Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

«Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα»

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "«Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα»"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα»
ΗΜΕΡΙΔΑ «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα» Ενημέρωση για τις τέσσερις Θεματικές Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων Συγγραφής Βιβλίων 27 Φεβρουαρίου 2014 – Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2 Έννοιες, όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής
ΗΜΕΡΙΔΑ «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα» Ενημέρωση για τις τέσσερις Θεματικές Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων Συγγραφής Βιβλίων 27 Φεβρουαρίου 2014 – Αμφιθέατρο "Ιωάννης Δρακόπουλος" – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Έννοιες, όροι και Προϋποθέσεις Συμμετοχής Δρ. Δημήτριος Κουής (Τεχν. Διαχειριστής Δράσης)

3 Ακαδημαϊκό Ηλεκτρονικό Σύγγραμμα
Στο πλαίσιο της Δράσης επιλέξιμα είναι τα βιβλία που: Αντιστοιχίζονται με τουλάχιστον ένα διδασκόμενο, προπτυχιακό μάθημα (θεωρητικό ή εργαστηριακό) Ο Κύριος Συγγραφέας ή άλλο μέλος της συγγραφικής ομάδας είναι διδάσκων ή συνδιδάσκων στο μάθημα για το οποίο προτείνεται το βιβλίο (εξαίρεση αποτελούν οι Συνταξιούχοι / Ομότιμοι Καθηγητές). Καλύπτουν τη διδασκαλία ενός εξαμηνιαίου μαθήματος (13 εβδομάδες διδασκαλίας). Ενδεικτικά Μεγέθη Βάσει των ανωτέρω, η έκταση ενός βιβλίου υπολογίζεται περίπου στις 200 με 250 σελίδες, οι οποίες θα οργανώνονται σε 5 με 10 κεφάλαια.

4 Ηλεκτρονικό Βιβλίο 1ο Επίπεδο Πρωτογενές υλικό: Microsoft Word, LATEX, εικόνες, σχήματα, γραφήματα, πίνακες, ήχος, βίντεο, διαδραστικά αντικείμενα. 2ο Επίπεδο Υλικό σε εκτυπώσιμη μορφή (pdf): Συνολικό αρχείο βιβλίου σε pdf, αρχεία επιμέρους κεφαλαίων σε pdf, πολυμεσικό και διαδραστικό υλικό – Μαθησιακά αντικείμενα – Μεταδεδομένα. 3ο Επίπεδο Ηλεκτρονικό Βιβλίο (epub): Συνολικό αρχείο του βιβλίου σε μορφή epub, κατάλληλη για ηλεκτρονικούς αναγνώστες, με ενσωματωμένο το πολυμεσικό και διαδραστικό υλικό.

5 Βασικοί ρόλοι στη Συγγραφική Ομάδα 1/3
Πρόταση Κύριος Συγγραφέας Συν - Συγγραφέας Κριτικός Αναγνώστης Λοιποί Συντελεστές συγγραφικής προσπάθειας Γραφίστας Συν – Συγγραφέας (εκτός Μητρώου) Γλωσσικός Επιμελητής Τεχνική Επεξεργασία Μητρώο Συγγραφέων, Κριτικών Αναγνωστών, Αξιολογητών Επαγγελματικό Μητρώο Λοιπών Συντελεστών Συγγραφικής Προσπάθειας

6 Βασικοί ρόλοι στη Συγγραφική Ομάδα 2/3
Καθηγητές Α.Ε.Ι., Ομότιμοι/Συνταξιούχοι, Εντεταλμένοι Διδασκαλίας (με ενεργή σύμβαση), Λοιπά μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας με ανάθεση διδασκαλίας. Κύριος Συγγραφέας Συν - Συγγραφέας Κριτικός Αναγνώστης Αξιολογητής (κατοχή διδακτορικού τίτλου) Καθηγητές της αλλοδαπής, Ερευνητές σε Ερευνητικά Κέντρα και ειδικοί επιστήμονες κάτοχοι διδακτορικού τίτλου. Συν - Συγγραφέας Κριτικός Αναγνώστης Αξιολογητής (κατοχή διδακτορικού τίτλου)

7 Βασικοί ρόλοι στη Συγγραφική Ομάδα 3/3
Επαγγελματίες με σχετικό έργο και δυνατότητα παροχής Τιμολογίων Υπηρεσιών Γραφίστας Γλωσσικός Επιμελητής Τεχνική Επεξεργασία

8 Χρονική Διάρκεια – Χρηματοδότηση (1/2)
Η χρονική διάρκεια για την παράδοση ενός βιβλίου κυμαίνεται από 4 έως 12 μήνες. Η χρηματοδότηση για κάθε βιβλίο ανέρχεται σε ευρώ (μέγιστο ποσό). Σε περιπτώσεις Κύριων Συγγραφέων με 2 βιβλία, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε ευρώ. Ορόσημο αποτελεί το μέσο του χρονοδιαγράμματος, οπότε και η Συγγραφική Ομάδα οφείλει να παραδώσει το 40% του υλικού, για το οποίο παρέχεται βεβαίωση και από τον Κριτικό Αναγνώστη. Επιπλέον, απελευθερώνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Οι πληρωμές πρέπει να συνοδεύονται από το αντίστοιχο παραδοτέο υλικό (κεφάλαια, σχήματα, πολυμεσικό, διαδραστικό υλικό κ.λπ.), τη βεβαίωση του Κύριου Συγγραφέα και τη βεβαίωση του Κριτικού Αναγνώστη. Για το συγγραφικό έργο δεν υπάρχει χρονοχρέωση αλλά μόνο ο συνολικός περιορισμός του διπλάσιου μισθού ανά έτος.

9 Χρονική Διάρκεια – Χρηματοδότηση (2/2)
Όλες οι αμοιβές αφορούν σε αποζημιώσεις φυσικών προσώπων. Δεν είναι επιλέξιμες άλλες δαπάνες (δικαιώματα χρήσης, υλικά κ.λπ.) Οι ευρώ μπορούν να κατανεμηθούν στις εξής κατηγορίες δαπανών : Μετατροπή σε epub 1.000 ευρώ Αμοιβή Κύριου Συγγραφέα Συγγραφέας και Συν-συγγραφείς Κριτικός Αναγνώστης 1.000 ευρώ Αμοιβή Συν-συγγραφέων Γλωσσική Επιμέλεια Λοιποί Συντελεστές συγγραφικής προσπάθειας Γραφιστική Επιμέλεια Τεχνική υποστήριξη Δημιουργία Πολ. Υλικού

10 Θεματικές Προσκλήσεις (1/2)
Οι Θεματικές Προσκλήσεις επιτρέπουν την κατανομή των προτάσεων ανά ευρύτερες Θεματικές Περιοχές (Πρακτικοί λόγοι) Η κάθε Θεματική Πρόσκληση απευθύνεται σε Καθηγητές συγκεκριμένων Τμημάτων και τους καλεί να συγγράψουν βιβλία σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Οι θεματικές ενότητες των προσκλήσεων ακολουθούν τις Θεματικές Περιοχές των Επιτροπών. Τα δύο βασικά κριτήρια (τμήμα και θεματική ενότητα) ισχύουν διαζευκτικά (ή το ένα ή το άλλο), ενώ, ιδανικά, ισχύουν και τα δύο μαζί. Το προτεινόμενο σύγγραμμα εμπίπτει τουλάχιστον σε μία από τις θεματικές ενότητες (κύρια ή δευτερεύουσα) της πρόσκλησης. Ο Κύριος συγγραφέας προέρχεται από τα Τμήματα της Πρόσκλησης

11 Θεματικές Προσκλήσεις (2/2)
Οι ενεργές Θεματικές Προσκλήσεις είναι οι εξής: 2η Πρόσκληση "Φυσικές Επιστήμες" προτάσεις 3η Πρόσκληση "Ιατρικές Επιστήμες-Επιστήμες της Ζωής"– 125 προτάσεις 4η Πρόσκληση "Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές, Γεωπονικές Επιστήμες" – 100 προτάσεις 5η Πρόσκληση "Ανθρωπιστικές και Νομικές Επιστήμες, Επιστήμες Τεχνών και Γραμμάτων"– 100 προτάσεις Ολοκληρώθηκε η 1η Θεματική Πρόσκληση "Επιστήμες Μηχανικών και Πληροφορική" (Υποβλήθηκαν 294 προτάσεις και είναι προς αξιολόγηση οι 290)

12 Νομικά ζητήματα – Πνευματικά δικαιώματα (1/2)
Ο συγγραφέας διαθέτει το έργο του στο κοινό με τις άδειες ανοικτού περιεχομένου Creative Commons στην ελληνική τους έκδοση. Οι άδειες CC που προτείνονται από το Σ.Ε.Α.Β. είναι: 1) Αναφορά + Μη-Εμπορική Χρήση + Όχι Παράγωγο Έργο και 2) Αναφορά + Μη-Εμπορική Χρήση + Παρόμοια Διανομή. Ο Σ.Ε.Α.Β., κατ' αποκλειστικότητα έχει το δικαίωμα α) εγγραφής και αναπαραγωγής, β) παρουσίασης στο κοινό, γ) διανομής, δ) δημιουργίας παραγώγων στο πλαίσιο της Δράσης AMELib και ε) δημόσιας εκτέλεσης. Οι εξουσίες που αφορούν στην ηλεκτρονική έκδοση επιτρέπεται να ασκούνται για όσο χρονικό διάστημα προστατεύεται το έργο από την πνευματική ιδιοκτησία και οι εξουσίες που αφορούν στην έντυπη έκδοση επιτρέπεται να ασκούνται για μία πενταετία.

13 Νομικά ζητήματα – Πνευματικά δικαιώματα (2/2)
Εάν ο συγγραφέας επιλέξει να ενσωματώσει στο έργο του έργα τρίτων θα πρέπει προηγουμένως να ζητήσει άδεια από το δημιουργό τους ή και τους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων επί αυτών για την παρούσα εκμετάλλευση, δηλαδή τη διάθεση του έργου με Ανοικτή Πρόσβαση. Ο συγγραφέας οφείλει να ελέγξει εάν έχει πνευματική ιδιοκτησία επί του έργου του. Ειδικότερα, εάν έχει ήδη υπογράψει σχετική σύμβαση ή έχει παραχωρήσει άδεια σε κάποιον τρίτο, π.χ. εκδότη, οφείλει, πριν παραχωρήσει άδεια εκμετάλλευσης στο Σ.Ε.Α.Β., να ελέγξει εάν του επιτρέπεται να την παραχωρήσει. Εάν το προς χρηματοδότηση έργο είναι έργο σύνθετο, συλλογικό ή συνεργασίας θα πρέπει όλοι οι δημιουργοί να παραχωρήσουν άδεια εκμετάλλευσης στο Σ.Ε.Α.Β. Οι άδειες CC δεν ανακαλούνται ακόμη και αν ο δημιουργός επιλέξει να παύσει τη διανομή του έργου του.

14 Βήματα για την κατάθεση πρότασης (1/5)
1ο Βήμα Εγγραφή και πιστοποίηση όλης της Συγγραφικής Ομάδας στα Μητρώα της Δράσης. Για τους καθηγητές των Α.Ε.Ι. η διαδικασία έχει απλοποιηθεί, μέσω της ειδικής προσωποποιημένης πρόσκλησης στον Ιδρυματικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους. Οι υπόλοιποι, μετά την ηλεκτρονική εγγραφή και για την πιστοποίησή τους, οφείλουν να αποστείλουν τα απαραίτητα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με φαξ. Οι Συντελεστές συγγραφικής προσπάθειας οφείλουν να ταχυδρομήσουν τα δικαιολογητικά τους προς τη Δράση. Για τυχόν Συν-συγγραφείς εκτός Μητρώου απαιτούνται τα στοιχεία τους και ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα.

15 Βήματα για την κατάθεση πρότασης (2/5)
2ο Βήμα Όλα τα μέλη της Συγγραφικής Ομάδας οφείλουν να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας ( και κινητό τηλέφωνο) και να συμπληρώσουν τα στοιχεία του προφίλ τους (Βιογραφικό Χρήστη), τα οποία συμπεριλαμβάνουν: Βασικά Στοιχεία Συγγραφέα/Αξιολογητή (έλεγχος) Επιπλέον Στοιχεία Συγγραφέα/Αξιολογητή Θεματικές Ενότητες (έως 8) Μαθήματα Εντός και Εκτός ΕΥΔΟΞΟΥ Συγγράμματα ντός και εκτός ΕΥΔΟΞΟΥ

16 Βήματα για την κατάθεση πρότασης (3/5)
3ο Βήμα Επιλογή της κατάλληλης πρόσκλησης για την υποβολή της πρότασης για τη συγγραφή του ηλεκτρονικού βιβλίου και επιλογή της Δημιουργίας Νέας Πρότασης (Πρέπει να είναι πιστοποιημένος ο λογαριασμός του Κύριου Συγγραφέα).

17 Βήματα για την κατάθεση πρότασης (4/5)
4ο Βήμα Συμπλήρωση των στοιχείων της Πρότασης. Συγκεκριμένα: Α. Συγγραφική Ομάδα Β. Περιγραφή Βιβλίου Γ. Δομή Βιβλίου Δ. Μαθήματα Ε. Χρηματοδότηση - Όροι

18 Βήματα για την κατάθεση πρότασης (5/5)
5ο Βήμα Έλεγχος Πρότασης – Υποβολή – Οριστική Υποβολή – Εκτύπωση και αποστολή φακέλου πρότασης προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων Ε.Μ.Π.

19 Ευχαριστούμε


Κατέβασμα ppt "«Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα»"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google