Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

2 ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ Ανεμοβλογιά: Η πιο συνηθισμένη… Τι είναι: Είναι μία εξανθηματική ασθένεια που οφείλεται σε ιό. Είναι μεταδοτική τόσο πριν από την εμφάνιση των εξανθημάτων («σπυράκια» με υγρό στο δέρμα), όσο και κατά τη διάρκειά τους. Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Η ανεμοβλογιά θα περάσει, όταν κάνει τον κύκλο της. Μπορείτε όμως να κάνετε κάποια πράγματα για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθανθεί καλύτερα, όπως: ένα χλιαρό προς το δροσερό μπάνιο με ένα ήπιο αντισηπτικό και όσα άλλα ντους έχει διάθεση να κάνει το παιδί (ώστε να μην ξύνεται) χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο του αφρόλουτρο ένα κουταλάκι αντισταμινικού 3 με 4 φορές την ημέρα σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών για να μειώνεται η φαγούρα αντιπυρετικό για τον πυρετό.

3 ΚΟΚΙΤΗΣ Κοκίτης: Πολύ βήχας… Τι είναι: Ο κοκίτης είναι μία ασθένεια που οφείλεται σε μικρόβιο και για την οποία ασφαλή διάγνωση μπορεί να κάνει μόνο ο γιατρός. Πώς θα την αντιμετωπίσετε: Υπάρχει εμβόλιο και συμπεριλαμβάνεται στην ίδια ένεση με το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας και του τετάνου. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε τρεις βασικές δόσεις, στην ηλικία των 2, των 4 και των 6 μηνών στο μωρό, ενώ η πρώτη «αναμνηστική» δόση γίνεται στους 18 μήνες του παιδιού και η δεύτερη μεταξύ των 4 και 6 ετών. Όσον αφορά στη διφθερίτιδα και τον τέτανο οι αναμνηστικές δόσεις συνεχίζονται κάθε 5 με 10 χρόνια, στον ενήλικο τύπο του εμβολίου, ενώ για τον κοκίτη δεν χρειάζονται άλλες αναμνηστικές δόσεις, άλλωστε ούτως ή άλλως δεν ενδείκνυται ο εμβολιασμός του παιδιού κατά του κοκίτη μετά την ηλικία των 7 ετών. Ο κοκίτης συναντάται συνήθως σε πολύ μικρά παιδιά, αφού το εμβόλιο δεν τα καλύπτει επαρκώς παρά μόνο μετά την Τρίτη δόση.

4 ΕΡΥΘΡΑ Ερυθρά Η ερυθρά είναι μια ασθένεια που ξεκινά με ελαφρύ πυρετό, ενώ παράλληλα παρατηρείται διόγκωση των αδένων που βρίσκονται πίσω από τα αυτιά και κάτω από τον λαιμό. Οταν περάσει ένα εικοσιτετράωρο, κάνει την εμφάνισή του ένα πολύ χαρακτηριστικό ροζ εξάνθημα με κόκκινες κηλίδες το οποίο διαρκεί από τρεις έως πέντε ημέρες. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά πίσω από τα αυτιά και σιγά σιγά επεκτείνεται στο κάτω μέρος του σώματος. Αρχίζει να φεύγει από τα σημεία όπου εμφανίστηκε αρχικά. Σε αντίθεση με την ανεμοβλογιά, το εξάνθημα της ερυθράς δεν προκαλεί κνησμό. Αλλα συμπτώματα που μπορεί να συνοδεύσουν την εμφάνιση της ερυθράς είναι η επιπεφυκίτιδα και η ρινίτιδα. Ο χρόνος επώασης της ασθένειας κυμαίνεται από 14 έως 21 ημέρες, ενώ ο ιός που την προκαλεί μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη. Η χρονική περίοδος στην οποία ένα παιδί μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια είναι από μία εβδομάδα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων έως μία εβδομάδα μετά. Το παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι όσο είναι άρρωστο, αλλά δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο κρεβάτι για πολλές ώρες. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι τα παιδιά που πάσχουν από ερυθρά δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με έγκυο, κυρίως αν αυτή βρίσκεται στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

5 ΙΛΑΡΑ Ιλαρά Η ιλαρά ξεκινά με καταρροή, υψηλό πυρετό, μάτια που δακρύζουν και έντονο βήχα. Μετά από τρεις μέρες κάνουν την εμφάνισή τους εξανθήματα τα οποία είναι κόκκινες κηλίδες ενωμένες μεταξύ τους, ενώ ο πυρετός παραμένει υψηλός. Το εξάνθημα εμφανίζεται αρχικά στο κεφάλι και μετά στο υπόλοιπο σώμα, ενώ διαρκεί από πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα. Το παιδί αναρρώνει πλήρως μετά από 10 έως 14 ημέρες. Η περίοδος που χρειάζεται για να εκδηλωθεί η ασθένεια είναι περίπου 10 με 12 μέρες από τη στιγμή που το παιδί προσβλήθηκε από τον ιό. Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα, όπως και οι υπόλοιπες παιδικές ασθένειες, με τα σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα σε μια περίοδο από τέσσερις μέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος έως τέσσερις μέρες μετά. Απαραίτητη είναι η ξεκούραση στο κρεβάτι, ενώ σε αυτό το διάστημα το παιδί πρέπει να αποφεύγει το διάβασμα και την τηλεόραση για να προστατεύσει τα μάτια του.

6 ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΗ
Θεραπεία - Μέθοδοι αντιμετώπισης Η νόσος κάνει το κύκλο της σε μια χρονική περίοδο τεσσάρων εως έξι εβδομάδων και στο διάστημα αυτό θεωρείται απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση , ακόμα και αν δεν έχουν χορηγηθεί φάρμακα. Παράλληλα ο ασθενής με λοιμώδη μονοπυρήνωση θα πρέπει να μειώσει τις έντονες δραστηριότητες. Ανάπαυση (ελάττωση των κοπιαστικών δραστηριοτήτων, όπως το γυμναστήριο, τα σπορ κλπ. και της έντονης εργασίας) Λήψη άφθονων υγρών Γαργάρες με χαμομήλι και αντισηπτικές ταμπλέτες για το φάρυγγα Αντιφλεγμονώδη (μόνο στην περίπτωση που υπάρχει πυρετός ή έντονος πονόλαιμος που δεν υποχωρεί Αντιβιοτικά δίνονται μόνο σε περίπτωση επιμόλυνσης από μικρόβια, οπότε λόγω της μειωμένης άμυνας του οργανισμού, υπάρχει κίνδυνος να παρουσιαστεί αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα ή ακόμα και πνευμονία.

7 ΜΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΘΩΜΟΥ ΣΟΦΙΑ-ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΙΩΧΝΟΥ ΚΕΛΛΥ ΔΟΥΝΙΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ Β2΄

8 Λήψη μέτρων προφύλαξης στο άμεσο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον

9 Ιδανική συνθήκες σχολείου
Καλό αερισμό, ηλιακό φως. Να βρίσκεται μακριά από θορύβους, σκόνη, κυκλοφοριακούς κόμβους. Να είναι μακριά από βιομηχανικά συγκροτήματα, νοσοκομεία, φυλακές, στρατώνες κλπ. Να μην υπάρχουν επίσης γύρω ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπαρ κλπ. Υπάρχει σχετική διάταξη που δεν δίνονται άδειες σε παρόμοια κέντρα γύρω από σχολεία. Να υπάρχει ελεύθερη έκταση γύρω από το σχολείο για να αυλίζονται ελεύθερα οι μαθητές. Να υπάρχουν βρύσες (πίδακες) και νιπτήρες για πλύσιμο χεριών. Τα αποχωρητήρια καλύτερα να είναι ανατολικού τύπου χωρίς λεκάνη με σύγχρονα καζανάκια.

10 Τρόποι μετάδοσης λοιμωδών
Αερογενώς Με τα σταγονίδια του σάλιου Με τρόφιμα, νερό

11 Τρόποι προφύλαξης Ιλαρά
Με εμβόλιο ιλαράς και με το MMR (τρία εμβόλια μαζί ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς)

12 Τρόποι αντιμετώπισης Ανεμοβλογιάς
Εμβόλιο: Δεν υπάρχει ακόμη. Σε παιδιά όμως που έχουν ελαττωμένη άμυνα κάνουμε ειδική ανοσοσφαιρίνη.

13 Τρόποι προφύλαξης Παρωτίτιδας
Εμβολιασμός, όλων των παιδιών ειδικά των αγοριών μέχρι τα 12 γιατί στην εφηβεία και ενήλικη ζωή η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει ορχίτιδα και στείρωση. Το εμβόλιο γίνεται και σαν τριπλό (MMR) δηλαδή ερυθράς, παρωτίτιδας, ιλαράς.

14 Τρόποι προφύλαξης Ερυθρά
Τα κορίτσια πρέπει να εμβολιαστούν μέχρι το γάμο τους οπωσ­δήποτε γιατί ο εμβολιασμός γίνεται για την πρόληψη της συγγενούς ερυ­θράς. Η συγγενής ερυθρά γίνεται από την μετάδοση του ιού της άρρωστης από ερυθρά μητέρα δια-μέσου του πλακούντα στο έμβρυο και μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, κώφωση, συγγενή καρδιοπάθεια, νοητική καθυ­στέρηση.

15 Τρόποι προφύλαξης Ηπατίτιδας
Δεν υπάρχει εμβόλιο μερικοί συνιστούν απλώς ανοσοσφαιρίνη (ορό) για παθητική ανοσοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος και στο σχολείο όταν υπάρχουν αρκετά κρούσματα στο σχολείο και καλό πλύσιμο των χεριών μετά την αφόδευση.

16 Τρόποι προφύλαξης Κοκκύτη
Εμβόλιο: Γίνεται στην βρεφική ηλικία για να προστατευθεί κυρίως τα πρώ­τα ένα ως δύο χρόνια από τον κοκκύτη που είναι επικίνδυνος. Το εμβόλιο του κοκκύτη που γίνεται σαν τριπλό (κοκκύτου. διφθερίτι­δας, τέτανου) έχει σοβαρές παρενέργειες αλλά πολύ σπάνια. Μέτρα για το σχολείο: Το παιδί με κοκκύτη απομακρύνεται για δύο βδομά­δες από το σχολείο. Επίσης απομακρύνεται από βρέφη και νεογνά. Δεν χρειάζεται απολύμανση και κλείσιμο του σχολείου.

17 Μέτρα προφύλαξης τυφοειδή πυρετού
Μέτρα για το σχολείο: Απομάκρυνση του κρούσματος και θεραπεία νοσοκο­μειακή συνήθως. Έλεγχος του τοπικού συστήματος υδρεύσεως και ενδεχο­μένως χλωρίωση του νερού. Έλεγχος τροφίμου: στην καντίνα. Έλεγχος του προσωπικού της καντίνας του σχολείου για μικροβιοφορία. Απολύμανση των αποχωρητηρίων. Δεν κλείνει το σχολείο. Εμβόλιο: το TAB ειδικό για τον τυφοειδή πυρετό.

18 Τρόποι προφύλαξης φθειρίασης
Μέτρα, στο σχολείο: Δεν χρειάζεται κλείσιμο του σχολείου, η απομάκρυνση του παιδιού φθάνει να εφαρμοσθεί κατάλληλη αγωγή σ' όλα τα παιδιά αφού τα γίνει όλα έλεγχος. Άλλα μέτρα είναι το συχνό λούσιμο, κοντά μαλλιά, καθαριότητα και αποφυγή της κοινής χρήσης των αντικειμένων.

19 Τρόποι προφύλαξης πολυμυελίτιδας
Μέτρα ελέγχου στο σχολείο: Απομάκρυνση του κρούσματος για 7 μέρες, Εί­ναι το μόνο εμβόλιο από το στόμα. Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στα βρέφη και παιδιά. Μέτρα για το σχολείο: Απομάκρυνση για 15 μέρες από το σχολείο του πρώ­του κρούσματος. Έλεγχος για υγιείς και αναμνηστικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. Το σχολείο κλείνει για μια βδομάδα. Εμβόλιο: αποτελεσματικό μαζί με του τετάνου και του κοκκύτη (τριπλό) ή μόνο με του τετάνου (διπλό).

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

21 Βλάχου Μαρία- Ανθή Γλυκόπουλος Κωνσταντίνος Καλογερά Μαρία- Ελένη Καλογεράς Στέφανος

22 Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

23 AIDS Η λοίµωξη από τον ιό HIV δε θεραπεύεται και οδηγεί τελικά στο θάνατο. Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο ΣΜΝ είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικό αποδυναµώνεται σταδιακά και καταλήγει να µην µπορεί να αντισταθεί σε κανέναν παθογόνο µικροοργανισµό. Ένας σηµαντικός παράγοντας στη µετάδοση του HIV είναι η ύπαρξη άλλων ΣΜΝ. Τα άτοµα που πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσηµα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HIV. Τα ΣΜΝ που προκαλούν πληγές και εκδορές παρέχουν µια «δίοδο» απ’ όπου µπορεί να εισχωρήσει ευκολότερα ο HIV.

24 ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Πρόκειται για µία ακόµη βακτηριακή λοίµωξη. Τα συµπτώµατα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκες τα παρερµηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος µπορεί να έχει σηµαντικές  – ακόµη και θανατηφόρες– επιπτώσεις εάν δε ληφθεί θεραπεία. Στους άνδρες, µπορεί να προκαλέσει επιδιδυµίτιδα, µια επίπονη φλεγµονή των όρχεων, η οποία µπορεί να έχει σαν αποτέλεσµα τη στειρότητα. Επίσης αντιµετωπίζεται εύκολα µε τη λήψη αντιβιοτικών.  

25 ΕΡΠΗΣ Μεταδίδεται µε τη σεξουαλική πράξη ή το στοµατικό σεξ. Προκαλεί µικρές πληγές γύρω από το στόµα ή τα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συµπτώµατα να εµφανίζονται περιοδικά και να παρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και µπορεί να µεταδοθεί ακόµη κι αν δεν υπάρχουν συµπτώµατα.  

26 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και Γ), µόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα Γ θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εµβολιασµός στα παιδιά µπορεί να περιορίσει σηµαντικά τις λοιµώξεις. Η ηπατίτιδα Γ µεταδίδεται συχνά από τη χρήση µολυσµένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β µεταδίδεται µε τα σωµατικά υγρά και το αίµα. Η λοίµωξη από τον ιό µπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως και θανατηφόρα προβλήµατα στο συκώτι. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ.  

27 ΣΥΦΙΛΗ Πρόκειται για το πιο «τροµακτικό» ΣΜΝ. Μιµείται πολλά από τα συµπτώµατα άλλων ασθενειών κι έτσι η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η σύφιλη µπορεί να παραµείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώµα από 10 έως 20 χρόνια. Παράλληλα όµως, ο ιός επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα, τους µύες, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τα µάτια και τις αρθρώσεις. Όλα αυτά πυροδοτούνται από µια µικροσκοπική πληγή στα γεννητικά όργανα (συφιλιδικό έλκος) το οποίο µπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.  

28 ΧΛΑΜΥΔΑ Οι επιπτώσεις της νόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίµωξη µπορεί να έχει σαν αποτέλεσµα την ισχυρή φλεγµονώδη αντίδραση και αν δε θεραπευτεί µπορεί να οδηγήσει στην υπογονιµότητα και την επικίνδυνη εξωµήτρια κύηση. Τα συµπτώµατα είναι όµοια µε αυτά άλλων ΣΜΝ: έκκριση υγρών, τσούξιµο κατά την ενούρηση κ.α. Η νόσος αντιµετωπίζεται εύκολα µε τη λήψη αντιβιοτικών.  

29 ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ Ο ιός των ανθρώπινων θηλωµάτων (HPV) µολύνει εκατοµµύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυµπτωµατικοί, όµως ο ιός µεταδίδεται εύκολα µε κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Όταν υπάρχουν συµπτώµατα, οι επιπτώσεις για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν από δερµατικές παραµορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έως και καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα.  

30 ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ Κατατάσσεται στα ΣΜΝ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων λόγω των πιθανών καναλιών µετάδοσης. Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όµως είναι το αποτέλεσµα ανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι συχνή η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όµως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου.

31 ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ 1.Η σωστή και συστηµατική χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλίκη επαφή(κολπική, πρωκτική, στοµατική).   2.Η αποφυγή κοινής χρήσης αιχµηρών αντικειµένων(βελόνες , σύριγγες, ξυραφάκια).   3.Η χρήση αποστειρωµένων ή µιας χρήσης εργαλείων σε πρακτικές όπως τατουάζ και body piercing.   4.Ο προγεννητικός έλεγχος της εγκύου γυναίκας, που περιλαµβάνει και το ειδικό τεστ για το HIV/AIDS.   5.Η αµοιβαία πίστη µονογαµική σχέση δύο µη µολυσµένων συντρόφων.  

32 ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ Τα προφυλακτικά παρέχουν προστασία µόνο όταν χρησιµοποιούνται σωστά και µόνο από και προς την περιοχή που καλύπτουν. Ακάλυπτες περιοχές εξακολουθούν να είναι ευπαθείς σε πολλά ΣΜΝ. Στη περίπτωση του HIV, η σεξουαλική οδός µετάδοσης αφορά σχεδόν πάντα το πέος. Μιας και ο ιός HIV δεν µπορεί να εξαπλωθεί µέσω αδιάσπαστου δέρµατος, η σωστή θωράκιση του πέους µε ένα σωστά φορεµένο προφυλακτικό σταµατά αποτελεσµατικά τη µετάδοση του HIV από το κόλπο ή τον πρωκτό.  

33 ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ
Η επιλογή του γυναικείου προφυλακτικού αυξάνει τα ποσοστά ασφαλούς σεξ. Έρευνα του 2003 έδειξε πως οι γυναίκες που ήταν πληροφορηµένες κι εφοδιασµένες µε γυναικεία προφυλακτικά ήταν τόσο ασφαλείς όσο κι όσες ήταν µόνο εφοδιασµένες µε ανδρικά προφυλακτικά. Όµως µια άλλη έρευνα ανέφερε πως τα γυναικεία προφυλακτικά είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσµατικά από τα ανδρικά.  

34 EΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

35

36

37

38

39

40 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 10-pio-epikinduna-sexoualikosmetadidomena- nosimata#ixzz447gE14e1  

41  Aπο τους µαθητές:   Χριστιάννα Γκούµα   Θανάσης Γραβάνης   Αννίτα Δηµητρίου   Ειρήνη Καλογερά 


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google