Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τεχνικές εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων - διαχείριση κρίσεων Ι

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τεχνικές εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων - διαχείριση κρίσεων Ι"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τεχνικές εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων - διαχείριση κρίσεων Ι
Διάλεξη 4: REACH και CLP Επικ. Καθηγήτρια, Δ.Π.Θ. Γ. Λούπα Μέσο επικοινωνίας: Τηλέφωνο ή skype: loupa.rea

2 R. E. A. CH. και C.L.P Registration (Καταχώριση),
Evaluation (Αξιολόγηση) Authorisation (Αδειοδότηση) και Restriction of Chemicals (Περιορισμοί των χημικών) Classification: ταξινόμηση, Labeling: επισήμανση και Packaging: συσκευασία 

3 Ταξινόμηση και επισήμανση ουσιών και παρασκευασμάτων
Διαφορετικά συστήματα ταξινόμησης και επισήμανσης χημικών ουσιών χρησιμοποιούνται επί του παρόντος σε ολόκληρο τον κόσμο. CLP Ενιαία επικοινωνία (διασφαλίζει την μετάδοση της πληροφορίας) Υψηλό επίπεδο προστασίας Βελτιωμένο Διεθνές Εμπόριο Μείωση κόστους

4 Παράδειγματα εικονογραμμάτων κινδύνου

5 Νέα εικονογράμματα σε κόκκινο πλαίσιο αντικαθιστούν βαθμιαία τα γνωστά πορτοκαλί σύμβολα κινδύνου.

6 R. E. A. CH. και C.L.P R. E. A. CH. C.L.P Ο REACH βασίζεται στην αρχή ότι αποτελεί ευθύνη των παραγωγών, των εισαγωγέων και των μεταγενέστερων χρηστών να εξασφαλίζουν ότι οι ουσίες που παρασκευάζουν, διαθέτουν στην αγορά, ή χρησιμοποιούν δεν βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου ούτε το περιβάλλον. Αρχή της προφύλαξης… Υποχρέωση των επιχειρήσεων να ταξινομούν οι ίδιες τις ουσίες και τα μείγματά τους και να ενημερώνουν τις ταξινομήσεις

7 Συνοχή CLP με REACH Ο CLP περιλαμβάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις προς υλοποίηση στο REACH και ορισμένες διατάξεις του REACH μεταφέρονται σε αυτόν. Δημιουργήθηκε ένας εναρμονισμένος κατάλογος ουσιών που έχουν ταξινομηθεί σε κοινοτικό επίπεδο

8 Επικίνδυνες ουσίες

9 Ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) Υποψήφιες προς εγγραφή στο Παράρτημα XIV του REACH
Ουσίες που πληρούν τα κριτήρια ταξινόμησης ως καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή κατηγορίας 1A ή 1B σύμφωνα με τον κανονισμό (EΚ) της Επιτροπής 1272/2008 (ουσίες ΚΜΤ, CMR)

10 Ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) Υποψήφιες προς εγγραφή στο Παράρτημα XIV του REACH
Ουσίες που είναι ανθεκτικές, βιοσυσσωρεύσιμες και τοξικές (ΑΒΤ, PBT) ή άκρως ανθεκτικές και άκρως βιοσυσσωρεύσιμες (αΑαΒ, vPvB), σύμφωνα με τον κανονισμό REACH (παράρτημα XIII)

11 Ουσίες που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) Υποψήφιες προς εγγραφή στο Παράρτημα XIV του REACH
Ουσίες που προσδιορίζονται κατά περίπτωση, για τις οποίες υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι είναι πιθανόν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούν ισοδύναμο επίπεδο ανησυχίας με εκείνο άλλων ουσιών ΚΜΤ ή ΑΒΤ/αΑαΒ, π.χ. ενδοκρινικοί διαταράκτες (ορμονικοί διαταράκτες).

12 Ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptors)
Φυσικές ή συνθετικές χημικές ουσίες παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος τόσο του ανθρώπου, όσο και των ζώων. Οι επιστημονικές έρευνες ανακάλυψαν πληθώρα χημικών ουσιών, όπως φυτοφάρμακα, πολυχλωριωμένες ενώσεις, διοξίνες και ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα που έχουν ενδοκρινική δραστικότητα. Η έκθεση στους ενδοκρινικούς διαταράκτες μπορεί να συμβεί από την τροφή, το νερό, τον αέρα, τα υγρά απόβλητα και το έδαφος.

13 Πώς δρουν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (endocrine disruptors);
Endocrine disrupting chemicals can bind to a receptor thus preventing the natural hormones to bind and modify their metabolism.

14 Αδειοδότηση

15 Μητρώο προθέσεων Ο ECHA (μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής)
ή τα κράτη μέλη μπορούν να συντάξουν φακέλους για τον προσδιορισμό ουσιών που προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία (SVHC) και φακέλους με προτάσεις αδειοδότησης-περιορισμών (παράρτημα XV του κανονισμού REACH).

16 Candidate list (Υποψήφιες ουσίες)
Η συμπερίληψη ουσίας στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών επιφέρει νομικές υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις που παρασκευάζουν, εισάγουν ή χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ουσίες υπό καθαρή μορφή, σε παρασκευάσματα ή σε αντικείμενα. Η πρόθεση να προταθεί ο προσδιορισμός ουσίας ως SVHC δημοσιοποιείται στο μητρώο προθέσεων πριν από την υποβολή της πρότασης, ώστε να παρέχονται έγκαιρα στη βιομηχανία και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη έγκυρες πληροφορίες.

17 Πρόταση για μια ουσία για να μπει στον κατάλογο SVHCs
Η πρόταση εκπονείται σύμφωνα με το παράρτημα XV του κανονισμού REACH και περιλαμβάνει δύο κύρια μέρη. Το πρώτο παρέχει τα στοιχεία και την αιτιολόγηση του προσδιορισμού της ουσίας ως SVHC. Το δεύτερο μέρος, το οποίο εξετάζεται κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της διαδικασίας προσδιορισμού, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες της ουσίας στην αγορά της ΕΕ και τις χρήσεις της ουσίας, τη συνεπαγόμενη έκλυση και έκθεση, καθώς και σχετικά με τις πιθανές εναλλακτικές της ουσίας.

18 Διαδικασία για τον τελικό κατάλογο
Μετά τη δημοσίευση της πρότασης (φάκελος), μπορεί οποιοσδήποτε να υποβάλει παρατηρήσεις επ' αυτής ή να προσθέσει επιπλέον πληροφορίες, για παράδειγμα σε σχέση με τις ιδιότητες, τις χρήσεις και τους κινδύνους των προτεινόμενων ουσιών ή των εναλλακτικών τους.

19 Διαβουλεύσεις… Μετά την υποβολή των φακέλων, ξεκινά μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης κατά την οποία τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να σχολιάσουν την πρόταση. Εάν δεν ληφθούν παρατηρήσεις, η ουσία περιλαμβάνεται στον κατάλογο υποψήφιων ουσιών. Με βάση τα σχόλια που θα υποβληθούν κατά τη δημόσια διαβούλευση, οι προτάσεις συζητούνται στις αρμόδιες επιτροπές επιτροπή αξιολόγησης κινδύνων (RAC), επιτροπή κοινωνικοοικονομικής ανάλυσης (SΕAC) για τους περιορισμούς, και επιτροπή των κρατών μελών (MSC) για τις SVHC.

20 Τελική απόφαση Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις διαβιβάζονται στην επιτροπή των κρατών μελών (MSC) με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας ως προς τον προσδιορισμό της ουσίας ως SVHC. Εάν η επιτροπή δεν καταλήξει σε ομόφωνη συμφωνία, το ζήτημα παραπέμπεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

21

22 Οι SVHCs Προσδιορίζονται, ιεραρχούνται και μπαίνουν σε επίσημο κατάλογο για αδειοδότηση Οι νομικές υποχρεώσεις αρχίζουν από τώρα!!!

23 ΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ
Υποχρέωση κοινοποίησης στον ECHA από παραγωγούς και εισαγωγείς αντικειμένων(Άρθρο 7(2)) Υποχρέωση γνωστοποίησης επαρκών πληροφοριών σε μεταγενέστερα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού έτσι ώστε να επιτρέπεται η ασφαλής χρήση αντικειμένων (Άρθρο 33) -επαρκείς πληροφορίες ασφάλειας στους αποδέκτες των εν λόγω αντικειμένων –αν δεν απαιτούνται ειδικότερες πληροφορίες τουλάχιστον κοινοποίηση της ονομασίας της ουσίας –στους καταναλωτές ο προμηθευτής παρέχει πληροφορίες κατόπιν αίτησης (εντός 45 ημερολογιακών ημερών από την υποβολή της αίτησης και χωρίς χρέωση)

24 SVHCs

25 SVHCs

26 Αδειοδότηση Όσες εταιρείες λάβουν έγκριση στο αίτημα τους για Αδειοδότηση θα πρέπει στο μέλλον να μεριμνούν, ώστε να φαίνεται ο Αριθμός Αδειοδότησης στη σήμανση του προϊόντος που περιέχει τη χημική ουσία αυτή πριν τη διάθεση της στην αγορά.

27 Αδειοδότηση Ο κανόνας είναι να αντικαθίστανται τα επικίνδυνα από άλλα ασφαλή εναλλακτικά, εκτός κι αν η χημική βιομηχανία αποδείξει ότι υπάρχει επαρκής έλεγχος του ρίσκου που προκύπτει από τη χρήση των χημικών και /ή ότι η κοινωνικοοικονομική αξία υπερτερεί του κινδύνου.

28 Sunset Date H Αδειοδότηση αφορά σε συγκεκριμένη χρήση (εις) και έχει ημερομηνία λήξης. Τελευταία ενημέρωση έγινε το 2011

29

30 Περιορισμός

31 Περιορισμός- Δίχτυ ασφαλείας
Ανεπίτρεπτοι κίνδυνοι από μια ουσία Οι περιορισμοί ενδέχεται να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την παραγωγή, τη διάθεση στην αγορά ή τη χρήση μιας ουσίας. Ένας περιορισμός εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε χημική ουσία σε καθαρή μορφή, σε μείγμα ή σε αντικείμενο, περιλαμβανομένων των ουσιών για τις οποίες δεν απαιτείται καταχώριση. Μπορεί να εφαρμοστεί, εξάλλου, σε εισαγόμενα προϊόντα.

32 Παραδείγματα Restrict the use or existence in certain products such as: the mass fraction of benzene should not exceed 5mg/kg in toys or toys parts; Polybrominated biphenyls (PBBs) cannot be used in textiles such as underwear, blankets, clothing and the skin contact items. Restrict all uses (ie, totally prohibited), such as asbestos, dichloro[(dichlorophenyl)methyl]methylbenzene, UGILEC121 Monomethyldibromodiphenyl-methane and so on.

33 Διαδικασία για Απόφαση
Οι δύο γνωμοδοτήσεις των επιτροπών του ECHA συμβάλλουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εν συνεχεία θα διαμορφώσει ισορροπημένη άποψη των εντοπισμένων κινδύνων, του οφέλους και του κόστους που συνεπάγεται ο προτεινόμενος περιορισμός. Εντός διαστήματος τριών μηνών από την παραλαβή των γνωμοδοτήσεων των δύο επιτροπών, η Επιτροπή θα καταρτίσει σχέδιο τροποποίησης του κατάλογου περιορισμών στο παράρτημα XVII του κανονισμού REACH. Η τελική απόφαση λαμβάνεται με διαδικασία επιτροπολογίας με έλεγχο στην οποία συμμετέχουν τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

34 Εφαρμογή Από τη στιγμή της έγκρισης του περιορισμού ουσίας ολόκληρος ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων των παρασκευαστών, των εισαγωγέων, των διανομέων, των μεταγενέστερων χρηστών και των εμπόρων λιανικής πώλησης, οφείλει να συμμορφωθεί. Οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών φέρουν την ευθύνη για την εφαρμογή του περιορισμού.

35 Έλεγχοι O Κλάδος Ελέγχου Χημικών Ουσιών κάθε κράτους,
είτε στα πλαίσια διεξαγωγής στοχευμένων εκστρατειών είτε λαμβάνοντας υπ΄ όψη ευρήματα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να προβαίνει στην επιθεώρηση υποστατικών και την παραλαβή δειγμάτων προϊόντων με στόχο τον εντοπισμό προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

36 ΓΕΝΙΚΟ ΧΗΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΣ

37 Προσφυγές

38 Προσφυγές Ορισμένες αποφάσεις του ECHA, όπως αυτές που παρατίθενται στο άρθρο 91 του κανονισμού REACH και στο άρθρο 77 του κανονισμού για τα βιοκτόνα προϊόντα, μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου Προσφυγών του ECHA. Το Συμβούλιο Προσφυγών εξέδωσε πρακτικές οδηγίες. Για τον ίδιο λόγο, το συμβούλιο προσφυγών εκπόνησε επίσης ειδικά έντυπα και έναν βοηθητικό κατάλογο ελέγχου. Η χρήση των εντύπων δεν είναι υποχρεωτική, αλλά συνιστάται ιδιαιτέρως.

39 Παραδείγματα Περιορισμών

40 List of restrictions table
Table of substances/group of substances, which are restricted by Annex XVII to REACH Regulation

41 Παράρτημα XVII του REACH: Περιορισμοί (Restrictions) στη χρήση χημικών ουσιών
– συχνή αναθεώρηση Καλύπτουν πολύ επικίνδυνες Χημικές ουσίες π.χ. Αμίαντος, Διχλωρομεθάνιο Βενζόλιο Χλωροφόρμιο Φθαλικοί εστέρες σε Παιχνίδια Νικέλιο και Κάδμιο σε κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα Αζωχρωστικές σε Υφασμάτινα και Δερμάτινα Είδη Χρώμιο σε συσκευασμένο και χύμα τσιμέντο

42 Επιβλαβείς χημικές ουσίες στα παιχνίδια
Παρά τους ισχυρισμούς ότι τα παιχνίδια που πωλούνται στην ΕΕ είναι ασφαλή, δειγματοληπτικοί έλεγχοι αποκαλύπτουν συχνά ότι υπάρχουν σε αυτά επιβλαβείς ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις, επιβραδυντές φλόγας αλλά και βαρέα μέταλλα.

43 What are phthalates? Phthalates are chemical plasticizers that are often used in the production of many types of plastics, certain inks, paints, and other products.

44 Επιβλαβείς χημικές ουσίες στα παιχνίδια
Οι φθαλικοί εστέρες έχουν συνδεθεί επανειλημμένα με ενδοκρινικές, αναπαραγωγικές και αναπτυξιακές διαταραχές, ενώ μελέτες τις συνδέουν και με καρκινογενέσεις. Η έκθεση των παιδιών στα βλαβερά αυτά χημικά, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ότι τα ασφαλή όρια των χημικών έχουν εξαχθεί για ενήλικες και όχι για παιδιά που είναι πιο ευπαθής ομάδα.

45 EUSES-phthalates Ο χαρακτηρισμός του κινδύνου για τον άνθρωπο και τα οικοσυστήματα προέκυψε από το EUSES BIS (2-ETHYLHEXYL) PHTHALATE (DEHP) CAS No: EINECS No: SUMMARY RISK ASSESSMENT REPORT Final report, 2008

46 Φθαλικοί εστέρες σε παιγνίδια και αντικείμενα παιδικής φροντίδας
Χημικές ουσίες όπως είναι ο Φθαλικός δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρας (DEHP), ο Φθαλικός διβουτυλεστέρας (DBP) και ο Φθαλικός βενζυλοβουτυλεστέρας (BBP), δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού παιχνιδιών και αντικειμένων παιδικής φροντίδας. Επίσης, οι χημικές ουσίες Φθαλικός δι-ισοεννεϋλεστέρας (DINP), Φθαλικός δι-ισοδεκυλεστέρας (DIDP) και Φθαλικός διοκτυλεστέρας (DNOP) δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού παιχνιδιών και αντικειμένων παιδικής φροντίδας, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν από τα παιδιά στο στόμα. Όλες οι πιο πάνω χημικές ουσίες χαρακτηρίζονται τοξικές για την αναπαραγωγή και τα παιχνίδια και τα αντικείμενα παιδικής φροντίδας που τις περιέχουν σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του πλαστικοποιημένου υλικού, δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά.

47 Αζωχρωστικές ουσίες σε κλωστοϋφαντουργικά και δερμάτινα προϊόντα
Τα αζωχρώματα ή αζωχρωστικές είναι συνθετικές χρωστικές ουσίες που μπορεί να απελευθερώσουν ορισμένες αρωματικές αμίνες κατά τη διάρκεια της χρήσης των προϊόντων που έχουν χρωματισθεί με αυτές. Τα αζωχρώματα είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και χαρακτηρίζονται ως χημικές ουσίες τοξικές και επικίνδυνες για τα ανθρώπινα γονίδια ή την αναπαραγωγή όταν έχουν άμεση και παρατεταμένη επαφή με το ανθρώπινο δέρμα ή εισέρχονται στον οργανισμό μέσω της στοματικής κοιλότητας. Αζωχρώματα χρησιμοποιούνται ευρέως σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα γι’ αυτό και η συγκέντρωση τους στα προϊόντα αυτά ρυθμίζεται από τη νομοθεσία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH, καθορίζεται ότι τα αζωχρώματα δεν επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά ή να χρησιμοποιούνται ως ουσίες ή ως συστατικά παρασκευασμάτων για τη βαφή κλωστοϋφαντουργικών και δερμάτινων ειδών σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες του 0,1% κατά βάρος του προϊόντος.

48 Νικέλιο σε ψεύτικα κοσμήματα (faux bijoux)
Το νικέλιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε προϊόντα που έρχονται σε άμεση και παρατεταμένη επαφή με το δέρμα, όπως είναι σκουλαρίκια, περιδέραια, μενταγιόν, βραχιόλια, αλυσίδες, δακτυλίδια, κ.ά., εάν το ποσοστό απελευθέρωσης του νικελίου από τα μέρη των εν λόγω αντικειμένων είναι μεγαλύτερο του 0,5 μg / cm2 / εβδομάδα. Το νικέλιο χαρακτηρίζεται ως ευαισθητοποιητικό και συμβάλλει στην ανάπτυξη δερματίτιδας, προκαλώντας κνησμό, ερεθισμό της περιοχής επαφής και συμπτώματα ερυθρότητας και οιδήματος. Τα αντικείμενα στα οποία το ποσοστό απελευθέρωσης νικελίου είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται στην πιο πάνω νομοθεσία δεν πρέπει να διατίθενται στην αγορά.

49 Επικίνδυνοι οργανικοί διαλύτες (βενζόλιο, τολουόλιο, χλωροφόρμιο) σε κόλλες superglue.

50 Ουσίες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του κανονισμού REACH

51 Εξαιρούνται του κανονισμού
οι ραδιενεργές ουσίες (που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 96/29/Ευρατόμ)· οι ουσίες υπό τελωνειακή επιτήρηση που βρίσκονται σε προσωρινή εναπόθεση, σε ελεύθερες ζώνες ή σε ελεύθερες αποθήκες με σκοπό την επανεξαγωγή ή πάλι σε διαμετακόμιση· τα μη απομονωμένα ενδιάμεσα προϊόντα *· η μεταφορά επικίνδυνων ουσιών· και τα απόβλητα.

52 Εξαιρούνται του κανονισμού
ουσίες χρησιμοποιούμενες σε φάρμακα ιατρικής ή κτηνιατρικής χρήσης (π.χ. βιοκτόνα, παρασιτοκτόνα) ουσίες σε τρόφιμα ή ζωοτροφές (συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων), Ουσίες στο βαθμό που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας για τα φάρμακα ή τα τρόφιμα.

53 Εταιρείες Παραδείγματα

54 ΛΑΡΚΟ Μετά από την προ-καταχώρηση του προϊόντος μας (σιδηρονικέλιο) και των παραπροϊόντων μας (σκωρίες από την παραγωγή σιδηρονικελίου), το 2010 προχωρήσαμε στην Καταχώρησή τους (Registration), όπως απαιτεί ο Κανονισμός 1907/2006 – REACH (Registration Evaluation Authorization of CHemicals).  Eξασφαλίζοντας έτσι τον «αριθμό καταχώρησης» ή αλλιώς την νόμιμη και ανταγωνιστική διάθεσή τους στην αγορά. Ειδικά η καταχώρηση των σκωριών ως (παρα-)προϊόντα επιβεβαιώνει την μέριμνά μας για βιώσιμη/«no waste» ανάπτυξη. 

55 ΛΑΡΚΟ Σαν αποτέλεσμα της συνεχούς και ισχυρής συμμετοχής μας στα διάφορα REACH consortia, επιτύχαμε, σε συνέχεια από την προηγούμενη συμμετοχή μας στο EU Nickel Risk Assessment, να αναβαθμίσουμε τα επιστημονικά δεδομένα ώστε να βελτιώσουμε την διαχείριση κινδύνου στις εγκαταστάσεις μας αλλά και την επικοινωνία με τους πελάτες μας, ώστε να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα ενδεχόμενους κινδύνους στους εργασιακούς τους χώρους. Η συμμόρφωσή μας με τον Κανονισμό REACH, ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τις καταχωρήσεις για το σιδηρονικέλιο και τις σκωρίες, μέσα στην προβλεπόμενη από τον Κανονισμό ημερομηνία (1η Δεκεμβρίου 2010). Αναλυτικότερα, από τα τρία κύρια συστατικά (νικέλιο, σίδηρο και κοβάλτιο) του σιδηρονικελίου ως ειδικού παρασκευάσματος, υποβλήθηκαν στο ECHA (European Chemicals Agency) πλήρεις Φάκελοι Χημικής Ασφάλειας (Dossiers) για τα δύο συστατικά (νικέλιο και σίδηρο) ενώ προγραμματίζεται η καταχώρηση του κοβαλτίου έως το 2013.

56 Haifa Η Haifa είναι μια πολυεθνική εταιρεία με τα κεντρικά της γραφεία στο Ισραήλ, που ηγείται στην παγκόσμια αγορά Νιτρικού Καλίου, Εξειδικευμένων Λιπασμάτων και Βιομηχανικών Χημικών.

57 Εταιρείες που αναλαμβάνουν τα διαδικαστικά

58 Αναφορές

59 Άλλα υλικά και κανονισμοί
Παραδείγματα

60 Νανοϋλικά υπόκεινται στο REACH
Η νανοτεχνολογία γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη με εφαρμογές σε διάφορους τομείς όπως ο τομέας της υγείας, τα καταναλωτικά προϊόντα (για παράδειγμα τα καλλυντικά), οι ηλεκτρονικές συσκευές, οι τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας, τα τρόφιμα και η γεωργία. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι στην ευρωπαϊκή αγορά διατίθενται ήδη πολλά προϊόντα που περιέχουν νανοϋλικά.

61 Νανοϋλικά

62 Νανοϋλικά Η νανοτεχνολογία πραγματεύεται δομές των οποίων το μέγεθος μίας τουλάχιστον διάστασης κυμαίνεται κατά προσέγγιση από nm. Το εν λόγω νανο-μέγεθος χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες φυσικοχημικές ιδιότητες οι οποίες ενδέχεται να διαφέρουν από τις ιδιότητες της ουσίας σε χύδην μορφή ή από τις ιδιότητες σωματιδίων μεγαλύτερου μεγέθους.

63

64 Σωματίδια

65 Νανοϋλικά Αν και οι κανονισμοί REACH και CLP δεν προβλέπουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για τα νανοϋλικά, τα νανοϋλικά εμπίπτουν στον ορισμό της ουσίας όπως αυτός αναφέρεται στους εν λόγω κανονισμούς και, άρα, οι διατάξεις των κανονισμών ισχύουν και για αυτά. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συγκεκριμένη σύσταση για τον ορισμό των νανοϋλικών. Η σύσταση προορίζεται για χρήση σε διάφορους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών REACH και CLP.

66 Νανοϋλικά και υγεία Ανάλογη συμπεριφορά με τις ίνες αμιάντου;;;

67 Βιοκτόνα (Biocides) BPR: Νέος Κανονισμός Βιοκτόνων από 1η Σεπτεμβρίου 2013 Ο νέος Κανονισμός BPR αφορά τη διάθεση στην αγορά και τη χρήση βιοκτόνων. B:Biocidal P:Products R:Regulation Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο όλων των σχετικών διαδικασιών (αξιολόγηση δραστικών ουσιών, χορήγηση ενωσιακών αδειών για ορισμένες κατηγορίες βιοκτόνων, κά).

68 Τι είναι τα Βιοκτόνα; οι δραστικές ουσίες και τα σκευάσματα,
τα οποία χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικά, συντηρητικά κτλ, . για την προστασία των ανθρώπων, ζώων, υλικών & αντικειμένων από παθογόνους μικροοργανισμούς. tn δραστικών ουσιών πωλούνται ετησίως στην ΕΕ

69 Κανονισμός για τα Βιοκτόνα
Ο BPR ορίζει νέους κανόνες για: Κατάρτιση καταλόγου δραστικών ουσιών Χορήγηση αδειών για βιοκτόνα Αμοιβαία αναγνώριση αδειών εντός της ΕΕ Διάθεση στην αγορά σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη ή της Ένωσης Κυκλοφορία προϊόντων κατεργασμένων με βιοκτόνα ή που περιέχουν βιοκτόνες ουσίες (“treated articles”) Απαγορεύονται από το 2013 οι εισαγωγές αντικείμενων κατεργασμένα με ουσίες που απαγορεύονται στην ΕΕ π.χ. ξύλο κατεργασμένο με αρσενικό ή καναπέδες και τα υποδήματα που περιέχουν DMF.

70 Οδηγία για τα καλλυντικά
Γνωστές βάσεις δεδομένων που περιέχουν τα τοξικολογικά στοιχεία για τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στα καλ­λυντικά προϊόντα ChemIDPlus Light — ChemIDPlus Advanced — Cosmetics Europe Recommendations — IPCS Inchem — PubMed — ToxNet —

71 Ουσίες που πιθανώς να προκαλέσουν ανησυχία
The ‘Roadmap for SVHC identification and implementation of REACH Risk Management measures from now to 2020' (called the SVHC Roadmap) gives an EU-wide commitment for having all relevant currently known substances of very high concern (SVHCs) included in the Candidate List by 2020.

72 Αναφορές


Κατέβασμα ppt "Τεχνικές εκτίμησης περιβαλλοντικών κινδύνων - διαχείριση κρίσεων Ι"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google