Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελένη & Παναγιώτα & Νεφέλη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελένη & Παναγιώτα & Νεφέλη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελένη & Παναγιώτα & Νεφέλη
Αγγλία Ελένη & Παναγιώτα & Νεφέλη

2 Αγγλία Η Αγγλία (αγγλικά: England) είναι νησιωτική χώρα της Ευρώπης και αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνορεύει βόρεια με τη Σκωτία και δυτικά με την Ουαλία. Η Αγγλία βρέχεται βορειοδυτικά από την Ιρλανδική Θάλασσα, ενώ νοτιοδυτικά από την Κελτική Θάλασσα. Η Βόρεια Θάλασσα στα ανατολικά και η Θάλασσα της Μάγχης στα νότια τη χωρίζουν από την ηπειρωτική Ευρώπη. Η Αγγλία αποτελεί κυρίως το κεντρικό και νότιο τμήμα του νησιού της Μεγάλης Βρετανίας, που βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό. Στη χώρα επίσης ανήκουν 100 μικρότερα νησιά, όπως τα Νησιά Σκίλλυ και η Νήσος Γουάιτ.

3 Που βρίσκεται;

4

5 Ο Εθνικός Ύμνος της Αγγλίας
Αγγλικά God save our gracious Queen, Long live our noble Queen, God save the Queen! Send her victorious, Happy and glorious, Long to reign over us; O Lord, our God arise, Scatter her enemies And make them fall; Confound their politics, Frustrate their knavish tricks, On Thee our hopes we fix, God save us all! Μετάφραση O Θεός είθε να σώζει τη μεγαλόψυχη Βασίλισσά μας Πολλά χρόνια να ζήσει η ευγενής μας Βασίλισσα Ο Θεός να σώζει την Βασίλισσα! Στείλε τη νικηφόρα, Ευτυχισμένη και δοξασμένη Να μας κυβερνά για καιρό Ω, Κύριε, Θεέ μας, εγέρθητι, Σκόρπισε τους εχθρούς της και προκάλεσε την πτώση τους περίπλεξε τις πολιτικές τους, Ματαίωσε τα δολερά τους τεχνάσματα, Σε Εσένα τις ελπίδες μας στηρίζουμε, Ο Θεός να μας σώσει όλους!

6 Ιστορία Η ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας αρχίζει περίπου απ' την 1η π.Χ χιλιετία. Την εποχή αυτή κατοικήθηκε απ' τους Βρετανούς, που ανήκαν στις κελτικές φυλές. Αργότερα, τον 1ο π.Χ. αιώνα, κατακτήθηκε απ' τους Ρωμαίους. Απ' το μ.Χ. αρχίζει η κατάκτηση του νησιού (εκτός απ' την περιοχή της Σκωτίας) από τους Άγγλους, τους Σάξονες τους Ιούτους, που ήταν γερμανικές φυλές. Αργότερα, τον 9ο αιώνα μ.Χ. όλα τα αγγλοσαξωνικά βασίλεια ενώθηκαν κι αποτέλεσαν ένα, με τ' όνομα Αγγλία. Στο διάστημα αυτό άρχισαν τις επιδρομές στο νησί κι οι Δανοί. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο μέρος να το καταλάβουν οι Δανοί και να το κρατήσουν μέχρι τα μέσα του 10ου αιώνα. Στα 1265 δημιουργήθηκε η πρώτη βουλή. Στα επόμενα χρόνια ( ) άρχισε ο λεγόμενος εκατονταετής πόλεμος, μ' αποτέλεσμα να χάσει η Αγγλία τις κτήσεις που είχε στην Ευρώπη, εκτός απ' το Καλέ. Στα 1649, τα βασιλικά στρατεύματα νικήθηκαν, ο βασιλιάς Κάρολος Α 'θανατώθηκε κι η χώρα έγινε για ένα διάστημα δημοκρατία. Την ονομασία Μεγάλη Βρετανία την πήρε κατά το 17ο αιώνα, όταν οι βασιλιάδες της Σκωτίας έγιναν και Βασιλιάδες της Αγγλίας. Στη διάρκεια του 17-18ου αιώνα, η Αγγλία αποκτά τεράστια εδάφη στις Ινδίες και την Αμερική, αφού σύντριψε το γαλλικό στόλο κι απόχτησε την κυριαρχία των θαλασσών. Λίγο πριν απ' τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο κι αμέσως μετά τον πόλεμο στην Αίγυπτο παραχωρεί την ανεξαρτησία στην Ιρλανδία. Ήδη πια η κραταιά Μεγάλη Βρετανία άρχισε να κλονίζεται ανεπανόρθωτα. Το 1932 παραχώρησε ανεξαρτησία στο Ιράκ. Στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο πήρε μέρος απ' την αρχή και σήκωσε ένα αρκετά μεγάλο βάρος. Το τέλος του πολέμου σημαίνει και το τέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

7 Το πολίτευμα Το πολίτευμα της Αγγλίας, όπως βεβαίως και των υπολοίπων χωρών που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το κοινοβούλιο, που αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων. Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Ελισάβετ Β. Η βασιλική οικογένεια διαμένει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. Στη διοίκηση της χώρας εναλλάσσονται οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί, με τρίτο κόμμα τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

8 Το κλίμα Το κλίμα της Μεγάλης Βρετανίας είναι εύκρατο με τα τυπικά χαρακτηριστικά του ωκεάνιου (διαφορές παρουσιάζει το κλίμα της Σκωτίας που επηρεάζεται περισσότερο απο το Βόρειο Παγωμένο ωκεανό). Το καλοκαίρι είναι πολύ βροχερό κι οι βροχές κάθε χρόνο φτάνουν από μέχρι χιλιοστά στα βορειοδυτικά, ενώ στ' ανατολικά είναι σχετικά ξερό και οι βροχές δεν ξεπερνούν τα 700 χιλιοστά το χρόνο. Ο χειμώνας, χωρίς να είναι πολύ βαρύς, χαρακτηρίζεται από πολλές νεφώσεις και βροχές με δυνατούς ανέμους.

9 Πρωτεύουσα: Λονδίνο Πόλη και πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου σε πληθυσμό. Το κυρίως Λονδίνο έχει κατοίκους αλλά με τα προάστια (το μείζον Λονδίνο όπως λέγεται) φτάνει τα κατοίκους. Μεταπολεμικά παρατηρείται το φαινόμενο της φυγής των Λονδρέζων προς τα προάστια, που, ενώ μειώνει τον πληθυσμό του κυρίως Λονδίνου, αυξάνει τον πληθυσμό των προαστίων.

10 Μεγάλες πόλεις Μάντσεστερ Λίβερπουλ

11 Αξιοθέατα-Μνημεία

12 Όμορφα τοπία της Αγγλίας

13 Γλώσσα Η αγγλική γλώσσα είναι γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας και ειδικότερα του δυτικού γερμανικού υποκλάδου του γερμανικού κλάδου. Η αγγλική γλώσσα έλκει την καταγωγή της από την Αγγλία και είναι η μητρική γλώσσα της πλειονότητας των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Αγγλόφωνης Καραϊβικής. Χρησιμοποιείται, επίσης, ως δεύτερη ή επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, κυρίως σε όσες αποτελούν μέλη της Κοινοπολιτείας των Εθνών, καθώς και σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς.

14 Διάσημες προσωπικότητες
Ισαάκ Νεύτων- φυσικός μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος Ουίλιαμ Σαίξπηρ- Συγγραφέας

15 Διάσημα προϊόντα Αυτοκίνητα: Aston Martin, Bentley, Jaguar, Lotus, McLaren

16 Αγγλική Κουζίνα English Breakfast Τσάι

17 Έθιμα Χριστουγέννων στην Αγγλία
Η Αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω απ΄ αυτό πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη, όπως και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.


Κατέβασμα ppt "Ελένη & Παναγιώτα & Νεφέλη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google