Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλιματική αλλαγή και αύξηση της ελάτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλιματική αλλαγή και αύξηση της ελάτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλιματική αλλαγή και αύξηση της ελάτης
ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝ. ΤΡΟΦΙΜΩΝ KAI ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Επιστημονική ανακοίνωση Κλιματική αλλαγή και αύξηση της ελάτης Παπαδόπουλος Ανδρέας Καθηγητής Καρπενήσι 2015

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δενδροχρονολογία Επιστημονικός κλάδος που ασχολείται με τη μελέτη των αυξητικών δακτυλίων που σχηματίζονται από ένα μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών στην εύκρατο ζώνη. Δενδροοϊκολογία Δενδροκλιματολογία Δενδρογεωμορφολογία ………. Σκοπός της έρευνας Η διερεύνηση της αυξητικής συμπεριφοράς και των σχέσεων κλίματος-αύξησης των ελληνικών ελατοδασών σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

3 Είδη ελάτης στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα υπάρχουν 3 είδη ελάτης, η Abies alba Miller, που εμφανίζονται ελάχιστα στα βόρεια σύνορα της χώρας και τα μεσογειακά είδη ελάτης Abies cephalonica Loundon and Abies borisii-regis Mattf. (Strid and Tan, 1997).

4 Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στη βλάστηση στην Ελλάδα
Σύμφωνα με έκθεση για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (Τράπεζα της Ελλάδας, 2011), με την εφαρμοζόμενη σήμερα στρατηγική διαχείρισης και χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, εκτιμάται ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έως το 2100, θα υπάρξει χωρική ανακατανομή των δασών της Ελλάδας και μείωση της δασοκάλυψης. Πιο συγκεκριμένα με βάση την ίδια έκθεση, η προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας και η μείωση των κατακρημνισμάτων θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση των δασών των θερμοβίων ειδών από 2-4%, τη συρρίκνωση των δασών των ψυχροβίων ειδών κατά 4-8% και την επέκταση της ερημοποίησης κατά 1-2%, ανάλογα με το σενάριο κλιματικής αλλαγής (Α2: +3.1 οC και -35 mm βροχής, ή Β2: =4.8 οC και -84 mm βροχής).

5 Νεκρώσεις ελάτης Δασικές πυρκαγιές

6 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Περιοχές μελέτης Επιλέχθηκε ένας πληθυσμός ελάτης στο όρος Πάρνηθα (PARN) που αποδίδεται στην Abies cephalonica, ένας πληθυσμός στην περιοχή Περτουλίου (PERT) που αποδίδεται την Abies borisii-regis και ένας πληθυσμός στην ενδιάμεση περιοχή του Καρπενησίου (KARP) όπου η ελάτη παρουσιάζει διφορούμενα χαρακτηριστικά

7 Δειγματοληψία

8 Προετοιμασία δειγμάτων
Ξήρανση με φυσικό τρόπο και λείανση ώστε οι δακτύλιοι να είναι όσο το δυνατό πιο ευκρινείς.

9 Διασταυρούμενη χρονολόγηση
Χρονολόγηση δακτυλίων Διασταυρούμενη χρονολόγηση (cross dating)

10 Μέτρηση πλάτους δακτυλίων με το σύστημα WinDendro
Προφίλ πυκνότητας

11 Στατιστική ανάλυση Σταθεροποίηση χρονοσειρών δακτυλίων
Αυτοπαλινδομούμενα και κινούμενου μέσου μοντέλα ARMA(p,q): Xt = πλάτος δακτυλίου το έτος t, Φi = συντελεστές των οποίων οι τιμές εξαρτώνται από τις αυτοσυσχετίσεις τάξης 1...p των χρονοσειρών των δακτυλίων, θi = συντελεστές που σχετίζονται με τους κινητούς μέσους όρους τάξης 1...q, et = τυχαία τιμή (υπόλοιπο) της αύξησης του έτους t.

12 Σχέσεις κλίματος-αύξησης (Response functions)
Περίοδοι ανάλυσης: Μέση χρονοσειρά υπολοίπων (et) πλάτους δακτυλίων ζωντανών δένδρων 24 μηνιαίες κλιματικές παράμετροι (ανεξάρτ. μεταβλητές) (P, Τm) Μέση χρονοσειρά υπολοίπων (et) πλάτους δακτυλίων νεκρών δένδρων (Υδρολ. Έτος: Οκτώβριος έτους n-1 έως Σεπτέμβριος έτους n).

13 Ορθογωνική παλινδρόμηση -
Bootstrap

14 Αριθμός δένδρων (τρυπαν.)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στατιστικά χρονοσειρών δακτυλίων Πληθυσμός ελάτης Αριθμός δένδρων (τρυπαν.) Χρονική περίοδος Ετη Μέσο πλάτ.δακτ. Τυπική απόκλ. Mέση ευαισ-θησία PARN 11 (19) 144 1.48 0.68 0.21 KARP 12 (23) 123 1.95 0.71 0.19 PERT 12 (21) 134 2.33 0.81

15 Αναλυση μεταβλητότητας πλάτους δακτυλίων ελάτης και κλιματική διαφοροποίηση στις 3 περιοχές.
Ν

16 Σύγκριση αυξητικής πορείας ζωντανών και νεκρών δένδρων
Μέσες χρονοσειρές πλάτους δακτυλίων ζωντανών και νεκρών δένδρων στην περιοχή του Καρπενησίου

17 Σχέσεις κλίματος - πλάτους δακτυλίων της ελάτης σε 3 περιοχές της Ελλάδας.

18 Σχέσεις κλίματος - πλάτους δακτυλίων σε ζωντανά και νεκρά δένδρα ελάτης στην περιοχή του Καρπενησίου.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Δένδρα που υστερούν σε αύξηση είναι περισσότερο ευαίσθητα στις δυσμενείς γι’ αυτά κλιματικές συνθήκες και κατά συνέπεια περισσότερο ευάλωτα σε δευτερογενείς, προσβολές από μύκητες και έντομα, από ότι τα καλώς αυξάνοντα δένδρα. Τα υποψήφια προς νέκρωση άτομα ελάτης παρουσιάζουν ένα ελάχιστο έως μηδενικό πλάτος δακτυλίού για μια μεγάλη περίοδο ετών πριν από τη νέκρωση. Η μεταβλητότητα του πλάτους των δακτυλίων της ελάτης ακολουθεί τη μεταβλητότητα του κλίματος και πιθανώς τη διαφοροποίηση του είδους (προέλευσης) στην κατεύθυνση Β-Ν.

20 Η αύξηση της ελάτης επηρεάζεται θετικά από τις βροχοπτώσεις στο τέλος της Ανοιξης και του Καλοκαιριού. Τα υποψήφια προς νέκρωση δένδρα φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά από ότι τα ζωντανά δένδρα από τις υψηλές θερινές θερμοκρασίες. Η αύξηση της θερμοκρασίας, συνέπεια της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής, φαίνεται να είναι στο μέλλον ο κύριος παράγοντας επίτασης του φαινομένου της νέκρωσης των ελατοδασών. Κατάλληλα διαχειριστικά μέτρα και χρήση σε αναδασώσεις είδων / προελεύσεων ελάτης προσαρμοσμένων στις νέες κλιματικές συνθήκες μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τον περιορισμένο των επιπτώσεων και την προσαρμογή των Μεσόγειακών ελατοδασών στις μελλοντικές συνθήκες.

21 Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Τέλος παρουσίασης Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Κλιματική αλλαγή και αύξηση της ελάτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google