Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

2 Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
Είναι συμβάσεις, κατά κανόνα μακροχρόνιες, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με σκοπό την εκτέλεση έργων ή την παροχή υπηρεσιών. Δεν είναι μέθοδος κατασκευής αλλά εναλλακτική μέθοδος χρηματοδότησης έργων. Ένα έργο ΣΔΙΤ δεν είναι διαφορετικό από τα άλλα

3 Ποια είναι τα οφέλη τους;
Οι Συμπράξεις είναι: Νέες μορφές συνεργασίας για τη χρηματοδότηση, τη κατασκευή, τη συντήρηση και τη λειτουργία μίας υποδομής ή μίας υπηρεσίας και έχουν σαν αποτέλεσμα τη θέσπιση πολύπλοκων νομοθετικών και χρηματοδοτικών ρυθμίσεων Ποια είναι τα οφέλη τους; Περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Ορθολογικότερη κατανομή κινδύνων. Υλοποίηση έργων εντός προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος. Βέλτιστη αξιοποίηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων.

4 Πώς λειτουργούν οι ΣΔΙΤ;
Ο Ιδιωτικός φορέας αναλαμβάνει: Το σύνολο ή μέρος του κόστους υλοποίησης του έργου. Σημαντικό μέρος των κινδύνων που σχετίζονται με την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Εκμεταλλεύεται το έργο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Δημόσιος φορέας: Καθορίζει τις σχεδιαστικές, τεχνικές, λειτουργικές και οικονομικές απαιτήσεις του έργου. Αποπληρώνει τους ιδιώτες: με τμηματικές καταβολές συνδεδεμένες με τη διαθεσιμότητα του έργου και την τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας του, με απευθείας καταβολές από τους τελικούς χρήστες. συνδυασμό των παραπάνω

5 Νομικό Πλαίσιο: Νόμος 3389/2005 Νόμος πλαίσιο.
Θέσπιση δύο νέων οργάνων (Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ – Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ). Δυνατότητα υλοποίησης Ανταποδοτικών και Μη Ανταποδοτικών έργων. Θεσμοθέτηση διαδικασίας αξιολόγησης και έγκρισης έργων ΣΔΙΤ. Διαγνωστικές διαδικασίες - Εξασφάλιση διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού.

6 Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ)
Θεσμικά όργανα ΣΔΙΤ: Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ) Εξειδίκευση της κυβερνητικής πολιτικής για την εκτέλεση έργων ΣΔΙΤ. Τακτικά μέλη: Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Υπουργός Ανάπτυξης. Έκτακτα μέλη. Έγκριση της υπαγωγής συμπράξεων στις διατάξεις του Νόμου. Ένταξη στο ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) του καταβλητέου στους ιδιωτικούς φορείς ανταλλάγματος. Απόφαση για συμμετοχή του Δημοσίου στη χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων.

7 Ειδική Γραμματείς ΣΔΙΤ (ΕΓΣΔΙΤ)
Θεσμικά όργανα ΣΔΙΤ: Ειδική Γραμματείς ΣΔΙΤ (ΕΓΣΔΙΤ) Κεντρικός μηχανισμός. Εντοπισμός πιθανών έργων. Διάχυση τεχνογνωσίας στους φορείς. Αξιολόγηση των προτάσεων και προώθησή στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Διευκόλυνση και υποστήριξη των Δημοσίων Φορέων κατά τη διαδικασία επιλογής Συμβούλων και Ιδιωτικών Φορέων. Παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων και των οικονομικών τους επιπτώσεων.

8 Ανταποδοτικά έργα ΣΔΙΤ:
Το έργο δεν αποπληρώνεται από το Δημόσιο, αλλά από τους τελικούς χρήστες των υποδομών. Ο ιδιώτης αναλαμβάνει τον κίνδυνο της ζήτησης.

9 Μη Ανταποδοτικά έργα ΣΔΙΤ:
Το έργο χρηματοδοτείται από την ΕΕΣ. Το Δημόσιο αποπληρώνει την ΕΕΣ με ετήσιες πληρωμές διαθεσιμότητας όταν αρχίζει η λειτουργία του έργου. Οι πληρωμές αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

10 Ο ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα:
Ο ρόλος του Δημοσίου: Καθορίζει το γενικό σχέδιο ΣΔΙΤ. Αξιολογεί την πρόταση του Ιδιώτη. Υποστηρίζει την εκτέλεση του έργου. Παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου και τις τηρήσεις των Συμβατικών υποχρεώσεων του Ιδιώτη. Ο ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα: Εκπόνηση μελετών. Κατασκευή έργου. Εξασφάλιση απαιτούμενης χρηματοδότησης του έργου. Διαχείριση και λειτουργία του έργου ή τη συντήρηση του. Επιστροφή του έργου στο Δημόσιο μετά τη λήξη της συμβατικής περιόδου.

11 Διαδικασία υποβολής πρότασης ΣΔΙΤ:
Υποβολή πρότασης στην ΕΓΣΔΙΤ Αξιολόγηση πρότασης από την ΕΓΣΔΙΤ Ένταξη στων κατάλογο έργων ΣΔΙΤ Απόρριψη πρότασης ΟΧΙ Ικανοποιούνται τα κριτήρια υπαγωγής ΝΑΙ Αίτηση υπαγωγής στην προς ΔΕΣΔΙΤ Έγκριση έργου Έγκριση χρηματοδότησης συμβούλων Ένταξη έργου στο ΠΔΕ ΟΧΙ Απόρριψη πρότασης ΝΑΙ Έγκριση αίτησης υπαγωγής

12 Εγκεκριμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δις €
Έργα στον Τομέα της: Εκπαίδευσης Υγείας Δικαιοσύνης Τουρισμού

13 Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών
Εγκεκριμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δις € Έργα στον Τομέα της: Στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών Υποδομής Λιμένων Περιβάλλοντος

14 Συνοψίζοντας…… Έγκαιρη και ποιοτική ολοκλήρωση αναγκαίων υποδομών.
Απελευθέρωση πόρων για περισσότερες επενδύσεις. Ανάληψη από το κράτος όχι μόνο επιχειρηματικών αλλά και οργανωτικών ρυθμιστικών και εκλεκτικών δράσεων.. Άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

15 Διαδικασίες ανάθεσης και αξιολόγησης
Διαδικασία Ανάθεσης: Στις διαδικασίες ανάθεσης και στις σχέσεις του Δημόσιου Φορέα που ενεργεί ως Αναθέτουσα Αρχή με τους Υποψηφίους, εφαρμόζονται οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας (ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας, προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, κλπ). Η ανάθεση γίνεται μετά από δημόσιο διαγωνισμό με ανοικτή ή κλειστή διαδικασία. Υπό ορισμένους όρους, που προβλέπονται στον νόμο, μπορεί να εφαρμοστεί και η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ή η διαδικασία διαπραγμάτευσης.Η ανάθεση των Συμβάσεων ΣΔΙΤ γίνεται με κριτήριο είτε την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, είτε τη χαμηλότερη τιμή. Τα ελάχιστα προσόντα και ικανότητες των Υποψηφίων που συμμετέχουν στη διαδικασία ανάθεσης ορίζονται στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού.  


Κατέβασμα ppt "ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google