Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

2 Μονή Αγίου Παντελεήμονος

3 Ρώσικο Μοναστήρι Γιορτάζει του Αγίου Παντελεήμονος,στις 27 Ιουλίου Βρίσκεται παραλιακά στην ΝΔ πλευρά του Αγίου Όρους Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι.

4 Γνώρισε μεγάλη ακμή στην περίοδο μεταξύ 11ου και 12ου αι.
Το 1169 παραχωρείται στον ηγούμενο της μονής του Ξυλουργού Λαυρέντιο προκειμένου να ανακαινιστεί Τα ιστορικά της αρχεία δεν υπάρχουν λόγο πυρκαγιάς το 1312 Τον 15ο και 16 αι. Κατοικείται απο Σέρβους. Τα οικονομικά της μονής ενισχύουν Τσάροι,οι ηγεμόνες των Παραδουνάβιων περιοχών Στα μέσα του 18ου αιώνα ερημώνεται σχεδόν εντελώς. Το 1765 μοναχοί απο την Μονή του Θεσσαλονικέως ιδρύουν την σημερινή Μονή. Τον 19ο αι. Ο ηγεμόνας της Μολδαβίας χρηματοδοτεί την Μονή και έτσι χτίζονται νεα και μεγάλα κτήρια . Το 1806 ο πατριάρχης Καλλίνικος Έ εξέδωσε σιγίλλιο βάση στο οποίο η μονή ονομάζεται “αυθεντικόν κοινόβιον των Καλλιμάχηδων” προς τιμήν του Μολδαβού ηγεμόνα. Το 1840 αρχίζουν να εμφανίζονται πολλοί Ρώσοι μοναχοί φέρνοντας και πλούτο από την χώρα τους ενισχύοντας έτσι την μονή. Το 1887 καίγεται το βόρειο τμήμα της μονής. Μεταξύ χρίζεται το καθολικό. Οι ύμνοι που ακούγονται στην μονή είναι εξίσου Ρώσικοι και Ελληνικοί Μέσα στην Μονή υπάρχουν 12 παρεκκλήσια Μέσα στην βιβλιοθήκη της μονής υπάρχουν ελληνικά και 600 σλαβικά χειρόγραφα.

5 Μονή Εσφιγμένου

6 Ελληνικό μοναστήρι Γιορτάζει την Ανάληψη του Κυρίου Βρίσκεται στην ΒΑ παραλία του Αγίου Όρους Η ονομασία της λέγεται ότι προέρχεται από τον ιδρυτή μονάχο της ο οποίος ζούσε ασκητική ζωή ζωσμένος σφιχτά με σχοινί. Πρώτη Ιστορική καταγραφή της μονής είναι το 1001 απο τον ηγούμενο της Θεόκτιστο Ά Τον 11ο αι. Λέγεται ότι η αρχική μονή καταστρέφεται λόγο κατολίσθησης. Στους επόμενους αιώνες γνωρίζει ακμή έχοντας την 9η θέση στο Β' Τυπικο μεταξύ 25 μονών και στο 'Γ Τυπικό κατέχει την ιδια θέση αλλά ανάμεσα σε 19 μονές. Το 1533 καταστρέφεται απο πειρατές Το 1552 αρχίζει η ανοικοδόμηση της. Τον 17ο αιώνα φτάνει στην παρακμή αλλά τον 18ο αιώνα χάρης στον μητροπολίτη Μελενίκου Γρηγορίου ανορθώνεται. Θεωρείται ένα απο τα αυστηρότερα κοινόβια του Α. Όρους Στην επανάσταση του 21 η μονή προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες. Το καθολικο χτίστηκε το χάρης την δαπάνη του μητροπολίτη Κασσανδρείας Ιγνάτι. Πλούσια σε τοιχογραφίες μονή και πλούσια και σε άλλα έργα τέχνης απο διάσημους καλλιτέχνες. Μέσα στην Μονή υπάρχουν 6 παρεκλήσσια

7 Μονή Αγίου Παύλου

8 Βρίσκεται στη ΝΔ ακτή της χερσονήσου και γιορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου .
Κατα την παράδοση , την Μονή την ίδρυσε ο Άγιος Παύλος ο Ξηροποταμίτης χωρίς όμως το γεγονός να βεβαιώνεται από ιστορικές μαρτυρίες .Πιθανότατα ιδρύθηκε στο τέλος του 10ου αι. και λειτούργησε μέχρι τον 14ο αι. γιατί καταστράφηκε από πειρατές , μετά όμως που την φρόντισαν οι αδελφοί Γεράσιμος Ροδώνιος και Αντώνιος Παγάσης , ξαναλειτούργησε. Κατα τον 16ο αι. εμφανίζονται Σέρβοι και Έλληνες να ζουν μαζί στην μονή αλλά στις αρχές του 18ο αι. η μονή έγινε καθαρά ελληνική . Το 1839 μετατράπηκε σε κοινόβιο με σιγίλιο του Πατριάρχη Γρηγόριου ΣΤ΄, ενώ το 1902 καταστράφηκε μεγάλο μέρος της από πυρκαγιά . Από το το καθολικό οικοδομήθηκε και μέχρι σήμερα δεν έχει τοιχογραφηθεί. Κειμήλια υπάρχουν πολλά όπως τα Δώρα των Μάγων ,λείψανα Αγίων ,τεμάχιο από τον Τίμιο Σταυρό κ.α. ενώ η βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 500 περίπου χειρόγραφα. Τέλος, εξαρτήματα της μονής είναι η Νέα Σκήτη όπου βρίσκεται κοντά στην μονή και αποτελείται από 28 καλύβες,και την Σκήτη του Λάκκου όπου αποτελείται από 25 καλύβες με λίγους μοναχούς Ρουμάνους.

9 Μονή Αγίου Γρηγορίου

10 Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και ιδρύθηκε κατά τον 14ο αι
Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και ιδρύθηκε κατά τον 14ο αι. από τον Γρηγόριο τον Σιναϊτη ενώ κατά την παράδοση η μονή αφιερώθηκε στην μνήμη του Άγιου Νικολάου . Το 1500 καταστράφηκε από τους πειρατές και ο μοναχός Σπυρίδωνας για να συγκεντρώσει οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση της στράφηκε στον βοεβόδα της Μολδαβίας Στέφανο, ο οποίος παραχώρησε άφθονα χρήματα . Στις 30 Νοεμβρίου του 1761 κάηκε εντελώς και έτσι ανέλαβε ο Ιωακείμ , ο οποίος θεωρείται 3ος κτήτορας . Το 1840 η μονή μετατράπηκε σε κοινόβιο και σήμερα κατοικείται από 40 μοναχούς , ενώ το καθολικό χτίστηκε μετά την καταστροφή του 1761. Τέλος, παρεκκλήσια η μονή έχει 10,μέσα και έξω από αυτή , καθώς και 4 κελιά στις Καρυές.

11 Μονή Κωνσταμονίτου

12 Μονή Κωνσταμονίτου Γιορτάζει τη μνήμη του πρωτομάρτυρα Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου. Βρίσκεται κοντά στην μονή ζωγράφου. Η ονομασία της ως μονής κασταμονιτου προέρχονται ίσως από τν τόπο καταγωγής του ιδρυτή της (κασταμων η Κασταμονή πληροφορίες της Παφλαγονία) η από το οικογένεια του όνομα (κασταμονιτης ). Στα χρόνια του Ιωάννη Ε' του Παλαιολόγου καταστράφηκε από πυρκαγιά και 4 η ανοικοδόμηση της ανέλαβε ο Νεόφυτος, ηγούμενος το 1423,με την βοήθεια των Σέρβων ηγεμόνων Ραντιτς και Μπρανκοβιτς. Μέρα τις αρχές του 16ου αιώνα, η μόνη βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία, ίσως εξαιτίας πάλι κάποιας πυρκαγιάς που κατάστρεψε τις εγκαταστάσεις της, και η κατάσταση αυτή φαίνεται ότι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα. Το η βασιλική του Άλλη Πασά δώρισε αρκετά χρήματα στον ηγούμενο της μονής Χρύσανθο, ο οποίος άρχισε να ανακαινίζει τα κτήρια της. Η Ελληνική επανάσταση, κυρίως όμως ο δικαστικός αγώνας με τη Μονή Δοχειαριου για το Μονυδριο του καλλιγράφου,ταλαιπώρησαν τη μονή, η οποία μόνο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα κατάφερε να ξαναβρεί τον κανονικό της ρυθμό. Σήμερα έχει 24 περίπου μοναχούς και ακολουθεί τν αυστηρό κοινοβιακό τρόπο ζωής Το καθολικό χτίστηκε το στη θέση παλαιότερου ναού που καταστράφηκε εντελώς. Ακολουθεί τν καθιερωμένο αγιορείτικο τύπο και δεν τοιχογραφήθηκε πότε. Η τράπεζα, χωρίς τοιχογραφίες και αυτή, βρίσκεται ενσωματωμένη στη δυτική πτέρυγα. Η βιβλιοθήκη, πάνω από τη λιτή, περιέχει χειρόγραφα. Από τα κειμήλια της μονής αξίζει να αναφερθούν η εικόνες της Παναγίας που φυλάγονται στο καθολικό, και μια μικρή εικόνα του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα από το ομώνυμο κελί.

13 Μονή Ξενοφώντος Βρίσκεται στη ΝΔ παραλία της χερσονήσου, κοντά στη θάλασσα.Ιδρύθηκε πιθανότατα στο τέλος του 10ου αιώνα από τον όσιο Ξενοφώντα, σύγχρνο και γνωστό του Αγίου Αθανασίου της Λαύρας.Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις νεώτερες επεμβάσεις διατηρήθηκαν στη μονή τα παλαιότερα τμήματα της.Από έγγραφα πληροφορούμαστε ότι τον 11ο αίωνα ο δρουγγάριος Συμεών φρόντησε την επανακατασκευή των κτηρίων.Σύντομα ξέσπασαν ταραχές με αποτέλεσμα να εκδιωχθί ο Συμεών ο οποίος γύρισε χάρη στην συμβολή του Αλεξίου Ά Κομνηνου.Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το 1784 μετατράπηκε σε κοινόβιο και σύντομα ακολούθησαν και οι άλλες μονές.Στο τέλος του 18ου επεκτάθηκε η περίβολος της μονής.Το 1817 κάηκε ένα τμήμα της μονής, η ανακαίνηση άρχισε λιγο αργότερα.Το νέο καθολικό τμήμα άρχισε να χτίζεται το και τελίωσε το 1819.

14 Μονή Ξενοφώντος Ενδιαφέρον παρουσιάζει το μαρμάρινο τέμπλο του ναού.Το παλαιό καθολικό βρίσκεται στον παλαιό περίβολο.Στα νότια του ναού βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.Το παλαιό καθολικό τοιχογραφήθηκε το 1544, η λιτή ο 1564 και ο εξωνάρθηκας το 1637.Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εντύπων και 555 χειρόγραφα.Η φιάλη νότια του νέου καθολικού οικοδομήθηκε το 1901 και το κωδωνοστάσιο το 1864.Στην μονή διατηρείται ο αρχαίος υδρόμυλος.Σημαντικά κειμήλια του ναού είναι δύο μεγάλες ψηφιδωτές εικόνες και ένα μικρό ανάγλυφο εικονίδιο της Μεταμορφώσεως.Η μονή κατοικείται σήμερα απο 45 μοναχούς.

15 Μονή Σταυρονικήτα Βρίσκεται στην ΒΑ παραλία.Ανοικοδομήθηκε πάνω σε βράχο ο οποίος τα τελευταία χρόνια σχίζεται και το ανατολικό μισό της μονής απομακρύνετα προς την θάλασσα.Για την ονομασία έγιναν πολλλες υποθέσεις από τις οποίες λογικότερη είναι εκείνη που λεεί πως η ίδυση της μονήσ οφείλεται στους μοναχούς Σταύρο και Νικήτα.Η ίδρυση της μονής χρονολογείται τον 10ο αιώνα.Άγνωστη είναι η ιστορία της μονής τους επόμνους αιώνες πιθανότατα τον 13ο αιώνα καταστράφηκε ή ερημώθηκε.Σύμφωνα με ένα λεγγραφο του αναφέρεται ότι η μονή ήταν έρημη και παραχωρήθηκε από τον Πρώτο Ιωάννη στη Μονή Κουτλουμουσίου.Στους επόμενους αιώνες περιήλθε και πάλι στην δικαιοδοσία του Πρώτου και αργότερα στη μονή Φιλοθέου από την οποία το 1533 την αγόρασε ο Γρηγόριος Γηρομεριάτης και άρχισε την ανακαίνηση προσαρτόντας και την μονή Φακινού.

16 Μονή Σταυρονικήτα Μετά τον θάνατο του Γρηγορίου ανέλαβε ο πατριάρχης Ιερεμίας Ά και ανέλαβε την ανακαίνηση της μονής την αποία ανακήρυξε πατριαρχική και σταυροπηγιακή και φρόντησε την αύξηση της περιουσίας της.Το καθολικό είναι το μικρότερο όλων των μονών του Αγίου Ορουςκαι χτίστηκε από τον πατριάρχη Ιερεμία Ά.Στην μονή ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου του λεγόμενου Στρειδά.Η τράπεζα ανκαινίστηκε το 1780,στα πλάγια της τράπεζας βρίσκονται δύο παρεκκλήσια.Από τα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης ξεχωρίζουν αρκετά για την λαμπρή εικονογράφηση τους.Στην περιοχή της Καψάλας η μονή διαθέτει 34 καλύβες.

17 Εργασία των: Κυριακή Κατσικάρη Ευαγγελία Κώστογλου Ευαγγελία Βασίλη
Αθανασία Μιχαηλίδου


Κατέβασμα ppt "ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google