Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δραστηριότητες αφήγησης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δραστηριότητες αφήγησης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δραστηριότητες αφήγησης
Νεκτάριος Στελλάκης Επ. Καθ. ΤΕΕΑΠΗ, Παν. Πατρών

2 Δομημένη Δραστηριότητα Αφήγησης
Πριν την ανάγνωση Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης Μετά την ανάγνωση Δραστηριότητες επέκτασης + δραστηριότητες φιλαναγνωσίας, ευαισθητοποίησης των γονέων, συν-εργασία με την κοινότητα

3 Παιδαγωγικές εφαρμογές
Δύο τύποι αλληλεπίδρασης «αδύναμη» αλληλεπίδραση ( ο αφηγητής/ αναγνώστης είναι κυρίαρχος, δεν ενθαρρύνονται οι διακοπές. Οι εξηγήσεις δίνονται στην αρχή ή στο τέλος) «ισχυρή» αλληλεπίδραση (οι ρόλοι του αφηγητή/αναγνώστη και ακροατή εναλλάσσονται, ενθαρρύνονται οι ερωτήσεις και η συζήτηση)

4 Ο πρώτος τύπος ενισχύει τη φαντασία και την ανάπτυξη αυτόνομης σχέσης του παιδιού με το κείμενο.
Ο δεύτερος ενισχύει τις ικανότητες του παιδιού για τη δόμηση του νοήματος, την κριτική σκέψη και την επικοινωνιακή ικανότητα. > Δεν υπάρχει μια μόνο καλή μέθοδος. Το ίδιο το κείμενο ή οι ακροατές θα μας «δείξουν» ποια είναι η καταλληλότερη. > Εξαιρετική σημασία έχουν οι ερωτήσεις επεξεργασίας του κειμένου. > Ερωτήσεις κατανόησης του περιεχομένου & ερωτήσεις υψηλής γνωστικής απαίτησης (ανοικτού τύπου – ενθαρρύνουν τα παιδιά να σκεφτούν πέρα από το κείμενο: μαντεύω, αναγνωρίζω συναισθήματα, μπαίνω στη θέση του ήρωα, αξιολογώ δράσεις ή πρόσωπα, επεκτείνω την ιστορία, συγκρίνω, ερμηνεύω λέξεις)

5 Δομημένη Δραστηριότητα Αφήγησης
α) πριν την αφήγηση/ανάγνωση (ρουτίνα ανάγνωσης, εξώφυλλο, εισαγωγικά σχόλια) β) κατά την αφήγηση (εάν επιλεγεί η ισχυρή αλληλεπίδραση) γ) μετά την ανάγνωση (με κέντρο το κείμενο: α) ερωτήσεις κατανόησης, β) ερωτήσεις υψηλής γνωστικής απαίτησης) δ) δραστηριότητες επέκτασης (με αφορμή το κείμενο) και σύνδεσης με άλλες μαθησιακές περιοχές και δράσεις (εικαστικές δημιουργίες, δραματοποίηση, σύνθεση νέων ιστοριών, αναζήτηση πληροφοριών κτλ.)

6 Ανάδειξη της σημασίας της γωνιάς βιβλιοθήκης, της ηχητικής ή ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης και του δανεισμού Ενίσχυση της φιλαναγνωσίας Ενίσχυση των πρακτικών γραμματισμού στο οικογενεικό περιβάλλον

7

8 Σχετική Βιβλιογραφία Ματσαγγούρας, Η. (2004). Κειμενοκεντρική προσέγγιση του γραπτού λόγου. Αθήνα: Γρηγόρης. [7ο Κεφάλαιο: Τα αφηγηματικά κείμενα, ] Μιχαλοπούλου, Κ. (2009). Ο προφορικός λόγος στην προσχολική εκπαίδευση: Θεωρητικές προσεγγίσεις και διδακτικές εφαρμογές. Αθήνα: Επίκεντρο. [Ο αφηγηματικός λόγος στο νηπιαγωγείο, 77-97] Knapp, P. & Watkins, M. (2005). Genre, Text, Grammar: Technologies for Teaching and Assessing Writing. University of New South Wales: Australia. [Κεφάλαιο 8ο: The genre of narrating, )


Κατέβασμα ppt "Δραστηριότητες αφήγησης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google