Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

“Skunk works” και Εκπαίδευση: Μπορούν οι μη-συμβατικές μεθοδολογίες να παραδώσουν αποτελέσματα εντός ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος; Τρίτη, 25η Οκτωβρίου,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "“Skunk works” και Εκπαίδευση: Μπορούν οι μη-συμβατικές μεθοδολογίες να παραδώσουν αποτελέσματα εντός ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος; Τρίτη, 25η Οκτωβρίου,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 “Skunk works” και Εκπαίδευση: Μπορούν οι μη-συμβατικές μεθοδολογίες να παραδώσουν αποτελέσματα εντός ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος; Τρίτη, 25η Οκτωβρίου, 2016 Neagu Adrian – AOA Arges Αλέξανδρος Αποστολίδης – Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

2 Neagu Adrian – AOA Arges
Μπορούν οι μη συμβατικές μεθοδολογίες να παραδώσουν εντός ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος Skunk works - Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις Τρίτη, 25η Οκτωβρίου, 2016 Neagu Adrian – AOA Arges

3 Η έννοια “Skunk works” Η ομάδα καινοτομίας Skunk works είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος εισαγωγής της ενδοεπιχειρηματικότητας. Skunk works σαν μια μορφή καινοτομίας έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από εταιρείες με σκοπό την διάκριση της επιχείρησης τους από άλλες και την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, και και παράλληλα να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που είναι αποτέλεσμα της αύξησης του αριθμού των ανταγωνιστών της. Ο όρος προέρχεται από το έργο του Lockheed “Skunk Works" κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

4 Η έννοια “Skunk works” Ένα έργο Skunkworks είναι μια φράση αργκό που χρησιμοποιείται συνήθως σε σχέση με επιχειρήσεις και τεχνολογία για να περιγράψει μια μικρή και χαλαρά δομημένη ομάδα ανθρώπων η οποία ερευνά και αναπτύσσει ένα έργο για εισαγωγή καινοτομίας στην τεχνολογία. Ο όρος συνήθως αναφέρεται σε τεχνολογικά έργα που αναπτύσσονται εν μέρει με μυστικότητα, όπως το Google X Lab.

5 Η έννοια “Skunk works” Οι ομάδες καινοτομίας Skunkworks χρησιμοποιούνται συχνά στα αρχικά στάδια της προώθησης ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας Μια άλλη γνωστή ομάδα καινοτομίας skunkworks ήταν το εργαστήριο περίπου 50 ατόμων που διαμορφώθηκε από τον by Steve Jobs για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού υπολογιστή Macintosh Σκοπός της ομάδας είναι να αναπτύξει κάτι γρήγορα και με όσο το δυνατό λιγότερους διαχειριστικούς περιορισμούς.

6 Skunk Works – Τί να κάνεις και τί να μην κάνεις στην ανάπτυξη μιας ομάδας καινοτομίας skunk works

7 Skunk Works – Τι να κάνεις
Ηγέτης ομάδας και ηγεσία. Ο ηγέτης της ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση της ομάδας και στην παρότρυνση της να παραμένει επικεντρωμένη στο στόχο της. Μέλη της ομάδας. Μια μικρή ομάδα ταλαντούχων ατόμων. Τα μέλη της ομάδας πρέπει επίσης να είναι εξαιρετικά εξειδικευμένα και έμπειρα.

8 Skunk Works -Τί να κάνεις
Διοικητική υποστήριξη. Ισχυρή υποστήριξη και ενθάρρυνση από τα υψηλά επίπεδα διοίκησης καθιστούν τη διαδικασία της καινοτομίας ευκολότερη. Ρύθμιση χρόνου. Η δημιουργία εργασίας ψηλής αξίας σε περιορισμένο χρονικό διάστημα αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για έργα ομάδας καινοτομίας skunk works. Επιβράβευση της αποδοτικότητας. Επειδή μόνο λίγα άτομα θα χρησιμοποιηθούν στους περισσότερους άλλους τομείς, πρέπει να υπάρχουν τρόποι για να επιβραβεύεται η καλή επίδοση.

9 Τί να μην κάνεις – οι αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν μια ομάδα καινοτομίας Skunk Works
Το κίνητρο είναι πάντα προσωρινό. Δεν βοηθά πραγματικά στην επίτευξη καταπληκτικής επιτυχίας. Είναι σημαντικό για ένα ηγέτη να δίνει κατεύθυνση στην ομάδα καινοτομίας και να δημιουργεί ανάμεσα στα μέλη της ομάδας ένα πολιτισμικό περιβάλλον. Μην ξεχάσετε να κάνετε μια εκτεταμένη διαδικασία πρόσληψης του εμπλεκόμενου προσωπικού. Η πηγή των περισσότερων προβλημάτων είναι οι άνθρωποι.

10 Τί να μην κάνεις – οι αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν μια ομάδα καινοτομίας Skunk Works
Μην αρχίσετε την εκτέλεση πριν να έχετε πρώτα ορίσει και οργανώσει το έργο. “Ξεκινήστε με το τέλος στο μυαλό” - Stephen Covey Η αποτελεσματικότητα και η σαφήνεια είναι σημαντικοί παράγοντες στην εφαρμογή ενός έργου skunk works. Θα πρέπει να καθοριστεί ένας ελάχιστος αριθμός απαιτούμενων αναφορών. Η χρηματοδότηση ενός προγράμματος πρέπει να είναι έγκαιρη ούτως ώστε ο ανάδοχος να μην τρέχει συνεχώς στην τράπεζα για την υποστήριξη κυβερνητικών έργων.

11 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

12 Ενδοεπιχειρηματικότητα, Skunk Works και Εκπαίδευση
Τρίτη, 25η Οκτωβρίου 2016 Αλέξανδρος Αποστολίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

13 Ενδοεπιχειρηματικότητα και Εκπαίδευση
Ο κύριος στόχος της Ενδοεπιχειρηματικότητας είναι η ενσωμάτωση των δημιουργικών πλεονεκτημάτων της καινοτομίας σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις και δομές. Κατά κάποιο τρόπο είναι η δυνατότητα μίμησης του οικοσυστήματος καινοτομίας των νέων επιχειρήσεων start ups, και η αύξηση της δυνατότητας απορρόφησης γνώσης και παραγωγής καινοτομίας. YES! Ένας εξομοιωτής start up  Κάνει νόημα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης?

14 Γιατί είναι απαραίτητη
CEDEFOP: Επείγουσα ανάγκη για την εκπαίδευση να προσαρμοστεί στην αγορά εργασίας  ικανότητα να προσαρμόζεται και να είναι ευέλικτη Οικειότητα με την τεχνολογία θα είναι απαραίτητη, ειδικά για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) Έλλειψη καινοτομίας στην εκπαίδευση  Έλλειψη ικανότητας δημιουργίας ενασχολήσιμων πτυχιούχων

15 Ορισμοί (Estevez και Yunicheva 2012; Jing 2013)
Τεχνολογικό λεξικό,2009 “… μια ομάδα ανθρώπων η οποία, για να πετύχει ασυνήθιστα αποτελέσματα, εργάζεται με τρόπο που είναι εκτός των συνηθισμένων κανόνων. Μια ομάδα καινοτομίας Skunk work είναι συχνά μια μικρή ομάδα η οποία αναλαμβάνει ή που της δίνεται η ευθύνη να ανταπτύξει κάτι σε μικρό χρονικό διάστημα με ελάχιστους διαχειριστικούς περιορισμούς. Συνήθως, μια ομάδα Skunk work έχει μικρό αριθμό μελών για να μειώσει προβλήματα επικοινωνίας. Μια ομάδα Skunk work χρησιμοποιείται συνήθως για να ηγείται το σχεδιασμό προϊόντων τα οποία θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τη σύνηθη διαδικασία. Ένα έργο Skunk work project δυνατό να είναι μυστικό” Brown (2004) “Μια πραγματική ομάδα καινοτομίας Skunk works είναι μια απομονωμένη και εξειδικευμένη ομάδα η οποία σχηματίζεται για να επιταχύνει το ρυθμό της έρευνας, αλλα ειδικά την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών. Η ομάδα συνήθως λειτουργεί έξω από τα όρια κανόνων και κανονισμών της μητρικής εταιρίας και υπό την πίεση του χρόνου.” Single και Spurgeon (1996) “Μέθοδος διαχείρισης της διαδικασίας της καινοτομίας, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αποτελεσματική χρήση χρόνου από μια μικρή ομάδα δημιουργικών επιστημόνων”*3 Gwynne (1997) “Παρέχει σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες την ευκαιρία να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με μικρότερους ανταγωνιστές. Αλλά απαιτούν προσεκτική προετοιμασία για να είναι αποδοτικές”. “Μικρές ομάδες επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα και προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν τις λύσεις” “Σήμερα,…., η ιδέα των Skunk works εξαπλώνεται γρήγορα σε επιχειρήσεις που βασίζονται στην τεχνολογία και που ανησυχούν για την επιβράδυνση του ρυθμού της καινοτομίας” Bwired (2009) “Ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει μια ομάδα που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αυτονομίας, ελάχιστη γραφειοκρατία, και η οποία επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα έργα.”

16 Η ιδανική ομάδα skunkworks:
Hanibal: Χαρισματικός ηγέτης, με στρατηγική σκέψη και προσανατολισμένος στην επίτευξη αποτελεσμάτων. “Love it when a plan comes together” Murdock: Εμπειρία στην ΕΕΚ, με τεχνικές γνώσεις και ικανός να χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τεχνολογία για νέες λύσεις B. A. Baracus Απόφοιτος του “Πανεπιστημίου της ζωής”, πρακτικός, έμπειρος, ξέρει τη δουλειά του (φόβος πτήσεων: προαιρετική) Face: Πολυτάλαντος, επικοινωνιακός, κοινωνικός, λογιστής

17 Θα μπορούσαν οι ομάδες καινοτομίας Skunk works να είναι η απάντηση;
Ίσως: αλλά κάθε χώρα εντός της Ευρώπης έχει πολύ διαφορετικά διαρθρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα + ΕΕΚ ιδανική για τη δημιουργία εναλλακτικού περιβάλλοντος και οικοσυστήματος + ΕΕΚ δυνατότητα καινοτομίας και Skunk works με γνώμονα το αποτέλεσμα  απτοί στόχοι. Πιο πρακτικό + Θα μπορούσε να δουλέψει σαν πιλοτική προσπάθεια, ειδικά αν ήταν σε διαφορετική γεωγραφική περιοχή + Χαλαρή μορφή οργάνωσης ιδανική για την παροχή ΕΕΚ - Ειδικά για την ΕΕΚ η διάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και προτεραιότητες διαφέρουν πολύ ανά χώρα - Δύσκολο να εξηγήσει κανείς σε ανώτερους γιατί να διατεθούν απαραίτητοι πόροι για κάτι με περιορισμένο έλεγχο προσωπικού, συνθηκών εργασίας και απαιτήσεων - Δύσκολο να πιστοποιηθεί - Δύσκολο να αναπτυχθούν οι μηχανισμοί για μάθηση από πιθανή αποτυχία - Δύσκολο να ενταχθούν “έξω-από-το-κουτί” ομάδες σε οργανισμούς που δεν συνηθίζουν να υποστηρίζουν “έξω-από-το-κουτί” λύσεις *2

18 Η ιδέα ομάδων καινοτομίας Skunk Works εξελίσσεται
Και υπάρχει σαφής ανάγκη να εξελιχθούν για να μπορεί να ενταχθεί στην εκπαίδευση ΕΕΚ Δεν μπορεί να είναι μυστικό  τα πλεονεκτήματα θα είναι περιορισμένα Απαραίτητη η υποστήριξη από την ανώτερη διοίκηση Θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν Πρόγραμμα Μεταφοράς Γνώσης (ΠΜΓ) Ωστόσο η αδυναμία του ΠΜΓ …. Δύσκολο να υλοποιηθεί η καινοτομία στους οργανισμούς-στόχους

19 ΠΜΓ - Προγράμματα Μεταφοράς Γνώσης
Η χρήση εσωτερικής γνώσης του οργανισμού με ακαδημαϊκούς και άλλους οργανισμούς όπως πανεπιστήμια και επιχειρήσεις  αλλά στοχεύει σε εμπορεύσιμα παραδοτέα Δεν μπορεί να είναι μυστικό, και η ικανότητα απόκτησης δικαιωμάτων είναι πολύπλοκη Πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα εξωτερικής χρηματοδότησης Συντόμευση προς τη γνώση μέσω αλληλεπίδρασης με εμπειρογνώμονες στο θέμα Λιγότερο δαπανηρό  Εισήγηση ότι μια εκπαίδευση skunkworks πρέπει να είναι ανοικτή και να έχει εξωτερικά μέλη για να λειτουργεί αποτελεσματικά.


Κατέβασμα ppt "“Skunk works” και Εκπαίδευση: Μπορούν οι μη-συμβατικές μεθοδολογίες να παραδώσουν αποτελέσματα εντός ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος; Τρίτη, 25η Οκτωβρίου,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google