Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

3. Οι αξίες της ΕΕ. Ι..

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "3. Οι αξίες της ΕΕ. Ι.."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 3. Οι αξίες της ΕΕ. Ι.

2 Κατοχύρωση και σημασία
Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Συνέπειες: 1) σεβασμός από τις προς ένταξη χώρες, 2) κυρώσεις πολιτικού χαρακτήρα στα ΚΜ, 3) Σεβασμός από τα ΚΜ όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ.

3 Ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ελληνικό σύνταγμα: πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας. Πολλές εφαρμογές: άσκηση βίας, ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία. Συγκριτικό δίκαιο: δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή: οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά δικαιώματα. Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων: πέντε άρθρα, αξιοπρέπεια, δικαίωμα στη ζωή, στην ακεραιότητα του προσώπου, μη εξευτελιστική μεταχείριση, όχι στη δουλεία και στην αναγκαστική εργασία.

4 Όρια προστασίας του Χάρτη
Δεν δημιουργεί νέες αρμοδιότητες, δικαιώματα, ελευθερίες και αρχές. Οι διατάξεις του αφορούν τα όργανα της ΕΕ και τα ΚΜ όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ. Δημιουργία δικαιωμάτων μέσω γενικών αρχών του δικαίου από το ΔΕΕ (τεκμήριο αθωότητας, δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου) Περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων και λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασία του πυρήνα των δικαιωμάτων. Τήρηση της ΕΣΔΑ. Προστασία των εθνικών συνταγματικών δικαιωμάτων.

5 Γενικές αρχές του δικαίου
Επιχειρηματική ελευθερία προς κατασκευή και πώληση παιχνιδιών που εξοικειώνουν με το φόνο. Αντίθετο δικαίωμα, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. ΔΕΕ: να ισχύσει το Γερμανικό Σύνταγμα. Η ΕΕ ως ενιαίος συνταγματικός χώρος. Οδηγία 98/44/ΕΚ για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων. Είναι σύμφωνη με το δικαίωμα στην ακεραιότητα του προσώπου; Γενική αρχή του δικαίου: απαγορεύεται το ανθρώπινο σώμα να μπορεί να αποτελεί εφεύρεση δυνάμενη να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Σημασία και ιεράρχηση της γενικής αρχής του δικαίου.

6 Ελευθερία Ελληνικό Σύνταγμα και ελευθερία: 1) προσωπική ελευθερία, 2) όλοι είναι ελεύθεροι, 3) ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, 4) ελευθερία έκφρασης και διάδοσης στοχασμών, 5) ελευθερία της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας, 6) ελευθερία της επικοινωνίας, 7) ελευθερία της συνδικαλιστικής δράσης. Χάρτης Θ.Δ.: 14 ελευθερίες, 1) ελευθερία και ασφάλεια, 2) ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, 3) προσωπικά δεδομένα, 4) γάμος και οικογένεια, 5) σκέψη, συνείδηση και θρησκεία, 6) έκφραση και πληροφόρηση, 7) συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, 8) τέχνη, επιστήμη, 9) εκπαίδευση, 10) επάγγελμα, 11) εργασία, 12) επιχειρηματική ελευθερία, 13) ιδιοκτησία, 14) άσυλο, απέλαση, έκδοση.

7 Ελευθερίες και ΕΕ 1) Το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ασφάλεια (αστυνομική και δικαστική συνεργασία, Χώρος, τεκμήριο αθωότητας, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δίκαιη δίκη). 2) Σεβασμός της ιδιωτικής/οικογενειακής ζωής, της κατοικίας και των επικοινωνιών (γενική αρχή του δικαίου, περιορισμοί, παράνομη διαμονή και απέλαση, δικαιώματα τέκνων), (κατοικία, και για νομικά πρόσωπα, γενική αρχή του δικαίου, βίαια είσοδο, υπέρμετρες και αφόρητες συνέπειες, άδεια από εθνικό δικαστήριο, άρνηση για μη σοβαρές παραβιάσεις)

8 (πρόσθετες εγγυήσεις: δικαίωμα δικαστικής αρωγής, απόρρητο επικοινωνίας δικηγόρου-πελάτη).
3) Προστασία επικοινωνίας (απόλυτη απαγόρευση από το Ελληνικό Σύνταγμα, οδηγία 2006/24/ΕΚ, ασυμβατότητα και υπέρβαση της μέσω ερμηνείας). 4) Προσωπικά δεδομένα (οδηγία 95/46/ΕΚ, κανονισμός 45/2001. Ανεξάρτητη αρχή. Έννοια) 5) Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης (μμε, πολυφωνία και ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, δημόσια υπηρεσία και ενίσχυση)

9 6) Ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι (ενίσχυση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων)
7) Ελευθερία του επαγγέλματος και της εργασίας (γενική αρχή του δικαίου, θεμελιώδη οικονομική ελευθερία, εργαζόμενος, αναζήτηση εργασίας επί εξάμηνο, υπήκοοι τρίτων κρατών, άδεια εργασία και όμοιες συνθήκες εργασίας) 8) Επιχειρηματική ελευθερία (συμβατική ελευθερία, ελεύθερος ανταγωνισμός, περιορισμοί, ΣΛΕΕ και ιδιοκτησία, κρατικοποίηση). 9) Δικαίωμα ιδιοκτησίας (ενίσχυση επιλογών αγροτικής καλλιέργειας) 10) Δικαίωμα ασύλου (ο αιτών άσυλο δικαιούται να παραμείνει μέχρι να εκδοθεί η απόφαση. Ομοφυλόφιλοι).


Κατέβασμα ppt "3. Οι αξίες της ΕΕ. Ι.."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google