Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βοήθεια κατά τη Γυναικολογική Εξέταση Πλύντε τα χέρια σας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βοήθεια κατά τη Γυναικολογική Εξέταση Πλύντε τα χέρια σας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βοήθεια κατά τη Γυναικολογική Εξέταση Πλύντε τα χέρια σας
Βοήθεια κατά τη Γυναικολογική Εξέταση Πλύντε τα χέρια σας. Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό Ζητήστε από τη γυναίκα να αδειάσει την κύστη της πριν από την εξέταση (λάβετε με καθαρή τεχνική δείγμα ούρων εφόσον είναι απαραίτητο). Βοηθήστε με τεχνικές χαλάρωσης. Βάλτε τη να τοποθετήσει τα χέρια της στο θώρακα περίπου στο επίπεδο του διαφράγματος, πείτε της να αναπνέει βαθιά και αργά (από τη μύτη και να εκπνέει από το στόμα σχηματίζοντας Ο), να συγκεντρωθεί στο ρυθμό της αναπνοής και να χαλαρώσει όλους τους μυς του σώματος με την εκπνοή (Barkauskas et al., 2002).

2 Εκτιμήστε αν υπάρχουν απειλητικά σημεία, όπως η υπόταση σε ύπτια θέση
Εκτιμήστε αν υπάρχουν απειλητικά σημεία, όπως η υπόταση σε ύπτια θέση. Ζεστάνετε τον κολποδιαστολέα σε ζεστό νερό, αν δεν υπάρχει προθερμασμένος. Καθοδηγήστε τη να ασκήσει πίεση προς τα κάτω όταν εισέρχεται ο κολποδιαστολέας. Φορέστε γάντια και βοηθήστε τον εξεταστή στη συλλογή δειγμάτων για την κυτταρολογική εξέταση, όπως είναι η δοκιμασία κατά Παπανικολάου. Αφού τακτοποιηθούν τα δείγματα, αφαιρέστε τα γάντια και πλύντε τα χέρια σας. Λιπάνετε τα δάκτυλα του εξεταστή με νερό ή υδατοδιαλυτό λιπαντικό πριν από την αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση. Βοηθήστε τη γυναίκα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης να καθίσει και στη συνέχεια να σηκωθεί όρθια.

3

4 Δώστε της χαρτομάντηλα για να καθαρίσει το λιπαντικό από το περίνεο
Δώστε της χαρτομάντηλα για να καθαρίσει το λιπαντικό από το περίνεο. Εξασφαλίστε στη γυναίκα έναν ιδιαίτερο χώρο την ώρα που ντύνεται.

5 Διαδικασία Επίχρισμα κατά Παπανικολάου Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, βεβαιωθείτε ότι η γυναίκα δεν έχει κάνει κολπικές πλύσεις, δεν έχει χρησιμοποιήσει κολπικά φάρμακα και δεν είχε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον 24 ώρες πριν από τη διαδικασία. Κανονίστε να γίνει κάποια άλλη φορά η δοκιμασία εάν η γυναίκα έχει έμμηνη ρύση. Βοηθήστε τη να ξαπλώσει. Εισάγετε τον κολποδιαστολέα στον κόλπο. Εξηγήστε της το σκοπό της δοκιμασίας και τι πρόκειται να αισθανθεί καθώς λαμβάνονται τα δείγματα (π.χ. πίεση αλλά όχι πόνο). Λάβετε το κυτταρολογικό δείγμα πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη εξέταση στον κόλπο ή πριν από τη λήψη ενδοτραχηλικού υλικού, για καλλιέργεια βακτηριδίων, με βαμβακοφόρο στυλεό από τον τράχηλο.

6 Λάβετε το επίχρισμα για τη δοκιμασία κατά Παπανικολάου με τη χρήση των ενδοτραχηλικών συσκευών συλλογής (κυτταρολογικό βουρτσάκι, βουρτσάκι τραχήλου, πιπέτα, ή στυλεός που σαρώνει κύτταρα.) χρησιμοποιείται η μέθοδος συλλογής των δύο δειγμάτων, το κυτταρολογικό βουρτσάκι εισέρχεται στον ενδοτράχηλο και περιστρέφεται 90ο έως 180ο και, στη συνέχεια, ακολουθεί μια απαλή απόξεση από ολόκληρη τη ζώνη μετάπτωσης, με τη χρήση σπάτουλας. Οι συσκευές που λειτουργούν σαν «σκούπα» εισάγονται και περιστρέφονται 360ο επί πέντε φορές και λαμβάνουν ενδοτραχηλικό και εξωτραχηλικό δείγμα την ίδια στιγμή.

7 Αν η γυναίκα έχει κάνει υστερεκτομή, λαμβάνεται δείγμα από το κολόβωμα
Αν η γυναίκα έχει κάνει υστερεκτομή, λαμβάνεται δείγμα από το κολόβωμα. Περιοχές που φαίνονται ανώμαλες κατά την επισκόπηση, πιθανόν να χρειάζονται κολποσκόπηση και βιοψία. Αν χρησιμοποιείται αντικειμενοφόρος πλάκα, επιστρώνεται πρώτα το δείγμα από τη σπάτουλα. Στη συνέχεια ακολουθεί η επίστρωση από το βουρτσάκι (ξετυλίγοντας το βουρτσάκι με αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που είχε ληφθεί το δείγμα), το οποίο σημειωτέον ότι δεν στεγνώνει εύκολα και, στη συνέχεια, η αντικειμενοφόρος πλάκα ψεκάζεται με μονιμοποιητικό σπρέυ μέσα σε διάστημα 5 δευτερολέπτων

8

9 Τοποθετήστε ετικέτες στις αντικειμενοφόρες πλάκες με το όνομα της γυναίκας και τη θέση λήψης. Συμπεριλάβετε στο παραπεμπτικό που συνοδεύει τις αντικειμενοφόρες πλάκες το όνομα, την ηλικία, τον αριθμό τοκετών και το κύριο σύμπτωμα ή το λόγο για τη λήψη του δείγματος. Στείλτε τα δείγματα στο κυτταρολογικό εργαστήριο αμέσως για μικροσκόπηση, αξιολόγηση και με γραπτή αναφορά στα παθολογικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των καρκινικών κυττάρων. Συμβουλέψτε τη γυναίκα ότι μπορεί να απαιτηθούν επαναληπτικές δοκιμασίες, αν το δείγμα δεν είναι επαρκές. Υποδείξτε στη γυναίκα τους επανελέγχους ρουτίνας για τον καρκίνο του τραχήλου και του κόλπου. Η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία συμβουλεύει τις γυναίκες που είναι μεγαλύτερες των 18 ετών και αυτές που είναι μικρότερες από 18 ετών και που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα, να κάνουν τη δοκιμασία τουλάχιστον κάθε τρία έτη, αλλά μόνον εφόσον είχαν 3 αρνητικές δοκιμασίες με απόσταση ενός έτους μεταξύ τους. Συστήνεται γυναικολογική εξέταση κάθε τρία έτη, από τις ηλικίες των 20 έως 40 ετών και, στη συνέχεια, κάθε 1 έως 3 έτη.

10 Ασκήσεις Kegel ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ Οι ασκήσεις Kegel ή ασκήσεις των μυών της πυέλου είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν το πυελικό έδαφος. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τακτική σύσπαση και χάλαση των μυών που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Με την ενδυνάμωση αυτών των μυών της πυέλου, μια γυναίκα μπορεί να αποτρέψει ή να μειώσει την απώλεια ούρων

11 ΠΟΛΥΕΓΚΥΜΩΝ =Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ 2 Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΡΕΡΕΣ ΚΥΗΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΟΚΟΣ= Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΣΕΙ 2 Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΥΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΑΚΥΜΩΝ= Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΕΓΚΥΟΣ. ΑΤΟΚΟΣ= Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΜΙΑ ΚΥΗΣΗ ΜΕ ΕΜΒΡΥΟ Η ΕΜΒΡΥΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΥΗΣΗΣ= ΚΥΗΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 42 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ.

12 ΠΡΟΩΡΗ= ΜΙΑ ΚΥΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΤΙΣ 20 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ 37 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΠΡΩΤΟΕΓΚΥΜΩΝ= ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ. ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΣ= Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΑ ΚΥΗΣΗ ΜΕ ΕΜΒΡΥΟ Η ΕΜΒΡΥΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ. ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΗ= ΜΙΑ ΚΥΗΣΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ 38ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΗΣ 42ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ.

13 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ=Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΕΞΩ ΑΠΌ ΤΗ ΜΗΤΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 22 ΜΕ 24 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΜΜΗΝΗ ΡΥΣΗ Η ΌΤΑΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΌ 500 ΓΡ.

14 Σύλληψη Η σύλληψη ορίζεται ως η ένωση ενός ωαρίου και ενός σπερματοζωαρίου, σηματοδοτεί την έναρξη της κύησης. Η σύλληψη δεν γίνεται μεμονωμένα, αλλά την περιβάλλει ένας αριθμός γεγονότων. Αυτά τα γεγονότα περιλαμβάνουν το σχηματισμό του γαμέτη (ωάριο και σπερματοζωάριο), την ωορρηξία (απελευθέρωση του ωαρίου), την ένωση των γαμετών (που καταλήγουν στο έμβρυο) και την εμφύτευση στη μήτρα.

15 Ωάριο. Κάθε μήνα, ένα ωάριο ωριμάζει υποστηριζόμενο από τα γύρω κύτταρα. Κατά την ωορρηξία το ωάριο απελευθερώνεται από το ερρηγμένο ωοθυλάκιο. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν την κινητικότητα των σαλπίγγων, έτσι ώστε οι κροσσοί τους να συλλάβουν το ωάριο και να το προωθήσουν, διαμέσου των σαλπίγγων, στη μητριαία κοιλότητα, δεδομένου ότι ένα ωάριο δεν μπορεί να κινηθεί μόνο του.

16 Το ωάριο περιβάλλεται από δύο προστατευτικά στρώματα
Η εσωτερική στιβάδα είναι μια παχιά ακυτταρική στιβάδα η οποία καλείται διαυγής ζώνη. Η εξωτερική στιβάδα που αποκαλείται ακτινωτός στέφανος, αποτελείται από επιμηκυσμένα κύτταρα. Τα ωάρια θεωρείται ότι είναι γόνιμα για 24 περίπου ώρες μετά την ωορρηξία. Αν δεν γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο, το ωάριο υποστρέφεται και επαναρροφάται

17 Σπερματοζωάριο. Η εκσπερμάτιση, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, φυσιολογικά προωθεί μια ποσότητα (περίπου ίση με ένα κουταλάκι του γλυκού) σπέρματος στον κόλπο, η οποία περιέχει 200 με 500 εκατομμύρια σπερματοζωάρια. Τα σπερματοζωάρια κολυμπούν με τις κινήσεις των μαστιγίων της ουράς τους. Μερικά από αυτά μπορούν να φτάσουν στη θέση της γονιμοποίησης μέσα σε 5 λεπτά, αλλά ο μέσος χρόνος μετάβασης είναι 4 έως 6 ώρες. Τα σπερματοζωάρια παραμένουν βιώσιμα μέσα στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας για 2 έως 3 ημέρες περίπου. Τα περισσότερα από αυτά χάνονται στον κόλπο, μέσα στην τραχηλική βλέννη, ή στο ενδομήτριο, ή εισέρχονται στη σάλπιγγα που δεν περιέχει ωάρια.

18 Όλα τα φυσιολογικά σωματικά κύτταρα περιέχουν 46 χρωματοσώματα κατανεμημένα σε 23 ζεύγη ομολόγων χρωματοσωμάτων. Ένα χρωματόσωμα από κάθε ζεύγος κληρονομείται από τον κάθε γονέα. Υπάρχουν 22 ζεύγη αυτοσωματικών χρωματοσωμάτων, τα οποία ελέγχουν τα περισσότερα χαρακτηριστικά του σώματος και ένα ζεύγος φυλετικών χρωματοσωμάτων, το οποίο καθορίζει το φύλο και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Το μεγάλο θηλυκό χρωματόσωμα είναι το χρωματόσωμα Χ. Το μικρό αρσενικό χρωματόσωμα είναι το χρωματόσωμα Υ. Όταν είναι παρόντα ένα χρωματόσωμα Χ και ένα χρωματόσωμα Υ, το έμβρυο αναπτύσσεται ως αρσενικό. Όταν είναι παρόντα δύο χρωματοσώματα Χ (ΧΧ), τότε το έμβρυο αναπτύσσεται ως θηλυκό.

19 ΣΥΛΛΗΨΗ Κυτταρική Διαίρεση Τα κύτταρα αναπαράγονται με δύο διαφορετικές μεθόδους: τη μίτωση και τη μείωση. Στη μίτωση, τα σωματικά κύτταρα αντιγράφονται και αποδίδουν δύο κύτταρα με το ίδιο γενετικό υλικό, όπως του μητρικού κυττάρου. Πρώτα το κύτταρο δημιουργεί ένα αντίγραφο του DNA του και στη συνέχεια διαιρείται στα δύο και κάθε θυγατρικό κύτταρο περιέχει ένα αντίγραφο του γενετικού υλικού. Ο σκοπός της μιτωτικής διαίρεσης είναι η ανάπτυξη και η εξέλιξη ή η κυτταρική αντικατάσταση.

20 Η μείωση παράγει γαμέτες (ωάριο και σπερματοζωάριο)
Η μείωση παράγει γαμέτες (ωάριο και σπερματοζωάριο). Το κάθε ομόλογο ζεύγος χρωματοσωμάτων περιέχει ένα χρωματόσωμα που έλαβε από τη μητέρα και ένα από τον πατέρα. Από τη μείωση προκύπτουν κύτταρα που περιέχουν ένα χρωματόσωμα από κάθε ζευγάρι των 23 χρωματοσωμάτων. Επειδή αυτά τα αρχέγονα κύτταρα περιέχουν 23 μονά χρωματοσώματα, δηλαδή το μισό από το γενετικό υλικό ενός φυσιολογικού σωματικού κυττάρου, ονομάζονται απλοειδή. Όταν ο θηλυκός γαμέτης (ωάριο) και ο αρσενικός γαμέτης (σπερματοζωάριο) ενωθούν για να σχηματίσουν τον ζυγώτη, ο διπλοειδής αριθμός των ανθρώπινων χρωματοσωμάτων (46 ή 23 ζεύγη) αποκαθίσταται.

21 ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 6η ΚΑΙ 10η ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ, Η ΤΡΟΦΟΒΛΑΣΤΗ ΕΚΚΡΙΝΕΙ ΕΝΖΥΜΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ, ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗ. ΤΑ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΔΙΑΒΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ.

22 ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΦΘΑΡΤΟΣ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΦΘΑΡΤΟΣ. ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗ, ΟΠΟΥ ΟΙ ΧΟΡΙΑΚΕΣ ΛΑΧΝΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΜΗΤΡΙΚΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ, ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΒΑΣΙΚΟΣ Η ΓΝΗΣΙΟΣ ΦΘΑΡΤΟΣ. ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΒΛΑΣΤΟΚΥΣΤΗ ΕΊΝΑΙ Ο ΘΗΛΑΚΟΕΙΔΗΣ ΦΘΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΗΤΡΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟΙΧΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΘΑΡΤΟΣ

23 ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΙ ΟΨΙΜΟ ΝΕΟΓΝΟ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ TO ΣΤΑΔΙΟ ΩΑΡΙΟΥ Η ΠΡΟΕΜΒΡΥΟΝΙΚΟ, ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΩΑΡΙΟΥ ΔΙΑΡΚΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 14 ΗΜΕΡΑ. ΠΡΩΙΜΟ ΕΜΒΡΥΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 8 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ (EMBRYO) ΚΑΙ ΟΨΙΜΟ ΕΜΒΡΥΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 9 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ( FETUS). .

24 ΟΜΦΑΛΙΟΣ ΛΩΡΟΣ Περιέχει δύο αρτηρίες και μια φλέβα, ενώνει το έμβρυο με τον πλακούντα 3η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΑ ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΞΥΓΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΤΑΧΕΩΣ ΣΕ ΜΗΚΟΣ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΕΧΕΙ 2 ΕΚ.ΔΙΑΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚ. ΜΗΚΟΣ. ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΠΕΙΡΟΕΙΔΩΣ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΑΓΓΥΛΕΣ ΓΥΡΩ ΑΠΌ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ.

25

26 Αμνιακό Υγρό Αρχικά, η αμνιακή κοιλότητα παράγει το υγρό της διαμέσου της διάχυσης, από το μητρικό αίμα. Η ποσότητα του υγρού αυξάνεται εβδομαδιαία και στο τέλος της κύησης υπάρχουν 800 έως 1200 ml διαυγούς υγρού. Ο όγκος του αμνιακού υγρού μεταβάλλεται σταθερά. Το έμβρυο καταπίνει το υγρό και αυτό ρέει μέσα και έξω από τους εμβρυϊκούς πνεύμονες. Επίσης, το έμβρυο ουρεί μέσα στο υγρό, αυξάνοντας σημαντικά τον όγκο του.

27 Το αμνιακό υγρό εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες του εμβρύου
Το αμνιακό υγρό εξυπηρετεί πολλές λειτουργίες του εμβρύου. Βοηθά στη διατήρηση σταθερής της θερμοκρασίας του σώματος. Λειτουργεί ως πηγή υγρών τα οποία καταπίνει το έμβρυο και ως αποθήκη των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Προφυλάσσει το έμβρυο από τραυματισμούς με τη διασπορά και άμβλυνση των εξωτερικών δυνάμεων. Επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων για την ανάπτυξη του μυοσκελετικού.

28 Ο όγκος του αμνιακού υγρού αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκτίμηση της καλής κατάστασης του εμβρύου. Η ύπαρξη ποσότητας αμνιακού υγρού λιγότερης των 300 ml (ολιγάμνιο) σχετίζεται με εμβρυϊκές ανωμαλίες των νεφρών. Η ύπαρξη περισσότερων των 2 λίτρα αμνιακού υγρού (υδράμνιο) σχετίζεται με γαστρεντερικές και άλλες ανωμαλίες. Το αμνιακό υγρό περιέχει αλβουμίνη, ουρία, ουρικό οξύ, κρεατινίνη, λεκιθίνη, σφιγγομυελίνη, χολερυθρίνη, φρουκτόζη, λίπος, λευκοκύτταρα, πρωτεΐνες, επιθηλιακά κύτταρα, ένζυμα και χνούδι. Η μελέτη, εξάλλου, των εμβρυϊκών κυττάρων στο αμνιακό υγρό διαμέσου της αμνιοπαρακέντησης αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες σχετικά με το έμβρυο.

29 1. ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Εγκυμοσύνη ή κύηση είναι εκείνη η χρονική περίοδος της γεννησιακής εποχής της γυναίκας, που αρχίζει με την γονιμοποίηση του ωαρίου και τελειώνει με τον τοκετό. Ονομάζεται και κυοφορία.

30 Πλακούντας Ο πλακούντας αρχίζει να σχηματίζεται κατά την εμφύτευση
Ο πλακούντας λειτουργεί ως μέσο ανταλλαγής των μεταβολικών προϊόντων Μία από τις πρώιμες λειτουργίες του πλακούντα είναι η λειτουργία του ως ενδοκρινούς αδένα, που παράγει τέσσερις ορμόνες απαραίτητες για να διατηρηθεί η κύηση και να υποστηριχθεί το έμβρυο. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στη συγκυτιοτροφοβλάστη Η πρωτεϊνική ορμόνη, ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) Η άλλη πρωτεϊνική ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα είναι η χοριακή σωματομαμμοτροπίνη ή το ανθρώπινο πλακουντιακό γαλακτογόνο Ο πλακούντας, τελικά, παράγει μεγαλύτερη ποσότητα της στεροειδούς ορμόνης προγεστερόνης από ό,τι παράγει το ωχρό σωμάτιο τους πρώτους μήνες της κύησης. Περίπου την 7η εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση, ο πλακούντας παράγει τα περισσότερα από τα μητρικά οιστρογόνα, τα οποία είναι στεροειδείς ορμόνες

31 Χλόασμα (Chloasma). Αυξημένη μελάγχρωση πάνω από τη ράχη της μύτης και τα μάγουλα των εγκύων γυναικών και μερικών γυναικών που παίρνουν αντισυλληπτικά δισκία· είναι επίσης γνωστό και ως «μάσκα της κύησης». Πύαρ (Colostrum). Το υγρό στα κύτταρα των κυψελίδων των αδένων των μαστών, το οποίο εμφανίζεται από τις αρχές της κύησης ως την πρώιμη περίοδο της λοχείας, είναι πλούσιο σε αντισώματα, τα οποία παρέχουν προστασία από πολλές ασθένειες στο νεογνό που θηλάζει, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οι οποίες δεσμεύουν την χολερυθρίνη και λειτουργεί ως υπακτικό, το οποίο επιταχύνει την αποβολή του μηκωνίου και των βλεννών. Επουλίς (Epulis). Καλοήθης αλλοίωση των ούλων, που μοιάζει με όγκο, η οποία εντοπίζεται στις εγκύους. Μέλαινα γραμμή (Linea Nigra). Γραμμή εντονότερης μελάγχρωσης του δέρματος που εντοπίζεται σε μερικές γυναίκες προς το τέλος της κύησης, η οποία εμφανίζεται στη μέση της κοιλιακής χώρας και εκτείνεται από την ηβική σύμφυση ως τον ομφαλό.

32 Φυμάτια του Montgomery (Montgomery Tubercles)
Πύρωση (Pyrosis). Αίσθημα καύσου στο επιγάστριο και στην περιοχή του στέρνου από τα οξέα του στομάχου (καούρα, οπισθοστερνικός καύσος). Ραβδώσεις της κύησης (Striae Gravidarum). «Σημάδια διάτασης»· λαμπερές κοκκινωπές γραμμώσεις, που προκαλούνται από τη διάταση του δέρματος και συχνά εντοπίζονται στην κοιλιακή χώρα, στους μηρούς και στους μαστούς κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτές οι ραβδώσεις μετατρέπονται, με τον καιρό, στις γυναίκες με ανοικτό δέρμα σε ραβδώσεις με λεπτό ροδόχροη ή αργυρόχροη απόχρωση και στις γυναίκες με σκουρότερο δέρμα σε καφεοειδείς ραβδώσεις.

33 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

34 Α) ΣΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ
Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Α) ΣΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΜΜΗΝΟΥ ΡΥΣΕΩΣ ΝΑΥΤΙΑ-ΕΜΕΤΟΣ ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

35 Β) ΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ
ΠΑΛΜΟΙ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ 9-10 ΕΒΔΟΜΑΔΑ) ΤΕΣΤ ΚΥΗΣΕΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΓΟΝΑΔΟΤΡΟΠΙΝΗΣ (ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ)

36 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ H. C. G. H H. C. G
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ H.C.G. H H.C.G.ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΥΗΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΩΑΡΙΟΥ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 7η ΕΒΔΟΜΑΔΑ. Ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) (Human Chorionic Gonadotropin). Ορμόνη που παράγεται από τις χοριακές λάχνες· ο βιολογικός δείκτης στις δοκιμασίες κύησης.

37 α. Εργαστηριακές εξετάσεις
Περιλαμβάνουν: 1.      Ομάδα αίματος και Rhesus 2.      Γενική αίματος 3.      Γενική ούρων 4.      Ουρία 5.      Σάκχαρο και καμπύλη σακχάρου 6.      Ηλεκροφόριση αιμοσφαιρίνης 7.      VDRL (ανίχνευση συφιλίδας) 8.      Αντισώματα ερυθράς 9.      HIV 10.  Εξετάσεις για ανεύρεση Τοξοπλάσμωσης, Λιστερίωσης, Μεγαλοκυτταροϊου Η συχνότητα των επισκέψεων στον γιατρό απ’ την επίτοκο εξατομικεύεται αν και στο γενικό πλαίσιο συνιστάται η επίσκεψη το μήνα Τον τελευταίο μήνα οι επισκέψεις πρέπει να γίνονται κάθε 7-10 μέρες με σκοπό την επιβεβαίωση της φυσιολογικότητας της κύησης και τη χρονική πρόβλεψη του τοκετού6.

38 β. Προγεννητικός έλεγχος
Με τον προγεννητικό έλεγχο επιτυγχάνεται με ασφάλεια η έγκαιρη ενδομήτρια διάγνωση ορισμένων γενετικών παθήσεων του εμβρύου β. Προγεννητικός έλεγχος √        Ενδείξεις για προγεννητικό έλεγχο: 1.      Ηλικία της μητέρας άνω των 35 ετών 2.      Γονείς φορείς χρωματοσωμικών ανωμαλιών 3.      Όταν υπάρχει προηγούμενο παιδί με χρωματοσωμικές ανωμαλίες 4.      Οικογενειακό ιστορικό με βλάβες του Κ.Ν.Ε. 5.      Μητέρα με παθήσεις θυρεοειδούς 6.      Ηλικία του πατέρα άνω των 55 ετών 7.      Πρώιμη έκθεση του εμβρύου σε υψηλή δόση ακτινοβολίας κ.α.9

39 √        Μέθοδοι Οι μέθοδοι προγεννητικού ελέγχου που ακολουθούνται είναι: 1.      Αμνιοπαρακέντηση Γίνεται κατά την 15η-16η εβδομάδα της κύησης με λήψη αμνιακού υγρού απ’ την αμνιακή κοιλότητα με διακοιλιακή παρακέντηση8. 2.      Λήψη τροφοβλαστικού υγρού Η επέμβαση συνίσταται στη διακοιλιακή ή διακολπική λήψη τροφοβλαστικού ιστού υπό άμεση υπερηχογραφική καθοδήγηση. 3.      Πηγή εμβρυικού αίματος

40 ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΓΚΥΟΥ ΛΗΨΗ ΠΛΗΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΗΨΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΒΑΡΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ (10-12 ΚΙΛΑ) δηλ. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ 2 ΚΙΛΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΚΙΛΑ, ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΚΙΛΑ ΥΨΟΣ ΠΥΘΜΕΝΑ ΜΗΤΡΑΣ ( ΑΠΌ ΤΗΝ 12 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΨΗΛΑΦΑΤΑΙ ΥΠΕΡΗΒΙΚΑ, ΑΠΌ ΤΗΝ 16η ΣΤΟ ΜΕΣΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΟΜΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΗΒΙΚΗΣ ΣΥΜΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ 24η ΣΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ, ΑΠΌ ΤΗΝ 28η 2-3 ΔΑΚΤΥΛΑ ΕΓΚΑΡΣΙΑ ΥΠΕΡΟΜΦΑΛΙΚΑ,ΑΠΌ ΤΗΝ 32η-36η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΞΙΦΟΕΙΔΗ ΑΠΟΦΥΣΗ, ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ36η –40η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ.) ΑΚΡΟΑΣΗ ΕΜΒΡΥΙΚΩΝ ΠΑΛΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ 10η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑ ΛΕΠΤΟ

41 ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΥΘΜΕΝΑΣ ΑΥΤΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ 39ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 4 ΑΚΤΥΛΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΙΦΟΕΙΔΗ ΑΠΟΦΥΣΗ. ΤΟ ΤΟΙΧΩΜΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΧΗΛΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΑΛΑΚΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΡΥΘΡΟΣ. ΤΟ ΑΙΔΟΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΙΔΗΜΑΤΩΔΕΣ.ΟΙ ΜΑΣΤΟΙ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ

42 Ο ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΤΩΣΗ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΟ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΑ. Η ΣΥΧΝΟΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΜΜΕΤΟΙ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ.

43 ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΗΣ ΦΛΕΒΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 2ου ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΠΟΥ ΞΑΠΛΩΝΟΥΝ ΣΕ ΥΠΤΙΑ ΘΕΣΗ. ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡ. ΠΙΕΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΌ 3-5 ΛΕΠΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΚΑΡΔΙΑ, ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ.

44 ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ Α) ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ. Η ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑ ΦΟΡΕΜΑΤΑ ΕΥΡΥΧΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ , ΤΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ. Ο ΣΤΗΘΟΔΕΣΜΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΛΑ ΜΑ ΥΠΟΒΑΣΤΑΖΕΙ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΙΕΖΕΙ .ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΛΤΣΟΔΕΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ. ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΑ ΧΩΡΙΣ ΨΗΛΟ ΤΑΚΟΥΝΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙΤΑΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ

45 Β) Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ
Β) Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ .Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ. ΠΡΟΦΥΛΑΣΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΤΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ. ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ( ΓΑΛΑ, ΚΡΕΑΣ ΨΑΡΙ). ΤΑ ΛΙΠΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ. ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΟ ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ. ΑΦΘΟΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ .ΤΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ. ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΟΥΙΣΚΥ-ΟΥΖΟ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ.

46 Γ)ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΠΕΡΝΑ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΚΑΙ ΛΙΠΟΒΑΡΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ. Δ)ΦΑΡΜΑΚΑ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ .ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΕ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΟΓΕΝΕΣΗΣ. Ε)ΣΥΖΥΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Η ΗΠΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΖΥΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ.

47 ΣΤ) ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, ΣΠΟΡ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΕΣ. ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΜΑΚΡΙΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΝΤΑΓΜΑΤΑ Είναι ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗ ΜΗΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΚΕΤΟΥ.

48 Ζ) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Ζ) ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ. ΣΤΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΚΚΡΙΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΣΜΗΓΜΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΠΑΝΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ .Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΑΙΔΟΙΟΥ .ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚOΛΠΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΔΕΙΞΗ.

49 ΑΣΚΗΣΕΙΣ KEGEL ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΥΕΣ ΠΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΥΙΚΟ ΤΟΝΟ. ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΜΕΙΣΗ ΑΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΤΩΣΗΣ ΜΗΤΡΑΣ.

50 ΣΧΕΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ( ΕΝΟΧΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ) ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΗ ΙΣΣΟΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΝΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΤΟ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

51 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝΌΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΛΥΨΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΛΗΨΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΧΝΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΌΠΩΣ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΕΡΣΗ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΌΠΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΕΆΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΜΜΕΤΟΣ. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΆ 1,5 ΜΕ 2 ΚΙΛΑ

52 ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΚΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΟΥΣΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΤΡΑ. ΟΙ ΑΚΟΥΣΙΕΣ ΣΥΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ, ΟΙ ΕΚΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΞΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΑΚΟΥΣΙΩΝ ΣΥΣΤΟΛΩΝ.

53 ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΕΊΝΑΙ 1) ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΟΚΟ ΕΝΑ ΑΝΕΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΘΟΡΥΒΩΝ ΧΩΡΟ. 2)ΑΝΤΙΣΗΨΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΚΆΘΕ ΚΟΛΠΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΟΛΗΣ 3)Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΌΣ ΑΣΗΠΤΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΝΟΙΩΘΕΙ ΑΝΕΤΑ Η ΕΠΙΤΟΚΟΣ. 4)ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ, ΕΤΣΙ ΏΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΥΝΟΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ. 5) ΌΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΕΟΣ ΧΟΡΗΓΩΝΤΑΣ ΣΚΩΡΑΜΙΔΑ ΣΕ ΤΑΚΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ 6)ΤΕΛΟΣ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΟΚΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΧΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΩΔΙΝΩΝ.

54 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΥΕΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΥΟΛΕΓΕΝΗΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ. ΟΙ 3 ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΊΝΑΙ Η ΚΕΦΑΛΙΚΗ ΚΑΤΆ 96% Η ΙΣΧΙΑΚΗ ΣΤΟ 3% ΚΑΙ Η ΩΜΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΟ 1%

55 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΛΕΧΩΙΔΑΣ ΛΟΧΕΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙ 4-6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.Η ΛΕΧΩΙΔΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ. ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ Η ΛΕΧΩΙΔΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 1) ΛΗΨΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 37ο ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΛΟΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΜΗΤΡΑ Η ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΣΤΩΝ ΑΠΌ ΤΟ ΓΑΛΑ 2) ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΜΗΤΡΑΣ. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ. Η ΕΠΙΤΟΚΟΣ ΝΟΙΩΘΕΙ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΜΕ ΨΗΛΑΦΗΣΗ. 3) ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙΚΟΛΠΙΚΑ 4)ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΝΑΙΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΟΥΛΩΣΗ 5) ΤΟΥΣ ΜΑΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΌΤΙ ΌΤΑΝ ΝΟΙΩΘΕΙ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ, ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΑΣΤΙΤΙΔΑΣ.

56 6)ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΧΩΙΔΑΣ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΑΙ ΣΕ ΝΤΟΥΖ ΚΑΙ ΌΧΙ ΣΕ ΜΠΑΝΙΕΡΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ 7) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΛΥΣΕΙΣ ΤΙΣ 3-4 ΠΡΩΤΑΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ.

57 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ ΚΑΤΆ APGAR A)Ο ΚΑΤΆ ΛΕΠΤΟ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΩΝ ΠΑΛΜΩΝ ( ) ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΜΠΤΟ Β)ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Γ)Ο ΜΥΙΚΟΣ ΤΟΝΟΣ Δ)ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΩΝ Ε)Χ ΡΩΜΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

58 ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΕΦΑΛΙ ΒΑΤΟΤΗΤΑ ΡΙΝΙΚΩΝ ΧΟΑΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΡΙΝΙΚΟ ΕΡΥΘΗΜΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΤΤΗ ΒΛΕΝΝΑ ΔΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ Η ΚΗΛΙΔΩΝ Η ΑΠΟΛΕΠΙΣΗΣ ΑΚΡΟΑΣΟΥ ΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΝΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΕΚΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ ΑΝΑ ΛΕΠΤΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΖΥΓΙΣΕ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ ( ΚΙΛΑ) ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΗΣ CM ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΘΟΥΣ CM

59 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΕΊΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ, ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ ΏΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΕΊΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΌΜΩΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ. ΚΥΡΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΤΆ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ, ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΟΞΙΝΑΙΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ Η ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΛΑΜΨΙΑ.

60 Η ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ ΕΊΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΤΟΞΙΜΑΙΜΙΑΣ ΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΌ ΠΟΛΛΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΥΤΆ ΕΊΝΑΙ Α)ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΌ 140/90 ΕΊΝΑΙ ΥΠΟΠΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ Β)ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΡΙΑ Γ)ΟΙΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΥΡΙΑ Δ)ΑΥΞΗΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΚΟΝΑ ΑΝ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΩΜΑ ΤΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΑΜΨΙΑ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΛΕΜΑΤΟΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΜΑΤΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΠΑΣΜΟΙ(ΤΟΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΛΟΝΙΚΟΙ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΛΘΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΌ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ.

61 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ 1)ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ ΑΠΌ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 2)ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΧΑ 3)ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΛΗΨΗ ΑΠ 4)ΜΕΤΡΗΣΗ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΛΛΟΜΕΝΩΝ ΥΓΡΩΝ 5)ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΟΥ.

62 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΑΜΨΙΑ Η ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΛΑΜΨΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟ 1)ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΟ ΣΕ ΑΝΕΤΟ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ 2)ΛΗΨΗ ΖΩΤΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ 3)ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΛΕΒΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΦΛΡΒΙΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. 5) ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΡΟΛΥΤΩΝ 6)ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΥΡΟΚΑΘΕΤΗΡΑ 7)ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΝΙΤΟΡ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΝΑΠΝΟΩΝ ΚΑΙ ΣΦΥΞΕΩΝ 7)ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΕ ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΠΑΣΜΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟΜΑΤΟΔΙΑΣΤΟΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΠΝΙΓΜΟΥ 8)ΕΤΟΙΜΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΤΡΑΧΕΙΟΣΤΟΜΙΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ,ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

63 Φυσιολογικός ίκτερος (Physiologic jaundice)

64 Σύζευξη Χολερυθρίνης Η χολερυθρίνη είναι µια κίτρινη χρωστική προερχόµενη από την αιµοσφαιρίνη που απελευθερώνεται από τα ερυθροκύτταρα όταν καταστραφούν και τη µυοσφαιρίνη των µυϊκών κυττάρων. Η αιµοσφαιρίνη φαγοκυτταρώνεται από τα δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα, µετατρέπεται σε χολερυθρίνη και απελευθερώνεται σε ασύζευκτη (ελεύθερη) µορφή. Η ασύζευκτη (έµµεση) χολερυθρίνη είναι σχετικά αδιάλυτη και δεσµεύεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από την κυκλοφορούσα αλβουµίνη, µια πρωτεΐνη του πλάσµατος. Η ασύζευκτη χολερυθρίνη εγκαταλείπει το αγγειακό σύστηµα και δεισδύει σε άλλους εξωαγγειακούς ιστούς (π.χ. δέρµα, σκληρός χιτώνας του οφθαλµού, στοµατικός βλεννογόνος). Η απορρέουσα κίτρινη χρώση αποκαλείται ίκτερος.

65 Στο ήπαρ, η ασύζευκτη χολερυθρίνη συνδέεται µε το γλυκουρονίδιο µε την παρουσία του ενζύµου γλυκουρονική τρανσφεράση. Η συζευγµένη µορφή χολερυθρίνης (άµεση χολερυθρίνη)είναι διαλυτή και εκκρίνεται από τα ηπατικά κύτταρα ως συστατικό της χολής. Μαζί µε άλλα συστατικά της χολής, η άµεση χολερυθρίνη εκκρίνεται στο σύστηµα των χοληφόρων που µεταφέρει τη χολή στο δωδεκαδάκτυλο. Η χολερυθρίνη µετατρέπεται σε ουροχολινογόνο και κοπροχολινογόνο στο δωδεκαδάκτυλο µέσω της δράσης της βακτηριδιακής χλωρίδας. Το ουροχολινογόνο απεκκρίνεται στα ούρα και στα κόπρανα. Το κοπροχολινογόνο απεκκρίνεται στα κόπρανα

66 Το επίπεδο ολικής χολερυθρίνης ορού είναι το άθροισµα των επιπέδων συζευγµένης και ασύζευκτης χολερυθρίνης. Η προγεννητική πρόσληψη φαρµάκων από τη µητέρα, όπως οι σουλφοναµίδες και η ασπιρίνη µπορεί να µειώσει την ποσότητα των θέσεων σύνδεσης της αλβουµίνης του ορού στο νεογνό. Αν και το νεογνό έχει τη λειτουργική ικανότητα µετατροπής της χολερυθρίνης, φυσιολογική υπερχολερυθριναιµία εµφανίζεται συχνά στα νεογνά.

67 Φυσιολογικός Ίκτερος Ο φυσιολογικός ίκτερος ή νεογνική υπερχολερυθριναιµία εµφανίζεται στο 50% των τελειόµηνων και στο 80% των πρόωρων νεογνών. Η επίπτωση και βαρύτητα του φυσιολογικού ικτέρου είναι αυξηµένες στα νεογνά Ασιατών, αυτοχθόνων Αµερικανών και Εσκιµώων (Merenstein & Gardner, 1998). Αν και ο νεογνικός ίκτερος θεωρείται καλοήθης, µπορεί να συµβεί τοξική συγκέντρωση χολερυθρίνης µε αποτέλεσµα την ανάπτυξη παθολογικής κατάστασης. Ο νεογνικός ίκτερος οφείλεται στον υψηλότερο ρυθµό παραγωγής χολερυθρίνης από το νεογνό και τη σηµαντική επαναρρόφηση χολερυθρίνης από το λεπτό έντερο του νεογνού (Guyton & Hall, 1995).

68 Ο ίκτερος παρατηρείται γενικά για πρώτη φορά στην περιοχή της κεφαλής, κυρίως στο σκληρό χιτώνα του οφθαλµού και τους βλεννογόνους και στη συνέχεια επεκτείνεται σταδιακά στο θώρακα, την κοιλιακή χώρα και τα άκρα. Οι πρακτικές σίτισης µπορεί να επηρεάσουν την εµφάνιση και το βαθµό του φυσιολογικού ικτέρου. Η πρώιµη σίτιση (µέσα στην πρώτη ώρα) τείνει να διατηρεί το επίπεδο της χολερυθρίνης ορού χαµηλό διεγείροντας τη δραστηριότητα του εντέρου (γαστροκολικό αντανακλαστικό) και τη δίοδο µηκωνίου. Το στρες του ψύχους στο νεογέννητο µπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οξέωσης και αύξηση των επιπέδων των ελεύθερων λιπαρών οξέων. Σε περίπτωση οξέωσης, η σύνδεση αλβουµίνης-χολερυθρίνης είναι ασθενής µε αποτέλεσµα την υψηλότερη συγκέντρωση ασύζευκτης χολερυθρίνης.

69 Ο πυρηνικός ίκτερος, η πιο σοβαρή επιπλοκή της νεογνικής υπερχολερυθριναιµίας, προκαλείται από την καθίζηση της χολερυθρίνης στα νευρικά κύτταρα µε αποτέλεσµα την καταστροφή τους. Εάν το νεογνό επιβιώσει από τον πυρηνικό ίκτερο πιθανόν να εµφανισθούν εγκεφαλική παράλυση, επιληψία και νοητική καθυστέρηση.  

70 Ο φυσιολογικός ίκτερος πληροί τα ακόλουθα ειδικά κριτήρια (Korones, 1995):_
Το νεογνό είναι κατά τα άλλα καλά. Στα τελειόµηνα νεογνά, ο ίκτερος πρωτοεµφανίζεται µετά τις 24 ώρες και υποχωρεί προς το τέλος της 7ης ηµέρας. Στα πρόωρα νεογνά, ο ίκτερος πρωτοεµφανίζεται στις 48 ώρες και υποχωρεί κατά την 9η ή 10η ηµέρα. Η συγκέντρωση ασύζευκτης χολερυθρίνης στον ορό δεν υπερβαίνει συνήθως τα 12 mg/dl στα τελειόµηνα νεογνά και τα 15 mg/dl στα πρόωρα νεογνά Η υπερχολερυθριναιµία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη ασύζευκτη µορφή και η συζευγµένη (άµεση) χολερυθρίνη δεν υπερβαίνει το 1 ή 1,5 mg/dl. Οι ηµερήσιες αυξήσεις των συγκεντρώσεων χολερυθρίνης δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 mg/dl. Τα επίπεδα χολερυθρίνης άνω των 12 mg/dl µπορεί να υποδεικνύουν είτε επιδείνωση της βιολογικής αδυναµίας ή παρουσία νόσου.

71 ΘΗΛΑΣΜΟΣ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΜΕ ΜΗΡΙΚΟ ΓΑΛΑ. Η ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗΣ, ΟΡΜΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΤΟ ΜΗΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ. ΌΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ Θ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ. ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΑΥΤΌ ΔΕΝΟΥΜΕ ΣΦΙΚΤΑ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΠΕΡΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΥΓΡΩΝ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΟΥΜΕ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗΣ.


Κατέβασμα ppt "Βοήθεια κατά τη Γυναικολογική Εξέταση Πλύντε τα χέρια σας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google