Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

2 MAΣΧΑΛΙΑΙΑ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Νέα γυναίκα κατά τη διάρκεια άσκησης (κατακόρυφο) χάνει την ισορροπία της και αναγκάζεται να στηρίξει το βάρος της στην ΑΡ παλάμη. Αισθάνεται έναν ξαφνικό πόνο και ακούει έναν χαρακτηριστικό ήχο. Η ΦΕ έδειξε απώλεια του ομαλού περιγράμματος της ΑΡ κλείδας. Ο ώμος και το έξω πέρας της κλείδας είχαν μετατοπιστεί προς τα κάτω, ενώ το έσω πέρας της κλείδας είχε ανυψωθεί.

16

17

18 Ένας φορτηγατζής καθώς κατέβαινε από την καμπίνα του φορτηγού έχασε την ισορροπία του και έπεσε από το σκαλοπάτι με το πλάι επί του ΑΡ ώμου. Ένιωσε οξύτατο πόνο και διεπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κινήσει πολύ τον ώμο του. Η καμπυλότητα του ώμου είχε χαθεί, ο επιμήκης άξονας του βραχίονα φερόταν προς τα άνω και έσω και υπήρχε διόγκωση κάτω από την έξω μοίρα της κλείδας.

19

20

21 Νεαρός αναβάτης μοτοσυκλέτας υπέστη ατύχημα, πέφτοντας με το πλάι στον ΔΕ ώμο. Κατά την πτώση ένιωσε εντονότατο πόνο στην περιοχή του ώμου, ενώ μόλις σηκώθηκε διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να κινήσει τον ΔΕ βραχίονά του, ιδιαίτερα κατά την κίνηση της απαγωγής.

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Νεαρή γυναίκα σκόνταψε και προσπαθώντας να μην χτυπήσει προσγειώθηκε με τεντωμένο το ΔΕ χέρι. Ένιωσε ένα δυνατό πόνο στον καρπό και διεπίστωσε ότι ήταν δύσκολο και ιδιαίτερα επώδυνο να τον κινήσει..

34

35

36

37 Γυναίκα 56 ετών επισκέφθηκε τον γιατρό της παραπoνούμενη για αίσθημα “μυρμηγκιάσματος” στο χέρι και τα έξω δάκτυλα. Η ασθενής ανέφερε ότι με δυσκολία κούμπωνε τα φορέματά της. Κατά την ΦΕ υπέδειξε τον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και τον παράμεσο ως τις περιοχές όπου αισθανόταν το μυρμήγκιασμα.

38

39 Νεαρή δακτυλογράφος βγαίνοντας βιαστικά από την πόρτα έπεσε με το χέρι στην τζαμαρία και τραυματίστηκε από κομμάτι γυαλιού στον καρπό.Κατά την εξέταση αιμορραγούσε έντονα από ένα επιφανειακό τραύμα στην πρόσθια επιφάνεια του καρπού. Δεν αισθανόταν την παλαμιαία επιφάνεια του μικρού και παράμεσου δακτύλου, στην ραχιαία επιφάνεια όμως η αισθητικότητα ήταν ανέπαφη. Επίσης δεν μπορούσε να κρατήσει ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στον δείκτη και το μέσο δάκτυλο.

40

41 Νεαρή κοπέλα διαπίστωσε βαθμιαία κοκκίνισμα και πρήξιμο στον αντίχειρα, ιδιαίτερα στην παλαμιαία επιφάνεια. Η ίδια θυμόταν πως πριν δυό-τρείς μέρες είχε τρυπηθεί στην ράγα του αντίχειρα από μια αγκίδα καθαρίζοντας τον κήπο. Κατά την εξέταση τό δέρμα της παλαμιαίας επιφάνειας του αντίχειρα ήταν εξέρυθρο, θερμό και στιλπνό, ενώ η ασθενής πονούσε πολύ, ιδίως στην έκτασή του.

42

43 Νεαρή γυναίκα επισκέφθηκε τον γιατρό της παραπονούμενη για έντονο πόνο και ερυθρότητα στη ρίζα του νυχιού του ΔΕ δείκτη. Παραδέχτηκε ότι είχε την «κακή» συνήθεια να τραβά τις παρανυχίδες της. Στην ΦΕ το δέρμα γύρω από τη ρίζα του νυχιού ήταν διογκωμένο, εξέρυθρο και πολύ ευαίσθητο. Ο δείκτης ήταν διογκωμένος και η ράχη του χεριού οιδηματώδης. Η ασθενής παρουσίαζε πυρετό 38,9 οC και υπήρχαν διογκωμένα οζίδια στην περιοχή του υποκλείδιου βόθρου.

44

45 Aντρας 65 ετών επισκέφθηκε τον ιατρό του αναφέροντας πως από 3 μήνες παρατήρησε πάχυνση του δέρματος στην παλάμη, στη βάση του ΑΡ παράμεσου δακτύλου. Ο ασθενής την περιέγραψε σαν «μια ταινία που τραβά το δάκτυλο». Κατά την εξέταση φάνηκε μια εντοπισμένη πάχυνση στην παλαμιαία απονεύρωση, σαν χορδή, που κρατούσε το δάκτυλο σε θέση μερικής κάμψης και δεν επέτρεπε την πλήρη έκταση, ούτε καν παθητικά.

46

47

48


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΝΩ ΑΚΡΟ ΚΛΙΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google