Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

2 Τι είναι ασθένεια; Ασθένεια είναι η διαταραχή της ομοιόστασης, δηλαδή η μη φυσιολογική κατάσταση. Οι ασθένειες μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή θάνατο.

3 Αίτια ασθενειών… Μια ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η μόλυνση και η λοίμωξη οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, δηλαδή σε ιούς και μικρόβια.

4 Αίτια.. Άλλα αίτια είναι κληρονομικά, διανοητικής φύσεως, μπορεί να είναι ατύχημα ή η κατάληξη μιας μάχης με επιβλαβείς ουσίες, αυτοάνοσο ή ο ίδιος ο οργανισμός να μην μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει.

5 AIDS 25 εκατ. Θάνατοι από το 1981 έως σήμερα.
Αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα μεταδιδόμενα νοσήματα, με τα θύματά του να υπολογίζονται στα άτομα την ημέρα ενώ θεωρείται μια πανδημία. Το AIDS είναι ένα μείγμα από μολύνσεις και επιπλοκές ως αποτέλεσμα της προοδευτικής βλάβης ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος που προκαλείται από τον ιό HIV.

6 Παράγοντες Ασθενειών.. Παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται μια ασθένεια: Παθογόνοι μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια, πρωτόζωα, μύκητες) Γενετικές ανωμαλίες: Οφείλονται σε ανωμαλίες του DNA ή του RNA

7 ΚΑΡΚΙΝΟΣ.. Ο Καρκίνος, επίσης γνωστός ως κακοήθης όγκος, είναι μία ομάδα ασθενειών που έχουν σχέση με την αφύσικη κυτταρική ανάπτυξη με πιθανότητα εισβολής ή διάδοσης σε άλλα μέρη του σώματος. Δεν είναι όλοι οι όγκοι καρκινικοί. Ο καλοήθης όγκος δεν κάνει μεταστάσεις σε άλλα μέλη του σώματος.

8 Πιθανά Τα σημάδια και συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν: ένα νέο εξόγκωμα, αφύσικη αιμορραγία, παρατεταμένο βήχα, ανεξήγητη απώλεια βάρους, και μια αλλαγή στις κενώσεις του εντέρου μεταξύ άλλων. Ενώ αυτά μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου, μπορεί επίσης να οφείλονται σε άλλα ζητήματα. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά γνωστά είδη καρκίνου που επηρεάζουν τους ανθρώπους.

9 ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ 250 000 000 θανάτους
Γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», η βουβωνική πανώλη είναι μια ασθένεια που μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά και τους ψύλλους που έχουν μολυνθεί. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ασία στις αρχές του 14ου αιώνα, σκοτώνοντας πάνω από το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

10 ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΡΙΠΗ 1918-19: 100 εκατομμύρια θανάτους
Θανατηφόρα γρίπη που προκαλείται από στέλεχος του ιού της γρίπης Α με υπότυπo H1N1, η ισπανική γρίπη αφάνισε 100 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918 και το 1919, μέσα σε μόλις 18 μήνες

11 ΕΛΟΝΟΣΙΑ 2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως
2,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται κάθε χρόνο από την ελονοσία, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Αφρική περίπου χρόνια και μεταδίδεται κυρίως μέσω των κουνουπιών. Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται κάθε χρόνο από την ελονοσία, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Αφρική περίπου χρόνια και μεταδίδεται κυρίως

12 ΕΜΠΟΛΑ •160.000 θάνατοι από το 2000 έως σήμερα
Ο ιός Έμπολα είναι μια ζωονόσος που επηρεάζει τους πιθήκους όσο και τον άνθρωπο. Εμφανίστηκε αρχικά στο Ζαΐρ και το Σουδάν.

13 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος.

14 ΧΟΛΕΡΑ Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η χολέρα (γνωστή και ως Ασιατική χολέρα ή Επιδημική χολέρα) είναι ένα νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας.

15 ΓΡΙΠΗ •36.000 θανάτους ετησίως
Η ετήσια γρίπη, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης . Η μετάδοση της νόσου γίνεται από αέρος και μέσω της φυσικής επαφής.

16 ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Η ανεμοβλογιά είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής εξανθηματική νόσος με πυρετό. Είναι κυρίως παιδική νόσος και αποτελεί τη πρωτοπαθή λοίμωξη από το ιό του έρπη ζωστήρας. Η ανεμοβλογιά μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα μορφή και να εκδηλωθεί αργότερα σαν έρπης ζωστήρας. Αν η νόσος εκδηλωθεί σε ενήλικες είναι πιο σοβαρή και μπορεί να οδηγήσει σε διάμεση πνευμονία. Μεταδίδεται με μολυσμένα σταγονίδια ή εντός της μήτρας. Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο με εξασθενισμένο ιό

17 ΙΛΑΡΑ Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα. Η Ιλαρά μεταδίδεται με την αναπνοή και είναι εξαιρετικά μεταδοτική - το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.

18 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
Μάριος Χουζούρης Δήμητρα Βράμπα Ραφαηλία Βασιλακίδου Αρετή Παραστατίδου

19

20

21

22

23

24


Κατέβασμα ppt "ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google