Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8ο

2 ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η χορήγηση των κινήτρων για την πραγματοποίηση επενδύσεων στις γεωργικές επιχειρήσεις έχει σκοπό να συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό τους και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, στα πλαίσια μιας ορθολογικής ανάπτυξης και διαφοροποίησης της γεωργικής παραγωγής, με παράλληλη συνοχή προς τα μέτρα περιορισμού της παραγωγής πλεονασματικών προϊόντων. Το τελικό αποτέλεσμα από τον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό πρέπει να είναι η αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, εργασίας και παραγωγής στις γεωργικές επιχειρήσεις. Είδη επενδύσεων που ενισχύονται Τα κυριότερα είδη επενδύσεων που μπορούν να ενισχυθούν είναι: Επενδύσεις στους τομείς της φυτικής και ζωικής παραγωγής (εγκατάσταση πολυετών καλλιεργειών, αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, μικρά αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα, κατασκευές, αγορά ζώων παραγωγής, μελισσοκομικές δραστηριότητες, ιχθυοτροφεία γλυκών υδάτων, σηροτροφεία, εγκαταστάσεις εκτροφής θηραμάτων, μηχανικός εξοπλισμός κ.λ.π.). Επενδύσεις για τη βελτίωση συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των αγροτών

3 Επενδύσεις διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων της γεωργικής επιχείρησης, ιδίως με αγροτουριστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες παραδοσιακής βιοτεχνίας. Επενδύσεις τυποποίησης, συσκευασίας, συντήρησης, μεταποίησης καθώς και πώλησης εντός της μονάδας καθώς και πώλησης εντός της μονάδας των προϊόντων της επιχείρησης. Βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι των κινήτρων Ο κάτοχος: Ασκεί τη γεωργική δραστηριότητα κατά κύρια απασχόληση (είναι ο αγρότης που εξασφαλίζει το 50% τουλάχιστον του ετήσιου εισοδήματός του από τη γεωργική του επιχείρηση και απασχολείται σε αυτή το 50% τουλάχιστον της ετήσιας απασχόλησής του. Διαθέτει επαρκή επαγγελματική ικανότητα. Είναι αρχηγός της γεωργικής επιχείρησης (έχει την οικονομική και νομική ευθύνη της επιχείρησης) και μόνιμος κάτοικος της ευρύτερης περιοχής. Δεν έχει καταδικαστεί για οποιεσδήποτε ενέργειες.

4 Υποβάλλει σχέδιο βελτίωσης της επιχείρησής του από το οποίο πρέπει να προκύπτει ότι οι επενδύσεις που προτείνονται να πραγματοποιηθούν δικαιολογούνται από την κατάσταση της επιχείρησης και ότι η πραγματοποίησή τους θα επιφέρει βελτίωση της διάρθρωσής της και κυρίως του εισοδήματος εργασίας (σχέδιο βελτίωσης: τεχνοοικονομική μελέτη η οποία περιγράφει την τωρινή κατάσταση, τις επενδύσεις και τις αλλαγές που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν). Αναλαμβάνει την υποχρέωση να τηρεί απλουστευμένη λογιστική Είδος και ποσά ενισχύσεων Οι χορηγούμενες ενισχύσεις στις επενδύσεις έχουν τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου η οποία χορηγείται για ορισμένο ύψος επενδύσεων ανά μονάδα ανθρώπινης εργασίας και ανά επιχείρηση. Το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 30% έως 55% με ελαφρές παρεκκλίσεις. Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους σχέδιο βελτίωσης της επιχείρησής τους, συνοδευόμενο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

5 Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης αξιολογεί το σχέδιο βελτίωσης και εκδίδει απόφαση στην οποία αναφέρεται το είδος των επενδύσεων που θα επιδοτηθεί, το επιλέξιμο κόστος επιδότησης και το ποσό της επιδότησης, οπότε ο δικαιούχος μπορεί να ξεκινήσει την υλοποίησή του. Βασικές υποχρεώσεις αγροτών που έλαβαν ενίσχυση για επενδύσεις. Οι αγρότες οφείλουν: Να εφαρμόσουν το σχέδιο βελτίωσης όπως ακριβώς εγκρίθηκε. Να παραμείνουν στη γεωργία και στην επιχείρηση για την οποία υπέβαλαν σχέδιο βελτίωσης, τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης. Να διατηρήσουν τις επενδύσεις τουλάχιστον 5 χρόνια από την ημερομηνία πραγματοποίησης της τελευταίας επένδυσης. Να τηρούν απλοποιημένη λογιστική ή γεωργική λογιστική.

6 Κίνητρα για νέους αγρότες
Τα κίνητρα που χορηγούνται με σκοπό να ενθαρρύνουν την ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών επιχειρήσεων από νέους αγρότες, να συμβάλλουν στην κάλυψη των δαπανών κατά την εγκατάσταση και να μειώσουν το κόστος πραγματοποίησης των επενδύσεων κατά την πρώτη πενταετία λειτουργία της επιχείρησης περιλαμβάνουν: Τη χορήγηση μιας εφάπαξ πριμοδότησης πρώτης εγκατάστασης. Τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για την αντιμετώπιση των δαπανών πρώτης εγκατάστασης. Αυξημένες ενισχύσεις για τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη γεωργική επιχείρηση κατά τα πρώτα 5 χρόνια από την ανάληψη της αρχηγίας της από το νέο γεωργό. Αυξημένη εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση που χορηγείται στους αρχηγούς γεωργικών επιχειρήσεων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών).

7 Πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης
Οι βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται από τους νέους αγρότες για να χορηγηθεί το πριμ της πρώτης εγκατάστασης είναι: Να είναι άτομα ενήλικα και να μην έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Να κατέχουν νόμιμα γεωργική επιχείρηση το σύνολο ή μέρος της οποίας βρίσκεται στην κτηματική περιοχή του τόπου της μόνιμης κατοικίας τους . Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Να έχουν ή να αποκτήσουν το αργότερο 2 χρόνια από τον επόμενο μήνα της οριστικής εγκατάστασης επαρκή επαγγελματική ικανότητα, με εκπαίδευση ελάχιστης διάρκειας 150 ωρών. Να μην έχουν καταδικασθεί ή διωχθεί. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων Όσοι από τους νέους αγρότες επιθυμούν μπορούν να λάβουν κατά προτεραιότητα χαμηλότοκα δάνεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες της πρώτης εγκατάστασης

8 Βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων είναι:
Να έχει εγκριθεί η αίτηση για πρώτη εγκατάσταση. Να μην έχει περάσει ένα έτος από την ημερομηνία οριστικής εγκατάστασης. Να μην έχουν συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας τους. Οι δαπάνες πρώτης εγκατάστασης που πρέπει να αντιμετωπισθούν με τα δάνεια αυτά είναι η αγορά βασικών μηχανημάτων και εργαλείων, η αγορά ζώων, η ανέγερση γεωργικών κτισμάτων, η εγκατάσταση φυτειών και γενικά η αγορά βασικών ειδών που είναι απαραίτητα για την έναρξη λειτουργίας της γεωργικής επιχείρησης.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google