Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ 3ο ΓΕ.Λ. Κορωπίου Σχολικό έτος Τάξη: Β΄ Λυκείου Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Ιωάννα Καραχάλιου Βασιλική Γεωργίου

2 Ενότητα 1η : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

3 ΠΟΤΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ
Η ίδρυση του Μυστρά συνδέεται με την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας το Η Πελοπόννησος παραχωρείται στη φράγκικη οικογένεια των Βιλλεαρδουίνων. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του

4 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ Το ύψωμα στο οποίο χτίστηκε το κάστρο ονομαζόταν Μυζυθράς , και μετά από παραφθορά, Μυστράς. Το «Μυζυθράς» προέρχεται είτε από το όνομα παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς είτε οφείλεται στο σχήμα του που θυμίζει μαστό. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, ο λόφος πήρε αυτό το όνομα από το ομώνυμο τυρί.

5 ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Το 1259, στη μάχη της Πελαγονίας, ο Γουλιέλμος Β' Βιλλαρδουίνος συλλαμβάνεται αιχμάλωτος. Για την απελευθέρωσή του ο βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος απαιτεί την παράδοση των κάστρων της Μονεμβασίας, της Μαΐνης και του Μυζηθρά, τα οποία και παραδίδονται το 1262. Ο Μυστράς γίνεται έδρα βυζαντινού στρατηγού του «σεβαστοκράτορος».

6 ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ   Μια ημιαυτόνομη περιοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο.

7 ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΩΣ
1204: Άλωση της Πόλης- Ίδρυση του Μυστρά. Το 1348 ο Μυστράς αποκτά δεσπότη,το Μανουήλ Καντακουζηνό. Το δεσποτάτο κυβερνούν διαδοχικά μέλη δύο οικογενειών:Καντακουζην ών και Παλαιολόγων. Ο δεσπότης μεταφέρει στο Μυστρά το διοικητικό σύστημα που εφαρμόστηκε και στην Κων/πολη.

8 ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΑΤΟ ΤΟΝ 14ο ΑΙΩΝΑ
Στα μέσα του 14ου αιώνα, καταργήθηκε το σύστημα της διοίκησης της Πελοποννήσου με τους στρατηγούς. Με την άνοδο στην εξουσία του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ' Καντακουζηνού: ο ίδιος αποφάσισε να μεταφέρει τη διοίκηση της περιοχής από τη Μονεμβασία στο Μυστρά. Ο Μυστράς γίνεται πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Δημιουργείται έτσι νέος διοικητικός θεσμός, το Δεσποτάτο του Μορέως, υπό την άμεση εξουσία της Κωνσταντινούπολης. Στην αρχή το Μυστρά διοικούσε η δυναστεία των Καντακουζηνών ( ).

9 Ο ΜΥΣΤΡΑΣ ΕΠΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ
Ο ΜΥΣΤΡΑΣ ΕΠΙ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ

10 Ο ΠΡΩΤΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Το 1348 η επικρατεία του Μυστρά αποκτά δεσπότη, τον Μανουήλ Καντακουζηνό, γιο του αυτοκράτορα Ιωάννη Στ΄ Καντακουζηνού, και μετατρέπεται σε μια ημιαυτόνομη ηγεμονία. Ο δεσπότης μεταφέρει στο Μυστρά το διοικητικό μοντέλο που επί αιώνες εφαρμόζεται στη Κωνσταντινούπολη, με ίδιους τίτλους και ανάλογη ιεραρχική τάξη, με ίδιο τυπικό και επίσημη ενδυματολογία. . Τίτλους φέρουν συνήθως μέλη της ντόπιας ή κωνσταντινουπολίτικης αριστοκρατίας, άν και στο Βυζάντιο πολλές φορές μέλη των κατώτερων τάξεων αναδεικνύονται σε υψηλά αξιώματα.

11 ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ Δεσπότης του Μορεώς διορίζεται ο αμέσως επόμενος του διαδόχου του θρόνου της Βασιλεύουσας. Το δεσποτάτο κυβερνούν διαδοχικά μέλη δύο αυτοκρατορικών οικογενειών: των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων. Πρώτος δεσπότης του Μυστρά αναδείχθηκε ο Θεόδωρος Α’ ( ), γιος του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε' Παλαιολόγου Τον Θεόδωρο Α' διαδέχτηκε ο ανιψιός του Θεόδωρος Β' ( ) Το 1443 ο Θεόδωρος Β' παραχώρησε το Δεσποτάτο του Μυστρά στο νεώτερο αδελφό του, Κωνσταντίνο Δραγάτση Παλαιολόγο ( )

12 Ο ΜΥΣΤΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο ΜΥΣΤΡΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

13 ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΔΟΘΗΚΕ
Η πρώτη επίθεση(1458),έγινε όταν κατέβηκε ο Μωάμεθ, αρκέστηκε να λεηλατήσει τη χώρα και να αιχμαλωτίσει χιλιάδες Έλληνες.Τη δεύτερη όμως φορά (1460) επιτέθηκε κατά του Μυστρά. Η ζωή του Μυστρά και του Δεσποτάτου του Μορέως έληξε στις 30 Μαΐου 1460 Το τέλος του Μυστράδόθηκε απο τον Δημήτριο, ο ανίκανος αδελφός του Κωνσταντίνου, όχι μόνον παρέδωσε αμαχητί την πόλη και το απόρθητο κάστρο στους Τούρκους, αλλά και η κόρη του Ελένη παντρεύτηκε οικειοθελώς το Μωάμεθ τον Πορθητή και τον ακολουθησε στην Κωνσταντινούπολη.

14 Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΕΤΟΥΣ: ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Ένα μικρό διάλειμμα από την Τουρκοκρατία έγινε το 1687, όταν οι Ενετοί, υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, με τη βοήθεια Ελλήνων κατέλαβαν τον Μυστρά και όλη την Πελοπόννησο, την οποία διατήρησαν μέχρι το 1715

15 2η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
2η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ Οι Τούρκοι έγιναν και πάλι κύριοι της πόλης και αρχίζει η δεύτερη τουρκοκρατία (1715). Στην εξέγερση του 1770, τα «Ορλοφικά», μια μικρή ομάδα Ελλήνων και Ρώσων λεηλάτησε την πόλη και έκλεισε τη φρουρά στο κάστρο, ενώ οι Τούρκοι κάτοικοι έκαναν συμφωνία να φύγουν με τις οικογένειές τους. Όμως, κατά την αποχώρησή τους, τους επιτέθηκαν οι Μανιάτες και τους σφάγιασαν. Μετά την αποτυχία του κινήματος του Ορλόφ, οι Τούρκοι επικράτησαν και πάλι στην περιοχή και ομάδες Αλβανών λεηλατούσαν και ερήμωναν την περιοχή για δέκα χρόνια. Μετά το ιδρύθηκε ο Νέος Μυστράς, ενώ η παλαιά μεσαιωνική πόλη παρήκμασε και ο πληθυσμός μειώθηκε σε κατοίκους.

16 Πολεοδομική οργάνωση Ι
Ενότητα 2η : ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Πολεοδομική οργάνωση Ι

17 ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η ακρόπολη.
Χαμηλότερα, δύο σειρές τειχών, που ενισχύουν ουσιαστικά τη φυσική οχύρωση του λόφου. Ο οικισμός χωρίζεται από τα τείχη σε Άνω και Κάτω Χώρα. Στην Άνω Χώρα βρίσκονται τα παλάτια και αρχοντικές κατοικίες. Η Κάτω Χώρα περιλαμβάνει τη Μητρόπολη, σημαντικά μοναστήρια, κατοικίες αξιωματούχων και πλήθος άλλων σπιτιών.

18 ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Α: Εσωτερικός περίβολος Β: Εξωτερικός περίβολος 1: Πύλη κάστρου 2: Βίγλες 3: Κινστέρνες 4: Φρουραρχείο 5: Οικίες και κτίσματα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της φρουράς

19 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ II

20 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΒΙΓΛΕΣ, ΠΥΛΕΣ βίγλες
Για τον καλύτερο έλεγχο της περιοχής της κοιλάδας του Ευρώτα, έχουν κατασκευαστεί «βίγλες» (παρατηρητήρια). Πιθανότατα, μέσω αυτών των παρατηρητηρίων να επικοινωνούσαν και με τα γειτονικά κάστρα. βίγλες Οι πύλες διευκολύνουν την είσοδο στην πόλη, αλλά και την κυκλοφορία μέσα σε αυτή. Παράλληλα, αποτελούν ένα από τα ευπαθέστερα σημεία της οχύρωσης και γι' αυτό ενισχύονται με πύργους. Ο στρατός, στην περίοδο του δεσποτάτου, αποτελείται από ξένους μισθοφόρους, κυρίως Τούρκους, Λατίνους και Αλβανούς.  Η ακρόπολη στην κορυφή του λόφου αποτελείται από δύο οχυρωματικούς περιβόλους, έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό. Αποτελεί την έδρα της φρουράς της πόλης, αλλά και την τελική γραμμή άμυνας κατά τις εχθρικές επιθέσεις.

21 ΔΡΟΜΟΙ, «ΔΙΑΒΑΤΙΚΑ», ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ
ΔΡΟΜΟΙ, «ΔΙΑΒΑΤΙΚΑ», ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΑ Η απότομη πλαγιά, στην οποία βρίσκεται ο Μυστράς, δεν επιτρέπει την κατασκευή ευθέων και άνετων δρόμων. Η κυκλοφορία γίνεται, όπως συνήθως στις πόλεις-κάστρα, με στενά, ανηφορικά καλντερίμια (λιθόστρωτα δρομάκια), που οδηγούν στις πύλες της πόλης, στα σημαντικά δημόσια κτίρια, αλλά και στα σπίτια. Στην προσπάθειά τους για την εξασφάλιση νερού μέσα στις πόλεις, οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούν υδραγωγεία. Συνηθισμένη πρακτική είναι και η εκμετάλλευση των νερών της βροχής, τα οποία συγκεντρώνονται σε στέρνες, δημόσιες ή ιδιωτικές. Τα «διαβατικά»  εξασφάλιζαν τις δημόσιες διαβάσεις μέσα στις  τειχισμένες πόλεις, θολοσκέπαστων δηλαδή κοινόχρηστων χώρων, στο ισόγειο των οικιών.

22 ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΙΙ

23 ΣΠΙΤΙΑ...ΓΙΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΥΣ
Η πολεοδομική οργάνωση του οικισμού ακολουθεί τη φυσική διαμόρφωση του εδάφους που επιτρέπει τη διαίρεση σε Ακρόπολη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κατοικούσε σε χαμηλά σπίτια ή σε δίπατες οικίες φτιαγμένες από φθηνά υλικά. Μια σειρά δωματίων γύρω από μία ανοιχτή αυλή, όπου συνήθως υπήρχε πηγάδι και φούρνος, αποτελούσε τον συνηθέστερο τύπο σπιτιού. Τα σπίτια ήταν κατά κανόνα ορθογώνια δίπατα·,στο ισόγειο βρίσκονταν οι βοηθητικοί χώροι, ενώ στον όροφο βρισκόταν το τρικλινάρι, που φαίνεται ότι ενσωμάτωσε όλους τους πριν ξεχωριστούς χώρους. Καλοδιατηρημένες οικίες ευγενών στον Μυστρά είναι το λεγόμενο «παλατάκι» ή «αρχοντικό», που αποτελεί το αρχαιότερο σωζόμενο σπίτι, το αρχοντικό του «Φραγκόπουλου» και το αρχοντικό του «Λάσκαρη».

24 ΚΑΤΟΨΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

25 Ενότητα 3η : ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ

26 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΩΜΑΤΩΣΗ
Η κοινωνία του Μυστρά στην Βυζαντινή εποχή περιλαμβάνει τρεις τάξεις: τους στρατιώτες, τους ιερείς και τους αγρότες. Στην κορυφή τοποθετείται ο ηγεμόνας, ο Δεσπότης του Μυστρά. Ηγεμόνας Ιερείς και Στρατιώτες Το τριαδικό σχήμα διαχωρίζει την αριστοκρατία από τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Ο ηγεμόνας είναι η κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας, το πρόσωπο που διασφαλίζει την κοινωνική τάξη και σταθερότητα Αγρότες

27 ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Χρίσται (σοβατζήδες): εργάζονται κατά την τελική φάση κατασκευής του οικοδομήματος, για να καλύψουν τις εσωτερικές και εξωτερικές πλευρές του κτιρίου. Συχνά, χαράζουν πάνω σε αυτές διάφορα σχέδια. Μεταλλουργοί: εργάζονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια, τα σιδηρουργεία και κατασκευάζουν διάφορα μεταλλικά αντικείμενα που είτε είναι απαραίτητα για την κατασκευή των κτιρίων, είτε για τη διακόσμηση τους. Ξυλουργοί: η εργασία των τεχνιτών αυτών αφορά την εργασία και την υλοτόμηση της κατάλληλης ξυλείας. Οι κεραμείς: ασχολούνται με την παραγωγή κεραμικών προϊόντων (πλίνθοι, πλάκες δαπέδου, πήλινοι σωλήνες κτλ) Λιθοξόοι: ονομάζονται οι τεχνίτες που εξορούσαν τους λίθους από τα λατομεία και τους λαξεύουν, αλλά και οι γλύπτες. Η εργασία τους ξεκινά στα λατομεία. Οι κτίστες: είναι τεχνίτες απαραίτητοι στην κατασκευή κάθε οικοδομικού έργου. Είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες (συστήματα). Επικεφαλής του κάθε συνεργείου είναι ο πρωτομαϊστωρ ή μαϊστωρ, ο οποίος καθοδηγεί τους εργάτες (μαθητάς, μισθίους ή μαθητάδες). Το κτίσιμο γίνεται από δυο οικοδόμους. Ο εμπειρότερος εργάζεται στην εξωτερική και ο άλλος στην εσωτερική πλευρά του κτιρίου.

28 Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Εκφράζεται μέσα από: τοιχογραφίες φορητές εικόνες
μικρογραφίες Η τέχνη ήταν κυρίως θρησκευτικού περιεχομένου. Λειτουργεί ως όργανο άσκησης: της αυτοκρατορικής πολιτικής της εκκλησιαστικής επιρροής.  Επηρέασε τον τρόπο επικοινωνίας και διαβίωσης όλων των λαών και των κοινωνικών στρωμάτων Κέντρο της ζωγραφικής τέχνης είναι η ίδια η πρωτεύουσα

29 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Γενικά πολυπρόσωπες παραστάσεις τονισμός του χώρου και του τοπίου Οι μορφές συχνά αποκτούν όγκο γερή κορμοστασιά τους ευγένεια στη στάση τους πτυχολογία των ενδυμάτων ζωηρή κίνηση χάρη και κομψότητα Στη ζωγραφική των ναών του Μυστρά αντιπροσωπεύονται όλα τα ρεύματα της υστεροβυζαντινής τέχνης και επιδράσεις από τη σύγχρονη δυτική ζωγραφική.

30 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ Μία απ τις εξέχουσες προσωπικότητες της πνευματικής ζωής του Μυστρά ήταν ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων. Το μεγαλύτερο μέρος της νεανικής ζωής του, το πέρασε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ για κάποιο διάστημα διέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

31 Ο Γεώργιος Γεμιστός μαθήτευσε κοντά στον Ελισσαίο, έναν αγνώστων στοιχείων Εβραίο. Το 1400 εγκαταστάθηκε στον Μυστρά, την πρωτεύουσα του Δεσποτάτου του Μορέως, μακριά από την εξουσία της εκκλησίας για την οποία φαίνεται να είχε σοβαρές επιφυλάξεις, όπου ίδρυσε φιλοσοφική σχολή. Μεταξύ των μαθητών του συγκαταλέγονται οι Βησσαρίων, Γεννάδιος Σχολάριος, Ιωάννης Αργυρόπουλος και πολλοί άλλοι. Οι δεσπότες του Δεσποτάτου Θεόδωρος Α΄ ( ), Θεόδωρος Β΄ ( ) και Κωνσταντίνος (1428/ , ο κατοπινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ’) συχνά ζητούσαν την γνώμη του για διάφορα θέματα

32 Το   συνόδευσε τον αυτοκράτορα Ιωάννη Η' στη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας. Επίσης μέλος της αποστολής ήταν και ο μαθητής του Πλήθωνα, ο ανθρωπιστής λόγιος και κατοπινός καρδινάλιος Βησσαρίων. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Φλωρεντία η προσωπικότητα, η μόρφωση και η ευγλωττία του Πλήθωνα εντυπωσίασε ιδιαιτέρως τους Ιταλούς ανθρωπιστές και μεταξύ αυτών τον ηγεμόνα της Φλωρεντίας Κοσμά των Μεδίκων.  Όλη του η δραστηριότητα και κυρίως η φιλοσοφική του προσφορά τον καθιέρωσαν ως μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Αναγέννησης στο Βυζάντιο.

33 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η Καστροπολιτεία του Μυστρά: Εκπαιδευτικός ιστοχώρος του ΥΠΠΟ Αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά – ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Υπουργείο Πολιτισμού Σελίδες Ιστορίας και Επιστήμης: Μυστράς – Η πολιτεία της Σιωπής

34 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ:
Κυρίτση Ελευθερία Χατζηγιάννη Ευαγγελία Νομικού Ευθαλία Κώνστα Ελένη-Ευαγγελία Παπαγεωργάκης Φώτιος Κατσάρης Σταύρος Παπαπαντελίδη Αγγελική Νικολακοπούλου Ειρήνη-Μαρία Λαλ Γεώργιος Μαγαλιός Νικόλαος Σταυρίδη Κυριακή Χριστοφόρου Χριστίνα Πάσχος Μιχαήλ Τσιπλάκη Ελευθερία Ντάμπο Σοφία Σκουρλής Ευάγγελος Κόλα Άννα Χατζηαλεξάνδρου Δημήτριος- Παρασκευάς Τόλιας Ευάγγελος Ταταράκης Νικόλαος Πρόφης Ιωάννης Παπαγεωργάκης Γεώργιος Καμινάρη Ειρήνη-Αρχοντία Βελλή Μαριάννα-Θεολογία Παπανικολάου Κωνσταντίνα

35 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google