Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Αναβύσσου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Αναβύσσου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Αναβύσσου
ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Αναβύσσου Δεκέμβριος 2014

2 Ορισμός Παροιμίας Παροιμία είναι ένα σύντομο απόφθεγμα που εκφράζει (τις περισσότερες φορές με αλληγορικό τρόπο) ισχυρισμούς που αποτελούν το απόσταγμα μακράς πείρας πολλών ανθρώπων.

3 Σχολική Έρευνα Ερωτηματολόγιο 10 ερωτήσεων Συμμετοχή 121 μαθητών:

4 1. Σας αρέσουν οι παροιμίες;
Οι παλιές συνήθειες διατηρούνται!

5 2. Χρησιμοποιείτε συχνά παροιμίες;

6 3. Ακούτε συχνά παροιμίες;
Για τους περισσότερους οι παροιμίες αποτελούν κομμάτι της ζωής τους

7 4. Θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο κόσμος με ή χωρίς παροιμίες;
Ο λαός μίλησε

8 5. Πόσες περίπου παροιμίες γνωρίζετε;
Δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη άγνοια ως προς το θέμα

9 6. Διδασκόμαστε από τις παροιμίες;
Αυτό θα πει <<δια βίου μάθηση>>

10 7. Επηρεαζόμαστε από τις παροιμίες;
Αν όχι τόση δουλειά πήγε στον βρόντο.

11 Ευτυχώς γιατί τα ΚΤΕΛ παραείναι ακριβά
8. Αποτελούν οι παροιμίες μέσο που μεταφέρει ήθη, έθιμα και παραδόσεις; Ευτυχώς γιατί τα ΚΤΕΛ παραείναι ακριβά

12 9. Ισχύουν πάντα οι παροιμίες
Αυτό είναι ακόμα θέμα για εκτενή συζήτηση

13 Συμπεράσματα έρευνας Ευρέως παραδεκτό ότι οι παροιμίες μεταφέρουν ήθη, έθιμα & παραδόσεις Η πλειοψηφία των μαθητών επηρεάζεται ή διδάσκεται από τις παροιμίες Δεν χρησιμοποιούμε πολλές παροιμίες στην καθημερινότητά μας Δεν γνωρίζουμε πολλές παροιμίες Θεωρούμε ότι η καθημερινότητά μας έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον με αυτές

14 Σύγκριση ξένων-ελληνικών παροιμιών
Ελληνικά Γαλλικά Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά Il n’y pas de fumée sans feu Ένα χελιδόνι δε φέρνει την άνοιξη Une hirondelle ne fait pas le printemps Κάλλιο αργά παρά ποτέ Mieux vaut tard que jamais Ο έρωτας είναι τυφλός L’ amour est aveugle Ελληνικά Ισπανικά Όποιος αγαπάει παιδεύει Quien bien te quiere, te hará llora Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά Siempre pagan justos por pecadores Βασιλικός κι αν μαραθεί, τη μυρωδιά την έχει Quien tuvo, retuvo Genio y figura, hasta la sepultura Άλλα τα λαλούμενα, και άλλα τα νοούμενα Del dicho al hecho hay mucho trecho

15 Βασίλης Γιάννης Θωμάς ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ Μανώλης Μαρία

16 Γιάννης Όχι Γιάννης, Γιαννάκης Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει
Την παροιμία αυτή την λέμε όταν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει ως διαφορετικά μεταξύ τους δύο όμοια πράγματα. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει Χρησιμοποιούμε την παροιμία αυτή, για όσους στα λόγια φροντίζουν για το κοινό καλό ενώ στην πραγματικότητα κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον. Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι Αυτή τη παροιμία την λέμε σε κάποιον που μας παρηγορεί ή προσπαθεί να μας περιθάλψει ενώ ο ίδιος έχει προκαλέσει το κακό που πάθαμε.

17 Βασίλης Όπου τάβλα και μαντήλι βρε καλώς τον κυρ Βασίλη
Το λέμε για τους ανθρώπους που είναι έξω καρδιά και παίρνουν μέρος σε όλες τις γιορτές προκειμένου να περνούν καλά. Όπου γάμος και χαρά κι η Βασίλω πρώτη Είναι αντίστοιχη της παραπάνω παροιμίας σε θηλυκό γένος. Όσον καιρό θερίζαμε Βασίλη κυρ Βασίλη, και σαν αποθερίσαμε «Ποιος είσαι βρε κασίδη;» Λέγεται, όταν κάποιος μας κάνει ένα σωρό γλύκες μέχρι να του κάνουμε το χατίρι και μετά μας ξεχνάει.

18 Μαρία Και η κουτσή Μαρία Κάνει την οσία Μαρία
Λέγεται για κάτι που το έχουν, το κάνουν ή το μπορούν και οι πιο αδύναμοι και περιφρονημένοι. Κάνει την οσία Μαρία Χρησιμοποιείται για όσους το παίζουν άγιοι ενώ στην πραγματικότητα είναι το ακριβώς αντίθετο.

19 Μανώλης Θωμάς Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε το σκούφο του αλλιώς
Η παροιμία αυτή λέγεται για όσους προσποιούνται ότι μεταβάλλουν τακτική, ενώ στην ουσία τίποτε δεν αλλάζουν. Θωμάς Είναι άπιστος Θωμάς Η παροιμία αυτή προέρχεται από την ευαγγελική αφήγηση, που λέγεται για τους υπερβολικά δύσπιστους ανθρώπους.

20 ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ
‘’Αν δεν έχεις ό,τι αγαπάς, αγάπα ό,τι έχεις’’

21 Η αμεσότητα που συνδέει τις παροιμίες με την ‘’αγάπη’’ ..
Αγάπη δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα. Από μεγάλη αγάπη έρχεται και ο πικρός ο πόνος. Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Όποιος χάνει στα χαρτιά, κερδίζει στην αγάπη.

22 Ερμηνείες Παροιμιών: Παροιμία: Ερμηνεία:
Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Η αγάπη είναι η πιο γλυκιά τυραννία, γιατί το μαρτύριό της το υποφέρουμε πρόθυμα. Η αγάπη κινεί βουνά. Όποιοι αγαπιούνται συχνά συναντιούνται. Όταν δύο άνθρωποι τσακώνονται γιατί δεν μπορούν να είναι μαζί αλλά παράλληλα ούτε χώρια. Η αγάπη είναι βάσανο και ό,τι παθαίνουμε είναι το αποτέλεσμα της ανάλογης επιλογής που είχαμε εμείς επιλέξει. Με την αγάπη όλα είναι δυνατά. Η μοίρα ‘’συνωμοτεί’ οι ερωτευμένοι να συναντιούνται.

23 ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΙ «ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑ» ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΙΤΕ ΣΑΝ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΑΣ.

24 Εκπόνησης Εργασίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Άννα Μπουκουβάλα
Γιάννης Ανδρούτσος Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου Βαγγέλης Βασιλακάκης Γιώργος Δημογεροντάκης Διαμάντης Φαρμάκης Συμέλα Βασιλειάδη Μιχάλης Κοέχλερ Βόγγου Δήμητρα Φώσκολος Στέφανος Δημήτρης Μανέλας Αουρέλ Μπαλαμπάνης Εύη Μοσχονησιώτη Θανάσης Λακές Κώστας Μηνασίδης Νίκος Μακροδημήτρης Κουρουμλής Άγγελος-Ορφέας Γκιολέκα Αγγελική Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Άννα Μπουκουβάλα


Κατέβασμα ppt "Α’ Τάξη Γενικού Λυκείου Αναβύσσου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google