Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

2 Το νερό στο Βυζάντιο είχε τεράστια σημασία, καθώς και πολλές χρήσεις στην καθημερινή ζωή των Βυζαντινών.

3 Βασιλική κινστέρνα H Βασιλική Κινστέρνα είναι η μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή νερού που κατασκευάστηκε στη Κωνσταντινούπολη. Ήταν ένα από τα σημαντικότερα δημόσια έργα του Ιουστινιανού και εξαίρετο δείγμα βυζαντινής μηχανικής. Η κινστέρνα είχε αρχικά 336 μαρμάρινους κίονες ύψους 8 μέτρων, τοποθετημένους σε 12 σειρές με 28 κίονες η καθεμία, σε απόσταση 4 μέτρων η μία από την άλλη.

4

5 Ψύκτης νερού Οι αρχαίοι, όπως και εμείς, εκτιμούσαν ιδιαίτερα ένα δροσερό ποτήρι νερό στην ζέστη του καλοκαιριού. Για την ψύξη του χρησιμοποιούσαν κανάτια που τοποθετούσαν σε σημείο με ρεύμα αέρα. Το λίγο νερό που πέρναγε τον πηλό του κανατιού και έβρεχε την εξωτερική του επιφάνεια ήταν αρκετό ώστε η εξάτμιση του νερού στην επιφάνεια του κανατιού να ρίχνει την θερμοκρασία του κι έτσι το νερό στο εσωτερικό του γινόταν αρκετά πιο δροσερό.

6 Η λειτουργία του Βυζαντινού Νερόμυλου
Η λειτουργία του νερόμυλου είναι σχετικά απλή και στηρίζεται στη χρήση της δυναμικής ενέργειας του νερού, λόγω της υψομετρικής διαφοράς. Το νερό, μετά την πτώση του από ένα μεγάλο ύψος, εκτονώνεται στα πτερύγια μιας φτερωτής, η οποία μεταφέρει κίνηση στη μυλόπετρα που αλέθει τον καρπό (σιτάρι, κριθάρι κ.α.) παράγοντας αλεύρι. Υπάρχει ένας άξονας στον οποίο στηρίζεται η φτερωτή στην οποία καταλήγει η παροχή του νερού και την κινεί. Ψηλότερα απο την φτερωτή υπάρχουν δύο μυλόπετρες. Μία σταθερή και μία περιστρεφόμενη, η οποία παίρνει κίνηση απο τον άξονα. Η μυλόπετρα αυτή, με έναν μηχανισμό έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει την απόσταση της επιφάνειας τριβής με τη σταθερή πέτρα για να εξασφαλίσει πόσο χοντρό ή ψιλό θα είναι το άλεσμα. Πάνω από τις πέτρες υπάρχει κωνική ξυλοκατασκευή στην οποία τοποθετείται ο καρπός ο οποίος με έναν έξυπνο μηχανισμό, που παίρνει κι αυτός κίνηση από τον άξονα, ρίχνεται στο κέντρο της περιστρεφόμενης πέτρας (η οποία έχει ένα άνοιγμα διαμέτρου 25 εκατοστών). Στη συνέχεια με την περιστροφή συνθλίβεται και με την φυγόκεντρο δύναμη συγκεντρώνεται, ως αλεύρι πλέον, σ' ένα χώρο μπροστά από τις πέτρες. 

7 Βυζαντινός Νερόμηλος

8 Ματίνα Αγγελάκη Ερίντι Αντίλη Σωτήρης Δημητρίου


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google