Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία

2 Την εποχή εκείνη, οι ανάγκες των ανθρώπων για μεταφορά και αποθήκευση προϊόντων, έφερε την ανάπτυξη της αγγειοπλαστικής. Πολλοί καλλιτέχνες ζωγράφιζαν ή χάραζαν πάνω στα αγγεία σκηνές από τη μυθολογία και την ιστορία. Δύο είναι οι ρυθμοί που κυριαρχούν, ανάλογα με το χρώμα που χρησιμοποιείται: ο μελανόμορφος, όπου οι μορφές ζωγραφίζονταν με μαύρο χρώμα πάνω στο ανοιχτόχρωμο βάθος του πηλού και ο ερυθρόμορφος, όπου οι μορφές ζωγραφίζονταν με κόκκινο χρώμα ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια του αγγείου καλυπτόταν με μαύρο γάνωμα. Το μελανόμορφο ρυθμό τον ανακάλυψαν Κορίνθιοι κεραμείς. Άλλωστε, σχεδόν για ολόκληρο τον 7ο αιώνα, η Κόρινθος ήταν το σημαντικότερο κέντρο κεραμικής. Σε αυτόν τον ρυθμό, οι λεπτομέρειες είναι (συνήθως) εγχάρακτες.

3 πηγές κειμένου: Βιβλίο μαθητή και βιβλίο δασκάλου
Τον ερυθρόμορφο ρυθμό τον ανακάλυψαν Αθηναίοι κεραμείς. Σε αυτόν το ρυθμό οι λεπτομέρειες είναι ζωγραφιστές. Τα πιο γνωστά αττικά μελανόμορφα αγγεία είναι οι παναθηναϊκοί αμφορείς, που δίνονταν ως βραβείο στους νικητές των Παναθηναίων (αγώνων). Γύρω στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., τα αριστουργήματα της αττικής κεραμικής είχαν ήδη επικρατήσει των ανταγωνιστών τους σε όλες τις αγορές. Η εμφάνιση τoυ ερυθρόμορφου ρυθμού, που ήταν μια καθαρά αθηναϊκή έμπνευση, δε σήμανε το τέλος της παλιάς τεχνοτροπίας. Μελανόμορφα αγγεία συνέχισαν να παράγονται για περίπου μισό αιώνα ακόμα, και οι Παναθηναϊκοί αμφορείς για πολύ περισσότερο. πηγές κειμένου: Βιβλίο μαθητή και βιβλίο δασκάλου Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

4 Ο ερυθρόμορφος ρυθμός στη ζωγραφική των αγγείων είναι   μια από τις σημαντικότερες τεχνικές στην αρχαία ελληνική ζωγραφική αγγείων. Τα διακοσμητικά μοτίβα, δηλαδή οι μορφές αποδίδονται με ερυθρό, δηλαδή κόκκινο χρώμα. Το φόντο πίσω από τις μορφές είναι μαύρο. Μορφές με κόκκινο, ερυθρό χρώμα. Ο Οιδίποδας και η Σφίγγα, ερυθρόμορφος αμφορέας του Ζωγράφου του Αχιλλέας από την Νόλα της Μεγάλης Ελλάδας, περ π.Χ.

5 Μελανόμορφη αγγειογραφία ή μελανόμορφος ρυθμός χαρακτηρίζεται η αρχαία ελληνική ζωγραφική αγγείων που αποδίδει τα διακοσμητικά μοτίβα με μαύρο (μέλαν) χρώμα πάνω στην ανοιχτόχρωμη επιφάνεια του πηλού αντίθετα από ό,τι ο ερυθρόμορφος ρυθμός. Μορφές με μαύρο χρώμα Δρομείς σε Παναθηναϊκό αμφορέα του 530 π.Χ.

6 Τι λέτε για λίγη εξάσκηση; Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα ερυθρόμορφα από τα μελανόμορφα αγγεία;
Ερυθρόμορφο αγγείο

7 Μελανόμορφο αγγείο

8 Μελανόμορφο αγγείο

9 Ερυθρόμορφο αγγείο

10 Ερυθρόμορφο αγγείο

11 Μελανόμορφο αγγείο

12 Ερυθρόμορφο αγγείο

13 Ερυθρόμορφο αγγείο

14 Μελανόμορφο αγγείο

15 Μελανόμορφο αγγείο

16 Μπράβο!!! Γίνατε όλοι ξεφτέρια!


Κατέβασμα ppt "Ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google