Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ ΄Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ ΄Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ ΄Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ ΄Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ «Νέες μέθοδοι πληροφόρησης μέσα στο σχολείο» (σελ ) ΤΕΥΧΟΣ: 26-27 επιθεωρηση συμβουλευτικησ και προσανατολισμου, ελ.ε.συ.π. εκδοσεισ γρηγορη 1993 επιστημονικη επιμελεια: δημητροπουλοσ

2 Η πληροφόρηση στις μέρες μας
Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης εποχής και η συνθετικότητα των μηνυμάτων και πληροφοριών απαιτούν ιδιαίτερες δεξιότητες απ’ τους αποδέκτες για να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν σωστά τα μηνύματα. Ο τρόπος για να γίνει σωστή αξιοποίηση των μηνυμάτων έχει απασχολήσει τους ερευνητές, οι οποίοι κατέληξαν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα κέντρα πληροφόρησης πρέπει να βελτιωθούν. Τα κέντρα πληροφόρησης έρχονται για να βοηθήσουν το σχολείο, να στηρίξουν καθώς και να συμπληρώσουν την λειτουργία της πληροφορίας εντός αυτού.

3 Προτάσεις για καλύτερη λειτουργία των κέντρων πληροφόρησης
Κάποιες απ’ τις προτάσεις λύσεων για τη βελτίωση των κέντρων που δίνουν οι ειδικοί είναι: Ο πομπός του μηνύματος πρέπει να συμμετέχει ενεργά, να μην είναι πλέον παθητικός και να ωθείται σε κάποιου είδους δράση. Ο τρόπος παρουσίασης του υλικού της πληροφορίας να είναι αποτέλεσμα προσωπικής επεξεργασίας. Η επεξεργασία αυτή να γίνεται σε ομοιογενείς ομάδες ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα. Πρέπει να δίνεται έμφαση στη μελέτη των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ του πομπού και του δέκτη. Η σχέση αυτή θα πρέπει να διέπεται από εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια κ.λπ. * Εάν εφαρμοστούν τα κέντρα πληροφόρησης μέσα στο σχολείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βελτιωθεί η ποιότητα πληροφόρησης των μαθητών.

4 Διερεύνηση των δυνατοτήτων εφαρμογής
Νέων Μεθόδων Πληροφόρησης, σε μαθητές Α΄Λυκείου 1) Εξετάζουμε πρώτα το μαθητή της Α΄Λυκείου, τα στάδια επαγγελματικής ανάπτυξης, τα ενδιαφέροντα του, τα γνωρίσματα του κ.α. Στάδια επαγγελματικής ανάπτυξης Εξειδίκευσης – απόφασης (αποτελεσματική νοητική εξέλιξη - Ιεράρχηση και αξιολόγηση δεδομένων - υπεύθυνες προσωπικές εκτιμήσεις) Υλοποίησης (η σκέψη συμμετέχει ενεργά - οργάνωση δεδομένων για επίτευξη των στόχων – διορατικότητα, αποφασιστικότητα) *Τα ενδιαφέροντα του, οι προτιμήσεις του, τα γνωρίσματα της προσωπικότητάς του γίνονται πιο σταθερά. Αρχίζει να εντοπίζει τις αξίες του και θέλει να πληροφορηθεί. Άρα σ’ αυτή την ηλικία μπορεί να ανταπεξέλθει υπεύθυνα και ώριμα στις πληροφορίες που του προσφέρονται και να αξιοποιεί την ήδη υπάρχουσα εμπειρία του. Επίσης, μπορεί να αναπτύξει κριτική ικανότητα και να επεξεργάζεται δεδομένα που έχουν σχέση με τα συναισθήματά του.

5 2) Έπειτα εξετάζουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του ΣΕΠ, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην πορεία και την εξέλιξη της δραστηριοποίησης των μαθητών και να λειτουργεί παράλληλα με το πρόγραμμα δραστηριοποίησης. Τέλος εξετάζουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για να ευδοκιμήσει όλη αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να δημιουργηθεί κλίμα αποδοχής & κατανόησης όπου μέσα σ’ αυτό οι μαθητές θα αλληλοενημερωθούν, θα ανοιχτούν σε νέα πληροφόρηση , θα οργανωθούν κ.λπ. Ο ρόλος του καθηγητή του ΣΕΠ είναι πολύ σημαντικός γιατί πρέπει αυτός να δημιουργήσει το κλίμα αυτό και να εμψυχώνει τους μαθητές.

6 Πλαίσιο Αρχών Σχεδίου Δράσης
Καθορισμός του πλαισίου ανάπτυξης για το σχέδιο δράσης & εντοπισμός των παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι ελκυστικό για τους μαθητές και να έχει κάποιο νόημα γι αυτούς. Μέσα από το πρόγραμμα πρέπει να οδηγηθεί σ’ ένα ορατό και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα πρέπει να του δίνει την ευκαιρία να εφαρμόσει μ’ ένα τρόπο συστηματικό όλα όσα έχει μάθει θεωρητικά. Πρέπει να παρακολουθήσει ένα τρόπο συστηματικής και δομημένης οργάνωσης και εκμετάλλευσης επιμέρους εργαλείων πληροφόρησης. Τέλος, το πιο σημαντικό είναι πως πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να εργασθούν μεταξύτους, σε ομάδες κοινών ενδιαφερόντων, έτσι ώστε να βιώσουν την εμπειρία της συνεργασίας, της αλληλοενημέρωσης και τη σύμπραξης προς έναν κοινό στόχο.

7 Εφαρμογή του προγράμματος - Αποτελέσματα
Οι εκτιμήσεις που διαμορφώθηκαν είναι αποτέλεσμα παρατηρήσεων, ερωτηματολογίων και συλλογής πληροφοριών. Στα σχολεία που δεν είχαν συνηθίσει τέτοιου είδους δημιουργική εργασία, οι μαθητές πιέστηκαν στην αρχή. Στη συνέχεια, ενεργοποιήθηκαν αποτελεσματικά και η ποιότητα δουλειάς τους άλλαξε αλματωδώς. Οι περισσότεροι μαθητές μετά την εργασία αυτή ομολογούν ότι δημιούργησαν μια εντελώς διαφορετική ιδέα για το επάγγελμα και οι στόχοι κατά μεγάλο ποσοστό επιτεύχθηκαν. Από τις αξιολογήσεις των μαθητών φάνηκε ότι τους γοήτευσε ιδιαίτερα η ομαδική εργασία, η συνεργασία μεταξύ τους, ο προγραμματισμός και η κατανομή αρμοδιοτήτων. Επίσης, τους δημιουργήθηκαν σχέσεις εμπειρίες και βιώματα και κατάφεραν να εισχωρήσουν αρκετά βαθιά σε μια κοινωνική πραγματικότητα. Τέλος, προσπάθησαν να διασταυρώσουν και να αξιολογήσουν τις πληροφορίες των διαφορετικών πηγών για το θέμα που επέλεξαν και τους ενδιέφερε με αποτέλεσμα να προχωρήσουν ποιοτικά προς την κατάκτηση που τους δημιουργεί η εμπειρία και τα βιώματα.

8 Εύα Γεωργίου Ευχαριστώ πολύ !


Κατέβασμα ppt "ΑΣΠΑΙΤΕ - ΠΕΣΥΠ ΤΜΗΜΑ ΄Α ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google