Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2015-2016
Βρεφοκτονία ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

2 Βρεφική θνησιμότητα μέσα στα χρόνια
Βρεφική θνησιμότητα μέσα στα χρόνια Χρονολογία θάνατοι Χρονολογία θάνατοι

3 Βρεφική θνησιμότητα μέσα στα χρόνια
Βρεφική θνησιμότητα μέσα στα χρόνια Χρονολογία θάνατοι

4 Ιστορική Αναδρομή Πρωτόγονες κοινωνίες: Ευρέως αποδεκτή
Μέσος όρος ζωής 2 χρόνια Παλαιολιθική εποχή: Αποπομπή ‘κακών πνευμάτων’(κεφάλι αναπήρων) Αιχμηρά εργαλεία τρυπούσαν το κεφάλι διαφυγή δαιμόνων Αρχαίος κόσμος: Βρεφοκτονία συνηθισμένη Εξαίρεση Αίγυπτος (προσφορά υπηρεσιών) Αρχαία Σπάρτη: Όσοι δεν ανταποκρίνονταν στο ιδεώδες του τέλειου αρσενικού ή και πολεμιστή ρίχνονταν στον Καιάδα Αντίθετα στην Αρχαία Αθήνα: Ιδιαίτερη αντιμετώπιση-Επίδομα Βυζαντινή Εποχή Κάθαρση της ψυχής και του πνεύματος του ατόμου 20ος Αιώνας Σταματάει σε μεγάλο βαθμό Εκπαίδευση των ατόμων (με αναπηρίες) Αποδοχή διαφορετικότητας

5 Βίντεο για τη βρεφοκτονία:

6 Η βρεφοκτονία σήμερα  Στην Ελλάδα υπάρχει βρεφοκτονία σε πολύ μικρό ποσο-στό. Η θανάτωση βρεφών οφείλεται κυρίως στις εκτρώ-σεις. Ήδη από την αρχαιότητα η βρεφοκτονία ήταν συχνό φαινόμενο, όπως φαίνεται και από τον μύθο του Λευκίπ-που. Στον μύθο όταν γεννήθηκε κορίτσι χρειάστηκε θεϊκή παρέμβαση, για να μεταμορφωθεί σε αγόρι και να μη θα-νατωθεί από τον ίδιο τον πατέρα του.  Σε ορισμένα κράτη - σε άμεση αντίθεση με τον νόμο - υ-πάρχουν πινακίδες που συμβουλεύουν τους γονείς να μην κάνουν κορίτσια, προειδοποιώντας: ‘‘ Πληρώστε τώρα, και αποταμιεύστε μετά’’.

7 Η βρεφοκτονία σήμερα στην Κίνα
Στην Κίνα έπειτα από τα σκληρά πολι-τικά μέτρα που επιτρέπουν μόνο ένα παιδί σε κάθε οικογένεια, το φαινόμενο της βρεφοκτονίας και της βρεφικής ε-γκατάλειψης γνωρίζει τρομακτική έξαρ-ση. Νεογέννητα μωρά βρίσκονται καθη-μερινά πεταμένα σε κάδους.

8 Η βρεφοκτονία σήμερα στην Ινδία
Στην Ινδία ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η τελευταία ετήσια έρευνα για την υγεία από το γραφείο απογραφής δείχνει ότι σε πολλές από τις λιγότερες αναπτυγμένες περιοχές της, ο α-ριθμός των κοριτσιών έχει μειωθεί αισθητά, ό-χι μόνο από την εμβρυοκτονία, αλλά κυρίως α-πό την παιδοκτονία. Αυτό φαίνεται στη σημα-ντική μείωση του δείκτη αναλογίας των φύλων στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών. Δεδομένου ότι μερικές από τις λιγότερες αναπτυγμένες πε-ριοχές, είναι και οι πιο πολυπληθείς, τότε μιλά-με για τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων μι-κρών κοριτσιών.

9 Η βρεφοκτονία σήμερα στην Ινδία
Ένα ινδικό ρητό λέει ότι το να μεγαλώνουν κορί-τσια είναι σαν να φρο-ντίζεις τον κήπο του γείτονα. Αν έχεις δύο κόρες, τότε έχεις αμαρτήσει στην προηγούμενη ζωή σου. Απαξίωση 50% σκοτώνεται σε ηλι-κία κάτω από 5 ετών.

10 Η βρεφοκτονία σήμερα στο Πακιστάν
Εκατοντάδες βρέφη δολοφονούνται στο Πακιστάν, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν. Τα πιο πολλά από αυτά τα βρέφη έζησαν λιγότερο από μια εβδομάδα. Οι υποθέσεις βρεφοκτονίας αυξάνονται στο Πακι-στάν, όπου τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου είναι καταδικασμένα και η μοιχεία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου. Περίπου βρέφη εγκαταλείφθηκαν ή σκοτώ-θηκαν στη χώρα το 2010, 999 το 2009 και 890 το 2008, σύμφωνα με το Εντχι. Τα πιο πολλά από αυτά τα βρέφη έζησαν λιγότερο από μια εβδομάδα.

11 Η βρεφοκτονία σήμερα στο Πακιστάν
Στο Πακιστάν, τα κορίτσια θεωρούνται ως ένα αβάσταχτο βάρος για τις οικο-γένειες, οι οποίες πρέπει να δαπανή-σουν περισσότερες από ένα εκατομ-μύριο ρουπίες (8.900 ευρώ) για να παντρέψουν τα κορίτσια τους. Τα περισσότερα δολοφονημένα βρέφη βρίσκονται σε χωματερές και υπονό-μους.

12 Στη Φόνισσα... Περιγράφεται παραστατικά η κοινωνική θέση της γυ-ναίκας εκείνη την εποχή Θίγεται ένα κοινωνικό πρό-βλημα της εποχής Η Φραγκογιαννού πνίγει κορίτσια για να τα λυτρώ-σει και να τα βοηθήσει να αποφύγουν τη μοίρα που τα περίμενε. Στην εποχή που γράφτηκε η φόνισσα η γυναίκα για να παντρευτεί έπρεπε να έχει προίκα (μειονέκτημα για τις φτωχές οικογένειες)

13 Στη Φόνισσα.... Συμπεραίνουμε λοι-πόν ότι η δολοφονία μικρών παιδιών και ιδίως κοριτσιών, ή-ταν μια πράξη ¨λύ-τρωσης¨, λόγω της υποτιμημένης θέσης της γυναίκας εκείνης της εποχής.

14 ΠΗΓΕΣ: Wikipedia Google photos Nooz.gr In news.gr Protothema.gr

15 Αδαμοπούλου Αγγελική Βογιατζή Ανδριάνα Γουρνάκη Δήμητρα Ζάχου Χριστίνα Κοντογιάννη Ελένη


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Ν. ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google