Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ολλανδία Του μαθητή: Γιάννη Γεωργακόπουλου-Τόλη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα Β1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ολλανδία Του μαθητή: Γιάννη Γεωργακόπουλου-Τόλη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα Β1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ολλανδία Του μαθητή: Γιάννη Γεωργακόπουλου-Τόλη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα Β1

3 Εισαγωγή Οι Κάτω Χώρες (ολλανδικά: Nederland) ή Ολλανδία είναι το ευρωπαϊκό τμήμα του Βασιλείου των Κάτω Χωρών (ολλανδικά: Koninkrijk der Nederlanden), και είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Στο βασίλειο ανήκουν και η Αρούμπα, το Κουρασάο και ο Άγιος Μαρτίνος (πρώην μέρη των Ολλανδικών Αντιλλών). Λέγεται συχνότερα Ολλανδία, αν και αυτό το όνομα αναφέρεται συγκεκριμένα σε δύο μόνο από τις δώδεκα επαρχίες της, τη Βόρεια Ολλανδία (ολλανδικά: Noord Holland) και τη Νότια Ολλανδία (ολλανδικά: Zuid Holland). Η χώρα βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη και περιβάλλεται από τη Βόρεια Θάλασσα, το Βέλγιο και την Γερμανία. Περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Έτσι, 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν τη χώρα.

4 Κάτω Χώρες (Nederland) Σημαία Εθνόσημο

5 Έκταση Σύνολο41.543 km 2 (135η) Ξηράς 33.491 km 2 % Νερό18,41 Σύνορα1.027 km Ακτογραμμή451 km Πληθυσμός Εκτίμηση 201516.904.594 (65η) Απογραφή 200316.357.992 Πυκνότητα407 κατ./km 2 (30η) Μορφολογία ΕδάφουςΠεδινό

6 ΠρωτεύουσαΆμστερνταμ ΠολίτευμαΒασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ΒασιλιάςΓουλιέλμος-Αλέξανδρος ΠρωθυπουργόςΜαρκ Ρούτε ΝόμισμαΕυρώ (€ EUR) Επίσημη γλώσσαΟλλανδικά Κηρύχθηκε26 Ιουλίου 1581 Αναγνωρίστηκε30 Ιανουαρίου 1648 Εθνικός ύμνοςHet Wilhelmus(Γουλιέλμος του Νασάου) Εθνικό σύνθημα"Je maintiendrai" (Γαλλικά) "Ik zal handhaven" (Ολλανδικά) (Θα μείνω ανυποχώρητος)

7 Αξιοθέατα Βασιλικό Παλάτι Κίντερνταϊκ

8 Αξιοθέατα Φόντελπαρκ Βαλίμπι Γουόρλντ

9 Αξιοθέατα Μάουτερσλοτ Μαντούρονταμ

10 Ιστορία Η γεωγραφική περιοχή της Ολλανδίας αρχικά κατοικούνταν από τους Βαταυούς και από άλλους γερμανικούς λαούς. Μετά τον 1ο αιώνα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, οι οποίοι διατήρησαν την κυριαρχία τους εκεί ως τον 4ο αιώνα. Στη συνέχεια οι Σάξονες, οι Φράγκοι και οι Φρίσιοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Οι κάτοικοι εκχριστιανίστηκαν από τους άγιους Βίλλιμπροντ και Βονιφάτιο. Στα τέλη του 9ου αιώνα διαιρέθηκε σε πάμπολλα φέουδα. Την περίοδο αυτή άρχισε η ανάπτυξη των πόλεων και η επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων τους. Το 1482 η Ολλανδία μαζί με το Βέλγιο και τη γαλλική Φλάνδρα περιήλθαν στην κυριαρχία των Αψβούργων με την ονομασία Κάτω Χώρες. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Φίλιππος ο Β', γιος του Καρόλου Ε' των Αψβούργων, ξέσπασε επανάσταση με ηγέτη το Γουλιέλμο της Οράγγης και τους κόμητες Έγκμοντ και Χορν, εξαιτίας της απολυταρχικότητας του Φιλίππου Β' και της επικείμενης εισαγωγής της Ιεράς Εξέτασης.

11 Ιστορία Στις 16 Φεβρουαρίου 1568 ο πληθυσμός της, που αριθμούσε τις 3.000.000 κατοίκους, καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκε τον προτεσταντισμό. Μετά από αιματηρές συγκρούσεις το 1579 οι νότιες επαρχίες τέθηκαν υπό την κυριαρχία των Ισπανών, ενώ οι βόρειες ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες και απετέλεσαν τη Δημοκρατία των Επτά Επαρχιών με αρχηγό το Γουλιέλμο της Οράγγης. Το 1648 με τη συνθήκη του Μύνστερ αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία των Επτά Επαρχιών (Ολλανδία). Το 1650 οι λαϊκές τάξεις υποστήριξαν το νέο καθεστώς ενώ η εμπορική τάξη ήταν αντίθετη με αυτό.

12 Ιστορία Τελικά ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιόχαν ντε Βιτ το κατάργησε, ενώ αργότερα το καθεστώς του statolder επανήλθε με το Γουλιέλμο της Οράγγης ή Σιωπηλό. Όμως σταδιακά η Ολλανδία παρήκμασε οικονομικά. Το 1795 οι Γάλλοι εισέβαλαν σ' αυτήν και την προσάρτησαν στη ναπολεόντεια κυριαρχία. Το 1815 ενώθηκε με το Βέλγιο και αποτέλεσαν ως το 1830 το βασίλειο των Κάτω Χωρών υπό το Γουλιέλμο Α'. Το 1848 εξουσία ανέλαβε ο Γουλιέλμος Β', ο οποίος παραχώρησε στο λαό Σύνταγμα. Όταν ανέβηκε στο θρόνο η Βιλελμίνα, αποσχίσθηκε το Λουξεμβούργο. Το 1940 υπέκυψε στη γερμανική εισβολή και το 1945 απελευθερώθηκε. Τότε ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα τη διακυβέρνηση. Το 1948 ανήλθε στο θρόνο η Τζουλιάνα και η χώρα προσχώρησε στην Ατλαντική Συμμαχία, Ευρωπαϊκή Κοινότητα και το 1954 αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποικιών της στην Ινδονησία.

13 Οικονομία Η Ολλανδία διαθέτει ένα καλά οργανωμένο οικονομικό σύστημα. Κυρίαρχη είναι η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία και η κατασκευή ηλεκτρικών ειδών. Η σύγχρονη γεωργία είναι επίσης πολύ παραγωγική. Εκτός από δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, η ανθοκομία παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία. Ιδιαίτερα η καλλιέργεια τουλιπών είναι ευρέως διαδεδομένη. Η κτηνοτροφία και κυρίως η γαλακτοκομία χαρίζουν στη χώρα το καλό όνομα για τα περίφημα ολλανδικά τυριά και κασέρια. Παρόλο που η ολλανδική γεωργία απασχολεί μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού, παίζει μεγάλο ρόλο στις εξαγωγές. Η Ολλανδία είναι μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων.

14 Τέχνες και Πολιτισμός Η Ολλανδία είναι γνωστή παγκοσμίως για τους ζωγράφους της και τους εν γένει εικαστικούς καλλιτέχνες. Ο οικονομικός πλούτος του 17ου αιώνα γέννησε μια πλειάδα αριστουργηματικών καλλιτεχνών, όπως τον Ρέμπραντ και τον Γιοχάνες Βερμέερ, ενώ η νεότερη εποχή συνδέθηκε με τα ηχηρά ονόματα του Βίνσεντ βαν Γκογκ και του Πητ Μοντριάν. Τα έργα του χαράκτη Μαουρίτς Κορνέλις Έσερ αφήνουν ακόμη και σήμερα τα αποτυπώματά τους στα έργα άλλων καλλιτεχνών. Από τον κόσμο των γραμμάτων, τα ονόματα Έρασμος και Σπινόζα κατέχουν μια θέση στην παγκόσμια ιστορία, αμφότεροι φιλόσοφοι με έδρα την Ολλανδία. Μεγάλης αξίας είναι και το έργο του Καρτέσιου, που πραγματοποιήθηκε ως επί το πλείστον στην Ολλανδία, όπως επίσης και η εφεύρεση του εκκρεμούς ρολογιού από τον Κρίστιαν Χόυχενς.

15 Παραδοσιακά Φαγητά Bitterballen Μικρά κεφτεδάκια που σερβίρονται στα περισσότερα καφέ και μπαρ της Ολλανδίας. Συνήθως είναι μέρος ενός bittergarnituur (ποικιλία από σνακ) και φτιάχνεται από κιμά μοσχαρίσιο ή κοτόπουλου, αλεύρι, ζωμό, μυρωδικά και βούτυρο. Το μίγμα γίνεται μπαλάκια και τηγανίζεται σε άφθονο καυτό λάδι.

16 Παραδοσιακά Φαγητά Erwtensoep Είναι μια σούπα με αρακά, αρκετά παχύρρευστη, με πολλά λαχανικά, όπως σέλερι, κρεμμύδια, πατάτες και διαφορετικά είδη χοιρινού και καπνιστό λουκάνικο, το οποίο προστίθεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Συνήθως συνοδεύεται από roggebrood, ένα ψωμί σίκαλης, μαζί με καπνιστό bacon katenspek, τυρί και βούτυρο. Παραδοσιακά τρώγεται την Πρωτοχρονιά, αλλά είναι και ιδανικό πιάτο για μια παγωμένη νύχτα.

17 Παραδοσιακά Φαγητά Pannenkoeken Νόστιμα pancakes, άλλοτε αλμυρά κι άλλοτε γλυκά. Στην αλμυρή εκδοχή τους θα τα συναντήσετε μαζί με bacon, τυρί, καπνιστό σολομό και κρέμα γάλακτος, ενώ στη γλυκιά εκδοχή του, σερβίρεται μαζί με μήλα, σταφίδες, σοκολάτα, stroop (ένα πολύ γλυκό ολλανδικό σιρόπι) ή ζάχαρη. Είναι αρκετά πιο λεπτά από τα κλασικά αμερικάνικα pancakes και πολύ πιο μεγάλα, μοιάζουν δηλαδή αρκετά και με τις κρέπες. Στην Ολλανδία τα προτιμούν για πρωινό, μεσημεριανό, ακόμα και βραδινό και συνήθως, τρώγονται σαν ρολό με το χέρι.

18 Παραδοσιακά Φαγητά Hollandse nieuwe haring Πρόκειται για ένα πιάτο με παστή ρέγγα, που σερβίρεται με ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μια φέτα ψωμί. Η ρέγγα καθαρίζεται μόλις ψαρεύεται και μετά ωριμάζει μέσα σε άλμη. Οι ψαρόβαρκες βάζουν την ολλανδική σημαία όταν πιάσουν την πρώτη ρέγγα του χρόνου. Για να φάτε τη ρέγγα όπως οι Ολλανδοί, κρατήστε το ψάρι από την ουρά, ρίξτε το κεφάλι σας πίσω με το στόμα προς τα πάνω, ανοίξτε καλά το στόμα και κάντε το ψάρι μια μπουκιά. Αν το προτιμάτε σε σάντουιτς, τότε ζητήστε ένα broodje haring.

19 Ευχαριστώ για την υπομονή σας!!! <3 <3 <3

20 Πηγές https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BB %CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1#.CE.93.CE.B5.CF.89.CE.B3.CF.81.CE.B1.CF.86.CE.AF.CE.B1_.CE.BA.C E.B1.CE.B9_.CE.BA.CE.BB.CE.AF.CE.BC.CE.B1 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%BB%CE%BB %CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1#.CE.93.CE.B5.CF.89.CE.B3.CF.81.CE.B1.CF.86.CE.AF.CE.B1_.CE.BA.C E.B1.CE.B9_.CE.BA.CE.BB.CE.AF.CE.BC.CE.B1 http://www.sababa.nl/gr/todo/Sightseeing/ http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9F%CE%BB%CE %BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1 http://www.livepedia.gr/index.php/%CE%9F%CE%BB%CE %BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1 http://www.clickatlife.gr/geusi/story/32864


Κατέβασμα ppt "Ολλανδία Του μαθητή: Γιάννη Γεωργακόπουλου-Τόλη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα Β1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google