Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΙΩΝ ΣΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛ.ΠΑΡΚΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ ΕXCEL , EIKONEΣ , ΒΙΝΤΕΟ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

3 ΕΙΔΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ Υπάρχουν 2 είδη ανεμογεννητριών :
Ανεμογεννήτριες Οριζόντιου Άξονα Ανεμογεννήτριες Κάθετου άξονα

4 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΑΞΟΝΑ
Οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα έχουν πτερύγια που μοιάζουν με έλικες. Μια χαρακτηριστική οριζόντια ανεμογεννήτρια είναι περίπου 60 μέτρα και έχει τρία πτερύγια που εκτείνονται 60 μέτρα. Πρέπει να έχουν μεγάλο ύψος, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη κινητική δύναμη του ανέμου .

5 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΘΕΤΟΥ ΑΞΟΝΑ
Οι ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα έχουν πτερύγια που πηγαίνουν από πάνω έως κάτω Μια τέτοια μηχανή έχει ύψος περίπου 30 μέτρα και πλάτος περίπου 15.

6 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Αιολικό πάρκο : απαρτίζεται από μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες . Όταν εντοπιστεί μια περιοχή οπου τηρεί τις προυποθέσεις και εφόσον έχουν προηγηθεί μετρήσεις και μελέτες για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες που χρυσιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα είναι: ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW.

7 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΙΩΝ ΣΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Η εγκατάσταση κάθε ανεμογεννήτριας διαρκεί 1-3 μέρες. Αρχικά ανυψώνεται ο πύργος και τοποθετείται τμηματικά πάνω στα θεμέλια. Μετά ανυψώνεται η άτρακτος στην κορυφή του πύργου. Στη βάση του πύργου συναρμολογείται ο ρότορας ή δρομέας ο οποίος αποτελεί το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας. Η άτρακτος περιλαμβάνει το σύστημα μετατροπής της μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια ο ρότορας ανυψώνεται και συνδέεται στην άτρακτο. Τέλος, γίνονται οι απαραίτητες ηλεκτρικές συνδέσεις.

8 ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛ.ΠΑΡΚΑ
Οι ανεμογεννήτριες που χρυσιμοποιούνται στα αιολικά πάρκα είναι: ανεμογεννήτριες οριζοντίου άξονα 2 ή 3 πτερυγίων, με αποδιδόμενη ηλεκτρική ισχύ 200 – 400kW. Όταν εντοπιστεί μια περιοχή οπου τηρεί τις προυποθέσεις και εφόσον έχουν προηγηθεί μετρήσεις και μελέτες για την αξιοποίηση του αιολικού της δυναμικού τοποθετούνται μερικές δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι οποίες απαρτίζουν ένα «αιολικό πάρκο».

9 ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ενέργεια του ανέµου χρησιµοποιήθηκε από τον άνθρωπο ήδη από την αρχαιότητα. Για εκατοντάδες χρόνια, η κίνηση των πλοίων στηριζόταν στη δύναµη του ανέµου Η χρήση του ανεµόµυλου ως κινητήριας µηχανής, κυρίως στον αγροτικό τοµέα, εγκαταλείπεται µόλις στα µέσα του αιώνα µας. Το ενδιαφέρον για την εκµετάλλευση της ενέργειας του ανέµου, κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος, εκδηλώθηκε έντονα περί τα µέσατης δεκαετίας του 70 και ήταν αποτέλεσµα της πετρελαϊκής κρίσης. Από τότε, µέχρι σήµερα, υπάρχει µια συνεχώς αυξανόµενη τάση για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύµατος µέσω της ενέργειας του ανέµου.

10 ΑΠΟ ΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ
Μια ανεμογεννητρια αποτελείται από : Τον άξονα ταχείας περιστροφής Την γεννήτρια Το φρένο έκτακτης ανάγκης Το κιβώτιο μετάδοσης κίνησης Το εξωτερικό κέλυφος Τον κεντρικό άξονα Την φτερωτή

11 ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑΣ
Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια μιας ανεμογεννήτριας, τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα περιστρεφόμενο άξονα. Ο άξονας περνάει μέσα σε ένα κιβώτιο μετάδοσης της κίνησης όπου αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής. Το κιβώτιο συνδέεται με έναν άξονα μεγάλης ταχύτητας περιστοφής ο οποίος κινεί μια γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

12 EXCEL ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΚΟΝΕΣ

13 ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

14 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

15 Ευχαριστώ που παρακολουθήσατε την παρουσίαση


Κατέβασμα ppt "ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΤΣΙΑΚΑΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google