιβαλλοντική αναβάθμιση του κέντρου. ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ «ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ» ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ:

10 θα οδηγήσουν οι δύο στόχοι θεωρούνται αλληλένδετοι
οι δύο στόχοι θεωρούνται αλληλένδετοι θα οδηγήσουν στην αντιστροφή του κλίματος κοινωνικής και οικονομικής υποβάθμισης στην αποκατάσταση και την επαναλειτουργία των κτιρίων και στο ζωντάνεμα της πιο κεντρικής περιοχής της πόλης. Η διαμόρφωση προϋποθέσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης σε συνδυασμό με ευρύτερα κίνητρα

11 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ…
Το κέντρο είναι πολιτιστικά αναγνωρίσιμο, όχι μόνο από τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά αλλά και από την κοινωνική του όψη. Ως θέαμα αλλά και ως κοινωνικός ιστός αναπτύσσεται αλλά και πλήττεται καθημερινά. Στο εσωτερικό του δρουν ισχυρές οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις όπου κατατίθεται ένα μεγάλο κεφάλαιο εργασίας και αναπτύσσεται πολύπλευρη οικονομική δραστηριότητα.  Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

12 Η λειτουργία του δημόσιου χώρου που προωθείται είναι το πρωί για την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα και το βράδυ για την ψυχαγωγία και το δημιουργικό ελεύθερο χρόνο.

13 ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΤΑΝ
κατοικηθεί και πάλι το κέντρο αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι κάτοικοι. εγκατασταθούν νέες δυναμικές ομάδες Για να Μετασχηματιστεί ο χαρακτήρας της περιοχής και να μετατοπιστούν τα γεωγραφικά όρια των «αναβαθμισμένων» και «υποβαθμισμένων» περιοχών.

14 Το κέντρο κατακλύζεται από νέους, γεγονός που μπορεί να αξιοποιηθεί για την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξή του.

15 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www. elia. org. gr/pages. fds. pagecode=13. 01. 01
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

16 Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΒΛΑΧΟΥ ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΓΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΤΖΗ ΕΛΕΝΗ


Κατέβασμα ppt "Η Αθήνα, η πόλη με τις μνήμες της αρχαιότητας, η γενέτειρα του κλασικού πολιτισμού, έχει να παρουσιάσει μια διαχρονική ιστορία ανά τους αιώνες με μνημεία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google