Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Β΄ φαΣη τηΣ εικονομαχιαΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Β΄ φαΣη τηΣ εικονομαχιαΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Β΄ φαΣη τηΣ εικονομαχιαΣ
Δανάη Ξηρομερίτη Ελένη Αυγέρη Αλέξανδρος Παρδαλός Άννα Μαμούρα

2 εικονομαχια

3 Η δευτερη φαΣη ( ) Ο Λέων κατανίκησε τους Βουλγάρους στην Μεσημβρία και αναδιοργάνωσε το κράτος. Είχε πειστεί ότι οι περιπέτειες της αυτοκρατορίας από την βασιλεία της Ειρήνης της Αθηναίας μέχρι τις μέρες του οφείλονταν στην κυριαρχία της ακραίας εικονόφιλης μερίδας. Επιπλέον η σύνοδος του 843 τερματίστηκε από την Θεοδώρα και συνέχισε την αποκατάσταση και την αναστήλωση των εικόνων.

4 Η ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΟΚΛΑΣΤΩΝ.
Οι εικονομάχοι θεώρησαν ότι η νίκη της Ελληνικής παράδοσης ήταν σαν μια θεία μορφή στην ανεικονική ασιατική παράδοση. Ορισμένοι είδαν την εικονομαχία ως προσπάθεια βίαιου εξανατολισμού της ελληνοχριστιανικής παράδοσης του Βυζαντίου, άλλοι ως κοινωνική μεταρρύθμιση, άλλοι ως σύμπτωμα ενός βαθύτερου ταξικού αγώνα, ως μια προσπάθεια διοικητικής ανανέωσης, ως προοπτική μιας αναθεώρησης της αγροτικής πολιτικής με επίκεντρο την μοναστηριακή περιουσία και τέλος άλλοι ως καθαρά θρησκευτική έριδα. Επιπλέον από τότε άρχισε η περίοδος της γόνιμης συνεργασίας του κράτους με την Εκκλησία. Επιπρόσθετα τα μοναστήρια πλούτισαν και μηδενίστηκε η λατρεία των εικόνων.

5 ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΊΑΣ
Αρχικά δίχασε το λαό του Βυζάντιου και είχε καταστροφικές συνέπειες στην εξωτερική πολιτική του πολιτισμού. Οδήγησε σε οικονομικά αίτια γιατί οι μεγάλες μοναστηριακές περιουσίες δεν πλήρωναν φόρους και ζημίωναν το κράτος . Επίσης σε πολιτικά αίτια όπου οι μοναχοί ασκούσαν επιρροή στις λαϊκές τάξεις. Ακόμα σε κοινωνικά αίτια λόγω της κοινωνικής πρόνοιας που ανέλαβε η εκκλησία με την ίδρυση νοσοκομείων, γηροκομείων και σε θρησκευτικά και πνευματικά αίτια για το λόγο ότι οι πιστοί λάτρευαν το εικονιζόμενο πρόσωπο αλλά την συγκεκριμένη φορητή εικόνα ως θαυματουργή .


Κατέβασμα ppt "Β΄ φαΣη τηΣ εικονομαχιαΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google