Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

P-n Junction Capacitance Όνομα Α.Μ. Έτος Κεττένης Χρίστος 6435 E΄

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "P-n Junction Capacitance Όνομα Α.Μ. Έτος Κεττένης Χρίστος 6435 E΄"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 p-n Junction Capacitance Όνομα Α.Μ. Έτος Κεττένης Χρίστος 6435

2 Space – charge region (1/3)
Η περιοχή αραιώσεως ή depletion region αποτελείται από ακίνητους φορείς φορτίου (ιόντα) και δημιουργείται με το φαινόμενο της διάχυσης (diffusion) των κινούμενων φορέων (ηλεκτρονίων και οπών) στις περιοχές όπου υπάρχει μειονότητα αυτών των φορέων. Με αυτό τον τρόπο τα ουδέτερα άτομα γίνονται ανιόντα δεξιά της επαφής και κατιόντα αριστερά της επαφής.

3 Space – charge region (2/3)
Αναλόγως της πόλωσης (ορθή ή ανάστροφη) το πάχος της περιοχής αραιώσεως w = [w2 – (-w1)] μικραίνει ή μεγαλώνει αντίστοιχα. Το πάχος της περιοχής αραιώσεως υπολογίζεται από τον λόγο w2/w1 = NA/ND, δηλαδή έχει άμεση σχέση με την συγκέντρωση την νόθευσης της κάθε περιοχής. Αφού η depletion region δεν έχει σχεδόν καθόλου κινούμενους φορείς, τότε συμπεριφέρεται ως μονωτής, με σχετική διηλεκτρική σταθερά εκείνην του πυριτίου, εrSi = 11,7. Οι περιοχές εκατέρωθεν της depletion region συμπεριφέρονται ως οι πλάκες ενός πυκνωτή, ο οποίος την μεταχειρίζεται ως το διηλεκτρικό του.

4 Space – charge region (3/3)
Το φορτίο της περιοχής αραιώσεως σε ορθή θετική πόλωση VD είναι: και το πάχος της ισούται με: όπου AD είναι το εμβαδόν των επιφανειών στις “βάσεις” της περιοχής στο ψ – z επίπεδο και φ0 το built – in δυναμικό λόγω της περιοχής αραιώσεως.

5 Υπολογισμός της χωρητικότητας της depletion region (1/2)

6 Υπολογισμός της χωρητικότητας της depletion region (2/2)
Το ίδιο παίρνουμε αν υπολογίσουμε τη χωρητικότητα με τον τύπο του ορισμού της:

7 Υπολογισμός της χωρητικότητας της depletion region σε μηδενική πόλωση
Η χωρητικότητα της περιοχής αραιώσεως στην περίπτωση της μηδενικής πόλωσης πρέπει να εξαρτάται μόνο από τις φυσικές παραμέτρους της. Και πράγματι για VD = 0, ο τύπος της χωρητικότητας ισούται με: Εν συγκρίσει με τον τύπο της χωρητικότητας υπό τάση VD, ο τύπος της Cjunc0 μπορεί να γραφεί ως εξής:


Κατέβασμα ppt "P-n Junction Capacitance Όνομα Α.Μ. Έτος Κεττένης Χρίστος 6435 E΄"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google