Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι-ΤΡΙ-βίζουν τα Στρουμπειάκια σαν ΕΥ-γενικά χελιδονάκια.» Σχολικό Έτος: 2016-2017 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αγγελογιαννοπούλου Δήμητρα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι-ΤΡΙ-βίζουν τα Στρουμπειάκια σαν ΕΥ-γενικά χελιδονάκια.» Σχολικό Έτος: 2016-2017 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αγγελογιαννοπούλου Δήμητρα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι-ΤΡΙ-βίζουν τα Στρουμπειάκια σαν ΕΥ-γενικά χελιδονάκια.» Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αγγελογιαννοπούλου Δήμητρα Συνεργαζόμενοι: Νήπια Τάξη: Α3 ~ 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών (Στρούμπειο)

2 Ποιοί Είμαστε… Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Α3 υποχρεωτικό τμήμα του 15ου Νηπιαγωγείου Πατρών. Συμμετείχαν η νηπιαγωγός με τα νήπια-προνήπια. Οι εργασίες ήταν ατομικές και ομαδικές.

3 Πώς Ξεκίνησαν Όλα… Αφορμή ενασχόλησης με το θέμα της φιλαναγνωσίας στάθηκε η επίσκεψή μας στην Αγορά Αργύρη για να παρακολουθήσουμε τις διηγήσεις της Παραμυθούς! Τα παραμύθια που ακούσαμε ήταν τα εξής: «Κάποτε και τα λόγια φυτρώνουν» και «Ο γάμος του πρίγκιπα Πόντικα». Ζωγραφίσαμε τα παραμύθια κι επιστρέψαμε στο νηπιαγωγείο αποφασισμένοι να βρούμε τις ιστορίες που μας μάγεψαν. Εξερευνώντας με αυτό το σκοπό τη βιβλιοθήκη μας, διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα βιβλία της έχουν ως συγγραφέα τον Ευγένιο Τριβιζά. Έτσι αποφασίσαμε να εστιάσουμε στα έργα του.

4

5 Ποιους Στόχους Βάλαμε…
γνωστικοί: εμπλουτισμός λεξιλογίου, γλωσσική ανάπτυξη, επιχειρηματολογία, αφήγηση, συγκέντρωση προσοχής, ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης, διάκριση πεζού & έμμετρου λόγου, γνωριμία με επαγγέλματα του χώρου, επαφή με άλλους κώδικες γραφής (Braille, Morse)

6 ψυχοκινητικοί: καλλιτεχνική έκφραση, κοινωνικοποίηση, γνωριμία με όργανα & αισθήσεις που ενεργοποιούνται κατά την ανάγνωση/ακρόαση ενός παραμυθιού συναισθηματικοί: διέγερση φαντασίας, όξυνση παρατηρητικότητας, συνεργασία τόσο μεταξύ των παιδιών όσο και ανάμεσα σε σχολείο και σπίτι, φιλαναγνωσία, συναισθηματική ωρίμανση, μεγέθυνση αισθήματος αισιοδοξίας («Αν σου πέσει ένα βουβάλι στο κεφάλι»)

7 Μεθοδολογία… μέθοδος project παιχνίδι ρόλων μελέτη πεδίου
διαθεματική προσέγγιση ομαδοσυνεργατική μάθηση ιδεοθύελλα

8 Το Ταξίδι Μας… Δημιουργήσαμε τη γωνιά «ΕΥΓΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» με βιβλία που προμηθευτήκαμε από τα σπίτια των παιδιών, καθώς και «ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ» για τους τυπωμένους φίλους μας. Χωριστήκαμε σε ομάδες: Λυκάκια τα κορίτσια και Ρούνι-Ρούνι τα αγόρια.

9 Γνωστική Περιοχή ΓΛΩΣΣΑ
Διερευνήσαμε τις προϋπάρχουσες γνώσεις και εσφαλμένες αντιλήψεις των παιδιών για τα μηνύματα των βιβλίων που είχαν ήδη σπίτι τους. Τους πήραμε συνέντευξη για το αγαπημένο τους βιβλίο και ποιός τους το διαβάζει. Παίξαμε με τις Σοφές Χελώνες από το Αλφαβητάρι κάνοντας φωνολογική επίγνωση. Γνωρίσαμε βιβλία από όλες τις κατηγορίες. Γίναμε μικροί συγγραφείς ιστοριών χρησιμοποιώντας λέξεις από το αρχικό του ονόματός μας. Διακρίναμε τις διαφορές μύθου και παραμυθιού. Μάθαμε τα μέρη του αναγνώστη (μάτια, αφτιά, μύτη, χέρια, καρδιά, μυαλό). Υπογράψαμε τους κανόνες δανειστικής βιβλιοθήκης. Μάθαμε τα δικαιώματα τόσο του αναγνώστη όσο και του βιβλίου. Μιλήσαμε για την πνευματική ιδιοκτησία & τα συγγενικά δικαιώματα. Κάναμε σύνθετες λέξεις με συνθετικό το βιβλίο. Αναφερθήκαμε στη βιογραφία του Ευγένιου Τριβιζά.

10

11 Γνωστική Περιοχή ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Απαριθμήσαμε τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά. Παίξαμε παιχνίδια αρίθμησης από το Αριθμητάρι. Αντιστοιχίσαμε χρώμα με σχήμα («Ο λαίμαργος Τουνελόδρακος»). Συγκρίναμε μεγέθη («Ο ήλιος της Λίζας»). Ασχοληθήκαμε με προσθαφαιρέσεις. Δημιουργήσαμε σύνολα & υποσύνολα («Η πριγκίπισσα Δυσκολούλα»). Ταξινομήσαμε τα βιβλία σε Παλιά, Νέα & Αγαπημένα. Διορθώσαμε τα δεκαένα & δεκαδύο σε έντεκα & δώδεκα, αντίστοιχα.

12

13 Γνωστική Περιοχή ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Γνωρίσαμε παραμυθάδες, Έλληνες και μη (Άντερσεν, Αίσωπος, αδελφοί Γκριμ, Χαλιμά, Τριβιζάς). Μάθαμε τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το βιβλίο: Βιβλιοδέτης Συγγραφέας Βιβλιοπώλης Εικονογράφος Βιβλιοθηκονόμος Τυπογράφος Εκδότης Βιβλιοκριτικός γραφίστας Είδαμε τα ήδη βιβλιοθήκης (δημόσια, κινητή, δημοτική). Γνωρίσαμε κάλαντα («Φρικαντέλα, η μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα»), καρναβαλικά έθιμα («Οι 3 αποκριάτικες κορδέλες»), καθώς και πασχαλινές παραδόσεις («Το αυγό που δε σπάει ποτέ») από όλη την Ελλάδα. Μάθαμε τις θεωρίες για τις ρίζες του παραμυθιού. Μιλήσαμε για το διεθνή Σοροπτιμισμό.

14

15 Γνωστική Περιοχή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ
Κατασκευάσαμε βιβλιοφάγους με διαβατήρια για τους μυστικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά. Ζωγραφίσαμε Μάνταλα («Τα 33 ροζ ρουμπίνια»). Φτιάξαμε σελιδοδείκτες και μολυβοθήκες. Φτιάξαμε γραμματόσημα με τους ήρωες της Φρουτοπίας. Τραγουδήσαμε τον ύμνο του Λούκουλου. Διακοσμήσαμε οικολογικές τσάντες με θέμα το βιβλίο. Δραματοποιήσαμε την «Πινεζοβροχή». Παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση «Τα γουρουνάκια- κουμπαράδες» με εισιτήριο την καταβολή τροφίμων για το Χαμόγελο του Παιδιού. Αθληθήκαμε με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 της Ελλάδας, Φοίβο και Αθηνά («Έλα να παίξουμε με τη Δέσποινα»). Αναπαραστήσαμε τον πίνακα του Νικόλαου Γύζη «Το παραμύθι της γιαγιάς».

16

17 Γνωστική Περιοχή Η/Υ Ακούσαμε συνέντευξη του Ευγένιου Τριβιζά.
Είδαμε το θεματικό πάρκο «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» στη Δ.Ε.Θ. Στείλαμε στον κύριο Τριβιζά για να τον προσκαλέσουμε στo σχολείο μας και δεχτήκαμε την ευφάνταστη απάντησή του που μας ειδοποιούσε για την επικείμενη άφιξή του ως ‘‘αόρατο πράσινο καγκουρό’’, καθώς και οδηγίες για να τον επισκεφθούμε με τη σειρά μας στο Νησί των Πυροτεχνημάτων. Ήρθαμε σε επαφή με την όπερα («Οι δραπέτες της Σκακιέρας»). Γνωρίσαμε ποικίλους κώδικες γραφής: σήματα Morse, γραφή Braille («Τα τακτοποιημένα παιχνίδια»)

18

19 Τί Πετύχαμε… Κάνοντας τον απολογισμό του προγράμματός μας, καταλήξαμε ότι υλοποιήθηκε με επιτυχία. Τα νήπια συμμετείχαν σε αυτό με ενθουσιασμό και αποκόμισαν χρήσιμες γνώσεις μέσα από ομαδοσυνεργατική μάθηση και βιωματικές δραστηριότητες. Οι στόχοι επιτεύχθηκαν. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στη σχολική κοινότητα με την τέλεση της αποχαιρετιστήριας εορτής.

20 Επισκέψεις Μουσείο Παιδείας Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών Βιβλιοπωλείο «Lexis» Αγορά Αργύρη (Παραμυθού) Εφημερίδα «Πελοπόννησος» Μας επισκέφθηκε εκπρόσωπος από την Ένωση Τυφλών.

21 Ευχαριστίες… Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Παραμυθού  Αγορά Αργύρη Μουσειοπαιδαγωγό  Μουσείο Παιδείας Βιβλιοθηκονόμο  Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών Εφημερίδα «Πελοπόννησος» Ένωση Τυφλών Σοροπτιμιστική Ένωση Ελλάδος («Το Λυπημένο Αρκουδάκι») «Χαμόγελο του Παιδιού» & Πολυφωνική Χορωδία Μουσείο Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» A.R.A. (Φίλοι της Βιβλιοδετικής Τέχνης) Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων ΝΗΠΙΑ

22 Ενδεικτική Βιβλιογραφία…
μυθιστορήματα, π.χ. «Η Δέσποινα και το Περιστέρι» διηγήματα, π.χ. «Ο Ταξιδιώτης και η Μαργαρίτα» νουβέλες, π.χ. «Οι Δραπέτες της Σκακιέρας» θεατρικά έργα, π.χ. «Το Μεγάλο Ταξίδι του Τουρτούρι» παραμύθια, π.χ. «Τα 3 Μικρά Λυκάκια» (pop-up έκδοση) ιστορίες, π.χ. «Το Απίθανο Τσίρκο του Μανόλη» έμμετρα παραμύθια, π.χ. «Ποιός Έκανε Πιπί στο Μισισιπή» αντιπολεμικά παραμύθια, π.χ. «Ο Πόλεμος της Ωμεγαβήτας» παραμύθι με τη συμμετοχή του αναγνώστη, π.χ. «Τα 33 Ροζ Ρουμπίνια» οικολογικά παραμύθια, π.χ. «Ο Χορός των Στρουθοκαμήλων» κόμικς, π.χ. «Φρουτοπία» (συλλεκτική έκδοση & βιβλία δραστηριοτήτων) αλφαβητάρια, π.χ. «Οι Παρεούλες της Αλφαβήτας» αριθμητάρια, π.χ. «Το Φτερωτό Αριθμητάρι» χιουμοριστικά εκπαιδευτικά βιβλία, π.χ. «Η Λιωμένη Σοκολάτα» χιουμοριστικά εκπαιδευτικά παραμύθια, π.χ. «Η Πριγκίπισσα Δυσκολούλα»

23


Κατέβασμα ppt "Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι-ΤΡΙ-βίζουν τα Στρουμπειάκια σαν ΕΥ-γενικά χελιδονάκια.» Σχολικό Έτος: 2016-2017 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αγγελογιαννοπούλου Δήμητρα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google