Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενέργεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενέργεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενέργεια

2 ενέργεια Οι υπολογιστές μας για να λειτουργήσουν χρειάζονται ενέργεια…… Ποια είναι αυτή?????

3 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

4 Τι είναι ενέργεια; Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι αποτέλεσμα της ενέργειας. Ενέργεια δηλαδή είναι η δύναμη που χρειάζονται τα αυτοκίνητα να κινούνται, η λάμπα να ανάβει, τα αεροπλάνα να πετούν, τα εργοστάσια να λειτουργούν, το ράδιο να παίζει μουσική και τόσα άλλα ακόμη…

5 Η Ενέργεια όπως είπαμε βρίσκεται παντού στη φύση, με διάφορους τρόπους
Η Ενέργεια όπως είπαμε βρίσκεται παντού στη φύση, με διάφορους τρόπους. Σκεφτείτε σαν να υπάρχουν αποθήκες που έχουν μέσα ενέργεια. Οι αποθήκες αυτές λέγονται πηγές ενέργειας. Οι πηγές ενέργειας, χωρίζονται σε δυο μεγάλες ομάδες. Στις μη ανανεώσιμες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

6 Την ενέργεια που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή, όπως για να ζεσταθούν, να μαγειρέψουν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να πάνε με το αυτοκίνητο στην δουλειά τους την παίρνουν κυρίως από τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέτοιες πηγές είναι το πετρέλαιο, η βενζίνη και το κάρβουνο.

7 Όμως αυτά τα υλικά έχουν δύο μεγάλα προβλήματα
Όμως αυτά τα υλικά έχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τον άνθρακα, τόσο πιο γρήγορα λιγοστεύουν και κάποτε θα τελειώσουν. Και το δεύτερο και σπουδαιότερο είναι ότι όσο περισσότερο τα χρησιμοποιούμε στη ζωή μας τόσο περισσότερο μολύνουν τη φύση και το περιβάλλον. Γι αυτό και τις λέμε ρυπογόνες ουσίες.

8 Έτσι οι άνθρωποι προσπάθησαν και κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους άλλες πηγές ενέργειας που βρίσκονται στη φύση. Αυτές οι πηγές δεν εξαντλούνται, δηλαδή δεν τελειώνουν ποτέ και το σημαντικότερο, δεν μολύνουν το περιβάλλον. Είναι οι καθαρές ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

9 Μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδραυλική ενέργεια Βιομάζα Γεωθερμία

10 Ηλιακή ενέργεια Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για τη θέρμανση του νερού -ηλιακός θερμοσίφωνας-και για την παραγωγή ηλεκτρισμού με τα φωτοβολταϊκά συστήματα. (μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα).

11 Αιολική ενέργεια Είναι η ενέργεια που προέρχεται από τη μετατροπή ενέργειας του ανέμου (κινητική ενέργεια) σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους ανέμους εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Το πρώτο μεταφορικό μέσο χωρίς μυϊκή δύναμη ήταν τα ιστιοφόρα. Το επόμενο στάδιο εκμετάλλευσης ήταν οι ανεμόμυλοι. Οι αγρότες χρησιμοποιούσαν ανεμόμυλους για να αλέθουν το σιτάρι.

12 Υδραυλική ενέργεια Η Υδραυλική ενέργεια προέρχεται από τη χρησιμοποίηση του τρεχούμενου νερού. Φανταστείτε πως το νερό καθώς τρέχει κάνει τον στρόβιλο να περιστρέφεται(γυρίζει). Ο στρόβιλος είναι συνδεδεμένος με μια γεννήτρια. Έτσι παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

13 Γεωθερμική ενέργεια Η γεωθερμική ενέργεια προέρχεται από την θερμική ενέργεια – θερμότητα – που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης. Εκμεταλλευόμενοι τη γεωθερμική ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε θέρμανση κτιρίων σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

14 Βιομάζα Η βιομάζα προέρχεται από υπολείμματα ξυλείας και θερμοκηπίων, σκουπίδια, γεωργικά απορρίμματα, κλαδιά ελιάς και άλλων δέντρων, άχυρα. Με αξιοποίηση της βιομάζας μπορούμε να πάρουμε σημαντική ποσότητα ενέργειας προκαλώντας μικρότερη μόλυνση στο περιβάλλον από αυτές που προέρχονται από την καύση συμβατικών καυσίμων


Κατέβασμα ppt "Ενέργεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google