Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet
7.2 Τεχνολογία TCP/IP

2 Εισαγωγικά Ο όρος TCP/IP χρησιμοποιείται για να περιγράψει ό,τι σχετίζεται με τα πρωτόκολλα ελέγχου μετάδοσης (Transmission Control Protocol) και Διαδικτύου (Internet Protocol). Το βασικό πλεονέκτημα των πρωτοκόλλων TCP/IP είναι ότι επιτρέπουν σε Η/Υ διαφορετικών χαρακτηριστικών και κατασκευαστών να επικοινωνούν χωρίς προβλήματα.

3 Ορολογία Τεχνολογία TCP/IP
To μεγαλύτερο TCP/IP δίκτυο είναι το Παγκόσμιο Δίκτυο (INTERNET) Intranet Ιδιωτικό δίκτυο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία TCP/IP

4 Σχέση OSI και TCP/IP Οι δύο τεχνολογίες αναπτύχθηκαν παράλληλα.
Ομοιότητα: Χρησιμοποιούν την ίδια αρχιτεκτονική- αποτελούνται από επίπεδα. Διαφορά: Τα επίπεδά τους δεν αντιστοιχούν πλήρως ένα προς ένα.

5 Επίπεδο Πρόσβασης Δικτύου
Σχέση OSI και TCP/IP Επιπεδο Εφαρμογής Επίπεδο Μεταφοράς Επίπεδο Δικτύου Επίπεδο Πρόσβασης Δικτύου (Φυσικές Συνδέσεις)

6 Πρωτόκολλα των επιπέδων της τεχνολογίας TCP/IP
Επίπεδο Εφαρμογής - Telnet (Telecommunication Protocol), - FTP (File Transfer Protocol) , - SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), - TFTP (Trivial File Transfer Protocol). Επίπεδο Μεταφοράς - TCP (Transmission Control Protocol), - UDP (User Datagram Protocol). Επίπεδο Δικτύου - IP (Internet Protocol), - ICMP (Internet Control Message Protocol)

7 Βασικές λειτουργίες των επιπέδων
Επίπεδο πρόσβασης στο δίκτυο -Παρέχει την πρόσβαση στο φυσικό μέσο -Περιλαμβάνει στοιχεία όπως καλώδια, κάρτες δικτύου, πρωτόκολλα τοπικών δικτύων (π.χ Ethernet) κλπ -Προσφέρει τις υπηρεσίες του στο επίπεδο δικτύου.

8 Βασικές λειτουργίες των επιπέδων
Επίπεδο Δικτύου -Μεταδίδει στο επίπεδο πρόσβασης στο μέσο τα προς μετάδοση πακέτα που δημιουργούν το TCP και το UDP - Το βασικό πρωτόκολλο αυτού του επιπέδου είναι το ΙΡ Το ΙΡ: α) παρέχει λογικές διευθύνσεις στα σημεία διεπαφής β) αντιστοιχίζει τις λογικές διευθύνσεις με τις φυσικές των Η/Υ με τη βοήθεια των πρωτοκόλλων ARP και RARP - Το πρωτόκολλο ICMP λειτουργεί στις περιπτώσεις όπου παρατηρούνται προβλήματα και ασυνήθιστες καταστάσεις που σχετίζονται με το πρωτόκολλο IP

9 Βασικές λειτουργίες των επιπέδων
Επίπεδο μεταφοράς -Υλοποιεί τις συνδέσεις μεταξύ των Η/Υ -Χρησιμοποιεί κατά βάση το πρωτόκολλο TCP αλλά και το UDP -To TCP είναι υπεύθυνο να εγκαθιστά αξιόπιστες, ταυτόχρονες και δύο κατευθύνσεων συνδέσεις -Το UDP είναι πρωτόκολλο χωρίς σύνδεση άρα και λιγότερο αξιόπιστο.

10 Βασικές λειτουργίες των επιπέδων
Επίπεδο Εφαρμογής -Παρέχει τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί ο χρήστης. -Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν τα πρωτόκολλα TCP και UDP για τη μετάδοση των δεδομένων -Τέτοιες εφαρμογές είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η μεταφορά αρχείων κ.ά.

11 Μοντέλο επικοινωνίας στο TCP/IP
Ακολουθείται το μοντέλο πελάτη-εξυπηρετητη (client-server) Ο εξυπηρετητής είναι μια διεργασία που περιμένει να λάβει αίτημα από μια διεργασία-πελάτη για να την εξυπηρετήσει


Κατέβασμα ppt "Κεφάλαιο 7 Διαδικτύωση-Internet"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google