Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤ2 ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΒΕΚΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤ2 ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΒΕΚΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤ2 ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΒΕΚΑ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Τι ονομάζουμε ηφαίστειο;
Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ηφαιστείων; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έκρηξης ενός ηφαιστείου για τις περιοχές που είναι γύρω απ' αυτό; Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα ηφαίστεια; Τι είναι σεισμός- πώς δημιουργείται και ποιες επιπτώσεις έχει στη φύση και στις ανθρώπινες υποδομές.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ τα ηφαίστεια είναι γεωλογικά φαινόμενα που έχουν κοινά αίτια δημιουργίας και αποτελούν διεργασίες που δρουν στο εσωτερικό της γης. Συνυπάρχουν στις περιοχές τις οποίες ονομάζουμε τεκτονικά ενεργές ζώνες και τα αποτελέσματά τους επιδρούν στην επιφάνεια της γης αλλάζοντας τη μορφή της.

4 Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας των ηφαιστείων;
Τα ηφαίστεια πάνω στη Γη βρίσκονται συνήθως εκεί όπου δύο ή τρεις τεκτονικές πλάκες συγκρούονται ή απομακρύνονται

5 Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έκρηξης ενός ηφαιστείου για τις περιοχές που είναι γύρω απ' αυτό;
Υπάρχουν εκρήξεις βίαιες . Αν το μάγμα, που βγαίνει από τον κρατήρα του ηφαιστείου τα αέρια εξέρχονται εύκολα και οι εκρήξεις τότε δεν είναι δυνατές. Αν όμως το μάγμα είναι πυκνόρρευστο, τα αέρια δυσκολεύονται να βγουν και τότε οι εκρήξεις είναι πολύ βίαιες. 

6 Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα ηφαίστεια;
Ένα ηφαίστειο χαρακτηρίζεται ως ενεργό αν έχει καταγραφεί κάποια δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια των ιστορικών χρόνων. Αντίθετα, αν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου ηφαιστείου, αλλά δεν υπάρχει καμία καταγραφή δραστηριότητάς του στους ιστορικούς χρόνους, το ηφαίστειο χαρακτηρίζεται ως σβησμένο ή νεκρό.

7 Τι είναι σεισμός- ποιες επιπτώσεις έχει στη φύση και στις υποδομές.
Τι είναι σεισμός- ποιες επιπτώσεις έχει στη φύση και στις υποδομές. Σεισμός είναι η δόνηση ή η ξαφνική κίνηση της επιφάνειας της Γης. Ο σεισμός μπορεί να διαταράξει την καθημερινή ζωή δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα:     -Σε δίκτυα όπως: ·         οδικό (καταστροφή δρόμων, γεφυρών κτλ.) ·         σιδηροδρομικό (καταστροφή γραμμών) ·         τηλεπικοινωνιακό ·         ηλεκτρικό ·         ύδρευσης      -Σε κατοικίες, διάφορα κτίρια και άλλες κατασκευές      -Στο φυσικό περιβάλλον – κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις, καθιζήσεις, διακλάσεις, τσουνάμι   

8


Κατέβασμα ppt "ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤ2 ΜΑΡΙΑ ΡΕΒΒΕΚΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google