Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

3 #1 ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

4 ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αυτό το ιδιαίτερο μουσείο για την πόλη μας στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτήριο στην κεντρική οδό Γαριβάλδη που στο παρελθόν χρησιμοποιύταν σαν ίδρυμα από την οικογένεια Καστρακίδη και άνηκε στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Η έκθεση, αντλώντας στοιχεία από ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο και μια πλούσια συλλογή τεκμηρίων, αναπτύσσεται στους δυο ορόφους του μουσείου. Η δομή της είναι θεματική, με αντικείμενα που με τη φυσική τους παρουσία ιστορούν τη λαμπρή διαδρομή του τρικαλινού αθλητισμού από το 1896 έως και σήμερα.

5 ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Στο ισόγειο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Πρωτεργάτες του αθλητισμού των Τρικάλων», «Παλιοί και νέοι τρικαλινοί αθλητές». Στον α΄όροφο παρουσιάζονται οι ενότητες: «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες», «Παγκόσμιος αθλητισμός – Έλληνες και Ξένοι πρωταθλητές», «Αίθουσα Τροπαίων του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων», «Αίθουσα Πελίγκου», «Αίθουσα Μπονώτη», «Αίθουσα Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού».

6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

7 #2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΙΑΦΑ

8 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΙΑΦΑ
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει φυσικά και στο πολιτιστικό κέντρο «Κλιάφα». Ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία και δαπάνη της βιομηχανίας αναψυκτικών Κλιάφα. Στεγάζεται στο παλαιό της εργοστάσιο (Παγοποιείο – Ψυγεία), κτίσμα του 1926, και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομήρου και Θεμιστοκλέους στα Τρίκαλα. Το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα λειτουργεί ως Μουσείο της πόλης των Τρικάλων και στόχο έχει την προβολή και μελέτη της τοπικής ιστορίας των τελευταίων εκατόν πενήντα χρόνων.

9 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΙΑΦΑ
Το πολιτιστικό κέντρο αποτελείται από τέσσερεις κύριες αίθουσες: 1. Την αίθουσα τοπικής ιστορίας 2. Την αίθουσα ειδικά αφιερωμένη για την εταιρία Κλιάφα 3. Το παραδοσιακό τυπογραφείο 4. Το παλαιό φαρμακείο

10 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΙΑΦΑ -Ξενάγηση στο κέντρο-
Το βίντεο είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΛΙΑΦΑ -Ξενάγηση στο κέντρο-

11 ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΤΗΡΙΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

12 #1 ΠΕΛΕΚΕΙΟ

13 ΠΕΛΕΚΕΙΟ Το Πελέκειο, μάλλον το πιο φημισμένο αρχοντικό της πόλης, βρίσκεται στην πλατεία παλαιού Δεσποτικού και είναι είναι πόλος έλξης των περαστικών λόγω της μεγαλοπρέπειάς του. Πρόκειται για ένα νεοκλασσικό κτήριο που χτιστηκε στις αρχές του 20ου και ήταν κατοικία της μεγάλης ευεργέτιδας των Τρικάλων, Ευρυδίκης Πελέκη.

14 ΠΕΛΕΚΕΙΟ -Ευρυδίκη Πελέκη-
Η ζωή της, τον καιρό εκείνο στα Τρίκαλα, ήταν γεμάτη ευτυχία, μέχρι που έχασε σαν σε τραγωδία, αρχικά τον σύζυγό της και στη συνέχεια και τα δύο της παιδιά την ίδια μέρα!  Ο Δημήτριος Πελέκης πέθανε στις 8 Ιουνίου του 1930 αφήνοντας χήρα την Ευρυδίκη Πελέκη, η οποία ένα χρόνο αργότερα θρήνησε και τα δύο της παιδιά. Στις 28 Ιουλίου του 1931 η οικογένεια βρέθηκε στη Γλυφάδα για κολύμπι στη θάλασσα, όταν η 19χρονη κόρη της άρχισε να πνίγεται. Γρήγορα ο 20χρονος αδελφός της έσπευσε να την σώσει, μάταια όμως, με τραγικό αποτέλεσμα να πνιγούν και οι δύο στον Σαρωνικό.

15 ΠΕΛΕΚΕΙΟ -Ευρυδίκη Πελέκη-
Τα γεγονότα αυτά άλλαξαν τη ζωή της Ευρυδίκης Πελέκη, η οποία αποσύρθηκε στο σπίτι της βγαίνοντας πλέον πολύ σπάνια από αυτό. Ωστόσο, ήταν γνωστό πως η πόρτα της ήταν πάντα ανοιχτή για άπορους Τρικαλινούς, τους οποίους πάντοτε εκείνη ενίσχυε οικονομικά αφιλοκερδώς.  Η φιλανθρωπική αυτή δράση της συνεχίστηκε και μετά τον θάνατό της, στις 8 Απριλίου του 1958, καθώς με τη διαθήκη της προόριζε όλη της η ακίνητη περιουσία να περιέλθει στο Γηροκομείο Τρικάλων, το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν υπό κατασκευή. Η ακίνητη αυτή περιουσία, την οποία διαχειρίζεται η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, κοστολογείται με βάση τη διαθήκη σε 235 εκατομμύρια δραχμές και περιλαμβάνει εκτός από το Πελέκειο στο Δεσποτικό, άλλα πέντε καταστήματα στο κέντρο των Τρικάλων, τα οποία ενοικιάζονται, αλλά και 10 στρέμματα έκτασης στην Παλιά Σκοτίνα Καλαμπάκας. 

16 ΠΕΛΕΚΕΙΟ -Σήμερα- Το Πελέκειο από την άνοιξη του 2015 λειτουργεί σαν φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Πλέον, ακούγονται χαρούμενες φωνές μαθητών, άλλωστε ήταν επιθυμία της ίδιας της Πελέκη. Το σπίτι της να γίνει κέντρο χαράς…

17 ΠΕΛΕΚΕΙΟ ΧΘΕΣ

18 ΠΕΛΕΚΕΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

19 #2 ΚΤΗΡΙΟ Σ.Μ.Υ.

20 ΚΤΗΡΙΟ Σ.Μ.Υ. Το κτήριο της Σ.Μ.Υ. (Στρατόπεδο) Αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο νεοκλασικού ρυθμού. Έγιναν επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, το 1910, όταν η πόλη ήταν ακόμη ακριτική και προετοιμαζόταν ο Ελληνοτουρκικός και οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912 – Από το 1975 φιλοξενεί τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς.

21 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

22 ΠΗΓΕΣ fatsimare.gr trikalacity.gr trikalaola.gr

23 ΤΕΛΟΣ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων – Σχ. Έτος


Κατέβασμα ppt "ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google