Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολείο: 2 o Ε.Π.Α.Λ. Τα θετικά του διαδικτύου και ο Εθισμός. ΜΑΘΗΤΕΣ: Μαρίνα Σέλκο Χρήστος Ποιμενόπουλος Παναγιώτης Σταυρόπουλος Γεωργία Σιώσιου Απόστολος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολείο: 2 o Ε.Π.Α.Λ. Τα θετικά του διαδικτύου και ο Εθισμός. ΜΑΘΗΤΕΣ: Μαρίνα Σέλκο Χρήστος Ποιμενόπουλος Παναγιώτης Σταυρόπουλος Γεωργία Σιώσιου Απόστολος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολείο: 2 o Ε.Π.Α.Λ. Τα θετικά του διαδικτύου και ο Εθισμός. ΜΑΘΗΤΕΣ: Μαρίνα Σέλκο Χρήστος Ποιμενόπουλος Παναγιώτης Σταυρόπουλος Γεωργία Σιώσιου Απόστολος Τζουμαϊλής Υπεύθυνη καθηγήτρια: Παρθένα Αλεξανδρίδου

2 Η ομάδα μας ασχολήθηκε με τα θετικά από τη χρήση του διαδικτύου και με τους κινδύνους που απορρέουν από αυτήν. Αναζητήσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο και ενημερωθήκαμε σχετικά. Μερικές από τις σημαντικότερες πληροφορίες σας θα σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

3 Θετικά από τη χρήση του διαδικτύου Η χρήση του Διαδικτύου προσφέρει ποικίλα οφέλη στο καθένα που είναι πρόθυμος να το χρησιμοποιήσει. Το Διαδίκτυο έχει ένα τεράστιο ποσοστό δημοσιεύσεων που προστίθενται καθημερινά και εξελίσσεται ως η ισχυρότερη πηγή πληροφορίας. Επίσης, η χρήση του Διαδικτύου έχει κάνει τις εργασίες ευκολότερες και απλές, στόχοι που θα έπαιρναν ένα τεράστιο χρονικό διάστημα πριν τώρα θέλουν μόνο μερικά λεπτά. Ένα άλλο σημαντικό όφελος του Διαδικτύου είναι η δυνατότητά του να ελαχιστοποιήσει τις αποστάσεις και να παρέχει τις υπηρεσίες επικοινωνίας αποτελεσματικά και χωρίς οποιοδήποτε κόστος. Γενικά, το Διαδίκτυο είναι ένα πολυ-εργαλείο με εφαρμογές σε κάθε πτυχή της ζωής κάποιου.

4 Θετικά από τη χρήση του διαδικτύου το Διαδίκτυο ακόμη έχει γίνει ένα μεγάλο εργαλείο για τις τράπεζες, που προσφέρει την πιθανότητα να κάνουν συναλλαγές γρήγορα και ακίνδυνα Προσφέρει επίσης μια ισχυρή πηγή για αγορές έχει ανοίξει νέους τομείς εργασιών σε όλες τις χώρες Τέλος, το Διαδίκτυο είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία στην εκπαίδευση δεδομένου ότι παρέχει ένα τεράστιο ποσό πληροφοριών και είναι μια μέγιστη πηγή αναφοράς για τους εκπαιδευτικούς και τους σπουδαστές

5 Οι κίνδυνοι του διαδικτύου Παρά τα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου στον τομέα της επικοινωνίας και της πληροφόρησης η χρήση του σε ορισμένες περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους. Μεταφορά ιών ή κακόβουλων προγραμμάτων: Ο κύριος τρόπος διάδοσης των ιών σήμερα είναι μέσω Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου. Μπορεί να έρχονται μηνύματα που περιέχουν ιούς.

6 Οι κίνδυνοι του διαδικτύου Ιστοσελίδες με ανακριβείς πληροφορίες.Υπάρχουν ιστοσελίδες με ανακριβείς ή ψευδείς πληροφορίες που δημοσιεύονται εξαιτίας ημιμάθειας ή δόλου. Συζητήσεις με άγνωστα άτομα: Η Υπηρεσία Συνομιλίας (chat) μπορεί να σας φέρει σε επαφή με άτομα που δεν είναι ειλικρινή ως προς τον σκοπό για τον οποίον θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας και προσποιούνται ως προς τις πραγματικές τους διαθέσεις.

7 Εθισμός στο διαδίκτυο Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internetaddiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά. Αυτή η μορφή εθισμού ορίζεται ως «ενασχόληση με το Ίντερνετ για άντληση αισθήματος ικανοποίησης που συνοδεύεται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άντληση αυτού του αισθήματος».

8 Μορφές εθισμού Ηλεκτρονικά παιχνίδια Κοινωνική δικτύωση Ηλεκτρονικός τζόγος

9 Αίτια εθισμού Tο Ιντερνέτ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριμένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει. Ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας. Συνήθως, τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).

10 Συμπτώματα εθισμού Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμα και το σχολείο. Ακόμη, απομονώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, γίνονται επιθετικοί, μπορεί να κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να παίζουν. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό κατά την μέση εφηβεία (15-17 ετών).

11 Τελειώνοντας την παρουσία μας, αξίζει να σας αναφέρουμε ότι στα πλαίσια της εργασίας μας πραγματοποιήσαμε και τη δική μας έρευνα. Δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο για το διαδίκτυο και τη χρήση του από τους εφήβους και το οποίο δώσαμε να το συμπληρώσουν μαθητές του σχολείου μας. Έπειτα επεξεργαστήκαμε τις απαντήσεις και βγάλαμε τα αποτελέσματα ως εξής:

12

13

14

15 Συμπεράσματα Το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των εφήβων σήμερα,καθώς μέσ’ από αυτό ενημερώνονται, ψυχαγωγούνται και διευρύνουν τους πνευματικούς ορίζοντές τους. Όμως από την άλλη πλευρά εκτός από χρήσιμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο με σοβαρές επιπτώσεις. Ωστόσο, οι νέοι σήμερα γνωρίζουν στην πλειοψηφία τους κινδύνους του διαδικτύου και αυτό είναι το πρώτο μέτρο για τη προστασία τους.

16 Τέλος παρουσίασης


Κατέβασμα ppt "Σχολείο: 2 o Ε.Π.Α.Λ. Τα θετικά του διαδικτύου και ο Εθισμός. ΜΑΘΗΤΕΣ: Μαρίνα Σέλκο Χρήστος Ποιμενόπουλος Παναγιώτης Σταυρόπουλος Γεωργία Σιώσιου Απόστολος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google