Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξεταζόμενο επάγγελμα:Χημικός

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξεταζόμενο επάγγελμα:Χημικός"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξεταζόμενο επάγγελμα:Χημικός
Κωνσταντέλια Γεωργία Φιλιώ Νταλούκα

2 Χημεία: επιστήμη της εξέλιξης και της αναζήτησης
Η μελέτη της ύλης και γενικότερα του ατόμου αποτελούσε πάντοτε επιθυμία του ανθρώπου. Η χημεία προήλθε από την αλχημεία,κατά την οποία ήδη από τα αρχαία χρόνια, με την εφαρμογή πρακτικών γνώσεων και ερευνών, οι άνθρωποι κατέληγαν σε συμπεράσματα τα οποία με την πάροδο των χρόνων εξειδικεύτηκαν,συγχωνεύτηκαν και κατέληξαν στη μορφή που υπάρχει σήμερα.

3

4 Γενικές επισημάνσεις για το επάγγελμα
Αρχικά το άτομο που επιθυμεί να ασχοληθεί και να αποκτήσει ειδίκευση στο επάγγελμα του χημικού θα πρέπει: Να επιλέξει ως ομάδα προσανατολισμού τις θετικές επιστήμες,η οποία περιλαμβάνει τα παρακάτω εξεταζόμενα μαθήματα για την εισαγωγή στην αντίστοιχη σχολή: Φυσική (προσανατολισμού) Χημεία Νεοελληνική γλώσσα -Έκθεση Μαθηματικά(προσανατολισμού)

5 Έπειτα από την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων, ο εξεταζόμενος συγκεντρώνει ένα συγκεκριμένο αριθμό μορίων που του επιτρέπει την εισαγωγή του στην αντίστοιχη σχολή. Όσον αφορά την ειδικότητα του χημικού ο τρόπος με τον οποίο έχουν ταξινομηθεί οι σχολές ανάλογα με την απόδοση των εξεταζομένων είναι ο εξής: Χημεία Ιωαννίνων:(Β.Π: , Β.Τ: ) Χημεία Πάτρα:(Β.Π: , Β.Τ: ) Χημεία Ηράκλειο:(Β.Π:16.241, Β.Τ:15.275) Χημεία Αθήνα:(Β.Π:18.411, Β.Τ:17.658)

6 Απαιτούμενες δεξιότητες ενός χημικού
Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με το επάγγελμα του χημικού, θα πρέπει να: έχει μία σφαιρική αντίληψη για την ύλη και γενικότερα για τη φύση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επιπλοκή προκύψει(π.χ. στα πειράματα) έχει πνεύμα συλλογικότητας και να χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία έχει ανήσυχο και ερευνητικό πνεύμα προκειμένου να ανταποκριθεί στην εργασία του και στις όλο αυξανόμενες ανάγκες είναι αποτελεσματικός,έτσι ώστε να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα

7

8 Απαιτούμενες δεξιότητες ενός χημικού
Η εργασία του χημικού απαιτεί: Ομαδικότητα και διοικητικές ικανότητες Ικανότητα εκτέλεσης μικροσκοπικών ελέγχων Δεξιοτεχνία στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών Ικανότητα συνεργασίας και άνεση στην κοινωνική επαφή Γνώσεις οικονομίας, μάρκετινγκ και διαφήμισης

9 Γενική περιγραφή των καθηκόντων
Οι αρμοδιότητες του χημικού αφορούν κυρίως την προσεκτική εξέταση των στοιχείων και των δεδομένων για την πραγματοποίηση του ζητούμενου πειράματος. Πιο συγκεκριμένα, ένας χημικός πρέπει να διέπεται από ηρεμία και να μπορεί να διευθετεί τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι λειτουργικός και να επιτύχει οποιοδήποτε στόχο του. Επίσης είναι σημαντικό να εκπαιδεύει και το κατώτερο προσωπικό δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους νεαρούς συναδέλφους του να ακολουθούν το παράδειγμά του.

10 Επαγγελματικές προοπτικές και αποδοχές
Το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού είναι απαραίτητο στην παραγωγή και στην έρευνα για τη βελτίωση των προϊόντων. Ωστόσο η αύξηση του αριθμού των πτυχιούχων έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων. Οι αμοιβές του Χημικού Μηχανικού θεωρούνται ικανοποιητικές Ο Χημικός Μηχανικός μπορεί να εργαστεί στα υπουργεία Δημοσίων Έργων, Γεωργίας, Βιομηχανίας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε επιχειρήσεις επεξεργασίας και παραγωγής χημικών προϊόντων, σε εργοστάσια παρασκευής τροφίμων, ποτών, φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών, πλαστικών, λιπασμάτων, πετρελαίου, χάρτου. Μπορεί ακόμα να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας για τη μελέτη και την κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων . Τέλος, μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής σε τεχνικές σχολές, λύκεια και εκπαιδευτήρια, εφόσον κατέχει το αντίστοιχο πτυχίο.

11 Εργασιακές συνθήκες και περιβάλλον
Από τη στιγμή που πρωτοεμφανίστηκε το επάγγελμα του χημικού δεν είχε διαμορφωθεί η αντίληψη που αφορούσε την υγεία και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων και μετά από πολλά πειράματα οι επιστήμονες πλέον έχουν λύσει πολλά προβλήματα που απασχολούν τους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα οι χημικοί οι οποίοι πραγματοποιούν καθημερινά πολλές έρευνες εργάζονται κυρίως σε εργαστήρια και βιομηχανίες ακολουθώντας ένα κανονικό ωράριο το οποίο μερικές φορές υπερβαίνει το όριο. Παρόλα αυτά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προφυλάξεις έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανά ανθυγιεινά ατυχήματα.

12 Απαιτούμενος εξοπλισμός και μέσα
Ο εργαστηριακός εξοπλισμός του εργαστηρίου χημείας αναφέρεται στην ποικιλία των εργαλείων και των οργάνων που χρησιμοποιούνται από το επιστημονικό προσωπικό που εργάζεται σ’ αυτό. Σ’ αυτόν περιλαμβάνονται γυάλινα σκευή όπως κωνικές φιάλες, δοκιμαστικοί σωλήνες κλπ., απλά όργανα μετρήσεων όπως θερμόμετρα ή ζυγοί ακριβείας και πιο πολύπλοκα όργανα όπως φασματογράφοι. Το εργαστήριο περιλαμβάνει και βαρύτερες συσκευές όπως φούρνους και θαλάμους φυγοκέντρησης. Στον χώρο του εργαστηρίου είναι τοποθετημένοι εργαστηριακοί πάγκοι πάνω από τους οποίους υπάρχει ισχυρός απορροφητήρας που ονομάζεται απαγωγός για να τραβάει τα επικίνδυνα αέρια που εκλύονται από ορισμένα αντιδραστήρια ή απελευθερώνονται κατά την διάρκεια αντιδράσεων. Ποτήρι ζέσης, κωνική φιάλη, ογκομετρική φιάλη, ογκομετρικός κύλινδρος, δοκιμαστικός σωλήνας, σταγονομετρικό δοχείο, θερμομετρο, χωνί, γυαλινη ραβδος, υαλοι ωρολογιου, κλπ. Απαιτούμενος εξοπλισμός και μέσα


Κατέβασμα ppt "Εξεταζόμενο επάγγελμα:Χημικός"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google